Itse tehty isänpäivälahja

Isänpäivää vietetään aina marraskuun toisena sunnuntaina ja tänä vuonna tuo päivä on 11.11. Meillä isiä ja vaareja lahjotaan aina itse tehdyillä lahjoilla, jonka lisäksi olen yleensä jotain pientä ostanut puolisolleni osoittaakseni, että myös minä arvostan hänen isyyttään.  Tiedän monen pohtivan tänäkin vuonna, että mitä lahjaksi isälle, joten teen nyt useamman postauksen isänpäivälahja-teemalla. Kaikki DIY-ideat ovat sellaisia, että niihin voi osallistua myös pienet lapset, eikä niihin tarvita kalliita välineitä. 

Tämän postauksen aiheena on tyynyliina, johon on painettu lapsen kädenjälkiä. Tämä on aika perinteinen juttu ja samaa ideaa voi hyödyntää tyynyliinan lisäksi esimerkiksi paitoihin tai vohvelikangaspyyhkeisiin. 

Vinkki! Kädet kannattaa rasvata perusvoiteella huolellisesti noin 10 minuuttia ennen homman aloittamista. Kangasvärin saa pestyä käsistä helposti pois, kun kädet on rasvattu kunnolla.

Laitoin pahvilautaselle pienen määrän väriä, johon Taika painoi kätensä. Maalia ei kannata laittaa hirveän paljoa, sillä muutoin väriä tarttuu käsiin valtavasti ja maalia jää paksu kerros kankaaseen. Paksu kerros tuntuu ikävälle poskea vasten, koska siitä tulee kova koppura. Kun kättä oli hierottu maaliin, se painettiin tyynyliinaan. Sen jälkeen otettiin lisää maalia ja toistettiin painanta.
Lapsen riemu ja kankaanpainantaMeillä käytössä oli kolmea väriä. Keltaisella aloitettiin, oranssilla jatkettiin ja punaisella lopetettiin. Järjestys perustui siihen, että punainen ja oranssi ovat niin vahvoja värejä, että ne peittävät äkkiä keltaisen alleen ja me emme välissä kättä käyneet pesemässä.


Eipä uskoisi, ettei tämä tyttö ole aiemmin tykännyt käsien "likaantumisesta" yhtään! Pienempänä sormivärit olivat aivan hirveä kauhistus ja nykyään Taika jo nauttii, kun saa käsiin kunnolla maalia. Mahtavaa kehitystä!Taiteilu on kivaa!Materiaaleiksi riittää tyynyliina, kangasvärit ja -tussit. Kangasväreissä on eroja, miten hyvin ne peittävät. Itse suosin valkoisia tyynyliinoja, koska meidän värit eivät peitä tummia kankaita hyvin. On kuitenkin olemassa kangasvärejä, jotka soveltuvat hyvin myös tummille pinnoille. 
Kankaanpainantaan tarvittavia välineitä
Itselleni oli jäänyt varastoon kangastussi, joka hohtaa pimeässä. Siispä tyynyliinaan kirjoitettiin pieni salaisuus, joka paljastuu aina vasta pimeässä. Salamakin sen onnistui paljastamaan ;)Pimeässä hohtavalla tussilla voi kirjoittaa salaisuuksia, jotka paljastuvat pimeässäKangastusseilla kirjoitettiin Taikan keksimä viesti. Meillä tämä matkaa ilahduttamaan vaaria, kuten ehkä tekstistä voi päätellä.  Kun maalit ovat kuivuneet, tyynyliina silitetään nurjalta puolelta. Kaikilla väreillä on vähän omat ohjeaikansa silitykseen. Itse silitän viitisen minuuttia ja hyvin on pesussa värit kestäneet. Itse tehty isänpäivälahjaTykkään siitä, että lahjat ovat sellaisia, että lapsi oikeasti pääsee itse osallistumaan tekemiseen, eikä vain katso vierestä. Kun vuosittain isä ja vaarit saavat samantyyliset yllätykset, pääsevät he näkemään niistä myös lapsen taiteellista kehitystä. 


Tälläinen idea tänään, huomenna ilmestyy uusi vinkki isänpäivälahjaksi ja sekin on DIY-teemainen. 

Vink vink: Tälläiset tyynyliinat ilahduttavat varmasti myös joululahjana mummoja, kummeja ja muita lapsen läheisiä ihmisiä.

MUOKS: Sarjan kaksi muuta osaa löydät seuraavista linkeistä:
Vinkki 2
Vinkki 3

22 kommenttia:

 1. No kyllä onkin mukava lahjaidea :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritetään aina miettiä sellaisia, jotka oikeasti tulevat myös käyttöön. Ja meidän puuhailuiden pitää aina olla suht nopeita ja yksinkertaisia toteuttaa :)

   Poista
 2. Vink vink... myös päiväkodin tädeille jos joutuu miettimään jotain kivaa (kröhöm) niin tämmöiset lahjat jotka ovat käyttölahjoja ovat kivoja :)

  VastaaPoista
 3. Hieno tuttu idea.
  Onpa suloinen tekstiilitaiteilija. "Nuorena se on vitsa väännettävä" tai
  "Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa".
  Noita tehty ja pesty. Tiedän, että kestävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet ovat siitä ihania taiteilijoita, etteivät koskaan murehdi sitä, etteivätkö osaisi tehdä tarpeeksi hienoa. Lapset osaavat tekemisestä nauttimisen jalon taidon <3

   Poista
 4. Itse tehdyt lahjat ovat niitä parhaita ja varsinkin lasten tekemät :)

  VastaaPoista
 5. Ihana Taika♥ ja niin suloinen lahja, tuollaiset itsetehdyt on juuri niitä jotka eniten lämmittää saajan mieltä:) Leppoisaa sunnuntaita sinne teille♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Taika hymyili leveästi, kun kerroin kehusi <3 Ihanaa uutta viikkoa Sinulle <3

   Poista
 6. Tällaiset lahjat on aina kivoja! :) Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 7. Itse tehdyt lahjat ovat parhaita :) Ihana idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Minustakin oma tekemät lahjat ovat ihan huippuja <3

   Poista
 8. Kyllä. Itse tehdyt lahjat ovat parhaita. Tyynyliinasta tuli todella upea.

  VastaaPoista
 9. Mahtava lahja. Tykkäisin paljon jos saisin tuollaisen lahjan. Vinkki,vinkki.

  VastaaPoista
 10. Ihana idea! <3
  Kiitos vinkistä tuosta pimeässä hohtavasta kangastussista, pitääpäs metsästää täältä sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Nuo on aika ihania tusseja. Tein Taikalle pinnasängynpehmusteen aikoinaan, johon maalailin kangasmaaleilla tähtiä ja sitten piirtelin lisätähtiä tuolla pimeässä hohtavalla tussilla. Siitä tuli aika soma :)

   Poista
 11. Meilläkin on tehty itse tyynyliinoja ja kovasti ovat käytössä olleet :) Ihana tuo teidän tekemä tyynyliina ja miten innokas apuri <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taika on tosi innokas askartelija-puuhailija <3 Käyttöön tulevat lahjat ovat mielestäni kivoja ja vielä, kun lapsi on ne itse tehnyt, niin niillä on vielä suurempi arvo <3

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!