Oma kasvimaa lapselle

Taika toivoi saavansa oman kasvimaan ja tokihan semmoinen piti tehdä. Sopivan kokoinen kasvimaa tuli yhdestä lavakauluksesta. Taikalla oli toiveena saada omalle kasvimaalle mansikoita, herneitä, kurkkua ja porkkanoita.  Lavakaulukseen ne saa juuri sopivasti mahtumaan, kun kaikkea laittaa pikkuisen. 


Koko siskos-porukka oli touhussa mukana. 


Lavakauluksen pohjalle laitoin pahvia. Alusta on vähän epätasainen, joten lavakaulus jäi vähän keikkumaan. Mullat olisivat joistakin kulmista tulleet pois, joten nostin pahvinreunat lavakaulusta vasten. Tuossa kohdassa ei juuri mitään kasva, joten oletan yhden pahvikerroksen riittävän pitämään altapäin tulevat rikkakasvit kurissa. 


Taikakin haki monta kottikärrillistä multaa kasvimaalleen. Reipas pimatsu!


Taika kävi omilla kottikärreillään hakemassa mansikan taimia, jotka olivat valeistutuksessa syksyn jäljiltä. Muutama polkan taimi ja lisäksi kuukausimansikkaa. Kuukausimansikka on siitä ihana, että leviää hyvin ja tekee lähes koko kesän satoa. Juuri sopiva lapsiperheelle. Khih, juuri huomasin, että Taikalla on jalassaan talvikengät ja ne ovat tietysti väärissä jaloissa. 

Mansikoiden lisäksi kylvimme Taikan kanssa herneitä ja porkkanoita. Osa siemenistä tuli jostain syystä todella lähekkäin... Mutta niitä joudan sitten joskus harventamaan, kun Taika ei ole paikalla. Ajattelen itse niin, että kun lapsi tekee jotakin, niin hän saa oikeasti itse tehdä, vaikka se menisi ehkä vähän pieleenkin. Kuitenkin on tärkeää saada kokemus siitä, että minä tein itse ja osasin. Kurkun taimen istutamme vähän myöhemmin.


Kasvimaan sijoitimme Taikan leikkimökin läheisyyteen.  Pidetään peukkuja, että tyttö saa herkullista satoa omalta kasvimaaltaan. Kastelu ainakin tuntuu olevan hallussa! Oman kasvimaan hoito opettaa lapselle myös odottamisen jaloa taitoa. Taika oli tietysti olettanut, että heti pääsee herneitä syömään, mutta nyt pääsee (tai joutuu) odottamaan ja näkemään kuinka ne itävät ja kasvavat. Herkkujakin pääsee syömään vähän eri aikoina. Ensin pääsee herkuttelemaan mansikoilla, sitten herneillä ja kurkuilla ja lopuksi vielä porkkanoilla. 


Kiirettä pitää ja puuhaa riittää niin, että tunnit meinaavat loppua vuorokaudesta. Taitaa olla tuttua jokaiselle viherpeukalolle tällä hetkellä! Mukavaa uutta viikkoa Sinulle <3

58 kommenttia:

 1. Ihana kasvimaa. Varoitus :D - nyt iskee inspiraatio. Meillä ukkeli teki tuollaisia lavoja kaksi kappaletta Mimosalle ja sitten seuraavana keväänä oli pakko tehdä kaksi lisää, koska tarpeeksi hernelaatuja ei sopimut kahteen laatikkoon. Pakkohan oli saada salaattia ja persiljaakin kasvamaan. Leikkimökin vieressä komeilee meillä nyt neljä laatikkoa, johon lapsi on jo laittanut kasvua tulemaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, tuohan kuulostaa tosi hyvältä <3 Ihana, kun nämä pienet ovat niin innolla touhussa mukana :) Oppiivat samalla paljon tärkeitä taitoja ja kunnioittamaan itse kasvatettua ravintoa :)

   Poista
 2. Hyvä idea. Pitäähän lapsilla omat kasvimaat olla ja jos ei kasvimaata, niin ainakin muutama oma rivi kasvimaalla tai nimikkokukkia. Yleensä lapset ovat innoissaan kasvun seuraamisesta. Ihana sisarussarja.
  Tosiaan nyt saisi aikuisilla olla kaksi paria käsiä, että ennättäisi tehdä kaiken, mitä haluaisi.
  Ihanaa viikkoa myös sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat jutut ovat tärkeitä <3 Ja toivottavasti ne aikuisuudessakin kantavat hedelmää, jotta kasvattaminen innostaisi :)
   Itseäni aina ilahduttaa, kun siskokset ovat jossain puuhassa kaikki koolla <3
   Kiitos, mukavaa viikkoa myös Siulle <3

