Taimien kuulumisia ja pihalammikon elämää

Siitä onkin pitkä aika, kun viimeksi olen päivittänyt taimien kuulumisia. Tomaatit ovat lisääntyneet ja nyt niitä on jo yli 200. Osa on minun mittaisiani ja kukkivat jo täyttä päätä, ja osa on vasta koulimattomia pikkuisia taimia. Nyt huomaa jo selvästi, että isommat taimet alkavat kärsimään sisätiloissa. Purkit ovat liian pienet ja muutenkin tilaa on vähän. Toivotaan, että pian alkaisi kelit lämpimään ja taimet pääsisivät kasvihuoneeseen. 


Patio Red-paprika on tehnyt jo useamman hedelmän ja suurin niistä on reilun peukalon pään kokoinen. Tosin, minun peukaloni on niin surkean kokoinen, että jää kyllä toiseksi tässä kilpailussa. Muutamat muutkin paprikat jo kukkivat.  Paprikoiden lehdissä on havaittavissa ödeemaa, joka johtuu liiallisesta kastelusta. Kasville siitä ei ole oikeastaan haittaa. Mutta toki harsosääskien kannalta on loistojuttu, jos puutarhurilta loiskahtaa vettä liikaa. Onkin aika hankala tällä hetkellä pitää sopivaa tasapainoa kastelussa, kun taimet ovat hyvin erikokoisia ja vaativat eri määriä vettä. Kuitenkaan päältä päin ei voi kastella harsosääskien takia. Ruukut ovat dynoissa, jotta niiden kastelu sujuisi vähän nopeammin. Yksittäisiä ruukkuja on yli 300, joten ymmärtänette hyvin... Lisäksi taimiparat joutuvat olemaan liian pienissä ruukuissa, kun tilaa ei yksinkertaisesti ole enempää. Joten kesä, ala tulla jo! Taidan olla oikea taimien kauhu ;)


Munakoiso on aika komian näköinen. Tämä on ensimmäinen vuosi, kun munakoisoa kasvatan, joten saa nähdä, mitä siitä tulee. Hauskan näköinen kasvi, vaikkei satoa koskaan tekisikään. 
Meloneista suurin osa iti hyvin. Niitä oli 15 erilaista lajiketta ja yksi vesimeloni. Melonit idätin lautalla ja ensimmäiset itivät kahdessa päivässä, joten hyvin nopeaa toimintaa. Julia halusi kasvattaa meloneita ja eräs ystäväni lahjoitti meille siemeniä, kun kuuli asiasta. Kiitos Tiina! 
Kurkut eivät ole vielä itäneet, tai ainakaan mullan päällä ei vielä näy mitään elämää. Niillä ei sinällään kiirusta olekkaan, joten itäkööt kaikessa rauhassa. Kiwano myös kylvettiin kurkkujen kanssa samaan aikaan viime viikonloppuna lainatyttären kanssa. Ihana, kun hänkin on niin innokas kaikkiin kylvöpuuhiin <3 

Ilonan intohimo, eli kesäkurpitsat vasta odottavat kylvämistä. Samoin Taikan oma kasvimaa on vielä täysin ajatuksen asteella. Mukava kuitenkin, kun kaikki likat ovat hommissa mukana, kukin omalla tavallaan. 

Kukista orvokit alkavat kohta kukkimaan. Samoin petuniat. Samettiruusut ovat vielä ihan pieniä reppanoita, samoin kuin lobeliat. Mutta eipä heille isoja tiloja ole suotukkaan. Kesällä sitten lupaan heitä helliä tämän kurjan esikasvatus ajan korvikkeeksi... 
Kotona alkaa näyttämään melkoisen villiltä. Taimia, purkkeja ja juurakoita on viherhuoneessa, makuuhuoneessa pöydän päällä ja sen alla, lipaston päällä, suihkun lattialla, vesivaraajan päällä ja kodinhoitohuoneessa... Ja saunatupakin näyttää aika viidakkoiselta. Jos ilmat eivät kohta ala lämpiämään, jotta kylmän arat taimet saisi kasvihuoneeseen, niin joudumme muuttamaan sinne itse. Perheelle jo sanoinkin, että taidetaan joutua evakkoon kasvihuoneeseen... Kukaan ei edes hätkähtänyt kommenttiani.  Jonkinlaisia huokauksia taisin kyllä kuulla...
Semmoisia taimikuulumisia. Näiden lisäksi taimina löytyy päärynämelonia, mustasilmäsusannaa, koristebataattia ja astereita. Daalian juurakot ovat suurimmalta osin päässeet multaan ennakko-uhkauksistani poiketen. Siinnä ne sitten taitavat ollakin.

