Askel askeleelta kohti omavaraisuutta. Vuosi 2018 osa 1: suunnitelma

Olemme tekemässä muutaman henkilön voimin Facebookin Omavaraisuus blogeissa - ryhmän kanssa yhteispostaus-sarjaa siitä, kuinka pyrimme kohti omavaraisuutta. Tarkoitus on kerran kuukaudessa postata aiheesta. Lähtien liikkeelle suunnitelman teosta ja lopulta pohtia, kuinka toteutus onnistui. Oletus ei ole, että kaikki onnistuisi. Jokaisen omavaraisuus-aste on myös hyvin erilainen. 

Omat omavaraisuus suunnitelmani ovat vielä hyvin lapsen kengissä, eikä toistaiseksi ole tarkoituskaan valtavan suuriin omavaraisuus-asteisiin pyrkiä. Tällä hetkellä olemme täysin omavaraisia kananmunien ja lämmityspuiden suhteen ja niin on tarkoitus jatkuakkin. Melko samoilla ajatuksilla menen kuin viime kesänäkin, tosin taimimäärät kasvavat. Koska meillä ei ole kunnollisia säilytyspaikkoja juureksille, en edes yritä peruna- tai porkkanasatoa saada talveksi riittämään. Mutta toiveissa olisi kesän ja syksyn ajan olla melko omavaraisia kasvisten suhteen. Suunnitelmissa olisi myös saada mahdollisimman paljon omakasvattamista vihanneksista siemeniä ajatellen vuotta 2019.  Lajikkeita tottakai tulee silloinkin varmasti lisää, mutta lähinnä ettei samojen lajikkeiden siemeniä tarvitsisi ostaa. Ihan kaikkien vihannesten osaltahan tämä ei voi toteutua, mutta mahdollisimman monien kuitenkin. 






Kasvatuslistalla on: 

Porkkana - toki kiva olisi, jos kesän aikana popsittavaa riittäisi tuoreeltaan sekä myös ruuanlaittoon käytettäväksi. Suunnitelmissa myös tehdä pakastimeen porkkanasosetta talven varalle.

Sipuli - ei säilöttäväksi, mutta kesän ja syksyn ruuanlaitto tarpeisiin

Chili - Chilikastiketta ja paholaisenhilloa olisi tarkoitus tehdä. Chilikastiketta käytämme lähes joka ruokaa ja suunnitelma olisikin, ettei sitä tarvitsisi enää ostaa! Chilit jo ovatkin kasvamassa.

Makea paprika - ei säilöttäväksi, mutta tuoreeltaan syötäväksi. Suunnitelmissa kokeilla eri värisiä lajikkeita ja päästä maistelemaan niiden eroja. Viittä erilaista paprikaa onkin jo kasvamassa.

Herne - erilaisia lajikkeita kokeilussa. Taika rakastaa tuoreita herneitä ja suunnitelmissa onkin, että tyttö saa suoraan puskasta syödä herneitä niin paljon kuin sielu ja maha kestää! Ei säilöntään.

Kurkku - kurkkua meillä menee paljon. Taika syö sitä isot määrät tuoreeltaan ja suunnitelmissa on sen lisäksi saada kesän ajaksi omat kurkut leivänpäälle ja salaattiin. Sekä saada tehtyä omia suolakurkkuja syksyn ja talven varalle!  Esikasvatus aloitetaan huhtikuun lopulla.

Peruna - ensimmäinen suunnitelma on saada juhannukseksi omat potut. Ämpäriperunat siis pistän kasvamaan jo keväällä.  Loppukesällä ja syksyn alulla suunnitelmissa olla osittain omavaraisia perunan suhteen. Täysin omavaraisia tuskin tulemaan olemaan, sillä 4 teini-ikäistä, 2 aikuista ja 1 tenava syövät uskomattomat määrät perunaa, eikä tällä hetkellä ole edes paikkaa kasvattaa sellaista määrää pottua. Mutta silti osittainen omavaraisuus perunan suhteen on meille tärkeää. Omat potut ovat niiiiiin hyviä! 

