Ensimmäinen itse kasvatettu kypsä vesimeloni!

Tänään koettiin semmoinen hetki, joka sai useammankin perheenjäsenen tanssahtelemaan pihalla. Julialla oli hymy enemmän kuin herkässä, eikä suotta. Tämä on kolmas kesä, kun meillä kasvatetaan vesimelonia ja nyt saimme ensimmäisen kypsän vesimelonin. Hiphei! 

Julia innostui melonien kasvatuksesta ja keväällä yhdessä kylvimme lähes 10 erilaisen melonin siemeniä. Kaikki itivät yli odotusten ja taimet lähtivät hyvin kasvuun. Kunnes alkoivat yksitellen kuolemaan ja syyksi paljastuivat harsosääsket. Harmitti ihan valtavasti Julian puolesta, sillä hän oli ollut melonien kasvatuksesta tosi innoissaan.  

Saimme osan taimista pelastettua, kun Julia istutti ne uudelleen ja veimme ulos. Kuitenkin taimilla kesti melkein kesäkuun loppuun saakka ennenkuin lähtivät kunnolla kasvamaan ja kukintakin alkoi vasta heinäkuun puolenvälin paikkeilla.  

Joka tapauksessa, kaikki Sugar Baby-vesimelonin taimet kuolivat, joten ostin niitä muutaman ajatellen, että olisi paremmat mahdollisuudet saada edes yksi meloni. On melko selvää, että lapsen innostus kasvattamiseen hyytyy, jos sato jää täysin nolliin.  

Ensimmäisessä taimessa olikin kukinta jo hyvässä mallissa, eli löytyi sekä emi- että hedekukkia. Pääsimme pölytys puuhiin samantien ja pölytys onnistuikin kerta heitolla.  Tosin, muutaman viikon kuluttua alku alkoi mätänemään. Seuraavasta pölytyksestä lähti uusi meloni kasvamaan ja tänään pääsimme sitä maistelemaan! Ihan ongelmitta ei tämänkään tarina lopulta mennyt. Kasvu alkoi hyvin, mutta sitten taimeen iskivät vihannespunkit. Sen vuoksi luulen, että meloni ei enää kokoa kasvanut ja kieltämättä oletin, ettei siitä mitään syötävää koskaan saada. Sitkeästi Julia kuitenkin meloniaan hoisi ja hyvä niin. Reipas likka!


Melkoisen tyytyväinen melonin kasvattaja <3


Hirrrrrrveen painava jättimeloni, khih!


Tämä taas on todiste siitä, että koskaan ei pidä luovuttaa, eikä koko ratkaise! Maku oli todella hyvä. Olisihan sitä toki voinut vähän enemmänkin syödä. Viiteen osaan tuo meloni jaettiin ja vähän kieltämättä jäi massuun tilaa sen syönnin jälkeen... 

Nyt kasvihuoneessa on vielä yksi "isompi" meloni kypsymässä, joka varmaankin kerkiää vallan mainiosti, ja sitten useampia pieniä möllyköitä, joista ei voi kuin toivoa parasta. Pidetään peukkuja, että vielä niistäkin saadaan maistiaisia! 

Oletko Sinä kokeillut vesimelonin kasvatusta? 

51 kommenttia:

 1. Ei olla kokeiltu mutta nyt saattaa tilanne muuttua. Oma kasvatettu meloni, nam..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Ei mikään ihan varma onnistuja, mutta varmasti mielenkiintoinen kokeilu. Ja sitten kun onnistuu, niin fiilis on ihan mahtava :)

   Poista
 2. Mahtavaa, onnittelut Julialle ekasta vesimelonista! :) Mie oon kärvistelly vihannespunkkien kanssa nyt urakalla. Meni koko min upea mustasilmäsussu, kaikki samettiruusut... Daalian kanssa vielä taistelen ja pelakuut yritän pitää kanssa hengissä. Onneksi tekivät tämän tuhoisan hyökkäyksen vasta näin syksyn kynnyksellä, niin menetys ei tunnu niin katastrofaaliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihannespunkit on ikäviä tyyppejä ja niistä on aika hankala päästä eroon. Onneksi tosiaan tulivat nyt vasta, eikä kesän alussa. Kyllä ne silti aina harmittavat!
   Julia kiitteli onnitteluista. Ihana tuo lapsen onnistumisen riemu <3 Siinnä on jotain mahtavan tarttuvaa :)

   Poista
 3. Vaikeuksien kautta voittoon, hurraa :) On varmasti ollut parhaan makuinen meloni ikinä. Toivotaan, että saatte vielä paljon lisää maistiaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin :) Maku oli ehdottomasti paras koskaan, khih :)