   Poista
 3. Ihanaa puuhailua!
  Näin lapset oppivat ja innostuvat, kun homma on oman kokoista ja ikiomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie kovasti toivon, että jonkinlainen rakkaus puutarhaan ja kasvien kasvittamiseen jäisi jokaiselle lapselle <3 Eikä vain muistoihin se hirveä raataminen, khih :D

   Poista
 4. Ihania kuvia! Soma pieni kasvimaa ja soma pieni kasvimaan hoitaja. Toivottavasti kasvit menestyy hyvin Taikan hellässä hoidossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tyttö saisi herkullista satoa. Täytyy varmaan sitten jotain taikoja yrittää tehdä, jos kasvatukset eivät meinaa onnistua ;)

   Poista
 5. Hauska minikasvimaa :) Minun pojallanikin oli pienenä oma kasvimaa. Tuommoinen puuhailu on kivaa ja opettavaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lapset ovat niin ihanan tärkeinä, kun puuhailevat oman kasvimaan äärellä <3 Suloista katseltavaa :)

   Poista
 6. Ihana Taika ja oma pikku kasvimaa <3 Minäkin hieman ehdottelin esikoiselle (melkein 3v), haluaisiko hän oman kasvimaan, mutta ajatus ei saanut kannatusta :D On hän ollut mukana kylvö- ja kastelutouhuissa aina hetken aikaa omien leikkiensä lomassa ja varmasti on sadonkorjuussakin. Ehkäpä sitten ensi kesänä riittää paremmin kärsivällisyyttä. Mukavaa alkuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa teilläkin ensi vuonna jo innostuttaisiin asiasta <3 Lapset on kiva ottaa touhuihin mukaan, niin samalla oppiivat tärkeitä taitoja. Uskon, että arjen yhteiset pienet askareet ovat todella tärkeitä hetkiä myös lapsille <3

   Poista
 7. Meillä kuopuksella oli aikoinaan oma kasvimaa, viimeisen kerran viime vuonna, nyt ei enää halunnut omaa. Ne oman kasvimaan herkut maistui kuulemma aina parhailta vaikka satoa sai odotella pitkäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti maistuu ihan toisenlaiselle kuin mikään muu <3 Jättää kivat muistot lapselle :)

   Poista
 8. Voi, miten suloinen kasvimaa oman pikkumökin pihalla! Ja puutarhurin vaaleanpunainen kastelukannukin valmiina.
  Teillä ei omena kauas puusta putoa. :) Runsasta satoa Taikalle!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Pidetään peukkuja, että tyttö pääsee sadosta nauttimaan :)

   Poista
 9. Ihanaa yhdessä puuhailua, ihana pieni kasvimaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taika oli todella innoissaan omasta kasvimaastaan. Suloista, kun pieni touhuaa innoissaan :)

   Poista
 10. Kiva idea tehdä lapselle oma kasvimaa, opettaa lapselle monta hyvää asiaa ja tuottaa iloa, kun istutukset aikanaan tuottavat satoa.Puutarhassa on kiva puuhastella yhdessä:)

  VastaaPoista
 11. Suloista. :) Toivotaan, että herkut palkitsevat ahkeran pikkupuutarhurin kesän mittaan!

  VastaaPoista
 12. Se taisi olla se kaikkein tärkein kasvimaa. Toivottavasti into pysyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä saa varmasti erityishuomiota jatkossakin :) Pidetään peukkuja, että tyttö tykkää kasvatus puuhista myöhemminkin :)

   Poista
 13. Ihanaa innokkuutta. Ihan varmasti on teidän perheen tärkein kasvimaa. Taikalle ainakin.

