Tomaattikeitto tuoreista tomaateista

Täytyy sanoa, että nyt eletään mahtavia aikoja näin tomaattihullun näkökulmasta. Satoa kypsyy huimaa vauhtia, eikä kaikkea enää edes keritä syömään tuoreeltaan, vaikka kuinka herkutellaan päivittäin. Talon seinustella kasvavista pensastomaateista tulee valtavalla vauhdilla kypsiä tomaatteja, eikä niitä tuoreeltaan tee mieli syödä, kun ovat "vain perustomaatteja". Kas, meistähän on tämän kesän aikana tullut siis nirsoja tomaatin suhteen! Tomaateissa on niin huiman makeita lajikkeita, että nämä perustomaatin makuiset mielellään hyödyntää ruuanlaitossa. Tänään päätin tehdä ihan ensimmäistä kertaa tomaattikeittoa. 

Pitää vielä mainita, että itsehän en ole ollut mitenkään järin innokas kokki. Teen toki ruokaa, mutta olen pitäytynyt aina niissä samoissa ruuissa, joissa ei tarvitse paljon mielikuvitusta käyttää. Tämän kesän aikana olen yllättänyt itseni ja perheeni viihtymällä keittiössä kokeilemassa uusia ruokia. Kuulema erittäin mukavaa vaihtelua! Toisaalta, toistaiseksi olen kuitenkin edelleen todella laiska kokki ja oion aina monessa asiassa. Siispä tomaattikeitonkin tein niin helpolla kuin se vaan ikinä on mahdollista. Nopeaa, helppoa ja makoisaa.






TOMAATTIKEITTO

1,2 kg tuoreita tomaatteja
2 pientä paprikaa
2 pientä keltasipulia
Tuoretta basilikaa (kolmen oksan lehdet)
Tuoretta tinjamia (kahden oksan lehdet)
Suolaa
Mustapippuria
Valkopippuria
2,5 dl vettä
2 dl ruokakermaa


Heitin kattilaan tomaatit kokonaisina. Niiden seuraksi pilkoin paprikat ja sipulit. Lisäsin mausteet ja veden. Keitin 20 minuuttia, jonka jälkeen soseutin tehosekoittimella. Lopuksi lisäsin vielä ruokakerman. 






Tämän ehkä voisi nimetä laiskan kokin tomaattisopaksi. Tomaatin kuoret jäävät keittoon  ja soseutuksesta huolimatta ne vähän tuntuvat suussa. Meitä ne eivät häirinneet, joten jatkossakin saavat jäädä. Jos haluaa oikeasti sileää keittoa, niin tomaatit kannattaa kaltata. Kalttaaminen onnistuu laittamalla kokonaiset tomaatit puolen minuutin ajaksi kiehuvaan veteen, jolloin kuoret saa helposti irti. Itse olen tähänkin liian laiska, joten kuoret saavat jäädä. En myöskään pilkkonut tomaatteja etukäteen. 

HerraMies yllättyi siitä, että tykkäsi tästä keitosta. Odotukset olivat kuulema jotain ihan muuta. Niinkuin kerroin jo Kesäkurpitsakeiton kohdalla, niin hän ei todellakaan ole kasvisruokien suuri ystävä. Vaikuttaa sille, että hänenkin makuelämyksensä ovat alkaneet saamaan uusia tuulia. Oppia ikä kaikki! Yllätämme näköjään itsemme nyt jatkuvasti pitämällä sellaisista asioista, joista emme ennen pitäneet. Makoisan Kesäkurpitsakeiton ohjeen löydät klikkaamalla tästä.


Taika halusi esitellä tämän ruuan, koski oli itse mukana sitä tekemässäkin:  






Mikä on Sinun suosikki tomaateista tehtävistä ruuista?

46 kommenttia:

  1. Itsekin tein vastikään tomaattikeittoa! :) Sain tädiltä (myös 'pulassa' tomaattimäärän kanssa) pussillisen tomaatteja, eikä niitä olisi ehtinyt syödä sellaisenaan mitenkään, niin pilkoin (myöskin kuorineen päivineen) tomaatit ja jatkoin keittoa valmiilla maustetulla pyreellä. Ei tullut ihan täydellistä, kun ei siihen hätään ollut kermaa, mutta sentään Olympia-juustoa. Ihan syötävää. :D Hih. Olen kyllä tomaattikeiton vannoutunut ystävä! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että autat pulassa olevaa tätiä <3 Tomaattikeitto on kyllä tosi hyvvää <3

      Poista
  2. Voi nam kun on varmasti hyvää:) Tomaatit on niin herkkua. Oma lemppari tomaateista on tomaatti,sipuli,halloum salaatti:) Mukavaa viikon jatkoa❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo varmasti on super hyvää salaattia. Hjam! Halloumi on tosi hyvää ja sopii tomaatin kanssa varmasti loistavasti! Kivaa viikon jatkoa myös Siulle <3

