Esittelyssä: Suomen LINNUT - Tunnistusopas ja Havaintokirja

Ensimmäiseksi myönnän olevani surkea lintujen tunnistaja ja asia usein harmittaa itseäni. Kun näkee kivan näköisen linnun, jota ei tunnista, voi olla melko haastavaa alkaa tietoa internetistä etsimään. Samoin usein kuuntelee linnun laulua, mutta ei valitettavasti osaa sanoa ollenkaan, mikä lintu on kyseessä. 


Suomen LINNUT Tunnistusopas ja Havaintokirja. Lasse J. LaineOlinkin todella iloinen päästessäni tutustumaan Lasse J. Laineen Suomen LINNUT Tunnistusoppaaseen ( Lasse J. Laine, 2015, tarkistettu uusintapainos 2017, Otava Kirjapaino, 399 sivua). Kirjassa on kerrottu lintuista perustietoa ja esitelty 345 lintulajia. Kirjasta löytyy kaikki Suomen pesimälinnut, läpimuuttajat, vuosittaiset harhailijat ja harvinaisuudet. Jotta tunnistaminen helpottuisi, löytyy internetistä  kustantajan sivuilta 230:nen linnun ääninäytteet.


Suomen LINNUT TunnistusopasSuomen LINNUT TunnistusopasSuomen LINNUT Tunnistusopas


Opas on pehmeäkantinen ja melko kevyt, joten se sopii hyvin mukaan otettavaksi myös luontoon. Erittäin kattava ja mielenkiintoinen teos, jota lukemalla innostuu aina vain enemmän tekemään havaintoja linnuista ulkona ollessaan. 

Suomen LINNUT Tunnistusopasta täydentää loistavasti Suomen LINNUT Havaintokirja ( Lasse J. Laine, 2018, Otava Kirjapaino, 109 sivua). Havaintokirjaan on helppo merkitä omat havaintonsa, mutta se sisältää myös upeita kuvia auttamaan tunnistamista luonnossa kulkiessaan.


Suomen LINNUT HavaintokirjaSuomen LINNUT HavaintokirjaSuomen LINNUT Havaintokirja


Suomen LINNUT Havaintokirja


Molempien teosten kuvat ovat aivan loistavia. En ole koskaan edes tiennyt, kuinka paljon upeita ja kauniita lintuja Suomessa asuu ja käy vuoden aikana.  Nämä olisivat muuten  myös erinomaisia lahjoja kelle tahansa Suomen linnuista kiinnostuneille!


Kiitos Otava yhteistyöstä!

38 kommenttia:

 1. Lintujen tunnistaminen on minullakin jatkuvasti toiveissa. Joka vuosi opin ehkä yhden uuden, mutta se ei ole kovin paljoa :-D Etenkin äänistä olisi hienoa tunnistaa lintuja, koska monia ei näe ainakaan kovin hyvin (ja niitä pieniä ruskeita varpusen tapaisia tuntuu olevan tsiljoona, kertut ja hempot ja lepinkäiset...). Ostin joskus cd:n, mutta sen kuunteleminen ehkä auttaisi. Lisäksi kuunnellessa pitäisi jatkuvasti katsoa, mikä lintu siinä nyt laulaa, minulla on tapana vain laittaa levy päälle ja kuunnella, että onpa tuokin tutun kuuloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa jotenkin tutulta! Jotenkin vain tuntuu välillä aika olevan niin kortilla, ettei kerkeä perehtymään kunnolla kaikkeen mikä kiinnostaisi kovasti :)
   Mukavaa sunnuntaita Sinulle <3

   Poista
 2. Kiitos esittelystä! Lasse Laineen luontokirjat ovat hyviä, mutta tätä ei minulla ole vielä. Taidan pistäytyä kirjakaupassa, koska kaikkia lintuja en tunnista vaikka niitä mieluusti kuvailen.

