Äiti

Eilen oli äitienpäivä, jota vietimme rennosti kotona puuhastellen. Lapset "herättivät" minut laulamalla ja tuomalla sänkyyn aamupalaa ja ihania itsetehtyjä kortteja ja lahjoja. HerraMies muisti kauniilla ruusulla. Aamupalalla oli leipää, joka oli voideltu suklaasmögöllä, eli kaakao-levitteellä ja päälle oli laitettu banaanin paloja. Tämä muistutti niistä hetkistä, kun tulin töistä kotiin iltavuorosta ja lapset olivat muistaneet äitiä iltapalalla. Ilona oli tuolloin tokalla luokalla ja Julia esikoulussa. Iltapalaksi oli usein hyvin jännittäviä juttuja, mutta parhaiten mieleen jäi leipä, jossa oli päällä rasvaa, kaakaojauhetta, banaania ja juustoa. Khih. 


Oma äitienpäiväni oli juuri meidän ja minun oloinen. Ei hienoja ravintoloita ja kalliita ostettuja lahjoja, vaan rauhaisaa eloa ja "pieniä" toisen huomioonottamisia. 

Äitienpäivä on kuitenkin itselleni aina myös päivä, joka saa pohtimaan äitiyttä ja omaa lapsuuttani. Tunteet vaihtelevat kiitollisuudesta ja onnellisuudesta myös haikeuteen ja suruun. Isänpäivä aiheuttaa vähän samanlaisia ajatuksia, mutta ei läheskään samassa mittakaavassa. 

Minun biologinen äitini ei ollut mikään läsnäolevaisuudellaan loistava henkilö. Valitettavasti paljon suurempaa huomiota sai pullo kuin lapsi. Paljon muistikuvia, joita ei haluaisi muistaa ja joista toivoo, ettei niitä olisikaan. Onneksi kuitenkin myös joitakin hyviä, onnellisia muistoja ja niitä, joista häntä voisi kiittääkin. Minun äitini opetti minulle sanan Kiitos ja saman sanan olen parhaani mukaan yrittänyt opettaa myös omille lapsilleni.  Samoin kohteliaisuuden muita ihmisiä kohtaan. Äitini oli myös melkoinen naurattaja, joka sai ihmiset viihtymään ympärillään.  Olen myös kiitollinen siitä, että teimme sovun ennenkuin hän kuoli. Vaikka muistan hänestä nyt myös ne hyvät asiat ja ymmärrän, että alkoholismi on sairaus, siltikään en täysin pysty ymmärtäkään, kuinka äiti pystyy oman lapsensa jollainlailla hylkäämään ja elämään kuin lasta ei olisikaan. Pullon voima on pelottavan suuri. 


Sain myös lapsena uuden äidin ja hän on se henkilö, jolle lapsena äitienpäiväkortit- ja lahjat annoin. Hän on se, jonka luokse lapsena menin kertomaan, kun asiat olivat huonosti ja kiipesin syliin. Hän on se, joka keskellä yötä silitteli minua uudelleen uneen, kun huusin painajaisiani. Hän on se, jota oikesti pidän äitinäni. 

Kaksi hyvin erilaista naista, jotka molemmat ovat vaikuttaneet itseeni suuresti. Kumpikaan ei vain ja ainoastaan hyvällä tai huonolla tavalla, vaan molemmilta olen oppinut paljon elämästä, ihmisyydestä ja ehkä myös itsestäni. Äitikin on ihminen, jolla on oma elämä, omat murheet, omat taakkansa, omat hyvät puolensa ja oma arvomaailmansa. Äiti ei ole ylijumala, vaan ihminen. Ja äiti saaki olla ihan vain ihminen, oma yksilönsä! Äitiys ei ole kilpailua muiden kanssa, vaan äitiys on turvaa ihmiselle, joka sitä tarvitsee, eli lapselle. Se turvasatama, johon haluan, että  lapsillani on aina lupa palata. 
Aloin odottamaan Ilonaa, kun olin 17-vuotias. Olin tiennyt aina, että haluan saada lapsen nuorena. Jälkikäteen ajateltuna olin aivan hirveän nuori tuolloin, mutta silti olen onnellinen siitä, että sain Ilonan ja Julian nuorena. Taikan synnyttyä olin jo lähemmäs 30-vuotias ja äitiys on ollu jollainlailla hyvin erilaista. Myös äiti kasvaa ja kehittyy. Myös äiti muuttuu, aivan kuin lapsetkin. 