      Poista
  3. Takuulla hyvää, erityisesti kun itsekasvatetuista tomaateista tehty. Ihana Taika ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taika oli heti innolla mukana, kun kuuli, että lähden hakemaan tomaatteja ruokaan. Muutenkin tyttö tykkää olla kokkeilu hommissa mukana :)

      Poista
  4. Kylläpäs näyttääkin herkulliselta!
    Voi, tomaateista saa niin paljon hyvää. Ehkä oma suosikkini tomattiruoista on juuri tomaattikeitto - sekä kylmänä, että lämpimänä versiona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatit ovat kivan monipuolisia, kun niistä saa vaikka mitä hyvää <3

      Poista
  5. Tykkään pyöräyttää tomaattilohkoja pannulla voissa ja valkosipulissa ja kaataa sitten neljän kananmunan seos päälle...herkullinen iltapala meillä aika usein :)
    Ihanan näköistä keittoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuulostaa tosi hyvältä. Meneekin kokeiluun heti kun nuo meidän neitokaiset innostuvat munimaan kunnolla. Joko meillä on puutarhassa tarjolla kananmunia kaikille halukkaille elikoille tai sitten sulkarouvat ovat alkaneet pihtailemaan muniaan.

      Poista
  6. Näyttää todella herkulliselta!

    VastaaPoista
  7. En minäkään todellakaan lähde kuorimaan tomaatteja, ruokaahan ne kuoretkin on ja niissä saattaa olla eri vitamiinit kuin sisuksessa :-D Ihanan kuuloinen keitto, rakastan juuri tuollaisia simppeleitä ruokia, joissa ei ole montaa ainesosaa, mieluiten vain kasviksia, ja maut tulevat oikeista vihanneksista eikä mistään maustekastikkeesta.
    Tykkään muuten paistetuista tomaateista todella paljon, siis tomaatit puoliksi ja paistinpannulle. Opin sen Englannissa, ne ovat osa englantilaista aamiaista munien ja pekonin kanssa :-D Mutta menee ihan ilmankin niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä selkeästi on aika samanlainen maku!
      Täytyykin nyt kokeilla noita paistettuja tomaatteja. Grillitomaateista olen tykännyt, mutten ole edes tajunnut ajatella, että paistinpannullakin niitä voi valmistaa (voi blondius). Luulen, että Tiger-tomaatit olisivat tuohon ihan täydellisiä :) Kiitos vinkistä <3

      Poista
  8. Oli varmasti hyvää keittoa! Ja raaka-aineet lähes kaikki omasta takaa, se on hyvä juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on itselleni noussut tosi tärkeäksi asiaksi, että ruokien raaka-aineet löytyisivät kotoa pääasiallisesti. Tähän aikaan vuodesta se onnistuukin tosi kivasti. Ja aina olen siitä yhtä fiiliksissä <3

      Poista
  9. Tomaattikeitolla mennään mutta hyvänä kakkosena tuleee paholaishillo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paholaisenhillo on tosi hyvää myös. Sitä pitäisikin tehdä toinen satsi... Ensimmäisestä taisi tulla Kiltin tytön litku... khih :D Ei siis järin tulista ja todella nestemäistä :D

      Poista
  10. Nam! Tomaattikeitto on yksi lemppareitani :) Me tykkäämme juoda tomaattimehua lasilliset aamupalalla. Oletko ajatellut että tekisit omaa tomaattimehua? ;)
    Unihaleja täältä Tuiskulan ranchilta murunen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattimehua ajattelin tuossa yksi päivä, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi kokeilla. Se voisi tosiaan olla hyvvää <3
      Mie kömmin ajoissa nukkumaan, kun Taika on taas herätellyt edellisenä öinä jatkuvasti. Vähän painoi uni silimään :D Ihanaa uutta päivää Siulle ihanainen <3

      Poista
  11. Herkullista sanoo täällä äiti, joka tekee tyttärelleen tomaattikeittoa joka viikkoa.

