Melonihuoneen kuulumisia

Saimme tänä keväänä ystävältäni Tiinalta useammanlaisen melonin siemeniä. Kuten olen kertonutkin, niin siemenet itivät yliodotusten, mutta ongelmat alkoivat harsosääski-hyökkäyksen myötä. Suuri osa taimista kuoli sen seurauksena ja pelastuneet yksilöt jurnuttivat kauan, ennenkuin alkoivat kasvamaan. 

Melonien kasvatus oli oikeastaan Julian intohimo ja siksi toivoinkin, että se onnistuisi hyvin. Kovasti harmitti tytön puolesta, kun alkoi näyttämään siltä, että onnistuminen tyssää ennenkuin alkaakaan. Onneksi ihan näin huonosti meille ei kuitenkaan käynyt. 

Vesimeloni "Sugar Baby" ei näytä enää kasvavan kokoa, vaan kypsyttelee itseään tuollaisena pienenä pallukkana. Tämä yksilö kasvaa Biolanin Kasvusäkissä, jossa on valmiina ravinteet koko kesän ajalle. Kuvittelin, että kasvusäkissä on yhdelle taimelle sopiva määrä ravinteita ja koska itse istutin säkkiin useamman taimen, olen antanut taimille lisälannoitetta heinäkuusta alkaen. En enää tiedä, mistä tälläisen ajatuksen olin saanut, sillä Kasvusäkissä todella riittää ravinteet kaikille kolmelle taimelle. Joka tapauksessa meillä melonit ovat siis saaneet tuplalannoituksen. Kasvusäkit ovat siitä näppäriä, että niihin vain leikataan reiät merkittyihin kohtiin ja viilletään pohja auki, jonka jälkeen ne ovat valmiita käyttöön. 


Vesimeloni Sugar BabyTämä yksilö kasvaa 10 litran ämpärissä, jossa on mullan lisäksi aimo annos hyvin palanutta hevonkakkaa. Hevonkakan lisäksi tämä alkoi saada lannoitetta heti, kun kasvu oli kunnolla lähtenyt käyntiin. Jos hommat olisivat menneet odotetusti, tästä olisimme varmaan saaneet hyvin satoa. Tuntuu pölyttyvän helposti, kunhan kukkimisen alkuun vain pääsee. Ensi kesänä sitten...  Tämä kuva on otettu vajaa viikko sitten ja nyt jo se on paljon suurempi. Melonin kasvuvoimaa ei voi kuin ihmetellä ja ihailla! Melonin kasvatusKun melonit pääsevät kasvun vauhtiin, niin sitten tapahtuukin nopeasti. Jos kaikki taimet olisivat selvinneet, niin emme olisi tainneet mahtua tähän kasvihuoneeseen ollenkaan. Melonien taimiaEi järin viihtyisä huone ulkonäöllisesti, mutta toimii. Alustana kasvihuoneessa on huopa, joka sammaloituu näköjään muutamassa kesässä. Pitää rikkaruohot hyvin kurissa ja ensi kesänä tämän kasvihuoneen tilalle pääseekin istuttamaan kukkia, kun rikkaruohot ovat kuolleet alueelta. Samalla tyylillä saimme tälle vuodella hyvän perunamaan. Melonien taimiaEnsimmäisen itsekasvatetun kypsän melonin herkuttelun riemusta löytyy postaus klikkaamalla tästä. 

Ihan putkeen ei siis mennyt meidän melonin kasvatus tänä vuonna, mutta ensi vuonna olemme taas vähän viisaampia jo lajikevalintojenkin suhteen. Mikäli melonin kasvatus kiinnostaa, niin suosittelen tutkailemaan ulkomaisia siemenvalikoimia ja valitsemaan sieltä aikaisia lajikkeita. Hyvät mahdollisuudet näyttää niilläkin olevan kerkiäkseen satoon saakka. Mutta harsosääskentoukille ei kannata taimiaan syöttää, sen opin tänä vuonna ;) 

Kasvusäkit saatu blogiyhteistyönä. Kiitos Biolan.

