Kuulumisia kasvihuoneesta

Jeeee, eilen tuli multakuorma. Voinette kuvitella iloni. Ainoa, mikä vähän harmitti, oli se, että olin kuorman saapuessa juuri lähtemässä iltavuoroon töihin. Mutta yllätyin erittäin iloisesti, kun tulin kotiin. HerraMies, Ilona, Julia ja Taika olivat täyttäneet lähestulkoon kokonaan kasvihuoneen kasvupenkit mullalla. Kerta kaikkisen ihanat mussukat <3 Kymmenen kuutiota tilasin ja kyllä siitä taas hetken multaa lappaa kukkapenkkeihin ja kasvulavoihin. Hiphei! 


Tänään heti aamukahvin jälkeen suuntasin istutushommiin. Toinen puoli kasvihuoneesta on nyt täynnä ja todennäköisesti aivan liian täynnä. Toisen puolen istutukset jatkuvat huomenna.  Melko hidasta hommaa, kun samalla virittelee tukilankoja. Mutta toisaalta, nyt kun tekee kunnolla, ei niistä tarvitse enää huolehtia jälkikäteen. Hankalaa se sitten olisikin, ellei peräti mahdotonta. Lannoitteetkin loppuivat kesken, joten niitäkin täytyy käydä ostamassa lähipäivien aikana. 


Muutamissa tomaateissa on jo raakileet. Musta Prinssi näyttää erittäin satoisalta ja aikaiselta. Kasvi ei ole vielä kovinkaan korkea, mutta siinä on jo 4 kunnollista tomaattiterttua. Lupaavalta vaikuttaa. Musta Prinssi pärjää myös ulkona ja itse kokeilen sitä sekä kasvihuoneessa että ämpärissä talon seinustalla. Tämän makua olen kuullut kehuttavan kovasti.


Talvella otin kaupasta ostettujen luumutomaattien siemeniä ja tässä sen hedelmiä. Saa nähdä, millaisia herkkuja (?) heistä kasvaa. Jos olisin tiennyt, että tomaatti hurahdus iskee näin pahasti, olisin jättänyt nämä nimettömän siemenet kylvämättä. Mutta mistä näitä kaikkia aina tietää. Ja kun kerran olivat jo kasvamassa, niin eihän heitä toki poiskaan heitetä. Taimia oli kaksi ja toinen muutti naapuriin jo talvella. 


Oletin Roman Candlen raakileidenkin olevan jotenkin erikoisen mallisia, kun tomaateista tulee melko jännän näköisiä. Toistaiseksi raakileet kuitenkin ovat perus pyöreitä. Saa nähdä, missä vaiheessa alkavat muuttumaan.

Tätä herkkua odotan kovasti. Green Envyn makua on kehuttu niin paljon, että todella odotan sitä hetkeä, kun pääsen ensimmäisen maistamaan. Tästä katkesi latva ja laitoin sen vesilasiin. Siinnä se nyt tekee pieniä tomaatteja. Käsittämättömiä nämä tomaatit! Kuva kuitenkin kasvihuoneessa olevista raakileista.


Pink Baby Plum- tomaatteja kasvaa itselläni sekä kasvihuoneessa että ämpärissä ulkona. Ulkona kasvava on järjettömän mittainen, kun on venähtänyt pituutta niin paljon. Vähän harkitsen, että katkaisen latvan ja annan varkaan kasvaa. Pitkälti yli 1,6 metrinen tomaatti tässä vaiheessa kasvukautta on turhan hankala. 


Tomaatin kukinta on mieltä ilahduttavaa!


Patio Red-paprika näyttää jo melko hyvältä. Ei mene enää kauaa, kun päästään maistelemaan!


Monanta-paprikan hedelmät alkavat jo olemaan hyvän kokoisia. Nämä jäävätkin tälläisiksi vaaleiksi.


Seemnemaailmasta tilasin yllä olevan paprikan lisäksi myös mustien paprikoiden siemeniä. Niissäkin on jo ensimmäiset raakileet. Violetit paprikat vasta kukkivat.


Marbles-paprikan raakile. Aika söpis. Tämän kukkakin on ihanan herkkä ja kaunis. Siitä kuva alla.
Kasvihuoneen osalta näyttää omasta mielestäni ihan hyvältä. Sen sijaan maissien, kesäkurpitsojen ja melonien taimien kanssa on ongelmia. Arvaatteko keiden takia. No kyllä, harsosääskien. Alan olemaan todella kyllästynyt kyseisten ötököiden kanssa taisteluun. Maissit tänään yritin ulos jo pelastaa. Yhden päivän aikana hyvältä näyttäneet taimet nuupahtivat, eikä ollut vaikea arvata mistä oli kyse. Otin taimet varovasti multapaakuistaan irti ja yritin saada kaikki toukat pois. Sen jälkeen istutin taimet jo ulos. Syteen taikka saveen, ei tässä enää niiden kohdalla voi mitään menettääkään. Melonien taimista lähes puolet on kuollut. Onneksi laitoin niitä reilusti. Lenteleviä harsosääskiä ei ole enää juurikaan näkynyt, joten tuhojen määrä tuli yllätyksenä. Pidetään peukkuja, että saadaan edes joitakin melonin taimia pidettyä hengissä. Lähipäivien aikana nekin laitetaan ämpäreihin ja kasvihuoneeseen. 


