Askel askeleelta kohti omavaraisuutta. Osa 7: Suunnitelmien eteneminen

Taas on kuukausi mennyt edellisestä Askel askeleelta kohti omavaraisuutta-postauksesta. Hurjaa vauhtia on aika mennyt!  Kyseessä on siis Facebookissa olevan Omavaraisuus blogeissa-ryhmän yhteispostaussarja, jossa jokainen on tehnyt suunnitelmia oman omavaraisuuden kehittämisen suhteen ja kerran kuukaudessa katsotaan, miten tavoitteet ovat edistyneet. Porukan omavaraisuus aste vaihtelee paljon. Joidenkin omavaraisuus aste on todella suuri ja joidenkin melko pieni, kuten minun. Jokaisen kuun ensimmäisenä maanantaina ilmestyy sarjan uusi osa. Jos olet hypännyt kelkkaan vasta lähiaikoina, tässä lyhyt kooste aiemmista postauksistani. Linkeistä pääset lukemaan kyseiset postaukset kokonaisuudessaan.  Postauksen lopussa on linkit muiden sarjaan osallistuneiden bloggaajien tämän kuun postauksiin.


Osa 1: kerroin, mitä kasvatuslistaltani löytyy, eli porkkanaa, sipulia, chiliä, makeaa paprikaa, herneitä, kurkkua, perunaa, tomaattia, salaattia, papuja ja kesäkurpitsaa.  Tässä postauksessa kerroin myös toiveesta, että juhannuksena pääsisimme maistamaan ekoja omia perunoita.

Osa 2: kerroin siitä, että toistaiseksi eteneminen oli ollut siementen hankintaa sekä paprikoiden ja tomaattien esikasvatusta. Esikasvatuksessa oli tuolloin makeita paprikoita  (seitsemää erilaista), chilejä ja tomaatteja (reilu kymmenkunta  erilaista). Kaikki olivat vielä melko pieniä taimia. 

Osa 3: kerroin, kuinka pahasti tomaatti vinksahdukseni oli päässyt valloilleen ja samanlainen hullaantuminen oli tapahtunut myös paprikoiden osalta. Hupsista! Kurkkujen ja meloneiden suhteen höyrähdys oli havaittavissa myös, mutta niitä ei oltu vielä kylvetty. 

Osa 4:  esittelin lavakaulus-kasvimaan laajennusta ja sen tukikehikoita, jotka olivat tehty "hukkarisuista", kasvimaa suunnitelman, kurkun ja melonien taimet, "juhannuspottujen tilanteen" ja kerroin, kuinka harsosääskien kanssa on tapeltu. Taimien karaisu oli jo aloitettu ja Maatiaiskanasen ihkaensimmäiset tipuset olivat juuri saapumassa kotiin.


Osa 5: Ihmettelin, kuinka paljon kuukauden aikana olikaan tapahtunut, vaikka välillä tuntui, etten edisty missään. Kasvimaat olivat pääsääntöisesti laitettu, muttei vielä kokonaan.  Kerroin, että kesäkurpitsojen, maissien ja melonien suhteen tilanne oli surkea johtuen harsosääskistä. Esittelin myös Maatiaiskanasen ensimmäiset tipuset.  

Osa 6:  Jälleen ihmettelin omaa sokeutumistani kasvulle. Esittelin kasvimaita, ilakoin runsaasta omena- ja marjasadosta ja harmittelin HerraMiehen käden telomista, joka laittoi polttopuu hommat täydelliselle tauolle. 



Kuten kaikilla, on kuivuus ja kuumuus ollut voimakkaasti läsnä. Päivittäisiin kasteluihin on yksin mennyt yli kaksi tuntia mikäli on kastellut vain pakolliset. Jos lapset ovat olleet auttamassa, olemme pyrkineet kastelemaan myös kesäkukkia, jolloin 5 henkilön voimin on mennyt tunnin verran. Eli melkoinen urakka on ollut. Kesäkukat, perennat ja pensaat ovat joutuneet pärjäämään tosi vähäisellä kastelulla, mutta hyötypuutarhan kasteluun olemme panostaneet. Ei se toki sadetta ole korvannut, mutta auttanut kuitenkin niin paljon, että hyvin on kasvit kasvaneet. 

