Ilona tykkää todella paljon kesäkurpitsasta ja innostui viime kesänä kokeilemaan niiden kasvattamista itse. Tänä kesänä lajikemäärä ja samalla myös taimimäärä kasvoi. Viime vuonna teimme kesäkurpitsasta hilloa ja melkolailla tyttö on itse sen syönyt. Minustakaan se ei ollut pahaa, mutta silti valitsin aina jonkun muun hillon lettujen päälle, enkä leivän päällä tykkää hillosta. Ilona joka tapauksessa siitä tykkäsi tosi paljon ja jos haluat reseptin käydä katsomassa, niin se löytyy klikkaamalla tästä.
Itse en ole rehellisesti sanottuna koskaan kesäkurpitsasta pitänyt. Olen syönyt sitä joskus raasteena ja leikkinyt sen olevan kurkkua. Oli kiva, kun kerroin täälläkin asiasta, niin Outi´s life-blogin ihana Outi kertoi tehneensä joskus ihan samaa <3 Varsinaiset kesäkurpan ystävät! Tänä kesänä söin raakana kesäkurpitsaa ja ensimmäisen kerran koin, että kesäkurpitsahan voikin olla hyvää. Päättelin kuitenkin, etten kypsennettynä siitä tykkää ja olen vähän karsastanut ajatusta käyttää sitä ruuassa. Viime viikolla kypsensimme uunissa kesäkurpitsaviipaleita ja söihän sitä, mutta en kokenut mitään suurempaa Suussani on juhlat - fiilistä.
Löysin netistä Koskenlaskija-kesäkurpitsakeiton ohjeen ja sitä päätin kokeilla. Ja tsädää, sitten alkoi makunystyröillä bileet! Oikeasti niin käsittämättömän hyvää, että siihenhän tuli ihan himo. Taikaa lukuunottamatta tykkäsimme siitä kaikki. Jopa HerraMies, jonka käsitys hyvänmakuisesta vihanneksesta on lenkkimakkara. Eli suosittelen paljon! Täältä löytyy alkuperäinen ohje, jota itse vähän muokkasin.
KOSKENLASKIJA-KESÄKURPITSAKEITTO
1,5 isoa kesäkurpitsaa
8 dl vettä
1 pienehkö punasipuli
1 pienehkö keltasipuli
suolaa
lipstikan lehtiä
valkopippuria
mustapippuria
250g Koskenlaskija RUOKA-juustoa
Pilkoin kesäkurpitsat ja sipulit kattilaan ja lisäsin veden. Joukkoon heitin mausteet. Keitin noin 15 minuuttia, jolloin sipulit ja kesäkurpat olivat pehmeitä. Soseutin ja sen jälkeen lisäsin Koskenlaskija-juuston. Suolaa vaatii melko runsaasti, joten sitä vielä lisäsin maistamisen jälkeen.
Lisämakua saa heittämättä lautaselle muutaman tuoreen basilikan lehden.
Luulenpa, että kesäkurpitsaa tulee tämän jälkeen kokeiltua ruuissa paljon rohkeammin. Sanoinkin Ilonalle, että ompa ihanaa, että hänen innostuksensa kautta pääsin mokomasta kesäkurpitsa-inhostani eroon. Näin sitä voi oppia pitämään uusista mausta "vanhemmallakin" iällä. Mahtavaa!
Lopuksi vielä julkistetaan Maatiaiskanasen Elämää-blogin 1v arvonnan voittaja. Kodin Kukat-nettikauppaan voitti 25 euron arvoisen lahjakortin... *rumpujen pärinää*
Matti Juhani Niilola Matti metsässä ja muualla-blogista. Onneksi olkoon voittajalle! Juuri katsoin, että tuonne nettikauppaan on tullu ihan käsittämättömän ihania syyssipuleita myyntiin. Uulalaaaa!
Ja valtavan suuri kiitos kaikista niistä ihanista kommenteista, joita olitte kirjoittaneet kysymykseeni, että miksi luet tätä blogia. Tulin niistä tosi tosi iloiseksi ja pohdin, että on tällä blogilla vaan ihan mielettömän ihanat lukijat. Kiitos teille ihan jokaiselle <3
Mukavaa uutta viikkoa Sinulle!