Pihalammikossamme on muuten elämää. Sielä asustaa "vesiliskoja", eli mantereita sekä sammakoita. Mantereitahan ei usein pääse näkemään ja olikin melkoinen tuuri, kun sattui olemaan kännykkä kädessä juuri sillä hetkellä, kun kyseisen kaverin näin. Siitä on ihan minivideo. Manterit ovat siitä jänniä otuksia, että tulevat kutemaan veteen ja sen ajan asuvat vedessä. Niitä lukemani mukaan saattaa olla paljonkin pienissäkin lammikoissa, mutta niitä ei juurikaan koskaan näe. Kudun jälkeen nousevat maalle ja katoavat ties mihin. Yleensä ovat vain yöaikaan liikkeellä. Kutuaikana niitä tosiaan saattaa nähdä uiskentelemassa, mutta ei meillä ainakaan niistä juurikaan havaintoja ole. Kiva niitä olisi vähän useamminkin nähdä.  Sammakoiden kutupuuhista sen sijaan löytyy vähän pitempi video. Pohdimme jo, että mitä lammikon kanssa teemme, kun se ei tosiaan ole pihapiirimme kaunistus ja lähistön puut roskaavat sitä niin pahasti.  Joka tapauksessa totesimme, että vaikka lammikko ei meille ole kaunistus, niin se on varmasti luonnon kannalta melko tärkeä, joten jätetään se toistaiseksi täysin rauhaan. Yritetään putsailla sitten, kun pienet sammakot ovat jo liikkeellä. Niitä muuten onkin meillä aina valtavat määrät pomppimassa joka puolella. Ihania! 


Nyt tuli postista ilmoitus, että tipujen tarvikkeet ovat saapuneet.   Jännittää jo niin paljon. Huomenna ensimmäisien pitäisi alkaa kuoriutumaan. Munat ovat siis työkaverillani hautomakoneessa odottelemassa kouriutumista. Jos työkaverini saa kouriutumisesta videota, niin pyydän sitten luvan jakaa videon myös teidän kanssanne. Pidetään peukkuja, jotta kaikki menee hyvin!

Nyt alkoi aurinko hetkeksi paistamaan, joten painun siitä hetkeksi nauttimaan. Muutoin koko päivä on ollut sateinen ja kylmä. Takkaankin piti laittaa tulet, kun en enää tarennut olla sisällä! Hyr!

Mukavaa keskiviikkoa. Toivotaan, että huomenna jo päästään tipu-juttuihin. Joko sanoin, että hitsi kun jännittää? ;)

59 kommenttia:

 1. Hienolla mallilla tosiaan nuo sinun viljelykset ovat. En ole kateellinen sillä tiedän, minkä työpanoksen ne ovat vaatineet. Tuo riittävä tai liiallinen kastelu on minulla vuosien kokemuksesta huolimatta aina vain hakusessa.
  Jännittää minuakin tuo teidän perheenlisäys. Kivaa seurattavaa, mitä odottaa.
  Sammakonkutua ja samantereita on tänä keväänä nähty myös meillä päin.
  Hyvää keskiviikon jatkoa sinne teidän viidakkoon <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisiin muniin on nyt ilmestyneet nokan reiät. Jännää jännää :)
   Nuo salamanterit ovat kyllä aika ihania tyyppejä, samoin kuin sammakotkin :) Kiva kuulla, etten ole ainoa, jolla kastelu ajoittain on hakusessa :)
   Mukavaa keskiviikkoa myös teille <3