   Poista
 4. Onnitteluni! Ihanat kuvat Juliasta melonin kanssa! <3 Työ tekijänsä palkitsee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 Selvästi piti tehdä sukupolven vaihdos tässä melonin kasvatus touhussa, niin alkoi luonnistumaan ;)

   Poista
 5. Hieno vaivan palkka! Mahtavaa kun lapset ovat kiinnostuneita viljelyhommista. Olen kaksi kertaa kokeillut vesimelonin kasvatusta, juurikin tuota sugar babya. Ensimmäisellä kerralla kuolivat ennenkuin ehdin istuttaa kasvihuoneeseen. Toisella kerralla kerkesi tulla noin pesäpallon kokoinen minimeloni ennenkuin kasvi kuihtui. Ehkä pitäisi vielä kokeilla.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi iloinen siitä, että lapsetkin ovat innostuneet kasvatus touhuista. Poitsu ei niinkään, mutta kaikki nämä tyttäret ovat hyvin innokkaita. Mielenkiinnon kohde vaihtelee, mutta on kiva, että jokainen pääsee kasvattamaan sitä, mistä tykkää :)
   Kokeile ihmeessä. Vaikka onkin niin epävarma onnistuja, niin onnistuminen sitten onkin mahtava juttu. Pienetkin näköjään kypsyvät tosi herkullisiksi.

   Poista
 6. Hauskat kuvat :-D En ole koskaan kokeillut, onko se makeampaa kuin kaupasta ostettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Julia on ihana, kun aina heittäytyy näihin kuvauksiin ilman turhia paineita :)
   Oli tämä tosi makea. Joskus kaupastakin on onnistunut saamaan tosi hyvän melonin, mutta kyllähän tämä voiton vei :)

   Poista
 7. Jes! Ahkeruus palkitsee eikä koskaan kannata luovuttaa! Nyt toivotaan pitkää, lämmintä, aurinkoista syksyä, niin saatte vielä muutaman haukkaisun itse kukin maistiaisiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin. Toivon, että tämä onnistuminen pysyy Julian omissa muistoissa <3

   Poista
 8. Yhden kerran olen onnistunut melonin kasvatuksessa. Toin taimen Virosta, lajike oli joku verkkomeloni. Se saatiin kypsäksi ja hyvää oli. Sen jälkeen on ollut liian kylmiä kesiä, tänä vuonna olisi saattanut onnistua.
  Koolla ei todellakaan ole väliä vaan maulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut toden totta ihan huima kesä. Verkkomeloninne kuulostaa tosi hyvältä, hjam!

   Poista
 9. Onnea ensimmäisestä omasta melonista! Hauska kuvasarja! Ei se koko, vaan se maku. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 Julia aina kivasti heittäytyy näihin kuvauksiin :) Juuri näin, ei se koko vaan MAKU ja se oli suuri ja ihana <3

   Poista
 10. Hienoa tulosta pitkän yrityksen jälkeen! Onnea! Toivottavasti tulee vielä lisääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Toivotaan, ettei jää tähän :) Mutta ehdottomasti tämäkin on mahtava juttu, eli jos ei enempää tule, niin sitä ei enää surra. Kaikki muu on extraa <3

   Poista
 11. Onnea kasvattajalle - hienoa, että työ palkitsi sitten kuitenkin!
  Näyttää kyllä herkulliselta koostaa huolimatta ja maistui varmasti erityisen makealta kaikkien koettelemusten jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Itsekkin tietää, kuinka tärkeää on, että kasvatukset onnistuvat, saati sitten kuinka tärkeää se on lapselle <3
   Oli tosi herkullista, hjam hjam :)

   Poista
 12. Hieno tulos enpä ole koskaan kasvattanut melonia.Mukavaa loppuviikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aina kiva kokeilla jotain vähän erikoisempaa :) Mukavaa loppuviikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 13. Wau!
  Onpas hienoa saada itsekasvatettua vesimelonia.
  Hyvää keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maku oli ihan huiman hyvä, hjamiiii! Ihanaa keskiviikkkoa myös Sinulle <3

   Poista
 14. Jee, onnistumisen ilo on parhautta ♥ Meloni se on pienikin!

  VastaaPoista
 15. Viime kesänä sain pienen meloonin. Sain hiukan maistella. Tänä keväänä taimet kasvoivat niin eritahtia, että pölytys ei vaan onnistunut. Eli tulos nolla.
  Onnea teille meloonista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin siitä, että myös nämä pienet kypsyvät ja tulevat hyvän makuisiksi. Jotenkin oletin, että meloninhan pitää kasvaa suureksi, jotta siitä jotain tulee. Noh, oppia ikä kaikki ja onneksi olin taas väärässä :)
   Harmi, ettei pölytys tänä vuonna onnistunut! Jospa ensi vuonna sitten paremmalla onnella <3

   Poista
 16. Voi miten kiva, että lopulta saitte meloonin, kova työ tuotti mieluisan ja ilmeisen makoisan lopputuleman, hienoa, onnittelutctarhureille!!

