Aika siirtyä uuteen

Koen jonkinlaista luopumisen tuskaa tällä hetkellä. Tulppaanit ja narsissit lopettelevat kukintaansa. Toisaalta, tämä ränsistymisen hetkikin on jollainlailla kaunista.  Ainoastaan muutama tulpsu ja narsku jaksaa vielä kukkia, mutta katsotaan hetki vähän erilaista kauneutta. He ovat nyt kaikkensa antaneet...Muutama sitkeä jaksaa vielä kukkia.


On aika siirtyä seuraavien kukkijoiden pariin. Kuitenkin itselläni on vähän tyhjä olo, kun puutarhassa kiertelee. Kokeeko kukaan muu vastaavaa tyhjyyttä tulppaanien ja omenapuiden kukkaloiston loputtua?


Akileijat, alppikärhö, kurjenpolvet ja laukat piristävät kuitenkin tyhjää oloani.


Tämä Iiris on suorastaan hurjan värinen. Tämä löytyi Elvinkummulta kaikkien rikkaruohojen keskeltä viime kesänä. En ole ikinä vastaavan väristä Iiristä nähnyt. En voi sanoa, että tämä nyt suorastaan kaunis olisi, mutta kieltämättä aika erikoinen. Hänen erikoisuutensa viehättää itseäni.


Olenkin ehkä joskus sanonut, mutta rakastan Iiriksiä! Oijaij, kun tämäkin on niin suloinen. Tänä vuonna kukinta-aika on ikävä kyllä todella lyhyt. 


Kurjenpolvet ovat myös ihania. Niitä ei voi olla puutarhassa liikaa!


Viime syksyn ostos, koristeomenapuu "Musta Rudolf" kukkii myös muutamin kukkasin. Muutoin omenapuiden kukinta tosiaan onkin jo ohi. Siitäkin olisin mielelläni nauttinut pidenpään...


Hevoskastanja on nyt komeimmillaan.


Tänään en ole saanut oikein mitään järkevää aikaiseksi. Päivistä menee todella paljon aikaa kasteluun tällä hetkellä ja uudet istutukset odottavat. Sääennusteet lupailivat kylmenevää, joten en ole oikein uskaltanut herkempiä kasveja viedä ulos. Tosin, sisällä harsosääsket tekevät tuhojaan, joten osan olen viimeisessä hengenhädässä vienyt ulos. Olen ajatellut, että niiden kohdalla ulkona olo ei voi aiheuttaa mitään semmoista pahaa, mitä niille ei tapahtuisi sisällä. Rasittavia hyönteisiä. Lentelijöitä ei juurikaan enää näy, mutta toukat tekevät tihujaan pienissä ruukuissa... Maisseista sain puolet pelastettua varmaan ihan viimeisillä hetkillä, kun vein ne tulos ja putsasin juuret mullasta ja toukista. Kesäkurpitsoissa on sama tilanne. Osan olen juurruttanut uudelleen. Melonit ovat surkeassa kunnossa... Joten, vaikeaksi menee viimeisten taimikasvatusten osalta, mutta toivotaan, että jotain säilyy hengissä. Lähinnä Ilonan ja Julian takia toivon, että melonit ja kesäkurpitsat selviytyvät, kun ne ovat heidän kasvatuksiaan. Pelastetaan, mitä voidaan. 


Marmatuksestani huolimatta toivottelen mukavaa tiistai-iltaa Sinulle <3 

42 kommenttia:

 1. Mulla se luopumisen tuska tulee sitten syksyllä. Keväällä ja kesällä keskityn jotenkin niin intoilemaan aina seuraavien kukkijoiden kauneudesta, niin en ehdi murehtia, vaikka kaikki kukkiikin tosi nopeasti nyt. Syksyllä sitten vaivun semmoiseen melankoliaan - mutta siihen on onneksi vielä hetki! Ymmärrän kuitenkin, että onhan se taas yksi merkki ajan kulumisesta, niin pieni hetki kumminkin keväällä, kun kaikki puhkeaa loistoonsa. On muuten erikoinen iiris, mutta minusta se on kyllä suorastaan kaunis! Tulee mieleen ihan kullanvärinen silkki ja siniset jalokivet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä minullakin on mennyt juuri noin, että vasta syksyllä iskee haikeus. Toivotaan, että syksy ei olisi niin sateinen kuin viime vuonna, niin se helpottaisi sen kestämistä paljon.
   Kauniisti kuvattu tuota Iiristä. Täytyykin katsoa tuo mielessä pitäen sitä <3

   Poista
  2. Syksy on kyllä pahin, ehdottomasti. Melankolia iskee, ja kevät tuntuu olevan tuhannen vuoden päässä.
   Pahinta jos kasvit paleltuvat nuppuisina. Sitten pitää vaan katsoa kohti joulua ja yrittää siitä ottaa irti piristystä. Mutta tämä kevään räjähdysmäinen saapuminen onkin sitten hurjan hieno palkinto taas kaiken synkkyyden jälkeen. Ihana on tämä aika juuri nyt, kun kaikki uudistuu ja kasvaa.