24 kommenttia:

 1. Voihan harsosääsket, ne osaa olla niin kiusankappaleita. Mutta kiva että pääsitte jo vähän melonien makuun! Toivotaan ensi kesälle parempaa onnea määrän kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on juuri se puutarhan suola; kaikki ei onnistukkaan kerralla vaan joutuu useampaan kertaan kokeilemaan. Sitten, kun lopulta onnistuu oikein hyvin niin voi vitsi, miten mahtava se fiilis se!

   Poista
 2. Tollanen huopahan oliskin kätevä systeemi. Saisi rikkaruohot kyytiä. Kauhee, kun ei meinais malttaa odottaa ens kesää ja uusia istutuksia millään. Heh. Talvi täytyy kökkiä tuossa välissä ennen ensi kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo huopa on tosiaan osottautunut tosi hyväksi alustaksi. Kauneus-kilpailuissa se ei pärjäisi, mutta eipä sillä tässä tapauksessa väliä olekkaan :)
   Khih, tuo on jännä juttu, miten jo syksyllä alkaa se hekumointi seuraavasta puutarhakaudesta. Minäkin tilasin ekat tomaatin ja paprikan siemenet juhannuksena ajatellen ensi kevättä. khih :D

   Poista
 3. Oikeita kiusanhenkiä nuo harsosääsket. Onneksi siellä pääsette kuitenkin meloneja maistelemaan ja onhan nuo aika söpöjäkin.
  Ihanaa uutta viikkoa sinulle Hilu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se tosiaan osaavat olla, kun pääsevät villiintymään.
   Olen ihan samaa mieltä, että nuo pikku melonit ovat tosi söpiksiä <3 Ihanaa uutta viikkoa myös Sinulle Outi <3

   Poista
 4. Pitää joskus kokeilla melonia. Sinun vinkit on laitettu korvan taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti :) Kiva aina kuulla, että onnistuu innoittamaan uuden kokeiluun :)

   Poista
 5. Niin pitää. Olisi kiva maistaa oma kasvattamaa melonia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilkaa ihmeessä :) Melonithan ovat tosi hyviä ja oma kasvattamat oikein super hyviä. Oli koko sitten mikä tahansa :)

   Poista
 6. Hienoa, pääsette maistelemaan itsekasvatettua melonia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan huippua :) Eniten iloitsen Julian vuoksi <3

   Poista
 7. Olet sinä aikamoinen "uranuurtaja". Taidan kokeilla minäkin ensi vuonna.
  Eipä ole tullut meloneja kasvatettuakaan kuin penskana Australiassa.
  Ihanaa huomista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä. Hauskoja kokeilujana nämä tälläiset :) Sinulla onkin sitten jo kokemusta kasvatuksesta <3 Mukavaa uutta päivää Sinulle Kirsti <3

   Poista
 8. Melonia omasta kasvihuoneesta, ihanan eksoottista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläiset vähän erilaiset kokeilut ovat ihan huippuja :)

   Poista
 9. Your garden is turning out wonderfully. Looks like you are having quite a bit of growth. Thanks for the share, hope you have a fantastic weekend. Keep up the posts.
  World of Animals

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much <3 I like to try to grow a variety of plants :) Happy tuesday to you <3

   Poista
 10. Näyttääpä hyvältä! Tosi upea juttu että Julia sai satoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloitsen kyllä kovasti Julian puolesta. Tietäähän sen itsekkin, kuinka tärkeää onnistuminen on ja lapselle se on vielä tärkeämpää <3 Lapsen onnistumisen riemussa on aina sekin ihana puoli, ettei lapsi jää pohtimaan, että olisiko voinut onnistua paremmin, vaan nimenomaan riemuitsee täysillä onnistumisen kokemuksesta :)

   Poista
 11. Melonit ylipäätään ovat todella hyviä. Kasvatusta en ole kokeillut, kun ei ole oikein sellaista paikkaa pienellä kaupunkitontilla, mutta palkitsevaa se on taatusti, kunhan vaan pääsee noista ötököistä eroon!

  VastaaPoista
 12. No onpas mahtavaa oma kasvattamat melonit! <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!