Askel askeleelta kohti omavaraisuutta. Vuosi 2018. Osa 4: Suunnitelmien eteneminen

Yhteispostaus-sarjamme, jossa useampi henkilö kirjoittaa siitä, kuinka pyrkii kohti omavaraisuutta, jatkuu jälleen. Kyseessä on siis Facebookissa olevan Omavaraisuus blogeissa-ryhmän porukka, joiden jokaisen omavaraisuus aste on hyvin erilainen. Osalla omavaraisuus aste on melko suuri ja osalla taas, kuten minulla, melko pieni.  Jokaisen kuun ensimmäinenä maanantaina ilmestyy sarjan uusi osa. Jos olet hypännyt kelkkaan vasta lähiaikoina, tässä lyhyt kooste aiemmista postauksistani. Linkeistä pääset lukemaan kyseiset postaukset kokonaisuudessaan. 

Askel askeleelta kohti omavaraisuutta: Osa 1: Suunnitelma-postauksessa kerroin, mitä kasvatuslistaltani löytyy, eli porkkanaa, sipulia, chiliä, makeaa paprikaa, herneitä, kurkkua, perunaa, tomaattia, salaattia, papuja ja kesäkurpitsaa.  Tässä postauksessa kerroin myös toiveesta, että juhannuksena pääsisimme maistamaan ekoja omia perunoita. 

Askel askeleelta kohti omavaraisuutta: Osa 2: Suunnitelmien eteneminen-postauksessa kerroin siitä, että toistaiseksi eteneminen oli ollut siementen hankintaa sekä paprikoiden ja tomaattien esikasvatusta. Esikasvatuksessa oli tuolloin makeita paprikoita  (seitsemää erilaista), chilejä ja tomaatteja (reilu kymmenkunta  erilaista). Kaikki olivat vielä melko pieniä taimia. 

Askel askeleelta kohti omavaraisuutta: Osa 3: Suunnitelmien eteneminen-postauksessa kerroin, kuinka pahasti tomaatti vinksahdukseni oli päässyt valloilleen ja samanlainen hullaantuminen oli tapahtunut myös paprikoiden osalta. Hupsista! Kurkkujen ja meloneiden suhteen höyrähdys oli havaittavissa myös, mutta niitä ei oltu vielä kylvetty. 


Joten, mitä on kuukauden aikana tapahtunut? Taimimäärä on lisääntynyt, tila on loppunut, harsosääskien kanssa on tapeltu ja on valmistauduttu siihen, että kohta päästään jo kylvöjä tekemään ulos. Kasvihuoneeseen on tehty parannuksia, mutta suurin osa niistä on vielä kesken, joten niistä myöhemmin. 


Osaa taimista olen alkanut jo karaisemaan. Muutamia öitäkin he (vai ne?) ovat olleet kasvihuoneessa. Osa isommista tomaateista on siirtynyt saunatupaan, kun eivät enää mahtuneet sisällä olemaan. Ja jälleen olisi kymmenkunta taimea odottamassa siirtoaan.  Ihanaa, kun tilan ahtaus on kuitenkin helpottanut sisällä (hetkeksi).


Tilasin myös multakuorman Markus Tarvaiselta täältä Kouvolan seudulta. Viime keväänä tilasin 10 kuutiota ja nyt ne on kaikki käytetty. Tilasin samanlaisen setin uudelleen ja odottelen nyt sen saapumista. Mullan saavuttua pääsen täyttämään kasvihuoneen uudet kasvupenkit ja sitten aloittelen jo tomaattien istuttamista. Kasvihuoneen lämmitystä ollaan kovasti pohdiskeltu, mutta toistaiseksi emme ole asialle saaneet mitään tehtyä. Kynttilöitä sielä yksi yö polttelin ja totesin, että pieni hyöty siitä oli. Kuitenkaan en taitaisi uskaltaa jättää kynttilöiden varaan hallayönä tuota lämmitystä sitten, kun taimet on istutettu. Positiivarina uskon, että pääsääntöisesti hallayöt ovat taakse jäänyttä elämää tämän kevään osalta, joten ehkäpä ne harvat yöt raaskii sitten lämmittää lämpöpuhaltimen avulla. 