Jokainen lapsi on opettanut minulle paljon. Myös ne "lainalapset". Jokainen on saanut minut itkemään ja nauramaan, suuttumaan ja ilahtumaan. Jokainen on minulle rakas. Jokainen omalla tavallaan. Omana itsenään ja yksilönään. 

Niin kuin sanottu, äitienpäivä herättää aina paljon ajatuksia ja tunteita. Kuitenkin olen todella kiitollinen, että saan kyseistä päivää viettää! Ja toivon, että jonain päivänä saan viettää sitä myös mummona... 
Eilen päättyi  yli 1000 tykkääjää - arvonta (osa 1) ja voittajiksi valikoitui random.orgin avulla seuraavat henkilöt: 

Fatalii Gourmet Oy:n Chilitoffeeta voitti Saikku diipadaa

Siemenpaketin voitti: Sartsa

Sartsa ja Saikku diipadaa, laitatteko minulle yhteystietonne niin saadaan palkinnot matkaan (maatiaiskananen@gmail.com) 

Lähipäivien aikana käynnistellään tämän arvonnan toinen osa ;)

Ihanaa uutta viikkoa Sinulle <3

44 kommenttia:

 1. Kiitos tästä Hilu, tulin kosketuksi. Kaikesta huolimatta tai ehkä juuri siksi, niin paljon on aihetta kiittää. Leinon sanoin: "ei paha oo kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista".
  Ihanaa viikkoa teille ❤️��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näinhän se on. Ei pahuutta, mutta joskus heikkoutta... Ihanaa uutta viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 2. Olipa koskettava ja kaunis kirjoitus! 💕
  Ihanaa ja aurinkoista uutta viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Liikuttavaa luettavaa♥ Sitä kun niin aina toivoisi että jokainen lapsi saisi elää onnelisen lapsuuden, turvassa ja ilman murheita! Tuo pullon henki on kyllä tosiaan voimakas, sen on joutunut liian monta kertaa näkemään:( Sitä osaa ihan eri tavalla arvostaa monia asioita kun ne ei olekkaan ihan itsestään selvyys♥ Kiva oli kuulla että äitienpäiväsi oli onnellinen ja sait siitä nauttia! Onnea voittajille! Aurinkoa ja iloa viikkoosi♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, että monia asioita ymmärtää arvostaa toisella tavalla, kun on nähnyt myös ne ajat, kun kaikki ei olekkaan hyvin. Nyt onneksi asiat ovat hienosti <3 Mukavaa uutta viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
  2. Olipa rehellinen ja koskettava postaus <3 .. onneksi sinun lapsilla on maailman paras äiti ja sitä toivoisi kaikille lapsille!
   Tärkeätä on myös antaa anteeksi vaikka onkin kokenut vääryyttä/välinpitämättömyyttä jotta voi elää katkeroitumatta.Itse en voi kuvitella millaista olisi lapsuus ollut jos äiti olisi ollut alkoholisti ja pullo olisi ollut meitä sisaruksia tärkeämpi!
   Hyvää ja mukavaa alku viikkoa!

   Poista
  3. Kiitos Anu kauniista sanoistasi <3 Sitä todella toivoisi, että jokaisella lapsella olisi vanhemmat, jotka heitä rakastavaisivat ja jaksaisivat hoitaa ja helliä. Minun vanhempani saivat paljon pahaa aikaan ja niiden jälkien korjaamiseen on tarvinnut paljon aikaa ja ajatustyötä. Toisaalta, mitään hyvää en pidä itsestään selvyytenä ja olen oppinut elämästä nauttimaan. Joten, ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin <3 Kiva kuulla, että teillä asiat ovat olleet hyvin <3 <3 <3

   Poista
 4. Ihana äitienpäivä aamu teillä ollut ja tuo aamupalaleipä kuullostaa kyllä aikas hyvälle! <3
  Kaunis kirjoitus! <3 <3
  Oikein mukavaa aurinkoista viikkoa sinne teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se leipä oli kyllä oikein makoisaa, khih :)
   Kiitos <3 Ihanaa viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 5. Ajatuksia herättävä kirjoitus äidistä, äitiydestä ja äitienpäivän juhlinnasta.Iloa viikkoosi:)

  VastaaPoista
 6. Kaunis, koskettava ja rehellinen kirjoitus äitiydesta.<3

  VastaaPoista
 7. Kaunis kirjoitus äitiydestä, joka sai kyllä minun silmäni kostumaan. Äitiys on jotenkin niin herkille vetävä asia.
  Ihanan aurinkoista viikkoa sinulle ihanuus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanainen <3 Äitiys tosiaan on hyvin herkkä asia. Ihanaa viikkoa myös Sinulle *halitus*

   Poista
 8. Kiitos tästä ihanasta postauksesta. Tuli taas muistutus, ettei kaikkien lapsuus ole huoletonta ja helppoa.