Tomaatti - tomaatin suhteen itselläni on kovat suunnitelmat! Erilaisia lajikkeita ja suunnitelma, että jokainen saa syödä tomaattia suoraan puskasta sen verran kuin lystää, ilman että tarvitsee rajoittaa. Tämä saattaa olla melko hankala toteuttaa ;) Vetoan edelleen perheen kokoon ja siihen, että ruokaa kuuluu reilut määrät :D Myös ruuanlaittoon haluan saada tomaatteja käyttöön. Olisi ihanaa, että paholaisenhillon ainekset, eli tomaatit, paprikat, chilit ja sipulit olisivat kaikki itsekasvatettuja.  Esikasvatukset aloitetaan helmi-maaliskuussa portaitetusti. Lähipäivinä laitan ensimmäiset siemenet itämään. 

Salaatti - suunnitelmissa on lisätä ainakin kesän ajaksi ruokavaliossa salaatin määrää ja tietysti omalta maalta! 

Pavut - rakastuin viime vuonna papuihin ja niitä kasvatan tänä vuonna paljon enemmän. Tuskin säilön niitä, mutta suunitelmissa olisi lisätä niiden käyttöä ruokavaliossa paljon. Härkäpapuja tosin täytyy saada myös pakkaseen soseena, sillä härkäpapupihvit olivat super herkkua! 

Kesäkurpitsa - Ilona rakastaa kesäkurpitsaa ja tämä onkin hänen keissi! Jälleen hilloa ja tuoreeltaan syötäväksi. Esikasvatus aloitetaan huhtikuun loppupuolella.

Mehut - olemme tänä vuonna olleet melko omavaraisia mehujen suhteen (tosin myös anoppi on antanut omia mehujaan paljon, joten sekin on yksi syy, miksi mehuja vielä riittää) ja tarkoitus olisi, että olisimme myös ensi talven omavaraisia mehujen suhteen. Tämä on semmoinen juttu, mistä olen vähän ylpeä. Vaikka mehut eivät ole terveellisiä, niin ei ainakaan ole säilöntä- tai muita lisäaineita mehussa, jota lapsille juotan! 

Omenahillo - viime vuonna puumme eivät tehneet satoa, joten tänä vuonna toiveissa olisi satoa saada. Syksyllä teen omenahilloa reilusti pakastimeen, sillä lapset rakastavat sitä puuron päällä. 




Tälläisiä suunnitelmia itselläni on. Nyt sitten jokaisen kuun ensimmäisenä maanantaina tulee aiheesta uusi postaus ja aihe aina vähän vaihtelee. Pointti kuitenkin on seurata, miten suunnitelmat etenevät; mikä onnistuu ja mikä ei. Tämä vaihe on siitä kiva, että kaikki on vielä onnistunut, eikä yksikään epäonnistuminen ole päässyt pilaamaan mahtavaa omavaraisuus-fiilistä! 

Mukana postaussarjassa myös (ja hei, nämä kannattaa tsekata, varmasti hyvin mielenkiintoisia juttuja luvassa ja muutenkin ovat kivoja blogeja, joihin kannattaa tutustua):

50 kommenttia:

  1. Hyvät tavoitteet sinulla. Itse en ole noin pitkälle ajatellut, mutta siitä huolimatta on mukavaa saada omalta pihalta mahdollisimman iso osa kasviksista ja hedelmistä. Edes kesäaikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman maan tuotteissa on aina ihan omanlaisensa fiilis ja maku <3

      Poista
  2. Pitääkin seurata, jos vaikka tulisi hyviä papu reseptejä. Joutuu varmaan syksyyn odottamaan, että saisi vinkkejä kurkkujen ja muiden säilöntään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Härkäpavupihvien ohje löytyy täältä blogistanikin, ne oli ihan käsittämättömän hyviä! Lisää reseptejä tulee sitten kun pääsen niitä testailemaan :)

      Poista
  3. Vesi herahti kielellä kun luin keittöpuutarhasuunnitelmiasi. Itse kasvatettu vain maistuu niin paljon tuoreemmalta, kun niitä ei tarvitse säilytellä kauaa sadon korjuun ja käytön välissä :)

    VastaaPoista
  4. Hyvät suunnitelmat, innolla seuraan kuinka käy! :D

    VastaaPoista
  5. Tää on niin hatun noston arvoinen juttu ettei toista. Ihanaa kun joillakin on mahdollista tuota edes jotain itse. Hienoa❤️❤️❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omissa kasvatuksissa on aina olevinaan jotain niiiiin hyvää ja ihanaa <3

      Poista
  6. Onpa kiva lukea kokemuksiasi sitten vuoden mittaan - kunnianhimoiset tavoitteet, hienot suunnitelmat!

