Perennapenkkien kevätkunnostus

Olen loppuviikosta kunnostanut perennapenkkejä ehkä maailman helpoimmalla tavalla. Kekkilän Katemulta helpottaa tätä urakkaa aivan valtavasti ja saa hetkessä perennapenkit kuntoon. Kekkilän Katemulta on kalkittua ja siihen on lisätty luonnollista humusyhdistettä, joka vahvistaa juuristoa edistäen kasvien kasvua ja runsaampaa kukintaa. Katemulta säilyttää maan kosteutta, jolloin kevättuulet eivät pääse kuivattamaan sitä. Se vähentää rikkaruohojen itämistä ja vähentää kitkemisen tarvetta.


Kasvien lehdet ja varret voi jättää Katemullan alle maatumaan. Katkoin talventörröttäjät ja jätin ne maan pinnalle ennen Katemullan levittämistä. Katemultaa lisätään reilu kerros; suurille perennoille 2 säkkiä viidelle neliölle. Maanpeiteperennoille riittää yksi säkki saman kokoiselle alueelle. Tuote sopii myös pensaiden ja puiden ympärille levitettäväksi. Ei haittaa, vaikka osa kasveista jäisi katemullan alle. Ne tulevat muutaman päivän sisällä takaisin esille. 


Melkoisen paljon siistimmän näköistä heti!


Jo itäneet rikkaruohot kitkin Katemullan alta kuitenkin pois. Ajattelin, että niitä tällä tuotteella on turha helliä!

Vinksin vonksin oleva risuaitakaan ei näytä ihan niin pahalta, kun kukkapenkki on muuten siisti.  Tuolle aidalle jotain pitäisi tehdä, kun vain ennättää. Sehän olikin tarkoitettu lähinnä pitämään multa paikoillaan niin kauan kunnes kasvit ovat hyvin juurtuneet. 

Viime syksynä tekemäni kukkapenkin kasvit ovat ilahduttavan hyvin talvehtineet. Tämä kukkapenkki on tehty maailman helpoimmalla tavalla, jossa maata ei tarvitse kaivaa ollenkaan. Neuvot  maailman nopeimman kukkapenkin tekemiseen löydät tästä klikkaamalla. 


Työläinen ja työnjohtaja...


Tiilet ovat vähän huonosti kestäneet talvea ja osa niistä onkin murusina. Jossain vaiheessa otan tiilet kokonaan pois ja joko reunustan jotenkin muuten tai sitten jätän reunustamatta ja kanttaan reunat. Saa nähdä, en ole tätäkään ihan loppuun saakka vielä pohtinut. Ideahan olisi, että tämä penkki laajenisi aikanaan ja lopulta puistoalueella olisi iso kiertävä kukkapenkki. Siihen voi hetki mennä, kun alue on melko laaja...

Tämä harmaus ei nosta minkään kasvun kauneutta esille...

Ihana, kun nopeasti näkee työnsä jäljen! Parasta on se, että kaikki perennapenkin kevättyöt on kerralla tehty. Erillistä kalkitsemista tai kevätlannoitusta ei siis tarvitse tehdä. Kesemmällä sitten vasta lannoitus. Ne kasvit, jotka viihtyvät vähemmän ravinteikkaassa mullassa, voi jättää loppu kesäksi lannoittamatta ja vasta syksyllä levittää syyslannoitteen.  

Tykästyin kovasti tähän Katemultaan juuri helppouden vuoksi. Tosi nopeasti ja pienellä vaivalla sai puutarhan kukkapenkit paljon siistimmän näköisiksi. 

Tähän kohtaan olisikin seuraavana hommana kivipolun rakentaminen nurmikkokaistaleelle ja kukkapenkin laajentaminen, joten polku tulee tuon kuvassa näkyvän kiven levyiseksi. Ihan vielä ei siihen hommaan enätä, kun tuntuu olevan miljoona työtä pihassa.  Tällä hetkellä tuntuu, että mitä enemmä tekemistä on, sitä saamattomammaksi muuttuu. Joten, nyt äkkiä pihatöihin!