Tomaattihurahdukseni on alkanut tuottamaan runsaasti satoa ja erilaisia tomaatteja syödäänkin päivittäin. Myös kurkkuja on riittänyt, mutta ei niistä ole niin suurta ylituotantoa tullut, kuin olisi voinut kuvitella. Kurkkuhuoneessa on 11 taimea ja avomaalla reilu 10. Avomaalla on pääsääntöisesti säilöntään tarkoitetut lajikkeet, eikä vielä ole säilömisiä päästy aloittamaan. Tuoreeltaan olemme kurkkuja popsineet. Samoin smoothiessa olen niitä käyttänyt. 

Kasvimaalta olemme saaneet satoa porkkanoista, punajuurista, härkäpavuista, salaateista, herneistä, mangoldista, lehtikaalista, kesäkurpitsasta, perunasta ja sipulista. Salaatit tosin innostuivat kukkimaan kuumuuden ansiosta.  











Parasta, mitä härkäpavuista saa, on härkäpapupihvit. Niiden ohjeen löydät klikkaamalla tästä. Ihan super hyviä, hjam! 







Mehujen keiton olemme aloittaneet. Valko- ja punaherukoita ei paljoa tullutkaan, mutta saatiin niistä yksi mehumaijallinen. Karviaisia sen sijaan on ollut enemmän, vaikka osa marjoista kuivuikin. Karviaismehu on ehdottomasti oma lempparini itse keitetyistä mehuista. Karviaismehu pelkiltään ei välttämättä ole maistuvaista, mutta kun siihen lisää sitruunaa tai kirsikkaa, niin luvassa on upea makuelämys. Sitruuna-karviaismehun ohje löytyy täältä.






Ostin edullisen kasvikuivurin ja olen kuivatellut talven varalle lipstikkaa, minttuja ja basilikaa. Halpa kuivuri toimii noiden kuivatuksiin ihan mainiosta. Lipstikan kuivattaminen tosin kesti todella kauan, joten pohdin, että liekköhän tuli kalliitkin lipstikat. Yrtit toki voisi kuivata ilman kuivuriakin.  Kuivurini on OBH Nordican malli ja maksoi huimat 24,90 euroa prismalla, eli ei ollut hinnalla pilattu. Omenoita vielä meinasin kokeilla siinnä kuivattaa, mutta lievä epäilys itselläni on asian tiimoilta...






Jottei kaikki menisi liian hyvin, niin kanojen suhteen on ollut murheita. Yhden tipusista jouduimme päästämään matosemmille maille sairauden vuoksi ja HerraKukkonen alkoi hyökkäillä ihmisten päälle, eikä täten voinut meillä eloaan jatkaa. Olen molemmista asioista täällä blogissa kertonutkin, joten en palaa asiaan sen enempää tällä kertaa.


Viime postauksessa kerroin, että HerraMies teloi kätensä ja polttopuuhommat loppuivat siihen. Nyt kädet alkavat olemaan kunnossa, joten puuhommat jatkuvat. 

Yksi harmituksen aihe hyötypuutarhasta löytyy. Nimittäin omenasato on täynnä pihlajakoin tekemää tuhoa. Hyvin harva omena on hyvä. Omenapuut ovat olleet niin täynnä, että todella paljon ovat tiputelleet pieniä raakileita alas. Monta kottikärryllistä olemme vieneet kompostiin sen vuoksi. Omenasadosta odotin paljon enemmän, mutta tälläistä tämä aina joskus on. Meinasin kyllä jotenkin omenoita hyödyntää tihulaisista huolimatta. Luulisin, ettei ainakaan mehussa niistä suurempaa haittaa ole. 





Tälläisiä kuulumisia tällä kertaa. Vaikka kaikki ei ole mennyt ihan täydellisesti, niin olen kuitenkin todella tyytyväinen tähän mennessä.  Syyskuun ensimmäisenä maanantaina taas katsotaan, miten hommat ovat edenneet! 