   Poista
 2. Voihan viidakko. :D No, eiköhän tuo "kärvistely" palkita kesän mittaan. Mie oon ollu niin tyytyväinen nyt pari päivää, kun pelakuun on voinut pitää yötä päivää partsilla. Taimia olen ulkoiluttanut myös päivisin, niin ovat poissa tieltä sisällä. Auringonkukkia pari hassua kylvin esikasvatukseen, ja kolme on nyt tähän mennessä noussut. Jee. Pientä mutta sitäkin ilahduttavampaa! Iloa tiputäpinöihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan niin :) Oih, auringonkukkia <3 ne ovat tosiaan ihania ja vielä kun tietää, kuinka tärkeitä ovat Sinulle <3
   Ensimmäisissä munissa on jo nokan reiät... khihii :)

   Poista
 3. Wau! Aikamoinen viidakko! Olen niin iloinen, että sain kasvit jo kasvihuoneelle, yölämityksen avulla tosin. Toivottavasti sielläkin lämpenee! 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin alkaa olemaan suunnitelmissa jokin lämmitys systeemi... Olisihan se sitten syksylläkin hyvä ;)

   Poista
 4. Mahtava määrä taimia! Tuollainen sammakkolampi omassa pihassa olisi aivan ihana. Ehkä ensi vuonna... Hyvää toukukuun alkua ja toivotaan lämpimämpiä kelejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammakkolampi on aika ihana, vaikka ei olekkaan ehkä kaunistus... Se huima kurnutus on aika mahtavaa :) Mukavaa toukokuuta myös Sinulle <3

   Poista
 5. Kyllä on mahtava taimitarha, ja jokainen löytää paikkansa. Lämpöasteita vain saisi jo tulla.
  Mulla kirsikkatomaatintaimien kasvu on tyrehtynyt, tiedä oikein mitä niille tekisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpöä todella jo kaipaisi. Onneksi säätiedotukset sitä jo vähän lupailevatkin :)
   Oletko vaihtanut taimet isompaan ruukkuun? Se voisi olla yksi syy. Tai sitten ravinteet voivat olla lopussa... Onko kasvupaikka pysynyt samana? Kyllä noiden taimien sielun elämä on välillä mystistä...

   Poista
  2. Ehkäpä vaihdoin isompaan ruukkuun vähän viiveellä. Ja lannoitin liian niukasti... Nyt ovat pyrähtäneet kyllä parempaan kasvuun.
   Noh, muutaman vuoden paussin jälkeen harjoitushommia :D

   Poista
 6. Huhhuh, onpas taimia kavereineen! Nostan hattua, ei ole ihan helppo homma pyöritellä tuommoista määrää taimia. Sato ja kukkaloisto kyllä sitten palkitsee työn. Toivottavasti rakastatte tomaatteja myös syksyllä, kun satokausi päättyy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ainakin, että sadosta ja kukista päästään nauttimaan. Mikäänhän ei ole niin varmaa kuin epävarma ;) Khih, kyllä mie luulen että meidän porukkaan melkoiset määrät tomaatteja uppoaa. Ja onneksi on aina kaverit, naapurit ja sukulaiset jos itse saadaan tarpeeksemme, ha hah :D

   Poista
 7. Mahtavat taimet sinulla siellä!
  Täällä kylvämäni kukan siemenet eivät oikein ota enää kasvaakseen. Mikähän lie?
  Pikkuriikkisiä vielä ovat, vaikka aikaa kylvöstä on.Saas nähdä tuleeko niistä mitään!
  Siellä on sammakko poikineen. Kiva video!:)
  Mukavaa toukokuuta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia.
   Mitä kukkia olet kylvänyt? Jotkut ovat todella hitaita ja aina niiden sielun elämästä ei oikein ota tolkkua.
   Sammakot ovat melkoisen söpöjä tyyppejä. Tämä Hillevi hiiri ainakin tykkää ;)
   Mukavaa toukokuuta myös Sinulle <3

