Kasvihuone toimivammaksi
Tilasimme viime kesänä Akirolta Strong 18 kasvihuoneen ja tämä kesä on ensimmäinen täysi kesä kunnon kasvihuoneen omistajana. Viime kesänä pääsimme vähän jo kasvihuonetta koeajamaan ja tarkoitus oli tehdä sinne kasvulavoista kasvupenkit. Kasvulavoja kasvihuoneen sisään jäikin jo rakennusvaiheessa, sillä kasvimaa oli ainoa kohta, johon kasvihuoneen pystyimme pystyttämään. 


Syksyllä laitoin molemmille puolille lavat valmiiksi ja täytimmekin ne jo, mutta niiden mitat eivät olleet sopivia ja koin muutenkin, että yhtenäiset kasvupenkit olisivat paremmat. Kastelu on paljon helpompaa eikä yhtenäinen, iso penkki kuivu niin helposti kuin pienet laatikot. Kun Akiro ehdotti yhteistyötä kasvihuoneen parannusten tiimoilta, oli ehdotus itselleni erittäin mieluinen. Päädyimme parantamaan kasvihuonettamme yhtenäisillä penkeillä, johon tulee myös kastelujärjestelmä, sekä automaattisella kattoikkunalla. Lisäksi kasvihuoneeseen tuli hyllytasoja, jotka helpottavat itseäni lähinnä taimikasvatus vaiheessa. 

Yhtenäiset penkit tehtiin viljelypenkin reunuksilla, jotka ovat metallisia elementtejä, joilla saadaan sopivan mittaiset penkit tehtyä. Meille tuli kasvupenkit molemmin puolin, mutta keskikohta jätettiin tyhjäksi. Lisää kasvutilaa voisi saada tekemällä kolme kapeampaa kasvupenkkiä, mutta me päädyimme tälläiseen ratkaisuun.  Alla olevassa kuvassa vasemmalla puolella on reunus jo asennettu, mutta sitä ei ole vielä suoristeltu. Kanat tulivat auttamaan maan myöhimisessä. Kuten kuvasta näkyy, kasvihuone on vielä ollut siivoamatta tuossa vaiheessa viime syksyn jäljiltä ja näyttääkin melko hurjalta. 

Vaikka reunukset on saatu tehtyä, en ole päässyt penkkejä kokonaan täyttämään, sillä multakuorma ei ole vielä saapunut. En kuitenkaan millään malttanut olla jo aloittamatta istutuksia, joten hyödynsin alueet, joissa multaa oli tarpeeksi. Muutama tomaatti ja paprika on jo päässyt paikoilleen. 

Osa tomaatin ja paprikan taimista oli vielä joitakin viikkoja sitten niin pieniä, ettei niitä olisi edes kannattanut vielä istuttaa kasvihuoneeseen, mutta toisaalta, sisältä tila loppui auttamatta kesken. Sitten, kun taimet aloittavat kukinnan, on sopiva aika istutukselle. Tämä sen vuoksi, että liian hyvissä olosuhteissa tomaatti saattaa kasvattaa vain varttaan ja vähän kuin unohtaa sen, että satoakin pitäisi tehdä.

Vein taimet kasvihuoneeseen jo useampi viikko sitten ja laitoin hyllyille odottelemaan istutusta. Strong-kasvihuoneen hyllyille voisi kesälläkin laittaa matalampia kasveja ruukkuihin. Epäilen tosin, että itselläni kasvihuone täyttyy tomaateista niin hyvin, että hyllyille ei oikein tilaa enää ole. Toistaiseksi hyllyillä kuitenkin on kätevä säilyttää taimien lisäksi lannoitepussit sun muut tykötarpeet. Hyllyjen "asentaminen" on super helppoa; hyllylevy vain nostetaan tukirautojen päälle ja siihen se näppärästi asettuu, eikä ole riskiä, että tipahtaisi tai heiluisi. Akirolla on tarjolla myös kasvihuoneen päätyseinään asennettavia hyllyjä.  Kaikki hyllyt ovat galvanoitua metallia, joten ne ovat todella kestäviä ja siistejä.


Kasvihuoneessa tuppaa lämmöt nousemaan melko korkealle. Näiden helteiden aikana se nousi välillä yli 40 asteeseen, vaikka ovet ja tuuletusluukut olivat auki. Kattoikkunaa emme olleet saaneet vielä toimintavalmiuteen, mutta nyt sekin on valmiina. Se on nyt asennettu siten, että kun lämpö kasvihuoneen sisällä nousee yli 20 asteeseen, luukku avautuu. Ja vastaavasti, kun kasvihuoneen lämpö laskee alle 20 asteeseen, luukku menee itsestään kiinni. 