Muistutuksena vielä; Maatiaiskanasen Elämää-blogi täytti viime viikolla 1v ja sen kunniaksi on meneillään arvonta, jossa voi voittaa 25 euron arvoisen lahjakortin Kodin Kukat-nettikauppaan. Tästä klikkaamalla pääset osallistumaan, jos et ole vielä kerinnyt.


Muut sarjaan osallistuneet bloggaajat ja heidän tämän hetken kuulumiset löydät blogin nimeä klikkaamalla

33 kommenttia:

  1. Olet ollut monesti mielessä ja olen miettinyt kuinka hurja kastelumäärä teillä on pakko olla kaikkien kasvien kanssa. Mutta aivan mahtavaa, että olette saaneet keleistä huolimatta kaiken kukoistamaan noin upeasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt satoa osaa arvostaakin ihan eritavalla kuin yleensä. Toki aina itse kasvatetut maistuvat aina super hyvältä, mutta nyt tietää, ettei ilman kastelu-urakkaa olisi tullut juuri mitään.

      Poista
  2. Mahtavaa satoa!
    Ja ihania nuo porkkanat. Itsekin kylvin juuri tuollaisia värillisiä porkkanoita. En ole vielä raaskinut nostaa yhtään ylös, katsoakseni miltä näyttää. Annan vielä niiden hieman pulskistua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Eri väriset porkkanat ovat ihania. Tilasin erilaisten lilojen porkkanoiden siemeniä Englannista ja lisäksi sain kaverilta vaaleanpunaisen porkkanan siemeniä. Edellisiltä vuosilta oli jäänyt tavallisten ja väri-mix porkkanoiden siemeniä, niin pistettiin useampaan paikkaan kasvamaan. Riittää väri valikoimaa, khih :D Nuo lilat ovat mielestäni parhaimpia tuoreena ;)

      Poista
  3. Huhheijaa, on teillä siinä riittänyt kasteltavaa! :) Vaan kylläpä tuo sitten palkitseekin, ihanan näköistä satoa näyttää pukkaavan teidän viljelmät.

    Tässäpä vielä linkki minun blogini omavaraisuuspostaukseen, kun julkaisin sen vähän jälkijunassa: http://riippumattomammaksi.blogspot.com/2018/08/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2018.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia linkistä. Lisäsin sen tuohon listaan ja kävinkin jo kurkkailemassa kuulumisiasi <3
      Kastelua on todella riittänyt ja ei auta kieltää, etteikö se olisi jo alkanut vähän kyllästyttämään :D Mutta nyt nautitaan sadosta ;)

      Poista
  4. Noniin, alkaa olla sadonkorjuun aika! Jei. :) Nyt se kevään taimihässäkkä palkitsee, vai mitä! Ja omat mehut on ihan parhaita. Itse keittelin anopin punaviinimarjoista mehut omaan pakkaseen. Nam! Pitääkin ottaa taas uusi purkki sulamaan, on tullut jo jonkin verran juotua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, tämä on mahtavaa aikaa.
      Omat mehut todella oli parhaita <3 Kiva, että saatte anopilta hakea marjoja, niin saat keitellä mehuja <3

      Poista
  5. Sanotaan, että maanviljely on onnenmkauppaa ja niinhän se on puutarhankin kanssa,osa kasveista tuottaa satoa ja osa ei, lisäksi säällä ja taudeilla/ tuholaisilla on merkitystä siihen miten satoa kunakin vuonna tulee, mutta olethan sinä hyvin saanut jo tähän mennessä ja kesää/syksyä on pitkään vieläc joten lisää on luvassa vielä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, onnenkauppaa on paljon pelissä. Luonto tekee omiaan ja me yritämme sopeutua sen tuomiin muutoksiin :)
      Vielä satoa riittää hyvin. Elokuu on omakasvattaman ruuan juhla-aikaa <3

      Poista
  6. Varmasti noista omenoista tulee hyvä mehu kumminkin! Harmi, että on menetyksiä, etenkin tipumenetykset surettavat suuresti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tipumenetykset ovat tosiaan surettavia ja harmillisia. Ilmeisesti vähän kuuluu tähän kana-touhuun, valitettavasti. Olin kuullut siitä paljon, mutta toivoin, että säästymme menetyksiltä. Mutta eipä nuo viisaammat turhaan puhuneet...
      Luulisin myös, ettei mehussa pienet ötökkö tuhot haittaa. Kokeillaan ainakin :)