Strong 18 kasvihuoneen  lisäksi meillä on yksi 6 neliön huppukasvihuone ja sen lisäksi ostin toisen 8 neliöisen huppukasvarin, jotta melonit ja kurkut mahtuvat kasvamaan. Lidl:istä 3 vuotta sitten ostettu kasvarin huppu oli talven aikana hajonnut, mutta meinasin runkoa hyödyntää avomaankurkkujen kasvatuksessa. Kurkut aion kasvattaa siis ylöspäin menivinä, jotta tilaa säästyy.


Muutama melonin taimi. Meloneita taitaa olla 14 erilaista. Muutama lajike ei itänyt ollenkaan.


Kurkkuja on useampia eri lajikkeita. Osan suorakylvän, eli tässä eivät ole kaikki...

Lavakauluskasvimaata on laajennettu ja HerraMies teki sinne kaadetun kuusen risuista tukikehikot. Nämä ovat mielestäni aivan ihanat! Pavut ja kurkut pääsevät noita pitkin kiipeilemään. Täytynee pyydellä kehikoita lisääkin, jotta myös herneet pääsevät hyvin kiipeilemään. Mukava, kun noista risuistakin saa tehtyä jotain järkevää,  eikä kaikki mene vain silppurista läpi. Tosin, sitä silppua käytän rodojen katteena, eli ei se hukkaan mene siinnäkään.


Kasvimaasuunnitelmankin sain jonkin asteiselle tasolle. Muutoksia siihen voinee vielä tulla, mutta jostain on lähdettävä liikkeelle. Erilaisia papuja on tulossa useammanlaisia, samoin kurkkuja ja porkkanoita. Muuten mennään aika peruslinjoilla. Osan kurkuista meinaan suorakylvää ja tehdä vielä kesän aikana uusinta kylvön, jotta satokausi jatkuu pidemmälle. Kurkun satokausi tuppaa olemaan melko lyhyt ja kuitenkin syksylläkin olisi kiva kurkkuja saada.  Porkkanat ja härkäpavut meinasin kohta jo kylvää, mutta vielä en ole yksinkertaisesti ehtinyt. Tuntuu, että tekemistä on enemmän kuin ehtii ja jaksaa tehdä. Ihanaa aikaa tämä kevät, kun iltaisin on lihakset niin hellänä, että hetkeksikin jos pysähtyy, ei meinaa enää päästä liikkeelle. Khih!


Ai niin, ensimmäisissä tomaateissa on jo tomaatit tulossa, joten toiveita elättelen, että pääsemme suht ajoissa sadon makuun. Vaikka tilan ahtaus ja harsosääsket ovat aiheuttaneet päänvaivaa todella paljon, niin olen ihan tyyytyväinen taimikasvatuksiin. Ja ämpäriperunatkin ovat jo kasvussa, joita toivoisin että pääsisimme syömään juhannuksena. Kieltämättä tämä itseäni vähän epäilyttää, kun alut näyttävät aika pieniltä, mutta toivossa on hyvä elää!


HerraMies on hoitanut vattujen leikkuun ja lannoituksen, ja minun pitäisi pikku hiljaa ehtiä lannoittamaan marjapuskat ja osa hedelmäpuista. Tekemistä riittää vaikka kuinka, mutta aina jotain pientä saa edistymäänkin.