  Mukavaa sunnuntain jatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin lämpimästi tätä kyllä suositella :) Mukavaa sunnuntain jatkoa myös Sinulle <3

   Poista
 3. Meillä on hyllyssä tuo tunnistusopas. On kyllä useammin kuin kerran tai kaksi täytynyt turvautua kirjan apuihin. Hieno kirja, jossa mahtavia kuvia ja kivasti tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan mainio teos ❤ Luulen, että tulee käyttöön jatkossakin, kuten teilläkin.

   Poista
 4. Sattuipa sopivasti; olin juuri yhteydessä sukulaiseen joka kuluu samaan sukuverkostooni lintukirjailija Lasse Laineen kanssa. Lähipiiriläinen (pikkuveli)on maalannut lukuisia lintutauluja, niitä on minunkin seinilläni aika monta.Lastenlasten kanssa on kuunneltu paljon linnunlaulukasettia. Juuri nyt on lintulaudalla monta tiaista. ps. asutko Iitin liepeillä? Vietin Iitin Lyöttilässä monet kesät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin suvussa paljon lintu-intoilijoita ❤ Linnut ovat ihania! Asun Valkealassa, mutta sukulaisia asustaa Iitissä, Säyhteellä 😊

   Poista
 5. Kiitos esittelystä! Kummatkin vaikuttavat hienoilta opuksilta.Minäkin aina toisten blogeissa ihmettelen, että tuollaisiakin siis meidän luonnossa lentelee! Linnustomme on kyllä huima.
  Olen ottanut itselleni aina lintukohtaisia haasteita niitä tavata ja pongata, sillä tavoin niitä alkaa pikkuhiljaa tunnistamaan.Olin niin iloinen, kun esim. punarinnan näin ensimmäisen kerran viime vuonna. :)
  Hienoa, jos hiiriongelmanne alkaa myös hellittää.Mukavaa sunnuntain jatkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä tosiaan alkaa lajeja tunnistamaan, kun asiaan perehtyy ja silti ei tunnistettavat ihan heti lopu kesken 😊
   Olen tosi hyvilläni, jos hiiri ongelma ratkeaisi lopulta ❤ Kivaa pyhää myös Sinulle ❤

   Poista
 6. Hienon näköinen opus ! Olen sitä mieltä että kyllä kodissa täytyy lintukirjoja olla.
  Silloin tällöin pihaan lennähtää joku muu lintu kuin varpunen tai tiainen ja silloin
  voi katsoa kirjasta että mikäs se täällä vieraili 💚

  VastaaPoista
 7. Kiitos esittelystä, tuolle olisi käyttöä itsellenikin☺

  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein mainio teos ❤ Mukavaa alkavaa viikkoa myös Sinulle ❤

   Poista
 8. Mielenkiintoisia kirjoja molemmat!
  Mukavaa sunnuntai päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeita teoksia ovat tosiaan! Mukavaa Pyhää myös Sinulle ❤

   Poista
 9. Kiitos esittelystä. Monesti olen ajatellut, että tuollaiselle oppaalle olisi meidänkin perheessä käyttöä. - Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpottavat tunnistamista kovasti 😊 Mukavaa sunnuntain jatkoa myös Sinulle ❤

   Poista
 10. Minä olen myös kiinnostunut linnuista, seuraan niitä ja yritän tunnistaa samoin lauluääniä kuuntelen ja pohdiskelen samalla, että mikäköhän tuo lintu on. Hienot opukset ja havaintokirja täydentyy vuosien saatossa luonnossa liikkuessa. Kohtahan se kevätmuutto on jo taas käsillä, joten tulee hyviä havaintopäiviä mikäli linnut kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin yrittää olla tarkkana nyt kevään aikana ❤ olisi kiva oppia tunnistamaan hyvin lintuja 😊

   Poista
 11. Tuon toisen kirjan olenkin jo päättänyt ostaa. Onhan noita lintukirjoja jo muutama hyllyssä, mutta tuon aion vielä ostaa. Linnut kiinnostaa ja yritän koko ajan opetella tunnistamaan uusia lintuja. Kivaa puuhaa sekin :)

  VastaaPoista
 12. Varmasti hyviä kirjoja! Lintuja on niin kiva seurata.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Hauskoja seurailtavia omassa touhukkuudessaan <3 Mukavaa uutta viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 13. Upeita kirjoja! Mulla on siitä mukava tilanne, että vierellä kulkee elävä tunnistusopas. Ite en tunne lintuja kuin kourallisen, mutta mies tunnistaa linnut ulkonäön ja äänen perusteella tosi hyvin.