    VastaaPoista
  7. Hienot suunnitelmat pitää seurata miten onnistuu.

    VastaaPoista
  8. Oletteko pakastaneet kesäkurpitsaa raasteena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsaa ei olla, mut joskus ollaan talvikurpitsaa pakastettu raasteena. Talvella käytettiin sosekeitossa sitä, mut ei ollu mein lempparia...

      Poista
  9. Hyvät suunitelmat seurata täytyy kuinka käy:)

    VastaaPoista
  10. Nuo pavut kuulostavat kiinnostavalta. Itse en ole niitä aiemmin kasvattanut, mutta ehkä uskaltaudun nyt itsekin kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Papuja kannattaa kasvattaa! Nehän on itseasiassa tämän vuoden vihannes :)

      Poista
  11. Erinomaiset suunnitelmat ja omavaraisuudesta annan aina plussaa! Mielenkiinnolla jään odottamaan, miten suunnitelmat toteutuvat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että ainakin osa suunnitelmista toteutuu hyvin :)

      Poista
  12. Siis ihan mahtava suunnitelma kulkea kohti omavaraisuutta ♥ Meilläkin pieniä vaatimattomia haaveita kasvattaa pihassa enemmän syötävää kuin tähän asti. Saa sitten nähdä että mitä. Onnea sinun pyrkimyksillesi ! 🥕🍏🍎🐝

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omakasvattamissa vihanneksissa on jotain niin ihanaa <3 Toivotaan hyvää sato vuotta <3

      Poista
  13. Olipas mielenkiintoinen postaus! Suunnitelmasi kuulostavat kivoilta. Erityisen mukavaa oli kuulla, lapsillekkin maistuvat kasvikset:). Innostuin oman ruoan kasvattamisesta vasta muutama vuosi sitten. Nyt aion kokeilla myös yrttien kasvatusta sisällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla :) Mitä yrttejä olet laittamassa kasvatukseen? :)

      Poista
  14. Kiva lukea näitä suunnitelmiasi kohti jonkinasteista omavaraisuutta, isolle perheelle kyllä loistava idea ja tunnut olevan senverran asiaan paneutunut ja innostunut, että varmasti toteutuukin ainakin jossakin määrin, kiva seurata tätäkin haastetta.

    VastaaPoista
  15. Mielenkiintoista. Minä haluaisin olla omavarainen joidenkin marjojen ja etenkin raparperin suhteen. Raparperin saa meillä kasvamaan erittäin huonosti :(

    VastaaPoista
  16. Hieno lista, toivottavasti kesästä tulee hyvä ja satoisa. Onko teidän kanat innokkaita hautomaan? Meillä aina istua lässöttää joku kanoista vuorotellen tyhjää pesää hautoen. Ehkä kesäksi myös tipuja tulossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan näin :) Viime kesänä yksi kanoista hautoi tyhjää pesää, mutta muilla ei ole ollut innostusta hautomiseen. Vähän on harkinnan alla, että mikäli joku alkaa hautomaan niin alkaisin tiedustella siitosmunia :)

      Poista
  17. Osittainenkin omavaraisuus on mukavaa. Meillekin riittää että saa syksyllä syödä oman maan kasviksia, monesti neljännes vuodesta ollaan niiden suhteen omavaraisia. Polttopuiden suhteen voimme vain haaveilla, menee 40 mottia vuodessa ja siihen ei oma pieni metsä riitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika paljon tosiaan saisi metsää olla, että tuon määrän sieltä vuosittain saisi otettua. Omavaraisuudessa on jotakin hyvin kiehtovaa :)

      Poista
  18. Olipa mukavaa lukea sinunkin suunnitelmistasi!