Tänään haetaan kotiin perheen uudet jäsenet, eli tipuset... Niistä tulee blogiinkin usein kuvia ja videoita. Lisää munia siis luvassa jossain vaiheessa (ellei sitten kaikki tipuset osottaudu kukoiksi). Kuva on työkaverini ottama, jolta tipuset saamme. Teemme hyvän vaihtokaupan; minä kasvatin hänelle tomaatteja ja hän antaa meille tipuja :D


Tälläisiä edistymisiä täällä. Nyt vain odotellaan hedelmäpuiden kukintaa ja lämpimiä kelejä, jotta päästään kunnolla hyötypuutarhan kimppuun! Porukassa oli esitetty toive, jotta jokainen kirjoittaisi postaukseen jotakin positiivista, mikä liittyy omavaraisteluun. Itselleni ihan ensimmäiseksi tulee mieleen se, että kaikki perheenjäsenet ovat kiinnostuneet omavaraisteluun liittyvistä puuhista ja siitä on tullut meidän perheen yhteinen juttu. Jokainen on päässyt omalta osaltaan puuhiin mukaan ja päässyt toteuttamaan omia toiveitaan. Ilona on laittanut kesäkurpitsat itämään, joita hän rakastaa. Julia kylvi melonit ja on niistä hyvin innoissaan. Lainatyttären kanssa olemme kylväneet tomaattia ja paprikoita sekä kurkkuja. Taika intoilee tällä hetkellä omasta pienestä kasvimaasta, joka tehdään leikkimökin viereen. Tämä 3-vuotias on hyvin innoissaan siitä, että pääsee itse kylvämään herneitä. Lisäksi kasvimaahan laitetaan kuukausimansikoita ja pieniä porkkanoita. Lainapoika alkaa olemaan siinnä iässä, että mopo kiinnostaa enemmän kuin kasvihörpätykset, mutta kiltisti hänkin kiertää taimia kanssani katsomassa ja kuuntelee turinointiani niistä. Mutta kieltämättä joskus olen kuullut isän ja pojan vähän naureskelevan hullusta kasvihöperöstä, joka täyttää kaikki paikat rehuillaan ;) Khih.

Omavaraistelussa on toki paljon muutakin mahtavaa, mutta tämä tuli itselleni ensimmäisenä mieleen.

Muut sarjaan osallistuneet bloggaajat ja heidän tämän hetken kuulumiset löydät blogin nimeä klikkaamalla

Olipa kerran arki
Korkeala
Kiireetön elämä
Korpinkiven tupa
Rakkautta ja maan antimia
Riippumattomammaksi
Harmaa torppa
Villa Koira47 kommenttia:

 1. Mahtava määrä taimia :) Pitäisiköhän minunkin harkita lisätilaksi jonkinlaista huppukasvihuonetta. Noita vesimelonin taimiakin näytti olevan niin runsaasti, että ei ne näin mahdu mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo hupparit ovat aika käteviä kun ovat nopeita tehdä ja helppoja siirrellä. Täällä oli honkkarissa hyvä tarjous vielä, 79.90 e tuo 8 neliön huone. Normihinta taitaa olla lähemmäs 200e, joten pakkohan se oli mukaan ottaa ;)

   Poista
 2. Nostan hattua! Hienoa, ettäjaksat tuollaisen kasvimaan ylläpitää. Itse haaveilin, että ihan oikea kasvihuone olisi kiva... Sitten mietin miten paljon saankaan sillä hinnalla kaupasta tomaatteja ja kurkkuja ja jätin toistaiseksi ajatuksen oikeasta kasvihuonesta sivuun X)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on totta, että kyllä näin taitaa tulla kalleimmat vihannekset joita voi syödä, khih :D

   Poista
 3. Ihana kuulla, miten tuo juttu on teillä perheen yhteinen juttu, ja poikakin yrittää ymmärtää ;-)
  Vesi nousee kielelle uusia perunoita, tuoreita munia ja kaikkia herkkuja ajatellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan hyvää sato vuotta. Näiden tipusten munia päästä sitten kesän lopulla syömään (jos ovat kanoja, khih) :)

   Poista
 4. Voi mahtava mitä kaikkea sulla siellä kasvaa!!!