      Poista
  7. Paljon olet saanut aikaan ja onnistumaan. Hienosti plussan puolella takaiskuista ja kuivuudesta huolimatta.
    Harmi noitten tipusten kanssa😪

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia <3
      Tipujen menetykset surettavan kovasti, mutta ei auta. Täytyy vain yrittää keskittyä näihin pihassa tapsutteleviin ihanuuksiin <3

      Poista
  8. Mahtavan väriset porkkanat! Meillä kävi tomaattien kanssa hullusti, sillä parvekelasi suorastaan räjähti tässä taannoin ja suurinosa lasimurskaa putosi suoraan toiseen tomaatti-altaaseen. Aavaa otti päähän. Maaliskuusta asti rakkaudella kasvattanut ja sato oli menetetty yhdessä hetkessä. Onneksi on toinenkin allas, mutta siellä satoa vähemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääh, tuo teidän parvekelasi-hasardi kuulostaa todella kamalalta :( Voin niin kuvitella, miten harmitti myös tomaattien puolesta! Melkein puolen vuoden työ hukkaan :(
      Toivotaan, että jäljelle jääneen tomaatin hedelmät maistuvat ihan super hyviltä <3

      Poista
  9. Mahtava sato ja paljon onnistumisia! Ihailen noita värikkäitä porkkanoita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väreillä on kiva leikkiä ja siksi kylvinkin erilaisia liloja, vaaleanpunaisia ja tavallisia porkkanoita. Niin ja väri-mixin jossa oli tavallisten lisäksi keltaisia ja valkoisia porkkanoita. Nekin ovat tosi hyviä :)

      Poista
  10. Onnea! Olette onnistuneet loistavasti kuivuudesta huolimatta. Tuohan on jo urheilulaji tuo kastelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Hyötyliikuntaa tuli reilusti kastelujen aikana ;)

      Poista
  11. Ihanasti tulee satoa siellä. Minä niin tykkään noista eri värisistä porkkanoista. Laitan ne uunipellille, vähän öljyä, suolaa ja hunajaa ja paistan niin että pinta vähän pehmenee. Niistä tulee kuin karkkia <3
    Ihanaa uutta viikkoa Hilu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin kokeilla tuota reseptiäsi, kuulostaa tosi hyvältä. Ja olisi kivan näköistä, kun olisi erivärejä. Hjamiiiii! Ihanaa uutta viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  12. Hienosti on satokausi palkinnut teitä. Ilman työtä et tänä vuonna ole päässyt. Kuivuuden vuoksi kastelu on käynyt kuntoilusta.
    Kasvisten käyttömahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat.
    Hyvää tätä viikkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyötyliikuntaa on tullut reilusti kastelujen myötä. Toivottavasti opin tänäkin vuonna hyödyntämään aina uudella tavalla vihanneksia :)
      Toivon Sinulle paljon voimia tähän viikkoon *halaus*

      Poista
  13. Värikästä ja runsasta satoa teillä.
    Jos teiän lapset ei huraha tohon puutarhajuttuun aikuisina, niin se on suoranainen ihme. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Khih, toinen vaihtoehto on se, että saavat hirveät traumat tästä työnmäärästä eivätkä IKINÄ ala puutarhailua harrastamaan ;) Onneksi nämä satohetket sitten vähän unohduttavat työnmäärää. Kasvihuoneessa alkaa olemaan tungosta, kun sielä on maistelijoita jatkuvasti :)

      Poista
  14. Kiitos härkäpapuvinkistä! Oletko käyttänyt pihveissä koko palon vai vain pavut? Pistän varmasti testaukseen 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käyttänyt vain pavut. Suosittelen, koska ovat ihan mielettömän hyviä. Hjamiiii!

      Poista
    2. Kiitos vinkistä! Papusato on juuri nyt parhaimmillaan, joten ei muuta kuin kokoamaan satoa ☺️

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!