Kiitos Kekkilä yhteistyöstä!
49 kommenttia:

 1. tuo on kyllä oiva multa, himppasen nopeuttaa hommaa ;)
  Täällä taas alkoi puutarhan mylläys ihan urakalla, kun päätin ihan pikkuisen vain kaivaa...no nälkä kasvaa syödessä ja niin kaivamisessa ja puutarhahommissa. Ja vaikkaonkin raskasta, niin kättensä jälkiä on niin ihana katsella <3
  Touhukasta sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttua jotenkin tuo, että kaivaminen lähtee vähän lapasesta. Liekköhän meissä on jotakin koiramaisuutta? ;)
   Sunnuntai menikin tiivisti puuhastellessa, joten kerkisin vasta nyt vastailemaan kommentteihin. Ihanaa uutta viikkoa Sinulle <3

   Poista
 2. Yritän kovasti työstää ajatusta, että menisin pihahommiin... vähän huonolla menestyksellä. Auttaisko tällänen inspiraation haku täältä blogista. Sinul on suunnitelmatkin jo tehty valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sait inspiraatiota lähteä pihapuuhiin :) Ilma oli ainakin erittäin suotuisa :) Suunnitelmia aina löytyy, mutta tuppaavat välillä muuttumaan matkan varrella ;)

   Poista
 3. Meillä on tänään aurinkoinen sää, joten hyvä olisi mennä pihahommiin. Tähän asti on ollut niin sateista ja märkää, ettei haravointikaan ole onnistunut. Kiva kun olet saanut kukkapenkit kuntoon. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen tosiaan oli aivan ihana keli <3 Kiva, että sieläkin pääsee jo puuhastelemaan :)
   Sunnuntai meni niin kiireisesti puutarhassa ja töissä, että nyt vasta ehdin vastailemaan. Toivottelen siispä vuorostani ihanaa uutta viikkoa <3

   Poista
 4. Kohta tulen autolla Suomeen ja haen tuota multaa, meillä en ole huomannut missään tuota, ehkä jossain on, en tiedä. Oikein hyvälle näyttää ja pääasia helpolle! Mukavaa sunnuntaita teille sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, voin niin kuvitella, kun ajelet auto täynnä katemultaa takaisin kotiin, khih :D Ihanan helppoa tuo perennapenkin kunnostus oli :) Mukavaa uutta viikkoa <3 Eilen oli niin huisketta, etten ehdinyt vastailemaan kommentteihin :)

   Poista
 5. Sie oot päässy oikein vauhtiin! :) Se on kyllä kiva tunne, kun näkee jonkin alueen siistiytyneen talven jäljiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käden jäljen näkeminen hommassa ku hommassa on aina ilahduttavaa :)

   Poista
 6. Tosi hyvälle näyttää. Noita vaan sais ostaa aika monta säkkiä, jos aikois kaikki penkit peittää.... Jotain on kuitenkin lisättävä vuosittain, multa häipyy johonkin, kuin itsestään, huoks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on tuokin. Jos alue on iso, niin säkkejä kyllä menee paljon. Jännä kyllä, miten multa katoaa.

   Poista
 7. Voi teitä puutarhaihmisiä, puuhasta ei kyllä ole pulaa, mutta voi sitä riemua, kun hommat on saanut tehtyä ja palkinto tulee kasvun ja kukintojen myötä, ihanaa lämmintä sunnuntaita pihahommien parissa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, on tämä yhden lajin hulluutta tämäkin. Onneksi ei kuitenkaan huonolla tavalla :D Mukavaa uutta viikkoa Sinulle <3

   Poista
 8. Kätevän oloinen tuote. Luontainen laiskuuteeni kuiskii ostamaan tätä. Nuukuuteni sanoo EI käy, painu vaan kitkemään.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa ja ensi viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, ymmärrän tämänkin hyvin :) Kivaa uutta viikkoa myös teille <3

   Poista
 9. Siellä on puuhasteltu taas kunnolla :) Mukavaa illanjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhaa tosiaan riittäisi vaikka kuinka paljon. Lisätunnit vuorokauteen olisivat nyt kova juttu :) Kivaa uutta viikkoa <3

   Poista
 10. Siellähän on puuhasteltu oikein urakalla. Hitsin hyvä tuote, sopisi tällaiselle onnettomalle pihan hoitajallekin. Oon kuitenkin ylpeä siitä, että tänään sain laitettua meidän omaakin pihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä tiedä, vaikka sinunkin peukalosi vielä alkaisi vihertää ;) Pihapuuhat ovat mukavia touhuja <3

