Tipu tipu tipu!

Eilen saatiin hakea tipuset kotiin. Ihanaa! Voitte varmasti kuvitella, kuinka innoissamme oltiin kaikki. Kaksi tipusista kuoriutui vasta eilen ja kaksi viime viikolla. Eilen jo facebookiin heistä laittelinkin videon ja Instagramiin kuvia. Youtubeen latasin tänään muutaman videon. Noihin kaikkiin tulee jatkossakin tipusista paljon päivityksiä, mutta toki postauksissakin he esiintyvät. Olettaisin, ettei kukaan voi näihin söpöliineihin kyllästyä ;) 

Taika juoksi heti herättyään katselemaan tipusia. Taika oli tosin vähän mustasukkainen aluksi, etenkin kun minä pitelin tipusia. Ymmärtäähän sen, kun Taika on ollut perheen vauva ja yht äkkiä perheeseen tuleekin NELJÄ vauvaa lisää. Aamulla Taika sitten sanoi, että haluaa oman kukon. Katsotaan, kuinka käy... 





Tämä pieni kuoriutui eilen.






Nämä ovat viime viikolla kuoriutuneet pienokaiset. Ero eilen ja viime viikolla kuoriutuneissa oli huima. Pienet taapersivat ja hortoilivat ja nämä "isommat" liikkuivat ja söivät reippaasti. Uskokaa tai älkää, tänään eroa ei enää juurikaan huomaa. Samalla tavalla kaikki mähisevät ruokakupilla ja juoksentelevat sinne sun tänne. Eilen oli kyllä itselläni hassu olo, kun jos tiput piipittävät, pelkäsin että niillä on jokin hätänä. Toisaalta, kun olivat hiljaa, pelkäsin vielä enemmän, että joku on vialla. Varsinainen kanaemo ;)






Tämä kaveri on todella vilkas ja kiipeileen jatkuvasti lämpölevyn päälle. Yöllä oli tämän touhun keksinyt ja huusi kovaan ääneen kun ei päässyt enää alas. Tänään piti jatkuvasti olla nostassa alas, mutta nyt jo oppi itse alas tulemaan. Ja voi kuinka hauskaa hänestä on ravata edes takaisin! 






Tämä myös on eilen kuoriutunut. Jännä kuinka äkkiä näiden pienten väri muuttuu. Eilen meillä oli yksi keltainen, yksi harmaa ja kaksi selvästi mustaa tipua. Tänään onkin kaksi harmaata ja yksi musta. Käsittämättömän suuria muutoksia pienessä ajassa.





Tipuset asustavat jyrsijän häkissä, johon on laitettu lämpölevy turvaamaan pienten lämmön. Lämpölevy vie niin paljon tilaa, että hirveästi ei häkkiin muuta mahdukkaan. Ruuat, vesi ja hiekka on lautasella ja pienten kansien päällä. Sitten, kun tipuset eivät enää lämpölevyä tarvitse, niin sitten saadaan häkkiin laitettua ruokakaukalo ja vesiautomaatti. Lämpölevy on siitä hyvä, että se on paloturvallinen ja helppokäyttöinen. Tipuset tarvitsevat paljon lämpöä, joten tämä on loistava keksintö. Toinen vaihtoehto olisi lämpölamppu, mutta me koimme sen vähän hankalaksi. 





Kanafarmarin kaupasta saimme tipusille sekä tuon lämpölevyn että tipupaketin, johon kuului poikasten ruokaa, kalkkia, ruokakaukalo ja vesiautomaatti. Näppärä paketti, kun tipusia on vain vähän. Usein tipuruokaa saa ostettua 20 kilon säkeissä ja aika harva sitä tarvitsee niin valtavaa määrää! Tipuset syövät melko vähän ja meillä lisäksi on annettu heille keitettyä kananmunaa ja kurkkua. Etenkin kananmuna näyttää olevan suurta herkkua.  Vesiautomaatti ja ruokakaukalo helpottavat ruuan ja veden puhtaana pitämistä. Kanathan tuppaavat sotkemaan aika paljon ja tällä meidän nykyisellä systeemillä vettä ja ruokaa on vaihdettava ihan vähän väliä. Jälkiviisaana on hyvä sanoa, että olisi pitänyt hankkia isompi häkki. Näin ensikertalaisena ei vaan osaa kaikkea ottaa huomioon. 