   Poista
  3. Tuo on ihan totta, syksy on ahdistavaa aikaa, mutta joulu usein pelastaa paljon. Kevät tuo super energia piikin :D Mahtavaa aikaa. Tämä kevät onkin ollut ihan huima, joka jää varmasti muistoihin :)

   Poista
 2. Voihan harsosääski, toivottavasti jäi yhden kevään riesaksi. Kaunis iiris minun mielestä, kuin 'Gingermans bread' jota minulla kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan niin. Hyvin Ei toivottuja-vieraita.
   Onko tuo Gingermans Bread melko matala? Voisi sitten hyvinkin olla samaa. En ollut ennemmin tuollaiseen törmännyt edes kuvissa ja yllätyin melkoisesti viime vuonna :D khih

   Poista
 3. Omalla tavalla kauniita nuo kukintaansa lopettelevatkin kukkaset. Rakastan tulppaaneita ja luulen, että osa niiden viehätyksestä tulee juuri tuosta hetkellisyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, kauneutta löytyy niistäkin. Tulppaanit ovat niin vastustamattomia ja voit hyvinkin olla oikeassa tuossa, että hetkellisyydessä piilee niiden salaisuus :)

   Poista
 4. Todella kauniita kukkasia. Hmm...Kari Kuuva taisi aikoinaan laulaa. rupsahda rauhassa rakkaani mun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Noita sanoja on käytettynä "lohdutuksena" muutoinkin meillä, hahahahah :D

   Poista
 5. Jos nuo tulppaanit kukkisivat pitkään, niin eivät ne ehkä sitten tuntuisikaan niin ihanilta. Jännä väri tuossa iiriksessä. Mulla aloittaa iirikset kohtapuoliin kukintansa, kurjenpolvet ei meinaakaan vielä kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta. Niihinkin varmaan turtuisi.
   Iiristen kukinta on niin upeaa, oi joij. Meilläkin vasta kurjenpolvet aloittelevat loistettaan.

   Poista
 6. Entisen kauneuden on väistyttävä ja tehtävä tilaa uudelle, jota teidän puutarhassa taatusti tulee olemaan. Jos nuo kukkisivat kauemmin, ilahduttaisivatko ne niin syvästi kuin nyt.
  Rakkautta, lämpöä ja kauneutta loppuviikkonne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon loistoon varmasti turtuisi, eikä sitä enää näkisi. Niinhän se tuppaa kaikessa upeassa olemaan, valitettavasti.
   Ihanaa ja rakkauden täytteistä loppuviikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 7. Tosiaan oudon värinen mutta upea. En kyllä ole aikaisemmin nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli itsellenikin melkoinen yllätys viime vuonna. Muutenkin ruskeat kukkaset ovat melko harvassa, ainakin omien tietojeni mukaan :)

   Poista
 8. Voin hyvin kuvitella luopumisen tuskasi, vaikka en itse ole samanlaista kokenutkaan. Mieluustihan sitä katselisi kukkia kukassaan vaikka ympäri vuoden. :-) Mutta kauniitahan nuo ovat vähän rupsahtaneinakin. <3

  Tuo iiris on kyllä aika hurjan värinen! Ja minäkin tykkään iiriksistä. En vain tiennyt, että niiden nimi on iiris, ennen kuin asia nyt selvisi. ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iirikset ovat ihan valtavan kauniita ja siitäkin on paljon erilaisia. Aivan uskomattoman ihania kukkia <3 Joskus ne vain meinaavat kenkutella kukintansa kanssa, mutta onneksi lehdetkin ovat kivan näköiset :)

   Poista
 9. Itseä vähän pelottaa, että kaikki kuihtuu nopeasti, kun kasvuvauhti on ollut niin nopea. Kastella pitää, kasvit nuokkuvat helposti kuivuudessa. Muutenhan olemme saaneet nauttia ihanasta kesän alusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä, mitä kukkii elokuun lopussa... Ainakin daaliat, jos ei muuta... Eilen juuri katselin, että juhannusruusuissa on nuput. Samoin jaloruusuissa. Melkoisen hurjaa vauhtia edetään. Kesän alku on ollut ihana. Mutta jos jotakin saisi toivoa, niin seuraaville 5 yölle vesisadetta! ;)

   Poista
 10. Kauniita kukkijoita sinulla siellä. Voin kuvitella,että haikein mielin seuraat,kun kukinta loppuu.
  Onneksi tulee uusia!
  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kun suuret puut ovat olleet kukassaan ja väriä tullut tulppaaneista, näyttää nyt puutarha jotenkin suorastaan tyhjälle. Mutta, onneksi seuraavat kukkijat aloittavat :) Kivaa viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 11. Hieno, tuo ruskea iiris. Usein tulppaanien jälkeen tulee vaisumman kukinnan vuoro. Samaa haikeutta poden aina välillä. Joskus taas seuraava satsi kukkijoita on niin lähellä kukintaa, että kauan ei ehdi ihmettelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna kaikki tuli niin rysäyksellä, että nyt tämä vaisumpi hetki tuntuu ihan todella vaisulta. Nooh, toisaalta, sitten taas kohta kukkii enemmän ja siitä nauttii enemmän :)

   Poista
 12. Kauniita kuvia! Kukat on niin ihania ja aina toivoisi että kukkivat mahdollisimman pitkään.
  Ihanaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 Olen ihan samaa mieltä, kukkien soisi kukkivan pitkään ja kauan <3 Mukavaa viikon jatkoa myös Sinulle <3

   Poista
 13. Jopas on huima iiris, ikinä en ole tuommoista nähnyt.