Tämän päivän puuhien jälkeen jalat ovat ihan tuusan nuuskana ja olen ihan väsyksissä. Mahtava fiilis! Työlista on aivan valtava, mutta onneksi nämä on mieluisia puuhia! 

Mitä Sinä kasvatat tänä vuonna hyötypuutarhassasi? 


34 kommenttia:

 1. Onpas komeat taimet. Minulla kävi osalle taimista huonosti liian lannoituksen takia, kasvoivat latvasta hassusti. Heitin surutta pois kun taimia oli runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo liikalannoituksen aiheuttama lehtien käpristely ei haittaa mitään. "Vika" korjaantuu kyllä itsestään, kun kasvi vähän kasvaa :) Jatkossa ei siis tarvitse taimia pois heittää. Onneksi nyt kuitenkin taimia oli reilusti :)

   Poista
 2. Komeasti Sinulla nuo tomaatit ovat rehevöityneet. Niin minullakin joskus aiemmin. 10 kuutiota multaa? On se outoa kun se häviää maasta muutaman vuoden aikana. Kasvihuonekurkun taimet jouduin ostamaan kun vanhat eikä vastaostetut siemenet lähteneet itämään. Pavut vielä odottavat maahanpanijaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Osa tosin on vielä pieniäkin. Laitoin kasvamaan hyvin eri aikaan tomaatteja ja lisäksi osassa näkyy harsosääskien tuhot. Onneksi kurkuistakin löytyy hyviä valmis taimia, eivätkä ole edes kalliita. Minäkään en muuten ole vielä papuja laittanut, mutta niillä ei onneksi kauhia hätä olekkaan :) Kivaa torstaita Sinulle <3

   Poista
 3. Voi että, noita taimiasi:) minä olen kylvänyt salaatteja, tilliä, kurkkuja ja kesäkurpitsaa, muutaman chilin ja tomaatin. Aijon hankkia vielä valmiit taimet ehkä minttua ja basilikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tulee hyvä satovuosi. Sinullakin on ihania herkkuja tulossa <3

   Poista
 4. Vau. Upeita tomaatteja. Iltavuoro.. Kaksi vai kolme vuoro työ. Iskä tekee kolmivuoro työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia.
   Teen itseasiassa vain keikkahommia lähihoitajana ja teen pelkkiä iltavuoroja, jotka nekin useimmiten ovat pätkävuoroja. Sopiivat tällä hetkellä meidän aikatauluun hyvin, kun Taikalle ei tarvitse hoitopaikkaa. Kolmivuorotyötä joskus kokeilin ja totesin, etten pysty sitä tekemään. En saanut vuorojen jälkeen nukuttua ollenkaan ja hetkessä olinkin ihan raunio. Nostan todella hattua kaikille kolmivuorotyötä tekeville!

   Poista
 5. Kohta pääset nauttimaan sadosta. On oma kasvattamat vaan niin hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niissä ihan oma makunsa ja etenkin fiiliksensä on :)

   Poista
 6. Voin kuvitella, mikä riemu saapunut multakuorma ja erityisesti kasvarin ylläritäyttö oli :) Minäkin huomasin tänään tomaatinrääpäleissäni pienet kukkanuput. Ehkä en sittenkään ole epäonnistunut :D Vielä niiden pitäisi malttaa odotella viikon verran pienissä ruukuissaan lopulliseen kasvupaikkaansa pääsyä. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihan hyvä aika kukintaa aloitella tomskujenkin osalta :) Et siis vaikuta ollenkaan epäonnistuneen, päinvastoin, hyvältä vaikuttaa <3
   Kivaa loppuviikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 7. Wau, hienoja ovat <3, wau sanois Tanhupalloki :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 Tanhupallo varmaan ymmärtäisi tämän riemun kyllä ;) Tai ainakin Kiti :D

   Poista
 8. Ovatpa hienoja nuo taimesi.

