Kylvöpuuhia lapsen kanssa + muistutus arvonnasta

Tänään sain kylvöpuuhiin lapsityövoimalaisen. "Lainalapseni" Julia innostui viime kesänä tomaattien kasvattamisesta ja kun sanoin, että halutessaan saisi kasvattaa itse tänä vuonna tomaatteja siemenestä saakka, tyttö innostui kovasti. Ihanaa, uusi tomaatti-hurahtanut! Lapsille on mukava opettaa kasvien kasvattamista ja toivon, että jonain päivinä he sitten opettavat samaa taitoa omille lapsilleen. 

Täytimme taimiruukut Biolan Kylvö- ja taimimullalla, johon sekoitimme vermikuliittia.  Biolan Kylvö- ja taimimulta luomutuote, johon on  lisätty kasvua edistäviä Gliocladium-hyötymikrobeja ja mykorritsaa. Gliocladium-hyötymikrobit edistävät taimettumista ja juurten kasvua. Ne myös parantavat taimien stressinsietokykyä ja antavat taimille paremman vastustuskyvyn. Mykorritsa on sienijuuri, jossa kasvin juuri ja sieni muodostavat symbioosin. Mykorritsojen avulla taimet saavat mullasta helpommin vettä ja ravinteita. Se myös suojaa kasvin juuria taudinaiheuttajilta.  Kylvö- ja taimimultaa voi käyttää ihan sellaisenaan, mutta halusin kokeilla vermikuliittia, kun olen kuullut sen hyvistä puolista; se sitoo maahan kosteutta ja lämpöä sekä pitää maan ilmavana. 


Biolan Kylvö- ja taimimulta. Tuote saatu blogiyhteistyön merkeissä.


Voi, miten ihanalta multa tuntuikaan käsissä! Oih! Vaikka Julia hoitikin kylvöpuuhat, niin minunkin oli ihan pakko multaa vähän kokeilla. Se tunne on niin mahtava! 


Kun kerroin Julialle, millaisia tomaattilajikkeita olisi tarjolla, oli tyttö suorastaan tuskainen, kun kaikki oli niiiiiin ihania ja valinnan teko on mahdotonta! Lopulta saimme valinnat tehtyä. Pakko vielä mainita, että tunsin suurta iloa ja ylpeyttä tuosta iloisesta tuskailusta. Yhdessä huokailimme, kuinka IHANIA lajikkeita onkaan olemassa. Tänään multaan pääsivät tomaateista; Green Zebra, White Sugar, Costoluto Fiorentino, Pineapple, nimetön luumutomaatti ja Dasher. Nimettömän luumutomaatin siemenet otin kaupasta ostetusta luumutomaatista ja ne olin jo idättänyt lautalla valmiiksi. Dasherin siemenet keräsin viime kesänä oma kasvattamista tomaateista. Olin taimen ostanut alennusmyynnistä ja Julia auttoi minua sen istuttamisessa. Julia myös päätti, että kyseinen tomaatti on niin hyvä, että pääsee jatkoon. Sen takia Julia halusi sen laittaa nyt siemenestä kasvamaan. 
Pineapple. Kuva Premier Seeds Direck-sivustolta, josta siemenet on tilattu.


Sain työkaverilta munakoison siemeniä, joten ne myös istutettiin tänään. En ole munakoisoa ennen kasvattanutkaan, joten jännityksellä odotan sen kasvua. En myöskään suoraan sanoen usko siitä pitäväni syömismielessä, mutta mielenkiintoinen kokeilu. Ja koskaanhan ei tiedä, vaikka sen maustakin vielä innostuisin! 


Olin seemnemaailmasta tilannut lähes mustia, valkoisia ja violetteja paprikoita, joita olin jo aiemmin pistänyt lautalle itämään. Tummat eivät olleet itäneet ollenkaan. Valkoisista ja violeteista oli tainnut itää yhdet molempia. Joten kylvimme niitä taimimultaan lisää. Paprikoita ei ole niin montaa erilaista lajiketta itselläni, joten niiden taimia soisi olevan useampi aina per lajike. Makeita paprikoita taitaa olla 7 erilaista tänä vuonna kasvatuksessa. Osan siemenet ovat vasta tulossa, jotka tilasin Fataliiseeds.net-sivustolta. 

Oli mukava pieni yhteinen kahden keskinen hetki Julian kanssa. Ne ovat melko harvinaisia.  Lisäksi kun hetki vietetään molemmille mieluisan puuhan parissa, niin mikäs sen parempaa! 