Alla olevassa kuvassa on HerraMies leikkaamassa kattoikkunalle paikkaa... Vähän kyllä hirvitti, kun valmiiseen kasvihuoneeseen piti leikata reikä. Huih! Kuvan oton jälkeen pakenin paikalta, kun en pystynyt katsomaan, kun minun rakasta kasvihuonetta leikellään. Khih! Tosin, lopputulokseen olen enemmän kuin tyytyväinen!


Kastelujärjestelmää emme ole vielä asentaneet, joten siitä kerron myöhemmin. Kuitenkin ajatus siitä, että kastelu hoituu itsestään, on melko mahtavaa! Jos joskus vielä (vai pitäisikö sanoa; sitten kun?) hankimme kasvihuoneen, niin aion aivan ehdottomasti hankkia heti myös kunnon kasvupenkin reunukset ja automaattisen kattoikkunan. Reunuksien asettaminen ja kattoikkunan tekeminen olisi ollut todella paljon helpompaa tehdä samantien. Joka tapauksessa, nämä parannukset koen ehdottoman kannattaviksi. Odotan jo kovasti sitä hetkeä, kun olen saanut kaikki kasvit istutettua kasvihuoneeseen. Tulisi nyt vain se multa... 

Kiitos Akiro Oy yhteistyöstä! 

32 kommenttia:

 1. Todella näppärät nuo isot viljelypenkit, niissä ei multakaan niin nopeasti pääse kuivumaan, kun sitä on paljon yhteinäisessä laarissa! Ja hyllytkin vaikuttaa hyviltä. Ihania tällaiset loppuun asti mietityt jutut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpottavat tosiaan paljon kasvatus hommaa ja näyttävätkin siisteiltä :)

   Poista
 2. Tuosta kasvarista tulee niin hieno. Kattoikkuna onkin tarpeellinen kasvareissa ja hyvä kun sen voi noin säätää, lämpötilan mukaan.
  Aurinkoista loppuviikkoa sinulle Hilu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tuo kattoikkuna on kyllä nerokas keksintö. Sitten kun on kastelujärjestelmä ja automaattinen kasteluikkuna, voi olla melko huoletta välillä poiskin kasvihuoneen välittömästä läheisyydestä :)

   Poista
 3. Hyvältä näyttää.
  Kastelujärjestelmä on kyllä (termostaatilla toimivan lämmittimen ohella) todella tarpeellinen kasvihuoneessa. Helpottaa huomattavasti hoitoa ja tomaattisadosta tulee myös mielestäni tasalaatuisempaa.
  Mukavaa loppuviikkoa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, juuri näin. Tomaatti kyllä nauttii tasaisesta kastelusta. Itselläni on ämpäreiden ja laatikoiden kanssa aina ollut ongelmana se, että multa pääsee välillä ihan rutikuivaksi, joka ei tietenkään ole kasveille hyvä juttu :)
   Mukavaa viikonloppua myös Sinulle <3

   Poista
 4. Huikea tuo kasvihuoneesi, olisi kiva joskus saada itsellekkin:) Toivottavssti saat pian multaa, niin pääset istutuspuuhiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kasvihuone on ollut yksi suuri unelmani, joten ymmärrän hyvin toiveesi <3

   Poista
 5. Hyvät penkit tuli, helpottaa kasvatusta. Pystyykö teillä käyttämään hyödyksi kanalan pehkua esim. kasvimaalla tai istutuslaatikoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kanalassa ollut purupohja, joten sitä en ole käyttänyt kasvimaalla. Vattujen juurelle levitettiin talvella olleet purut, jos vähän estäisivät rikkaruohojen tuloa samalla kun lannoittavat. Mutta ei näytä estävän ;) Myös ruusuille olen käyttänyt kanojen alustoja :)

   Poista
 6. Kasvihuone näyttää vankalta ja on vielä upean näköinen. Itse kasasin pienen meille ja hermot meinasi mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On noiden kasvihuoneiden kasaaminen melkoista puuhaa, mutta onneksi vaiva kannattaa :) Olen ollut tosi tyytyväinen tähän Strongiin. Ihana, kun ei tarvitse talvellakaan huolehtia lumikuormasta :)

   Poista
 7. Upea kasvihuone, tuolla on kyllä kiva kasvatella kaikkea! Tulisipa se multa tosiaan nopsasti, voi vaan kuvitella millainen se polte on kun tekisi jo mieli alkaa istuttelemaan:) Niin ja kuuleppas sinä tomaatti-innoittaja♥ ( dadaaaaaa....) minulla on nyt sitten peräti kolme tomaattia kasvamassa seinän vierustalla..jos saan yhdenkin tomaatin niistä, niin olen onnellinen:)) Hih! Kaunista viikon jatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, toivotaan, että tomaattisi antavat hyvää satoa <3 Mikään ei ole niin ihanaa, kun oma kasvattamat herkut, hjam hjam :) Mukavaa viikonloppua Sinulle <3