Kanafarmarit on nettikauppa, joka myy heidän itsensä hyväksi havaitsemiaan tuotteita kanojen kasvatukseen. Nettikaupan idea on ollut löytää kanaharrastajille oikeasti käytännöllisiä tarvikkeita ja edistää kanaharrastusta. Kaupasta löytyy muun muassa kaksi erilaista tipupakettia ja muut tipujen hoitoon tarvittavat tuotteet, sekä erilaisia ruoka- ja vesiautomaatteja. Löytyy sieltä muuten kanahöyrähteleneille ihania astioitakin! 

Kiitos Kanafarmarit yhteistyöstä, niin tuotteista kuin neuvoistannekin! Kyselin heiltä heti neuvojakin ja sain ihanan ystävällisiä vastauksia. Kiitos! 




Lopuksi vielä muutama video. Kylpeminen näyttää olevan mukavaa niin isoista kuin pienistäkin ;) Videot näkyvät isompina Youtuben puolella. Maatiaiskanasen Elämää-kanavalle pääset klikkaamalla tästä. 








54 kommenttia:

  1. Lämpölevy on ihan ehdoton! Nopeasti ne pienet oppivat siellä pomppimaan ja touhuamaan.
    Seuraa jotain kauppojen ilmoitustauluja ja sen semmoisia, isoja kanihäkkejä myydään usein ja hyvin halvalla. Ne ovat käteviä silloin, kun on isompia tipuja. Meillä kuoriutuvat ensi keskiviikkona ja uudet pitäisi saada koneeseen ihan näinä päivinä. Hirmuisen jännää.

    Onnea matkaan pikkuisille, niistä tulee varmasti aika kesyjä kun Taika heitä hoitelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskomattoman nopeaa tuo tipujen kehitys <3 Täytyy seurailla, jospa löytyisi kanihäkki :) Toivotaan, että kuoriutumiset sujuvat hyvin <3 Jänniä aikoja tosiaan :)
      Toiveissa olisi, että näistä tulisi paljon kysempiä kuin Martasta ja Lotasta. Suostuuvat minun sylissä olemaan, mutta muita vähän vieroksuvat. Lapset haluaisivat opettaa näille agilityä, khih :D

      Poista
  2. Hurjan ihania ja söpöisiä tipusia! :)

    VastaaPoista
  3. Kapanpoikaset ovat ihan mahdottoman suloisia.
    Kivat kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä ne on <3 En ollut ennen päässyt tipuihin tutustumaan. Nämä kyllä veivät sydämen heti!

      Poista
  4. Kyllä ne ovat ihania :) Meillä vielä muutama päivä jännitetään kuinka käy tuleeko tipuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että teillekkin tipusia tulee. On tosiaan super ihania tyyppejä <3

      Poista
  5. Ihania ovat♥ Kasvu on nopeaa hyvässä hoidossa.

    Kivoja päiviä tipusille ja niiden hoitajille♥

    VastaaPoista
  6. Tipuset on kyllä niin ihania❤ Noita pieniä seurailisi vaikka koko päivän:) Aurinkoista viikkoa❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat niin super suloisia <3 Aurinkoista viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  7. Voi että miten ihania touhottajia! <3 Minä tuskin malttaisin edes nukkua, jos voisin katsella tuommoisten puuhia. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän niin hyvin! Unohdun vähän väliä tuijottelemaan pikkuisia ja sylittelemään heitä <3

      Poista
  8. Kanoihin on kyllä helppo höyrähtää. Pienet tiput on niin somia ja aikuiset kanat muuten vaan hauskoja. Joko tipuista tietää, onko ne kukkoja vai kanoja? Onnea uusien perheenjäsenten johdosta ja mukavaa viikonjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei noista vielä taida tietää. Joku guru varmaan tietäisi, mutta itse en heihin lukeudu :D Kiitoksia, ovat nämä niin super ihania <3