  VastaaPoista
 5. Tuolla määrällä kaikkea on ehkä ihan hyvä, että et niitä ihan yksin hoida ja varjele (ja syö!). ;) Ihanaa, että on koko perheen juttu. <3

  VastaaPoista
 6. Omavaraisuus ja luonnonmukaisuus on ihana asia tänä teknologian, automaation ja elektroniikan aikana 💚
  Hyvää uutta viikkoa teidän porukalle !

  VastaaPoista
 7. Omavaraisuuden parhaita puolia on lyhyt siirtymäaika kesällä pelolta/kasvimaalta/lavasta ruokapöytään. Samoin paskasteeseen sato menee juuri korjattuna. Tämän huomaa maussa. Onnea omavaraisuuden tiellä.
  Kädet täynnä tekemistä näkyy sielläkin olevan. Mutta ah.. niin mielekästä tekemistä.
  Nyt on jokaiselle päivälle jotain uutta puutarhassa. Enää ei tarvitse odottaa.
  Mahtavia hetkiä perheen, tipujen ja puutarhan parissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maussa on tosiaan huima ero, hjam! Tekemistä piisaa, mutta onneksi on mielekästä, juuri kuten sanoit <3 Kiitos <3 Täällä elellään nyt tivun tuoksuista arkea <3

   Poista
 8. Sinulla on isommat alut perunoissa kuin minulla. Minulla pilkottaa vasta ihan pienet vihreät alut ämpärissä.
  Tipuvauvat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä ne potut sitten alkavat kasvamaan, kun alkuun pääseevät :) Tipuset ovat ihan ylisöpöjä <3

   Poista
 9. Huh, sulla on kyllä uskomaton määrä taimia. Omavaraisuus on huippu juttu. Hienosti olet päässyt alkuun.

  VastaaPoista
 10. Kyllä minä sanoisin, että olet jo hyvin kunnioitettavalla tasolla omavaraisuuden kanssa ainakin kasviksien osalta.:) Upeasti taimia!
  Tipusista on sitten ihana lukea lisää. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 Toivotaan suotuisaa satovuotta :) Tipusista onkin tulossa juttua vähän joka puolelle. Facessa eilen jo laitoinkin videota ja äsken latasin Youtubeen videon, instassa on kuva :) Tänään on kyllä tännekkin tarkoitus tipusista postata <3

   Poista
 11. Sulla on kyllä mahtava määrä taimia . Itse olen vähentänyt taimikasvatuksen määrää, kun en jaksa asua niiden keskellä ja roudata niitä sisään ulos ! 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että ensi vuonna itsellänikään ei tälläisiä määriä ole. Aika monet tomaateista ovat matkaa jatkamassa uusiin koteihin lähiviikkojen aikana :) On se edestakaisin roudaaminen melko työlästä välillä

   Poista
 12. Omasta sadosta nauttiminen on parasta. Ei aina tarvi mennä kauppaan.

  VastaaPoista
 13. Omakasvatetut on todella paljon parempia kuin kaupan tusina tavara.

  VastaaPoista
 14. Upea määrä taimia ja lajikkeita. Olen aivan mykistynyt :)

  VastaaPoista
 15. Voi että, ihanilta kuulostavat viljelmäsi! Minulle on mysteeri, miten joku voi saada noin monta juttua kasvamaan, joten olet idolini. :-) Jään innolla odottelemaan tipukuvia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ihana <3 Viherpeukalokin kehittyy tekemällä. Itse ainakin olen varmaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat virheet tehnyt (ja kai keksin vielä jotain uusiakin), mutta niistä sitä aina oppii :) Tipukuvia on jo instassa ja facessa, youtubeen juuri latasin videon. Tämän päivän aikana tännekkin tulossa heistä esittelyä :)

   Poista
 16. Ihanat tipuset <3

  Hienosti siellä hommat etenee ja vallan mykistävät määrät sinulla on taimia, lavoja ja kasvihuonetta. Meillä on käytetty kasvariin jo siirrettyjen taimien päällä hallaharsoa. Sen kun poistaa aamulla ja muistaa taas yöksi levitellä, taimet ovat aika turvassa.
  Kasvarista harsot siirtyvät aikanaan mansikkamaalle suojaamaan punastuvia raakileita räkäteiltä ja mansikkasadon jälkeen harsot hulmuavat saskatoonrivistöjen päällä, räksäjarruna sielläkin.