  VastaaPoista
 14. Voi miten kiva, että pikkuneiti sai ihan oman pienen lavakaulus kasvimaan. Nuorena se on vitsa väännettävä, kuten vanha sananlaskukin jo sanoo. Onnea Taikalle kasvatukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa sananlaskuissa on aina vinha perä :) Toivotaan, että tyttö pääsee sadosta nauttimaan :)

   Poista
 15. Ihana <3 Laittoiko kukkia? Toivotaan oikein satoisaa Taikalaatikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkia ei ainakaan vielä laitettu. Ne tulevat sitten ruukkuun :)

   Poista
 16. Voi ihana sinä kun toteutatv lapsen toiveen <3
  Todella suloisia kasvimaan hoitajia siellä <3

  VastaaPoista
 17. Ihanan reipasta porukkaa. Kivoja kuvia ja yhdessä tekemisen meininki. Toivon tyttären kasvimaalle runsasta satoa! ♥ (ja sun kasvimaille kans :) ♥).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 Aina mieltä lämmittää, kun siskokset yhdessä puuhaavat jotain :) Pidetään peukkuja, että päästään herkuttelemaan sadolla :)

   Poista
 18. Onpa ihanaa,kun Taika saa kasvatella omaa kasvimaata. Varmasti hänelle tärkeää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin innoissaan tytteli on omasta kasvimaastaan. Toivotaan, että satoa tulee ja into säilyy <3

   Poista
 19. Maalla on mukavaa,olen aina ollut sitä mieltä! Siellä saa käyttää omaa luovuuttaan keksimällä tekemistä ja huolehtia omista kasvimaistaan jne, hyvä idea! Ja satoa odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, maalla tosiaan on mukavaa <3 Pidetään peukkuja, jotta satoa tulee <3

   Poista
 20. Tässä on kunnon tekemisen meininki. Ja meneekö se sitten niin, että minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. Tällainen puuhastelu on kullan arvoista, mielekästä tekemistä ja opettavaa. Koulussakin on varmasti apua tällaisista tekemisistä. Tuntee ja tietää, miten kukat kukkii, ruoka kasvaa ja kasvu edistyy. Ihan parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ainakin, että into säilyy ja taidot pääsevät karttumaan vuosi vuodelta :) Nämä oat mukavia hetkiä ja niiiin opettavaisia :)

   Poista
 21. Toivotaan komeaa satoa!
  Ihanaa ja opettavaista tekemistä ja niinhän se on, että oma sato maistuu makeimmalta - se on rakkaudella saatu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan. Antaisihan se lapselle lisää intoa :) Mansikka ainakin on onneksi varma nakki ;)

   Poista
 22. Olipa hieno kasvimaa pikkuneidillä! Tuosta se alkaa ja intoa täytyy vain tukea ja kasvattaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taika on hyvin innostunut kasveista. Haluaa aina, että omassakin huoneessa on kasveja, jotka saa siis valita puutarhamyymälöistä itse :) Kiva kun into on myös puutarhassa mukana. Toivotaan, että Taikalaatikosta tulee satoakin :)

   Poista
 23. Ihana kun tytöt ovat siellä innolla mukana puutarha puuhissa! Taikan kasvimaasta tuli oikein hieno, toivottavasti sieltä tulee paljon satoa♥ Ne oma kasvatetut kesäherkut maistuu kyllä niin hyville:) Aurinkoista päivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että Taikan into säilyy. Isommilla alkaa ajoittain olemaan tietynlaista Ei kiinnosta-asennetta, khih. Mukavaa iltaa Siulle ihana <3

   Poista
 24. Ihana kasvimaa, toivotaan pikkuneidille oikein runsasta satoa! :)

  VastaaPoista
 25. Onnea ja suurta satoa pikku kasvattajalle. :)

  VastaaPoista
 26. Voi miten herttainen juttu että lapselle perustettiin ihkaoma kasvimaa ♥

  VastaaPoista
 27. Hieno homma. Toivotaan menestystä pienelle puutarhurille. Onnistumisen ilo on tos tärkii lapselle.

  VastaaPoista
 28. Ihana oma kasvimaa. Tuollainen on tärkeää lapselle, saada seurata kasvua ja hoitaa kasveja <3

  VastaaPoista
 29. No mihinkäs se omena puusta putoaa - ei kovin kauas :D Tietysti halusi oman kasvimaan, innolla on ollut sitä laittamassakin. Hienoa.

  VastaaPoista
 30. No aivan ihanaa <3 Ja vielä leikkimökin viereen... en kestä :) <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!