      Poista
  9. Tipuset ovat siis saapuneet ja ne ovat varmasti kivoja seurata:)

    VastaaPoista
  10. Tipuset kasvavat ja kehittyvät tosi nopeasti Viikossa aivan huikea ero ja päivässäkin muuttuvat. Uskomatonta. Povaan tipu-videoille kissa-videoiden kaltaista suosiota. Pääsemme mekin osallisiksi tipusten elämään. Joko on nimet mietitty?
    Oikein hyvää iltaa teille koko poppoolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä käsittämätöntä, kuinka nopeasti kehittyvät :) Ajattelin, että monet varmaan tykkäävät kovasti seurata näiden pienokaisten kasvua :) Kivaa iltaa myös teille! Nimiä näillä pienillä ei vielä ole :)

      Poista
  11. Mahtavia! Onnea tipusista <3
    Kiva kun pääsee seuraamaan heidän elämää :)

    VastaaPoista
  12. Vastaukset
    1. Vielä ei nimiä ole. Itseasiassa meinattiin, että yhdelle haluttaisiin lukijoiden keksimä nimi :)

      Poista
  13. Pienen elämän alut - olivat sitten mitä sorttia tahansa - lumoavat. Onnea uusista tipuista!

    VastaaPoista
  14. Kylläpä he osaa olla söpösiä palleroita :)

    VastaaPoista
  15. Onnea teille kaikille! Onpa suloisia tipusia. Kyllä teillä on siellä mukavaa puuhaa, kun tipujen kanssa touhuatte.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ovat nämä niin suloisia. Aivan ihania tyyppejä <3

      Poista
  16. Moikka. Tipuset ovat kyllä ihania. Niin söpöjä.

    VastaaPoista
  17. Ihan varmaan Taika on ollut mustasukkainen. Joku uusi tulee hänen ja äidin väliin. Tipuset ovat tosi söpöläisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän helpottaa, kun tipuhäkin luona otan Taikan syliin ja kuiskuttelen, miten söpö hää on. Ja se, että on nyt itsekkin päässyt tipusia pitelemään sylissä :)

      Poista
  18. Vastaukset
    1. Paljon valloittavampia, mitä olisin koskaan voinut kuvitellakkaan (ja se on jo paljon se, khih)

      Poista
  19. On ne vaan niin ihania, lapset ovat varmasti innoissaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan ne tosiaan :) Nyt lapsetkin ovat päässeet tipuja sylittelemään ja voi sitä onnea ja riemua <3

      Poista
  20. Ovatpa söpöjä! Mielenkiintoista seurata niiden kehitystä. :)

    VastaaPoista
  21. Ihmeellistä, miten nuo vaihtavat väriä! Mukava seurata tällaisia eläimiä, jotka eivät ole itselle ennestään kovin tuttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittämättömän nopeasti nuo muutokset tulevat! Huimaa <3

      Poista
  22. Tipuihin ei kyllä kyllästy millään. Noista tulee varmasti kesyjä, kun saavat olla ihmisen lähellä heti pienestä alkaen. Meillä emot varoittavat tipuja, kun ihminen lähestyy. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiveissa ainakin olisi, että tulisi kesyjä <3 Olisi kiva, kun olisivat ihan lutsiputseja :D

      Poista
  23. Oi miten hellyyttäviä tipuja ja mukava seurata niiden kasvua joka on ihan hurjaa <3
    Enpä ole ennen päässyt seuraamaan tipusten kehitystä/kasvua.. mielenkiintoista ja ihanaa!
    Ihania ja suurenmoisia hetkiä pikku tipusten parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. yritän laittaa usein kuvia ja videoita, niin pääset katsomaan, kuinka nopeasti kasvavat <3

      Poista
  24. Onnea uusille tipusille, vankkaa ja kaakattavaa elämää heille! Tiput ovat vain niin ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia <3 Ovat nämä ihan uskomattoman ihania ja nopeita oppimaan :)

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!