   Poista
 8. Näppärän näköinen kasvihuone. Pitkät laatikot on minun mielestä paremmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kätevämmät nuo pitkät kasvupenkit tosiaan ovat kuin pienet laatikot. Strongin hyvä puoli edullisen hinnan lisäksi on se, ettei talvella tarvitse huolehtia lumikuormasta. Se kyllä kestää :)

   Poista
 9. No jopas on pätevä kasvari ! Mitä meinaat keskikäytävälle tehdä? Katatko jotenkin? Onko noiden kasvualustojen alla jotain suojaa rikkaruohoja vastaan? Meillä on kolme pitkää kestopuista 'laituria' jotka on helppo vetää ulos puhdistusta ja mahdollista huoltoa varten.

  Voi kun saisit sen multakuormasi äkkiä, jaan tuskasi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskikäytävälle varmaan laitan pitkän maton. Ainakin tällä hetkellä se on suunnitelmana. Kasvualustojen alla on pahvia, joka estää rikkaruohojen kasvun. Sitten kun se maatuu, niin eiköhän sieltä ole rikkaruohotkin hävinneet ja pääsen hyödyntämään allaolevan kasvualustan :)
   Vähän jo tekisi mieli uudelleen soittaa, että missähän minun mullat ovat :D khih

   Poista
 10. Kyllä tuolla saat tomaattisi hienosti kasvamaan!

  VastaaPoista
 11. Kyllä on kasvihuoneet vähän muuttuneet siitä, kun minä olen sellaisessa viimeksi käynyt. Automaattiset katoikkunat ja kaikki. Vautsi vau! Kyllä tuolla kelpaa kasvatella! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä näissä on mukava kasvatuksia tehdä ja odotella satoa. Ensimmäiset tomaatit ovatkin jo hyvällä mallilla :)

   Poista
 12. Sinulla on valtava kasvihuone! Kyllä tuolla kelpaa viljellä, varsinkin kun on noita siivekkäitä apureita kuopsuttamassa maata kuohkeaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneissa on kyllä jotain outoa... Kun kasvihuonetta ajattelin, meinasin että noin 6 neliöinen riittäisi. HerraMies sanoi, että tilaa 18 neliöisen, jotta varmasti mahtuu kasvattamaan kaikkea. Nyt tuntuu, että tilaa voisi olla vaikka enemmänkin, khih :D Nälkä kasvaa syödessä ;)

   Poista
 13. Ihanan iso on siun kasvihuone. Tuohon soppii paljon tomatteja ja muita lämmöstä tykkeevii. Automaattiset kattoikkunat ja kastelu on hyvä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä tämä näytti minustakin tosi isolta, mutta nyt kokoa ei enää samalla tavalla huomaa. Uskoisin myös, että tuolla tulevat kasvit hyvin viihtymään :)

   Poista
 14. Hyvältä näyttää . Yhtenäiset penkit on jopa hienon näköiset ja varmasti helpommat. Multaa minäkin aion tilata lisää autokuorman verran . Vielä on vähän jäljellä entistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multaa menee kyllä käsittämättömät määrät kasvukauden aikana. Nuo kuormat ovat siitä käteviä, ettei jatkuvasti tarvitse olla hakemassa lisää :)
   Minustakin nuo penkit näyttävät tosi siisteiltä :)

   Poista
 15. Hyvännäköinen kasvihuone ja kunnolla tilaa kasvattaa kaikkea mahdollista. Minullakin on tomaatit istutettu jo kasvusäkkeihin, vaikka eivät vielä tee kukkia. Lämpötilan nousu on aurinkoisina päivinä hurja. Lasikasvihuoneessamme lämpö nousee reippaasti yli 30 asteen, vaikka ovet ja kattoikkunat ovat auki.. Ihanaa viljelyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kasvusäkit ovat myös käteviä. Itsellänikin niitä on tänä vuonna kokeilussa kurkku- ja melonikasvihuoneissa... Vielä tosin en ole istutuksia tehnyt :)
   Mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 16. Onpa ihanan iso ja hulppea kasvihuone, kyllä kelpaa kasvatella! :) Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 17. Olipa hyvä, että saitte nuo automaattiset kastelujärjestelmän ja kattoluukut.
  Helpottavat työtä paljon. Silti sitä jää riittävästi.
  Hyvää viikonloppua teidän koko perheelle <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!