Kiitos edellisen postaukseni kommentoijille. Olette kyllä kultaa! Niin ihania kommentteja sain, että ajattelin olevani todella onnekas, kun minulla on ympärilläni noin ihania blogiystäviä! Postaus sai paljon muutenkin huomiota ja sain paljon palautetta siitä, että moni vertaistukea kaipaava oli siitä itselleen voimia saanut. Tuntui niin hyvältä <3 Kiitos! 

Vielä muistuttaisin super mahtavasta arvonnasta, jossa voi voittaa Chili-kirjan, Bonchi-oppaan sekä huiman määrän erilaisten tomaattien ja chilien siemeniä. Tätä ei kannata missata! Jos et ole vielä kerinnyt osallistumaan, niin tästä klikkaamalla pääset mukaan arvontaan. Arvonta päättyy maanantaina 19.2. 
16 kommenttia:

 1. Yhdessä tekeminen tuo ihmiset lähelle toisiaan. :) Se on muuten jotenkin suomalaisille luontainen tapa tutustua. Ja oih, multaa täytyy kohta hankkia ihan sisäkukkien mullanvaihtoa varten, sitten pääsee jo vähän puuhailemaan. Niin ja rairuohon siemeniä on vielä viimevuotisia, ne vois pääsiäiseksi kasvattaa. Ja iiks, yksi narsissin sipuli, joka on jäänyt vähän pintaan, on tehnyt pienen pienen vihreän alun tuolla parvekkeen auringonpaisteessa. Ehkä sieltä jotakin tulee sitten muistakin ajallaan! Vielä ei oo kiire, mutta kyllä ilahduin jo tästä ensimmäisestä elonmerkistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiiih, nuo ensimmäiset piipot ovat niin liikkiksiä <3
   Tosiaan, yhdessä tehden tutustuu toiseen aina paremmin :) Mukavaa viikonlopun jatkoa <3

   Poista
 2. Onpa kiva kun lapset ovat mukana kylvöpuuhissa. Kiva kun muistutit arvonnasta, minulta oli jäänyt se huomaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylväminen on kivaa yhteistä puuhaa :) Hyvin vielä kerkisit osallistumaan <3

   Poista
 3. Meillä poikia ei saa apulaiseksi sitten millään, yksin saan tehdä kylvöt ja muut puutarhahommat. Venäläisistä siemenistä minulla ei ole kokemusta, niistä vois kuulla lisää sitten myöhemmin. Virolaiset siemeneni ovat kaikki olleet hyviä, saa myös vähän erilaisia siemeniä kuin Suomesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin yrittää muistaa kertoa niistä myöhemminkin. Minulla on tuolla munakoison lisäksi muutama tomaattilajike ja kurkkuja :)
   Aika erilaiset hinnat siemenissä on, kun menee ulkolaisiin nettikauppoihin niitä katselemaan... ;)
   Meilläkään poika ei ole kovinkaan innostunut näistä hommista. Pienempänä kyllä suostui tulemaan kasvatus hommiin :D

   Poista
 4. Kivaa puuhastelua lasten kanssa ja varmasti innostuu, kun näkee ihmeellisen kasvun :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset osaavat vielä tuon upean innostumisen taidon <3 Kivaa viikonloppua myös Sinulle :)

   Poista
 5. Ihania kylvöpuuhia. Kiva että sait apulaisen ja sait jakaa tätä innostusta hänellekin! :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvöpuuhat piristävät kovasti :) Julia onneksi on innokas apuri. Mukavaa viikonloppua myös teille :)

   Poista
 6. Näin sitä kasvaa uutta "taimenkasvattajasukupolvea" vähän kuin vahingossa :)
  Kun vaan antaa muksujen touhuta siinä samalla, niin innostus saattaa olla pysyväislaatuista. Mäkin tarttisin oman taimivastaavan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo taimivastaava-titteli täytyykin muistaa ;) Luulen, että se tulee olemaan hitti :D Näin se on, että mikäli lapsille antaa mahdollisuuden tekemiseen, niin voi hyvinkin löytyä samalla "se oma juttu".

   Poista
 7. Istuttaminen on kivaa puuhaa. Ilman muuta kaikki mukaan.

  VastaaPoista
 8. Tuo on ehdottomasti parasta kun lapset otetaan mukaan puuhastelemaan ja jos he vielä innostuvatkin siitä niin se vasta ihanaa onkin. Eka vuosina tässä talossa asuessamme jaksoin kylvää itse kesäkukkia mutta sitten se into siitä laantui pikkuhiljaa. Voisikin alkaa taas miettimään että mitähän sitä kylväisi tänä keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä samaa mieltä; yhdessä puuhastelu on mukavaa. Lapsillakin silloin jotan järkevää tekemistä ;) khih. Toivottavasti uusi kylvö-innostus iskee sinuunkin <3

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!