  Kukkinut tulppaani on kieltämättä vähän ristiriitainen näky, ensin se tököttää päätä pidempänä muita ja hehkuu kauneuttaan, seuraavassa hetkessä se onkin kaikkensa antanut rupsahtanut reppana. Yleensä tässä vaiheessa minä taivutan sipulikukkien varret maata myöten ja toivon seuraavien kasvien peittävän naatit alleen. Niitä ei minun käsitykseni mukaan saisi leikata, onko sinulla tietoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, ettei varsia kannata leikata. Sen sijaan siemenkota kannattaa leikata heti kukinnan päätyttyä, ettei sipuli käytä energiaa siementen tekoon. Nyt sipulit imevät varresta ja lehdistä ravinteet itseensä seuraavaa vuotta varten. Toisaalta, tulppaanit ovat siitä kurjia, että taantuvat nopeasti, joten ei ole läheskään varmaa, että kukkivat ensi vuonna kuitenkaan, lukuun ottamatta Apeldooreja ja villitulppaaneja, jotka jaksavat ilahduttaa vuodesta toiseen.

   Poista
 14. Onpa hauskan näköinen Iiris ja en ole sellaista ennen nähnytkään. Kyllä se harmittaa, kun tulppaanit lopettavat kukintansa. Toivottavasti saat kasvisi kukoistamaan. Sadetta odotellaan täällä, sillä päivät menee kyllä puutarhaa kastellessa. Aurinkoa viikkoosi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade tekisi kyllä hyvää. Sääennusteita katsoessa ei näytä lupailevan tänne seudulle sadetta yhtään. On huima kesän aloitus. Huhheijaa!
   Tuosta Iiriksestä on meillä olemassa myös vaaleanruskea versio ja se näyttää alkavat tänään kukkimaan.

   Poista
 15. Akileijat ovat täälläkin heräilleet kukkimaan. Vähän mietityttää, että mitä kukkii enää kesäkuun lopussa tai heinäkuussa kun kaikke ovat niin vauhdilla kukkineet jo toukokuussa. Lumipalloheisikin alkaa jo olla valkoinen... Tulppaaneista jotkut ovat vielä melko hyvässä kukassa ja taisi olla yksi hyasinttikin. Vesi tekisi nyt aika hyvää monille kasveille ja pölykin häviäisi. Mutta en valita, tykkään lämmöstä ja auringosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä vähän jännää, että kuinka kukinnan käy koko kesää ajatellen. Pistän toivoni daalioihin, että ne jaksaisivat syksyyn saakka.
   Lämpö ja aurinko on kyllä ihanaa, joten nautitaan edelleen vaikka sade tekisikin hyvää :)

   Poista
 16. lämmin sää teki tulppujen kukinnasta nopean ja lyhyen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta. Upeaa loistoa se kyllä oli. Onneksi tuli paljon räpsittyä kuvia :D

   Poista
 17. Noissa hiljalleen pois hiipuvissakin kukissa on oma, tunnelmallinen kauneutensa :) Hevoskastanjan kukat ovat kyllä upeat! Iloa loppuviikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin niissä tosiaan on. Jotain erikoista kauneutta <3
   Mukavaa loppuviikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 18. Vettä sai tulla vaikka öisin, luonto nauttis ja moni viljelijäkin. Mun tomaatit ja chilit porskuttaa mutta muutamat taimet kärsi kuumuudesta ja kuivahti lopullisesti vaikka kuinka yritin kastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin tilannut koko kesäksi sellaista keliä, että päivisin on lämmintä ja aurinko paistaa ja yöt sataa silleen sopivalla tahdilla. khih. En toki paljoa vaadi ;)
   Hyvä että osa tomaateista ja chileistä voi hyvin. Toivotaan, että saat satoa. On ne vaan niin herkkua. Nam nam :)

   Poista
 19. Onhan se vähän haikeaa kun sipulikukat ovat niin nopsasti kukkineet - tänä keväänä varsinkin! Iiris on kyllä erikoisen värinen, en ole koskaan moista nähnyt!
  Hevoskastanjoita näin paljon parin viikon takaisella Riikan reissulla,´ovat kyllä komeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haikeaa on, mutta täytyy yrittää lohduttautua sillä että jos sama loisto olisi aina, ei sitä huomaisi enää...

   Poista
 20. Niinpä... ajatella kun kukkasia olisi läpi vuoden... <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!