    VastaaPoista
  12. Varmasti herkullista tomaattikeittoa! Minä tykkään kyllä kokkailla ja kokeilla kaikkea uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää tosiaan oli <3 Ihana, että tykkäät kokkailla ja kokeilla uusia juttuja. Ruokailu elämykset ovat silloin paljon parempia, kun pääsee maistelemaan aina uusia makuja <3

      Poista
  13. Varmasti hyvää.
    Juustoinen kurpitsakeittokin kuulosti oikein herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat maistuivat Taikaa lukuun ottamatta koko perheelle erinomaisesti :) Eli suosittelen vahvasti <3

      Poista
  14. Ei ole itsetehdyn tomaatti- tai kasviskeittojen voittanutta.
    Minäkään en kalttaa tomaatteja. Siinä häviää arvokasta kuitua.
    Leppoisaa iltaa ja huomista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki herkku vaan hyötykäyttöön <3 Mukavaa viikonloppua Siulle <3

      Poista
  15. Oi miten maukkaan oloinen keitto, pakko kokeilla! Mukavaa alkavaa viikonloppua ja terveisiä suloiselle kanoille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti. On nimittäin maukasta ja helppoa. Ihanaa viikonloppua myös teille <3

      Poista
  16. Oi nam! Maku oli varmasti mahtava, kun omista tomaateista teit.

    Hyvää viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maku tosiaan oli herkullinen ja tätä tilattiinkin jo ensi viikolle uudelleen :) Kivaa viikonloppua myös Sinulle <3

      Poista
  17. This soup looks so delicious! I love eating tomato soup, especially on rainy days. So tasty! Thanks for the share, hope you had a fantastic weekend. Keep up the posts.

    World of Animals

    VastaaPoista
  18. Tomaattikeitto on hyvää. Kunhan äiti on taas pulassa tomaattien kanssa, niin tehdään taas soppaa. Ollaan varmaan tehty just tuolla ohjeella! Meillä ei muuten koskaan laiteta pizzaan ketsuppia tai vastaavaa, vaan tehdään kastike itse. Talvella tehdään tomaattimurskasta, mutta silloin kun on tuoretta tomaattia tarjolla, tehdään iso satsi kerralla pakkaseen. Ohje kuuluu näin: pilko tomaatit ja sipulit 4-6 osaan, valkosipulin kynnet puolitettuina, keitä niin kauan, että sipulit ovat pehmeitä. Lisää reilusti basilikaa ja oreganoa (tai pizzamaustetta, jos ei parempaa ole saatavilla). Surauta sauvasekoittimella, mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Jos on liian vetelää, keittele vielä hetki. Kastike sopii myös leivän päälle. Ja jos tykkää uunimakkarasta, niin peittelee makkarat kastikkeella, viipaloi juustoa päälle ja laittaa uuniin, komeus tarjoillaan perunamuussin kanssa ja kelpaa kelle vain. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia ohjeesta. Vaikuttaa hyvältä! Kokeiluun varmasti menee :) <3

      Poista
  19. Söötti kuva Taikasta. 💕 Pääsisinpä maistamaan keittoanne... Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Keitto tosiaan teki hyvin kauppansa ja sitä jo tilattiinkin lisää :D Ei muutakun maistiaisiin mukaan :)

      Poista
  20. Teillä onkin runsaasti tomatteja soppaan! On varmasti herkullista kuka tykkevää. Mie käytän tomatit tekemällä ketsuppii. Pekka tykkevää syyvä suoraan kasvihuoneesta tomatteja. Ei toinna kuorii, sauvasekotin tekköö tarpeeks hienuu ja kuorissahan ne flanovoidit on! Soma kuva Taikasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Taika hymyili kovasti kehuille :) Tuoreeltaan tomaatit ovat parhaimmillaan ja oma tekemä ketsuppi on varmasti ihan super hyvää <3

      Poista
  21. Ihana tuo Taika- apulainen! Kateellisena katson tomaattikeittoa omista tomaateista, olen aina haaveillut kasvihuoneesta. Kirsikkatomaatteja olen kasvatellut aurinkoisellla seinustalla. Leppoisaa lauantai- iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kasvihuone haaveesi vielä toteutuu <3 Meillä on nyt kaksi kesää kasvanut jotain nimetöntä pensastomaattia talon seunustalla ja tehnyt valtavasti satoa. Niistä itseasiassa tämä keitto suurimmalti osin tehtiin :) Jos haluat siemeniä, niin voin lähettää <3 Kerkisin nyt vasta koneen äärelle, joten toivottelen vuorostani ihanaa sunnuntaita teidän perheelle <3

      Poista
  22. Tomaattikeitto on niiiin hyvää. Meillä ei ole vielä tullut niin paljoa tomaatteja, että olisivat keittoon saakka päässeet. Tässä on tietysti vielä ekan kasvarikesän intoa ja ihastellaan liki jokaista kypsyvää :D :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen kypsynyt tomaatti on suuri ilo <3 Mutta yht äkkiä huomaakin, että oho, nythän niitä kypsyykin niin vauhdilla, ettei perässä meinaa pysyä, khih :D Meilläkin on ensimmäinen kunnon kasvihuonekesä. On tämä vaan mahtavaa <3

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!