   Poista
 11. Kyllä aurinko on houkutellut ihmiset piha-ja ulkopuuhiin.
  Toivotaan, että säät jatkuu!
  Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko on tosiaan tehnyt hyvää, kaikille. Sekä luonnolla että ihmisille :) Mukavaa uutta viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 12. Täällä on tänään vadelmapehkoja siistitty, vielä pitäs lannoittaa ja laittaa haketta juurelle. Ostoslistalle katemultaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lämpimästi. Mukavan oloinen tuote! Ihanaa, kun pääsee puutarhaan kunnolla taas puuhastelemaan <3

   Poista
 13. Miten katemulta eroaa tavallisesta, säkitetystä puutarhamullasta? Itse laitan keväisin säkkimultaa tai hevosenlantakompostia katteeksi. Toimivat kattamisessa oivallisesti nekin korvaten myös kasvualustan painumisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittäisin, että ainakin on reilummin lannoitetta. En kyllä osaa tarkempaa tietoa asiasta antaa. Väriltään on myös selvästi tummempaa. Nuokin toimivat varmasti hyvin :)

   Poista
 14. Sama tuote on täälläkin käytössä ja olen ollut myös levityspuuhissa viikonloppuna :) Siistiä jälkeä syntyy hetkessä.

  VastaaPoista
 15. Kiva uutuustuote Kekkilältä!
  Tuosta tuleekin upea kukkakeidas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan runsasta kukintaa. Jotenkin jo niin kovasti odottaa kesän kukkisia <3

   Poista
 16. Kokeeksi ostin tuota katemultaa syksyllä kun säkkejä sai edullisesti. Pari säkkiä ei kovin pitkälle riittänyt isossa pihassa, osa penkeistä saa jotain muuta, ehkä hevosenlantaa yllensä. Mutta mielenkiinnolla katson onko katemullassa ja lannan käytössä mitään eroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi mielenkiintoisesta kuulla havainnoistasi kesemmällä :)

   Poista
 17. Onpa teillä ollut taas puuhaa :) Aurinkoista toukokuun alkua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhastelua riittää ullin kullin. Aurinkoa myös sinun päiviisi <3

   Poista
 18. Mulle kans tota.. näyttää ja vaikuttaa hyvältä :) .. eikun huomenna katemulta kaupoille tai lopupuviikosta!
  Kovasti siellä on aherrettu puutarhan parissa!
  Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 19. Minulla sama tapa käytössä, mutta olen käyttänyt ihan tavallista multaa kattamiseen. Mikä tuossa katemullassa ehkäisee rikkaruohojen itämisen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa tuohon itseasiassa vastata, että mikä se ero tavalliseen multaan verrattuna on rikkaruohojen suhteen...

   Poista
 20. Aijai, se upea tunne kun saa talven jäljiltä pihaa siistittyä ♥
  Ihanasti muutokset näkyvissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeasti sai paljon aikaan. Paljon mukavampi kukkapenkkejä katsella, kun ovat siistejä. Ja tietysti kiva, jos kitkeminen helpottuu. Omat kukkapenkkini ovat sen verran uusia, että rikkaruohoille vielä löytyy kasvutilaa, joten kaikki keinot niiden vähentämiseen on plussaa :)

   Poista
 21. Kiitos vinkistä! Pitääköhän hakea tuota samaan, kun loppuviikosta käyn kukkapenkin kimppuun! Hirveältä se näyttääkin talven jälkeen...Ihanaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, on näppärä tuote :) Saat äkkiä kukkapenkit hyvännäköisiksi :) Ihanaa viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 22. Samaista tuotetta käytettiin viikonloppuna, kun omaa pihaa laitettiin. Nyt on säätkin sallineet ulkona puutarhahommat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan ollut ihania kelejä ja onneksi lupailee niiden jatkuvankin tälläisinä :)

   Poista
 23. Kasvit ovat talvehtineet hyvin tänä vuonna, niin siellä kuin täällä - kiitos mahtilumikinosten. Jotakin hyötyä siitä runsaslumisesta talvestakin siis :D
  Ja täältä saa kyllä aina hyviä vinkkejä.

  VastaaPoista
 24. Kylläpä tuli nopeasti siistiä jälkeä! :) Unohdinpa muuten itse jälleen lannoituksen. Enää en taida jaksaa lähteä ulos, mutta josko huomenna vihdoin muistaisin..

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!