Onnittelut voittajalle! Keitto oli varmasti hyvää, pitääkin kokeilla. Kohta on ylitarjontaa kesäkurpitsasta :D Älä kerro Ilonalle, mutta kesäkurpitsa ON itsessään vähän mauton ja tarvitsee kavereita maistuakseen hyvältä. Meillä on laitettu sen kaveriksi keittoon sipulia, palsternakkaa, pala selleriä, kasvislientä, yrttejä (timjamia yleensä) ja tuorejuustoa. Kasviksia paistetaan sen aikaa, että saavat ihan pikkuisen väriä ja sitten jatketaan kuin sinun ohjeessasi. Hyvä lisuke tulee myös siitä kun paistaa pieniä kesäkurpitsakuutioita sekä reilusti sipuli- ja valkosipulisilppua voissa (tai öljyssä) ja maustaa mieleisekseen. Herkullista uutta viikkoa! ;)
VastaaPoistaRaakana se on ihan hyvää sellaisenaan, mutta kieltämättä kypsennettynä tarvitsee tosiaan kavereita, jotta on hyvvää. Hyvä tietää, että tinjami sopii sen kanssa, kiitos vinkeistä <3
PoistaIhanaa ja herkullista uutta viikkoa myös Siulle <3
Onnea voittajalle. Meillä syödään paljon kesäkurpitsaa ja teen siitä erilaisia muunnelmia, mitä nyt keksinkin, syön myös raakana. Ainoastaan vihreää lajia siis, keltaisesta en niinkään perusta. Kiitos ohjeesta :)
VastaaPoistaSaa nähdä, mitä meillä tykätään keltaisesta versiosta :) Mekin tykkäämme syödä myös raakana kesäkurppia. Jotenkin tulee vähän meloni mieleen siitä mausta :)
PoistaKuulostaa hyvälle tuo keitto! Tosin, syön melkein mitä vaan, jos siinä on Koskenlaskija-juustoa. Olen semmoinen juustohiiri. :D Ja en itsekään ole erityisemmin kesäkurpitsan ystävä, se on ollut minusta aina vähän mautonta, eikä korvaa kurkkua... Mutta grillattuna olen tainnut syödä ja wokeissa, joskus se osaa yllättää, niin kuin varmaan just tuossa keitossa. :)
VastaaPoistaKoskenlaskija on kyllä ihan super hyvää. Ja juusto ylipäätään, hjam. Tuo keitto pääsi todella yllättämään :)
PoistaKuulostaa herkulliselta tuo keiton ohje, menee kokeiluun meilläkin!
VastaaPoistaKokeile ihmeessä, oli nimittäin ihan super hyvvää <3
PoistaOikein paljon onnea voittajalle. Kiitos maininnasta blogissasi. Tänäänkin taas söin kesäkurpitsaa, raasteena tietty :) Voisin testata tuota keittoa, jos vaikka siinä tykkäisin kesäkurpitsasta.
VastaaPoistaIhanaa uutta viikkoa sinulle Hilu <3
Testaa ihmeessä. Toivotaan, että siekin tykkäät ❤ Mukavaa uutta viikkoa myös Sinulle ❤
PoistaNam, tuo keitto kuullostaa herkulliselle. Kiitos ohjeesta muru <3
VastaaPoistaOle hyvä <3 Oli niin hyvää, että suosittelen kaikille, khih <3
PoistaKesäkurpitsa on kyllä ihan hyvää. Ollaan maisteltu kaikenlaisissa muodoissa. Keitto taitaa olla parasta.
VastaaPoistaTämä pääsi itseni ihan yllättämään. Pitää nyt rohkeasti kokeilla eri variaatioita kesäkurpasta, jotta oppisi sitä käyttämään. Mainio kasvi, kun on helppo kasvattaa ja sadosta saa ihan kunnon ruokaa tehtyä :)
PoistaJaahas. Olipa yllätys..kiitos oikein paljon.
VastaaPoistamattijniilola@gmail.com
Onneksi olkoon vielä kertaalleen :) Pääsette aika mielettömän upeista valikoimista valitsemaan itsellenne jotain kivaa. Eilen juuri kävin sivuston tarjontaa vilkuilemassa :)
PoistaLaitan s.postisi Kodin Kukille, niin he lähettävät sinne tuon lahjakortin :)
Onnea voittajalle :) Keitto kuulostaa suussasulavan herkulliselta, pitääpä kokeilla. Meillä ollaan kesäkurpitsan ystäviä koko perhe. Kiitos reseptivinkistä :)
VastaaPoistaTätä todella suosittelen. Jos kesäkurpan Ei niin-ystävä tästä tykkää, niin voin kuvitella, että kaikki kesäkurpan tykkääjät ihastuvat tähän ihan todella. Elleivät inhoa Koskenlaskijaa :D
PoistaOnnea voittajalle!
