Nelson Garden uutuuksia

Nelson Gardenin siemenvalikoimat ovat huimia ja siemenhyllykköjä ihmetellessä menee tovi jos toinenkin. Sain esiteltäväksi Nelson Gardenilta tämän vuoden uutuus-siemeniä; Snacking Purple-paprikan, Erotica-chilin,  Nelson-jättikurpitsan, Langedijker Bewaar 2-keräkaalin, Tiger-tomaatin sekä samettikukista Alumia Vanilla Cream ja Strawberry Blond.




Pidin itse pitkään samettikukkia erittäin tavanomaisina ja lisäksi kauhealta haisevina keltaisina rumina kesäkukkina. Jälleen olen ollut niin väärässä! Ostin samettikukkia itse vain siksi, että halusin hyödyntää niiden tuholaisia karkoittavaa vaikutusta. Kuvittelin itseasiassa, että tuo kasvin tuoksu on syy, miksi tuholaiset karttavat alueita, joissa samettikukkia kasvaa. Tuoksun lisäksi sen juuristo erittää jotakin ainetta, joka tappaa ja karkottaa tuholaisia. Eli jo pelkästään siitä syystä erinomainen kasvi hyötypuutarhaan. Kun olin samettikukkiin tutustunut, aloin ihastua niiden ulkonäköön ja havaitsin, että niitähän on paljon muunkinlaisia kuin se perinteinen kerrottu kirkkaankeltainen tai likaisen oranssi. Ja tiedättekö, lopulta olin aivan myyty! Ilahduin kovasti näistä uutuus samettikukista. Aivan mielettömän kauniita! 


Strawberry Blond kukkii vaaleanpunasävyisin kukin ja kasvaa melko matalana; noin 20 senttisenä. Esikasvatus suositellaan aloitettavaksi huhti-toukokuussa.  Itse olen tehnyt niin, että esikasvatan aina muutaman yksilön ja loput suorakylvän. Itselläni ei tila riitä kaikkia esikasvattamaan, mutta on kiva, että edes osan kukinta alkaa ajoissa.


Alumia Vanilla Cream on kermanvalkoinen ja kasvaa noin 25 senttiseksi. Sillekkin suositellaan esikasvatusta huhti-toukokuulta alkaen. 





Tiger-kirsikkatomaatti on hauskan värinen raidallinen herkku. Sopii hyvin ruuanlaittoon ja kuivatukseen. Tälle lajikkeelle suositellaan kasvihuonetta kasvupaikaksi. Esikasvatus aloitetaan maaliskuussa (itse en ole ihan 100varma, että pystyn sinne saakka odottamaan). 




Nelson-jättikurpitsa voidaan suorakylvää eteläisessä Suomessa, mutta esikasvatusta suositellaan 4-5 viikkoa ennen ulos istutusta. Kerrotaan olevan erinomainen ruuanlaittoon ja ehkäpä meillä tänä vuonna kokeillaan ensimmäistä kertaa kurpitsapiirasta.

Langedijker Bewaar 2-keräkaalissa on melko mieto kaalin maku ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi salaattina feta-juuston kera. Esikasvatus aloitetaan 4-6 viikkoa ennen ulos istutusta, joskin voidaan myös suorakylvää. Taidan kokeilla molempia tapoja.




Snackin Purple-paprika on hauskan värinen makea paprika. Erotica-chili on myös kivan näköinen ja sen kerrotaan olevan hyvin aromaattinen ja herkullinen. Itse olen nämä jo laittanut kasvamaan. Kylvin ne lautalle 14.1. Alhaalla kuva, millaisia pieniä sirkkalehtisiä taimia ovat nyt. Esikasvatus aloitetaan nyt lähiaikoina, viimeistään maaliskuun aikana. Näistä voit käydä lukemassa aiemman postaukseni täältä.







Mikäli haluat käydä lukemassa tarkempia tietoja näistä kasveista, pääset nimiä klikkaamalla Nelson Gardenin sivuille niistä lukemaan. Jokainen linkki vie kyseisen kasvin tietoihin. 

Mikä näistä uutuuksista on Sinusta kaikkein mielenkiintoisin?

Kiitos Nelson Garden yhteistyöstä! 

44 kommenttia:

  1. Samettikukka on hyvä kasvi, minulla ei ole tullut muurahaisia kasvihuoneeseen sen jälkeen kun aloin laittaa sinne samettikukkia. Mielenkiintoisin taitaa olla samettikukka 'Strawberry Blond'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä, nähdä millainen on "livenä". Sammarit tosiaan ovat hyviä kukkia, vaikka alunperin en niistä tykännytkään :D

      Poista
  2. Aiemmin olen kasvattanut samettikukkia lähinnä hyötykasvien lomaan. Ja tietenkin isokukkaista Vanillaa. Viime kesänä laitoin yllätyspussilliset samettikukkia kasvamaan ja niistä olikin iloa koko kesän. Värisävyt eivät ehkä olleet niitä mieluisimpia, mutta runsas kukinta ja helppohoitoisuus innostavat kokeilemaan uudelleen. Kyllä puutarhaan väriä mahtuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, väriä mahtuu ja se piristää :) Mukavan helppoja kasveja!