  Puuhakkaita kevätpäiviä teille jatkoonkin, minä harppaan seuraavaksi vadelmapuskiin. Kauriit ovat syöneet niin tehokkaasti, ettei kummoista leikkausta ole enää varaa tehdä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harso on mainio keksintö! Teillä käytetäänkin sitä kivan monipuolisesti :)
   Työn iloa teillekkin puutarhatouhujen ja arjen keskelle <3

   Poista
 17. Tuo omavaraistelu on kyllä hienoa ja mitä kaikkea siellä jo kasvaakaan:) Myssykkää pitää nostaa teidän ahkeruudelle❤ Vaan ompa sitten kiva kun saa omalla sadolla herkutella! Aurinkoista viikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan hyvää satovuotta, joka palkitsee tämän puuhastelun <3 Ihanaa ja aurinkoista viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 18. Olen niin kateellinen teidän ikkunoiden määrälle vaikka ovatkin kasvien takana. Oikeastaan juuri siksi olenkin kateellinen. En haluaisi isompia ikkunoita jos se ei helpottaisi taimikasvatusta. Kauniita taimia ja hyvä suunnitelma (varsinkin kun on tallessa). Tsemppiä kevääseen ja kesään. Mitäköhän oletkaan taas ehtinyt tehdä kuukaudessa odottelen innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isot ikkunat helpottavat valtavasti tätä taimikasvatus hommaa. Edellisessä kodissa oli kyllä isot ikkunat, mutta aurinkolippa esti auringon pääsemisen sisään. Kiva, talo kyllä pysyi viileänä, mutta muuten en tykännyt siitä yhtään. Joten ymmärrän hyvin ikkunakateuden!
   Kiitos tsempeistä <3 toivotaan, että lämpimät säät jatkuvat :)

   Poista
 19. Tuo teidän lavakauluskasvimaa on kyllä ilo silmälle! Ja vitsit, ihan viherrän kateudesta täällä tuosta taimien määrästä :D Vaikka itseni tuntien, ei minusta olisi tuollaista määrää itse hoitamaan ikäkuuna päivänä... Onnea uusista tipusista, varsin veikeän näköinen porukka näkyvät olevan :)

  Ihanaa kevättä sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tipuset ovat tosi suloisia. Toivotaan, että kasvimaalta saadaan satoakin, ettei jää vain silmän iloksi :) Ihanaa kevättä myös sinulle <3

   Poista
 20. On sulla kyllä ihan hurjasti hyötykasveja. Ja vielä kanat ja tiput siihen päälle! Hommaa riittää varmasti, mutta onneksi enimmäkseen mukavaa sellaista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemistä tosiaan riittää, mutta onneksi perhekkin on touhussa mukana. Mutta huomaa kyllä, että tänne blogimaailmaan ei millään enää kerkiä niin paljon kuin aiemmin. Harmittaa etenkin, kun ei ehdi niin paljon lukea muiden kuulumisia. Ja sitten kun luen, en yleensä jätä kommenttia kun olen puhelimella ja sillä kommentointi on kamalan hidasta.

   Poista
 21. On sinulla taimia, huh, varmasti saatte satoakin niin, että riittää pitkäksi aikaa :). Tuo kuusenoksien käyttö tukina on hyvä idea. En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että niiden kaarevuus onkin hyvä asia tuollaisessa hommassa. Yleensä ovat jääneet metsän lannoikkeeksi meillä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!