VastaaPoistaKiitos sinulle ihanasta blogista! Olet niin aito ja kirjoitat monenlaisista jutuista, tykkään, kun sulla on vaihtelevia aiheita elämästä.
Kesäkurpitsa on minusta todella hyvää ja voin vain kuvitella, millaista herkkua tuo keitto on. Suussani on juhlat :-DDD
Mun lemppari on ehkä (koska pidän yksinkertaisista ja italialaisista ruuista) ihan paistaa viipaleita oliiviöljyssä ja sitten höylätä päälle parmesaanilastuja (koska olen juustohullu - siksi tuo keitto kuulostaakin älyttömän hyvältä!). Tai sitten ihan carpacciona eli ohuina viipaleina, päälle suolaa, sitruunamehua ja oliiviöljyä ja annetaan tekeytyä vartti, jonka jälkeen päälle tietysti niitä parmesaanilastuja ja ehkä rucolaakin ja mustapippuria myllystä. Namnam! Tosi helppo lisuke, jota mä syön kyllä pääruokana, koska olen laiska kokki ;-)
Kiitos Saila ihanista sanoistasi <3 Olipas tällä kiva aloittaa uusi päivä *halaus*
PoistaMie kans oon tosi laiska kokki ja onkin kiva saada reseptejä, jotka ovat maistuvia ja helppoja, kiitos. Pistetään kokeiluun. Parmesaani ja ylipäätään juustot ovat tosiaan ihan mieltsin hyviä <3
Kivan tuntuinen resepti. Minä pidän kesäkurpitsasta, mutta mieheni ei.
VastaaPoistaHauskaa viikkoa ja kasvatuksen iloa :)
Kesäkurpitsa tuntuu usein jakavan mielipiteitä. Joskus en voinut syödä kypsennettyä kesäkurpitsaa jo ihan siitä syystä, että se tuntui suussa samalta kuin sienet... ja sienet tuntuivat siltä, miltä etanat tuntuvat mielikuvissani suussa :D
PoistaIhanaa viikkoa myös Sinulle Rita ja antoisia työpäiviä <3
Kaikkia muita kasviskeittoja kokeiltu, muttei kesäkurpitsaa. Kokeiluun siis! Paistinpannun kautta, niin saa enemmän makua. Ylituotanto meilläkin, kanat saa osansa.grillattu, paistettu, uunivihanneksena, ja lasagnessa kokeiltu. Pakastaa en halua, ei minusta ole enää hyvää, kun pakastettu.
VastaaPoistaKanoillakin on nyt herkkuhetkiä, kun sadot kypsyvät. Nekin osaavat herkuista nauttia täysin siemauksin :) Olen myös kuullut, että kesäkurpitsa muuttuu vetiseksi ja mauttomaksi pakastuksen jälkeen. Harmillista sinällään, kun olisi helppo napata talvellakin pakkasesta ja surauttaa keitoksi. Jostain kuitenkin luin, että pikainen keittäminen helpottaisi ongelmaa?
PoistaIhana, miten monipuolisesti käytätte kesäkurpitsaa :)
Onnea voittajalle!Herkullista keittoa :P.. kesäkurpitsa on ainoa kurpitsa jota kasvatan ja käytän sitä monipuolisesti jopa raakana kurkun tapaan :). Ensi vuonna taidan kasvattaa muitakin kurpitsa lajikkeita jos vaan kasvavat ;).
PoistaHyvää viikon jatkoa <3
Kuulema maut ovat aivan erilaisia eri kurpitsoissa. Mielenkiintoisia kasvatettavia ja jotenkin mukavan helppoja ja vaatimattomia :) Mukavaa viikon jatkoa mys Sinulle Anu <3
PoistaOnnea voittajalle!
VastaaPoistaIhana postaus! Ohje vaikuttaa hyvältä, nam!
Todellakin, aikuisenakin voi oppia uusiin makuihin. Mä oon opetellu tykkäämään mm. paprikasta. Maksaruuat ei tosin maistu vieläkäön.😀
Se on jännä juttu, miten maku voi muuttua ihan totaalisesti. Ja onneksi niin! Olisi se kurja, jos koko elämän ajan innostaisi syödä vain samoja juttuja :D
PoistaMaksa on niin vanha maku, että se voi hyvinkin olla, ettei ikinä tule maistumaan. Mutta eihän sitäkään koskaan tiedä <3