   Poista
 8. Kylläpä on paljon taimia :D. Tanakoita ja hyvännäköisiä tosin. Meillä on niin pimeää, että kaikki taimet on laihoja liuruja. Ihana tuo salamanteri, enpä ole ikinä nähnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se kesä sitten taimet tanakoita :) Toivotaan ainakin :)
   Olisi kiva, kun noita salamantareita näkisi vähän useamminkin, mutta minkäs teet kun ovat niin mahrottoman arkoja :)

   Poista
 9. En voi kuin huokailla sun taimimäärän kanssa. Niissä on ollut ja on valtava työmäärä ja vaatiiha ne tilaakin.
  Mulla on vaan muutama tomaatintaimi jo isompia ja chile ja vesimeloonikin jo hyvällä alulla. Meillä sisällä riitä valo kuin yhdell ikkualla ja siihen ei paljoa mahdu. Kasvariin saamme hyvässä tapauksella vasta aivan loppukuussa, kun emme lämmitä sitä.
  Mutta onhan tuota kasvunhmettä kiva seurailla.
  Mukavia kasvatushetkiä ja lämpöä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän on lähtenyt lapasesta hommat täällä ;) khih :)
   Kasvun ihme on tosiaan aivan ihanaa seurattavaa <3 Mukavia kasvatushetkiä myös Sinulle. Lämpöä on tilauksessa ;)

   Poista
 10. Aijai nämä tämmöiset taimikuvat ovat aivan mannaa silmilleni ja sielulleni, niin ihanaa! Hyvin sinulla kasvaa kaikki, ja ei tomaateista kannata olla huolissaan ne voi istuttaa pitkälle pituuttaan kasvariin.
  Minulla myös ollut jotain tuommoista ödeemaa paprikoissa, ja tomaateissakin enkä ole mistään löytänyt tietoa mitä se on. Se on ainakin varmaa ettei ne elukoita ainakaan ole. Jospa se liittyykin sitten todellakin kasteluun. Muistatko oletko jostain lukenut tästä, kun haluaisin lisätietoa tästä vaivasta?
  Ihania pikkuisia salamantereita, en ole ikuna nähnyt livenä. Tai siis tunnistanut.
  Mukavaa viikon jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit onneksi ovat aika sopeutuvaisia tyyppejä :)
   Ödeemasta olen hakenut tietoa googlesta hakusanoilla: Ödeema Chili. Löytyy aika paljon tietoa. Myös lannoitus on monessa jutussa nostettu esille. Myös tomaatilla vaivaa voi esiintyä, mutta näyttäytyy vähän eritavalla.
   Mukavaa viikon jatkoa myös Sinulle <3

   Poista
 11. No johan siellä on taimet kasvaneet huimaa vauhtia. Kohta tosiaan ette mahdu enää makkariin :)
  Ihanaa loppuviikkoa ja toivottavasti tulisi taas niitä aurinkoisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi voidaan sitten muuttaa kasvariin, ha hah. Toppavaatteet päällä sielä multapedeillä sitten nukutaan ;) khih!
   Mukavaa loppuviikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 12. On sulla kyllä hyvällä mallilla taimitouhut. Nyt vaan vähän lämpöä lisää, niin kasvihuone kutsuu. Sitä täälläkin odotellaan. Tosin meillä on taimia paljon vähemmän. Joskus on ollut enemmänkin, mutta näilläkin jo saa pöydät täyteen. Heh. Vesiliskoo en ole koskaan onnistunut näkemään. Sammakoita kyllä riittää. Viitasammakoiden "pulputus" entisellä mökkijärvellä oli maagista illan hiljasuudessa!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö tosiaan tekisi hyvää :) Jännä, miten pöydät tuppaavat keväisin täyttymään, khih :) Sammakkokuoroa on ilo kuunnella <3