    VastaaPoista
  19. Chili, pavut ja paprika ei ollut meillä kasvamassa. Muut kyllä vaihtelevalla menestyksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki itsekasvattama maistuu makoisalta :) Vaikkei aina onnistuisikaan, niin silti pienikin makupala on herkkua :)

      Poista
  20. Hyvät, kunnioitettavat suunnitelmat! Oman maan sato on parasta herkkua!

    VastaaPoista
  21. Voi miten hienoa! Upeita suunnitelmia ja tuollainen omavaraistalous kyllä kuulostaa hyvältä! Peukut pystyyn että suunnitelmasi onnistuvat♥ Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan näin :) Kaikki ei varmaankaan onnistu, mutta se ei ole oletusarvonakaan :D Mukavaa viikkoa myös Siulle <3

      Poista
  22. En ole facessa, mutta liputan kovasti kotivaran puolesta. Meillä on omavaraisina perunat, porkkanat, valkosipulit ja sipulit sekä yrtit kuivattuina tai pakastettuina ruoanlaiton iloksi. Kesäsisin syödään herneet, tomaatit ja monilajiset marjat omalta tontilta. Salaatit kasvavat helposti, ja monet muutkin lajit inspiraation mukaan. Munatkin tulee omasta kanalasta. Eli aatteellisesti ollaan hyvin samoissa lähtökuopissa. Kirjoita blogiisi näitäkin juttuja, sillä kaikki eivät ole facebookissa. Olisi kiva lukea kokemuksiasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä onkin hyvällä tolalla omavaraisuus, ihanaa <3 Laitan toki jatkossakin näitä hyötypuutarhailuja blogiinkin :) Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  23. No aivan mahtavaa <3 Mekin haaveilemme omavaraisuuden alottamisesta. Seuraan mielenkiinnolla nyt mukana. Kiitos blogilinkeistä, käyn tutustumassa :)
    Ihanaa päivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omavaraisuudessa on jotakin taianomaisen ihanaa, vaikkei olisikaan kokonaan omavarainen :) Ihana, että olet messissä <3 Mukavaa päivää myös Siulle <3

      Poista
  24. Kyllähän tuohon mahtui jo vaikka ja mitä! Ihan tässä alkoi jo kutkuttaa pyörtää pää vielä chilien kasvatuksen suhteen ja yrittää ennättää vielä esikasvattamaan muutamaa taimea, kun alkoi tuo ideasi omatekemästä paholaisenhillosta niin houkutella :D Enpä tosin tiedä, mihin chilit lykkäisin kasvamaan kun ei ole vielä sitä kasvihuonetta, joten ehkä täytyy suosiolla malttaa vielä ensivuoteen.

    Täytyypä ryhtyä lukemaan blogiasi paremmin läpi, vaikuttaa olevan vaikka mitä mielenkiintoista täällä!
    Kivaa talven jatkoa ja tsemppiä tuleviin kevään koitoksiin, innolla jään seuraamaan projektiesi etenemistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin heti vinkata siulle chilien suhteen, että ainakin lajike Piriz menestyisi hyvinkin ilman kasvihuonetta ja vielä kerkiäisit kasvattamaan. Pääset tsekkaamaan lisää siitä osoitteesta (sieltä voi myös tehdä tilauksen ja suosittelen lämpimästi tuota nettikauppaa!): http://www.fataliiseeds.net/Chili-Seeds/Chili-seeds-C.baccatum
      Tuolla sivulla on myös chatti, mistä on helppo kysellä myyjältä muutenkin noista lajikkeista ja kasvatuksesta :)


      Kiva kuulla, et min blogi vaikuttaa sinust mielenkiintoselta :) Olet erittäin tervetullut porukkaan mukaan <3

      Poista
  25. Mainiot suunnitelmat! Kyllä itsekasvattama ruoka aina maistuu kaupan ruokaa paremmalta. Itsekin aion taas optimistisesti kasvimaan kylvää, vaikka sato saattaa taas jäädä laihanlaiseksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se riskihän siinnä aina on, mutta on se sen arvoista kuitenkin :D

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!