  Vai herkesi harsosääski hankalaksi, minä harmittelin tänään liljakukkojen tekemiä tuhoja, ovat totisesti pilanneet tulevan kesän liljakukinnan. Onko sinulla toimivia vinkkejä liljakukkojen nititstämiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljakukkoihin olen kuullut tehoavan valkosipulin. Valkosipulivedellä kun suihkuttaa kasvin, pitäisi liljakukkojen jättää ne rauhaan. Itse en ole tätä kokeillut, kun toistaiseksi olen nähnyt vain muutamia yksilöitä. Ja toki nyt kannattaa ne pienet punaiset munat pyyhkiä lehtien alapinnoilta pois ja tuhota. Kohta ne ovat vain ruskean sonnan peitossa ja sitten niitä on aika ällöä enää poistaa. Eivät ole mukavia kavereita nekään! Tsemppiä liljakukkosotaan!

   Poista
 9. Kyllä tomaatit vaan ovat niin ihania. Minustakin tuusannuuskana oleminen on melko mukavaa 😀. Minulla on tänä vuonna kasvihuoneet toiminnassa sekä mökillä että kotona. Kasvatan niissä vain tomaatteja. Kurkut kasvavat niin nopeasti liian suuriksi poissaoloni aikana. Kasvatan vain pensastomaatteja, kun niistä ei tarvitse poistaa varkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tomaatit tosiaan ovat <3 Periaatteessa mistään tomaatista ei varkaiden poistaminen ole pakollista, jos tilaa on runsaasti. Monet kasvattavat myös runkotomaatteja useampi runkoisena :) Lannoitetta toki tarvitsee silloin enemmän. Mutta vinkkinä, jos joskus haluat jotain tiettyä runkotomaattia kasvattaa ;)

   Poista
 10. Ihanaa! Mä vasta oon siirtämässä tomaatteja kasvihuoneeseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, kun kelit näyttävät tänä vuonna suosivan :) Tokihan on aina mahdollista, että halla iskee vielä kesäkuun alkupuolella, mutta itse olen luottavaisin mielin :D
   tuossa taimien siirtämisessä kasvihuoneeseen on jotain lähes maagisen ihanaa ja mahtavaa <3

   Poista
 11. Wuhuu..ihana että multa saapui! On sulla siellä ihanat apurit♥ Niin komeita tomaatin alkuja jo tulossa! Minullakin on ne kolme taimea tomaattia seinän vierustalla kasvamassa:) Lisäksi on laitettu sipulia, salaattia ja yrttejä kasvamaan. Aamupalaleivän päälle oli tänä aamuna haettava pikkuisen ruohosipulia pihalta..voi nam että se on hyvää:) Mukavaa viikonjatkoa sinne koko perheelle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa ilahdutti kovasti. Meinasi jo olla vähän tuskaisaa, kun tuntui olevan kiirus hommiin. Tuo on niin ihanaa, kun saa omalta maalta hakea jotakin hyvää syötävää <3 Mukavaa loppuviikkoa myös teille <3

   Poista
 12. Noniin, tulihan se multa! Ja kätevää, kun se melkein itsestään käveli sinne kasvihuoneeseenkin. :D Hyvä palvelu sulla siellä. Tällä vauhdilla pääsette pian maisteluhommiin. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhetyövoima on parhautta :) Kyllä sitä maistua onkin jo odoteltu :D

   Poista
 13. Voi miten hienolta näyttää tomaatit ja paprikat. Itsellänihän kävi niin, että en laittanut muuta kasvamaan kuin perunoita ja ne onkin lähteneet hyvin kasvamaan. Lisäksi sirottelin jotain kesäkukkien siemeniä tuonne istutettujen kukkien sekaan. Saas nähdä mitä sieltä vielä kasvaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kiva, että perunat ovat hyvässä kasvussa. Hjam, omat potut onkin super herkkua <3 Toivotaan, että kukat lähtevät yhtälailla hyvään kasvuun :)

   Poista
 14. Ohoh, siellähän ollaan jo melkein sadonkorjuupuuhissa, samaan aikaan istutushommien kanssa. Vau!

  VastaaPoista
 15. Puutarhurin ihanuutta, kun saa multakuorman, minulla jo toinen lavallinen menossa ihan muutaman vuoden sisään... johonkin se vaan uppoaa:)Teillä saadaan herkutella tomaateilla oikein kunnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain toinen puutarhuri voi ymmärtää, kuinka onnelliseksi multa voikaan tehdä <3 Kyllä sitä vaan menee huimia määriä :) Tomaatteja odotan jo kovasti. Kaupan tomaatteja en oikein voi syödä, mutta onneksi omat eivät aiheuta ei toivottuja-reaktioita :)

   Poista
 16. Teillä on kyllä mahtavat viljelmät. Ihailen energisyyttäsi :)
  Kauniita kuvia otat <3
  Ihanaa viikonloppua muru <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!