   Poista
 13. Vau, en ole koskaan nähnyt luonnossa salamanteria, sammakoita vain. Ehkä tuon kokemuksen jälkeen en hävittäisi lammikkoa. Mahtava määrä taimia ja sama ongelma kuin minulla, tila loppuu kesken. Onneksi on luvattu viikonloppuna lämpenevää ja saan osan taimista lasikuistille odottelemaan. Osa taimista on honteloita koska eivät saa valoa tomaattiviidakon keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilan loppuminen tuntuu keväisin vaivaavan monia koteja, jännä juttu :) khih. Toivotaan, että ennusteet pitävät paikkansa jotta saadaan kasvihuoneet käyttöön :)

   Poista
 14. No, jo on sammakoita. :) Hauska video, vaikka itse aina alankin kirkua, jos näen sammakon. :D

  Ja taimiviidakko on huikea. On siinä kyllä työmaata.

  Kivaa keskiviikkoiltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos en väärin laskanut, niin parhaimmillaan 18 kurnuttajaa oli esillä :) Hauskoja tyyppejä :)
   Taimiviidakko on vähän lähtenyt käsistä ja saankin siitä kuulla kaikenlaista herjaa täällä kotona, khih. Onneksi ihan rakkauden täyteistä (ainakin vielä toistaiseksi) :D Mukavaa keskiviikko iltaa myös Sinulle :)

   Poista
 15. Kyllä sinulla kasvaa kaikkea hyvää ja herkullista. Ja onneksi on apulaisa! Meillä nuo sammakot ovat rauhoitettuja tähän aikaan,joihinkin teihin on laitettu oikein esteitä etteivät pomppisi maantielle.
  Kyllä ne pikku tiput ovat sööttejä, ihanaa aikaa teillä siis tiedossa. Kaikeka hyvää sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apulaiset ovat tosiaan olleet ahkerana <3 Kiva, että sammakkoja autetaan sielä. Olen kuullut, että niitä on monin paikoin tosi vähän.
   Tipusista ensimmäiset ovat pistäneet munista jo nokat läpi <3 Huomenna siis päästään näkemään niitä pieniä söpöliinejä :)

   Poista
 16. Varsinaista viidakon elämää, mutta, ah, niin ihanan vihreää.

  VastaaPoista
 17. Mahtava määrä taimia! Toivotaan, että säät lämpenevät pian ja saat siirrettyä ne kasvihuoneeseen. Eikös se jo viikonlopuksi lupaillutkin lämpimämpää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttäisi tosiaan lupailevan lämpimämpää, mutta toisaalta, niin se on lupaillut jo parisen viikkoa ja aina sitten siirtynyt edemmäs... Jospa nyt lopultakin saataisiin lämpöä :)

   Poista
 18. Tosi isoja ovat. Lämpö hoi.. No loppuviikkona lämpenee. Lammikoilla on nyt mahtava konsertti. Sammakko orkesterin keikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammakoiden konserttia on kiva kuunnella :) Toivotaan lämpimiä kelejä, niitä jo ihan kaipaisi :)

   Poista
 19. Voi hyvänen aika! Luulin, että minulta on lähtenyt taimitouhu lapasesta mutta olen aivan pikkutekijä sinuun verrattuna:) Hyvin ovat taimesi kasvaneet! Toivottavasti saat ne pian ulos tai kasvihuoneeseen - meillä joudumme kestämään purkkiviidakkoa vielä pitkään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varo vaan, tämä hulluus pahenee vuosi vuodelta, khih :D Purkkiviidakko elämä toisaalta on ihan mukavaa, mutta on se ihana tunne sitten kun kasvit saa ulos paikoilleen :)

   Poista
 20. Kyllä on hyvän näköisiä kaikki taimet:)

  VastaaPoista
 21. Toivottavasti pian lämpenee! Tuo paprikan kasvatus kiinnostaa kovasti, itsellä kun se ei ole oikein onnistunut, tosin nyt en ole muutamaan vuoteen edes yrittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä uudelleen. Tänä keväänä vielä kerkiää ostamaan taimet, mutta ensi keväänä sitten vaan siemenet maaliskuussa multaan <3