  VastaaPoista
 14. Moi. Kirja on aika hyvä ja sitä on tullut selattua paljon. Lintujen ääniä kannattaa aina kuunnella ja opiskella. Talitintit ovat muuttaneet lauluaan vuosien saatossa. Perinteistä titityytä ei meinaa kuulua enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistähän tuo laulun muuttuminen johtuu? Aika mielenkiintoista!

   Poista
 15. Hienot kuvat molemmissa kirjoissa. Nuo on hyviä vaikka nuorelle lahjaksi. Jospa sais kipinän luonnon tarkkailuun hyvillä kirjoilla! Mualla kun asutaan, on suuri iloaihe kun nähhään niin paljon lintuja ja muitakin elläimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Välillä huomaan pohtivani, että monet ihmiset ovat etääntyneet luonnosta jotenkin todella kauas. Se on tosi harmillista! Maalla ihan eri tavalla luonto on läsnä <3

   Poista
 16. Pitäisi hankkia lintukirja tai toivoa lahjaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi varmasti mieluinen lahja :) Tätä kannattaa pitää yhtenä vaihtoehtona kirjaa hankkiessa :)

   Poista
 17. Ooh, mun on ihan pakko saada tämä kirja! Minäkin olen varsin huono tunnistamaan lintuja, ja kaikki linnut ovat mulle joko keltasirkkuja, punatulkkuja, ruskotulkkuja tai kottaraisia. :-) Ainoastaan vesilintuja tunnistan paremmin, koska meidän kodin lähellä on lampi, jossa näkee paljon vesilintuja. Ja kiva, että ääninäytteetkin ovat saatavilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta nuo ääninäytteet tosiaan ovat mahtava lisä! Ja kiva kirja, jota kyllä suosittelen lämpimästi <3

   Poista
 18. Laineen lintukirjat ovat hyviä. Toinen esittelemistäsi kirjoista löytyy meiltäkin. Vuosien mittaan olen oppinut tunnistamaan lintuja pitkälti noiden oppaiden avulla, mutta aika alussa olen edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintuja on niin valtavasti, että riittää tunnistettavaa pitkäksi aikaa. Jokainen tunnistettu lintu on kuitenkin plussaa ja boonusta :)

   Poista
 19. Kiitos kirjavinkistä! Olen kaipaillut myös itselleni uutta lintukirjaa, jonkin verran tunnistan lintuja jo ulkonäöltä mutta tänne umpimetsään muutettuamme on tullut eteen uusiakin tuttavuuksia, joiden tunnistukseen välillä kaipailee apua :) Toivoin lintuopasta jo joululahjaksi, mutta ei ollut mies löytänyt mistään tarpeeksi selkeää. Tämä kirja kyllä vaikuttaa kuvineen todella selkolukuiselta!
  Me ollaan muuton jälkeen intouduttu isännän kanssa yhdessä opettelemaan lintujen tunnistusta, varsin koukuttava yhteinen harrastus :D Joskus olen siitä blogissa kirjoitellutkin, mm. täällä: https://riippumattomammaksi.blogspot.fi/2017/05/puuhaa-pariskunnille.html

  Vielä kun keksisi jonkun äänikirjan, josta voisi nappeja painelemalla kuunnella eri lintujen ääniä ja sieltä opetella tunnistusta äänen perusteella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, lintujen tunnistus on kivaa ja yhdessä varmasti tupla kivaa 😍 Käynkin lukemassa tuon postauksen kun kotiudumme täältä reissun päältä ❤ Kiitos vinkistä 😊

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!