  Mikä tuo lemmikkien yläpuolella oleva kukka on? Naapuritaloyhtiöstä kärräävät vuosittain viereiselle vesitornin tontille multakasoja. Luonnontilassa olevalle tontille on alkanut kasvaa ei-luonnonvaraisia kasveja ja kukkia. Viikonloppuna bongasin ko. kukkia, jotka mies, joka täällä asuu, oli tänään käynyt kaivamassa ylös. Yritetään, jos saisivat uuden kodin terassipihaltamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi ihana <3
   Kasvit ylhäältä alaspäin ovat: Villitulppaani, kirjopikarililja, valkotäpläimikkä ja valkovuokko :) Toivotaan, että saat viihtymään pihallasi <3

   Poista
  2. Kiitos. Meni lemmikkikin väärin, mutta ei se mitään, koska olen niin onneton kukka-asioissa. Kirjopikarililja on joka tapauksessa todella kaunis. Ihmettelen, että joku on viskannut kukat pois omasta kukkapenkistään.

   Poista
  3. Ei haittaa, vaikka välillä menisikin nimet sekaisin ja unohduksiin :) Liekkö olisi ollut kukkimatta, eikä olisi ollut tietoa, miten kaunis kukka on... Teidän onni joka tapauksessa :)

   Poista
 9. Kauniisti kirjoitettu postaus!
  Hyvää uutta viikkoa!☀️❤️❤️

  VastaaPoista
 10. Jutun luettuani. Tuumasin lähes ääneen . Tutun kuuloista. Ei lähipiirissä mutta kuitenkin. Niistä lapsista ei valitettavasti tullut "mallikansalaisia". Jatkoivat mihin heidän äitinsä jäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti usein käy juuri noin, että seuraillaan samoja jälkiä. Eipä tainnut meidänkään sisarus parvesta moni selvitä... Ainakin yksi on jo kuollutkin huumeiden takia :(

   Poista
 11. Tavallaan surullista luettavaa. Mutta loppu on parasta mahdollista. Sinulla on monta ihanaa lasta. Ja upea koti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Ja nyt todella osaa arvostaa elämän hyviä asioita <3

   Poista
 12. Äitiys ja äidit herättää tunteita. Onneksi sinulla on ollut elämässäsi uusi äiti joka on antanut hyvän lapsuuden.

  VastaaPoista
 13. Olet viisas äiti ❤. Hienoa kirjoitusta ja niin totta.

  VastaaPoista
 14. Kiitos kun jaoit meille tarinasi äitiydestä.
  Olen iloinen että olet saanut tuntea myös sen aidon äidin rakkauden ja huolenpidon kaiken henkisesti rankan ohella. Äiti on se joka pitää huolta ja hän, joka sydämessä on äiti juuri sinulle. <3
  Olet mainio äiti ja kuvistasi aina huokuu rakkaus lapsiisi.

  Auringon hellimiä kesäpäiviä teille, ihanat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna kauniista sanoistasi *halaus*
   Kauniita kesäpäiviä myös Sinulle ihanainen <3

   Poista
 15. Huomasin, että kysyit blogitapaamisesta blogini kommenteissa - ja joo, ilmoittauduin mukaan! Jännää :) Ei niinkään jännitä ihmisten tapaaminen sinänsä, vaan anonyymiudesta luopuminen. Mutta tosi kiva että olet myös menossa, nähdään siis mestoilla! :D

  VastaaPoista
 16. Koskettava, rohkea postaus. Surullista että äitisi ei pystynyt luopumaan pullosta..sen voima tosiaan on joidenkin kohdalla hirvittävän vahva. Hienoa että sait ihanan sijaisäidin ja oman elämän raiteilleen. <3
  Kaikkea hyvää teidän perheeseen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän valitettavasti aiheutti monelle surua omalla heikkoudellaan alkoholin suhteen... Samoin isäni. Mutta kaikki se on saanut arvostamaan sitä hyvää, jota nyt pääsen kokemaan <3 Kiitos Sumi <3

   Poista
 17. Oi, paljon tunteita herättävä postaus <3 Ihana kun kirjoitit tämän. En osaa kirjoittaa tähän sinulle mitään. Sen sijaan halaan ja lähetän tuhat sydäntä <3 Olet timantti!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!