   Poista
 22. Voi jukranpujut nuata sun taimia! Toivottavasti ilimat pia lämpees kasvaritouhuasteelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän ehkä lähtenyt homma lapasesta,khih :D Nooh, mutta toisaalta, ei tämä onneksi pahin hulluuden laji ole :D

   Poista
 23. Yhyy, en kehtaa edes kertoa etten ole kylvänyt yhtään mitään vaikka joinakin vuosina kylvin siemenen jos toisenkin. Tarkoittaako tämä siis sitä että minusta on tullut laiska ja saamaton :(
  Ihania kylvöjä siellä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kerkiää kylvöpuuhiin ;) Ja monia taimia onneksi saa valmiinakin <3 Joskus vaan oon kiirusta ;)

   Poista
 24. Ompa siellä viidakko! Tiälläkin toivottas ilimojen lämpenemistä. Ois mukavampi pihalla touhuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että aina vaan lämpimät kelit siirtyvät... Mutta jospa ne sieltä vielä tulisi :)

   Poista
 25. Olen pihalammikosta melko kateellinen. Tosin mökkimme on järven rannalla, joten siitä vähän helpotusta kateuteen. Siis perheen lisäystä. Mielenkiinnolla odotetaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli melko suuret odotukset lammikon suhteen, mutta ei se todellisuus ihan ollut sitä, mitä oletin. Mutta ehkäpä sille vielä joskus jotain saadaan tehtyä. Keväisin kuitenkin pakko jättää rauhaan, jotta elikot saavat rauhassa tehdä poikueensa :)
   Toivotaan, että tekin pääsette mökillä ihailemaan perheen lisäyksiä :)

   Poista
 26. Ompas sinulla taimia paljon tosiaan :) Kivasti chilissä jo hedelmän alkuja. Minä olen siirtänyt tomaatit jo kasvihuoneeseen ja lämmitän sitä. Eivät olisi millään mahtuneet enää kasvamaan sisällä ja purkit kävivät ahtaaksi. Toivotaan tipuja teille ja jännityksellä odotetaan. Meidän tiput tulee sitten perässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiset tiput olivat eilen tehneet nokan reiät muniin. Khihii. Jännittävää aikaa :)
   Ei tuo lämmitys olisi ollenkaan huono ratkaisu näin keväällä...

   Poista
 27. Huokaillen katselen kuvia taimiviidakostasi, eräät ne osaa.
  Omat kylvökseni ovat enimmäkseen hengissä, mutta siirsinkin ne hyvissä ajoin mummon hoiviin. Osa nököttää jo kasvihuoneessa harsojen alla. Täytyykin välillä vähän kohotella niitä harsoja, ettei mikään inha home niitä kurittaisi.

  Onnea pikkutipujen kuoriutumiseen, ne ovat kyllä niin suloisia. Oma hautomakone hurisee ja keinuu työpöydällä ja toinen odottaa asennusta (ja saapuvia munia), varmoja kevään merkkejä täälläpäin. Tipujen kasvatus on kieltämättä minulle vahvempi laji kuin taimikasvatus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulta varmaan saankin hyviä neuvoja tipusien suhteen ❤
   Taimikasvatustakin oppii tekemällä 😊❤

   Poista
 28. Huh mikä määrä taimia ja kyllähän ne tilaa vievät ennenkö voi viedä kasvihuoneeseen tai ulos :) .. ei voi kun ihailla tuota sinun innostusta varsinkin tomaatteihin!
  Täällä kanssa joitain kylvöjä ja istutuksia tehty,mutta lähinnä vain kukkia.
  Mukavaa toukokuun alkua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän ehkä lähtenyt lapasesta, khih 😉 Taimikasvatukset on kuitenkin mukavia 😊 Kivaa toukokuuta myös Sinulle ❤

   Poista
 29. Peukku tälle taimiviidakollesi ja lammille myös <3 Hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kasvatustouhu meinaa tosiaan viedä ihan mennessään, khih ❤

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!