  VastaaPoista
 17. Hieno onnistuminen! Meillä kasvoi viime kesänä kasvihuoneessa vesimeloni, joka kasvatti yhden hedelmän. Siitä tuli ehkä hieman isompi kuin teillä, mutta ei lähellekään oikean kokoinen. Tänä vuonna on kokeilussa hunajameloni (tai itse asiassa taitaa olla cantaloupe), joka näyttäisi viihtyvän jopa vesimelonia paremmin. Hauskoja kokeiluja kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt ollut huomaavinani, että muut melonit ovat helpompia kuin tämä vesimeloni. Vaikkakin siis eivät satoa kerkeä tekemään, mutta ilman harsosääskiongelmaa olisivat varmaan kerinneet vaikka ja mihin. Täytyy ensi vuonna kokeilla uudelleen, jospa onnistuisi. Näyttävät tekevän paljon enemmän emikukkia kuin vesimeloni ja pölyttyvät helpomman oloisesti :)

   Poista
 18. Oma meloni, paras meloni. Meidän poika on sellainen melonikuiskaaja, löytää aina ihan huippu hyviä meloneja kaupasta. Pitäisikin laittaa hänet kasvattamaan oma meloni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla ensi kesänä! Tuo on muuten taitolaji todellakin, että löytää ne hyvät melonit! <3

   Poista
 19. Ihana Julia❤ Olipa huippua että onnistui! Ihanaa loppukesää sinne kaikille❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduin tytön puolesta tosi paljon ja voi sitä onnistumisen riemua <3 Ihanaa loppukesää myös Sinulle <3

   Poista
 20. Onnittelut! Itsellä ei riitä into kokeiluun, sen verran skeptinen olen omissa onnistumisissani eksoottisempien kasvien suhteen, kun ei tuo hyötyviljely tahdo aina onnistua noiden taviskasvistenkaan kanssa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noilla kasveilla tuntuu olevan ihan oma tahtonsa aina välillä. Aina ei pääse ihan kiinni, että mikä heitä risoo tai vastaavasti, miksi menestyvät. Toisaalta se on myös tämän homman suola :)

   Poista
 21. Hyvä Julia! Mahtavaa herkutella oma kasvattamalla melonilla! Yes <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että tämä on yksi niistä muistoista, jotka jäävät elämään <3 Se onnistumisen riemu oli ihanan tarttuvaa :)

   Poista
 22. Hih! Minulla on kasvihuoneessa mökillä kaksi tuollaista möllykkää ja olen vain odotellut, että kasvavat isoiksi (niin kuin kapuan meloonit). Ovat siis olleet samankokoisia jo hyvin kauan. Ehkä ovatkin jo kypsiä ja jäävätkin vähän pienemmiksi kuin oletin :D:D Kaikkea oppii. Yhtenä vuonna saimme hunajamelooneja ja ne olivat ihan älyttömän hyviä. Sen kesän jälkeen en ole onnistunut niitä saamaan. Onnea meloninkasvattajalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vain kuvitella, miten hyviä omat hunajamelonit ovat olleet hjami! Miekin oletin, että nuo vesimelonit vielä kasvaisivat, mutta näköjään osa jää pikkuruisiksi. Jännä juttu sinällään :)

   Poista
 23. Me ollaan syöty neljä melonia ja yksi näyttäisi vielä tulevan. Vitjat, että ovat olleet hyvän makuisia! Ensimmäistä kertaa minäkin nuita kasvatin. Otin siemenet talteen ja laitan kyllä ens kesänäkin kasvamaan. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, vautsi vau! Teillä on onnistunut tosi hienosti melonin kasvatus <3

   Poista
 24. Wow. Tuon vesimelonin kasvatusta pitää kyllä kokeilla ensi kesänä, tuntuu olevan nyt hitti. Tämä kesä on varmasti ollut hyvä senkin kasvatukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kannattaa kokeilla. Hauskoja kokeiluja, vaikkeivat niitä varmimpia onnistujia olekkaan :)

   Poista
 25. No, onpa hyvä, että satoa saitte! Pienikin sato palkitsee, kun sitä on rakkaudella hoidettu.

  VastaaPoista
 26. Hei! Hieno juttu, samaa innostusta täälläkin 😄 Voisitko kertoa, miten tuo pölyttäminen käytännössä? Kiitokset sinulle jo etukäteen 👍😁

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!