      Poista
  3. Katos vaan, samettikukkia on jo vaaleanpunaisenakin, mielenkiintoista. Samettikukassa on kyllä tympeä haju, sitä ei voi parhaalla tahdollakaan kehua, mutta muuten se on kiitollinen kasvatettava, sitä ei haittaa kuivuus, sateet eikä pikku pakkanenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä nähdä, että kuinka paljon tuota vaaleanpunaista sävyä livenä on :) Totta, on kiitollinen ja helppo :)

      Poista
  4. Samettikukkia tulee laitettua joka vuosi kasvimaalle ja muuallekin sopiviin paikkoihin. Ihan niitä perusversioita, pieniä ja isoja. Minua niiden tuoksu ei haittaa. Monia kyllä tuntuu haittaavan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat ihanan helppoja kasvateltavia ja niistä saa pitkään iloa :)

      Poista
  5. Keräkaali olis mielenkiintoinen tuttavuus. Viime kesänä kaalet kasvoivat hyvin, kun tuholaisia ei ollut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tosiaan oli viime kesän lähes ainoa hyvä puoli, tuo tuholaisten vähyys meinaan :D Noh, oli siinnä muitakin hyviä puolia toki ;)

      Poista
  6. Samettikukat on yksiä min lemppareita. :) Oon aina tykänny, 'tuoksusta' huolimatta. Ja voi apua mitä tää kevät tekee ihmiselle, ekat kesäkukkien siemenet ostin minäkin, vaikka en sellaista ollut suunnittelemassakaan! Hupsis. :D Kohta se on anopin ylimääräiset kukkalootat käytävä varmaan kattelemassa läpi, että mitäs partsille laittaiskaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvähän se vaan on, että anopin kukkalaatikot pääsevät hyötykäyttöön ;) Khih :)

      Poista
  7. Taas opin uutta. En tiennyt, että samettikukilla on tuholoiaisiin vaikutusta. Meillä samettikukkia näkee jonkin verran.

    Jättikurpitsa näyttää hyvin erikoiselta. Ja tuo tiikeritomaatti! Onpas mielenkiintoisia tuttavuuksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin oli kivoja uutuuksia :) Kiva kuulla, että pystyin tarjoamaan uutta tietoakin :)

      Poista
  8. Äidilläni oli aikoinaan samettikukkia. Ja minulla varmaankin joka kesä. Osa niistä on jopa syötäviä, siis monipuolisesti hyödyllisiä. Ja kukkivat myöhään syksyyn, pakkasten tuloon asti. Usein olen niitä peitellytkin syksyllä niiden voimallisuuden ja iloisuuden vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, kun sinulle on jäänyt äidistä tuollainen kukkaismuisto. Varmaankin hän aina muistuu mieleen, kun itse istutat samettikukkia <3

      Poista
  9. Mielenkiintoisin on Tiger-kirsikkatomaatti! Samettikukat on helppoja kasvattaa mutta keltaisen sävyt ei ole oikein lemppareitani. Vanilla on kyllä ihana.

    VastaaPoista
  10. Tuo tomaatti ehdottomasti. Tosin, toivottavasti myös maku on kohdillaan. On muistissa vielä viime kesän pettymys Indigo Rosen kanssa. Hyötykasveissa kun saisi se maku kuitenkin olla tärkein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime kesänä monet tomaatit jäivät melko mauttomiksi, kun aurinkoa ei ollut saatavilla. Kunnioittamani tomaatti-kasvattaja kertoi, että avomaalla kasvaneet lajit ovat etenkin huonoina kesinä paljon paremman makuisia kuin kasvihuoneessa kasvaneet.

      Poista
  11. Minä ihastuin tuohon tiger tomaattiin.Saako näitä yleisesti ostaa puutarhaliikkeistä, vai onko näitä jossain tietyissä liikkeissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelson Gardenin tuotteita myydään lähes kaikissa siemeniä myyvissä paikoissa. Kuuluvat esimerkiksi Prismojen, Hankkijan ja K-raudan valikoimiin. Myös useissa puutarhakaupoissa on myynnissä :)

      Poista
  12. Ihania siemeniä! Kiva nähdä kesällä, minkälaista satoa ja kukintaa niistä on luvassa. Tuo Tiger on minustakin kiinnostavin. Ihanaa alkavaa viikkoa koko perheelle!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en oikein osaa valita Tigerin, Snacking Purplen ja sammareiden väliltä :D khih :D Mukavaa uutta viikkoa myös teille <3

      Poista
  13. Samettiruusut ovat helppoja kasvattaa ja antavat hyvin täytettä kukkapenkkien tyhjiin kolosiin. Nämä uudet värit ovat myös kiva piristys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta :) Muistan, että viime vuonna joitakin lajikkeita vielä jäi jäljelle, mutta onnistuin kaikki kesäkukkasiemeneni kadottomaan johonkin. Aivan mysteeri mihin ne joutuivat... Nooh, hyvä syy ostaa uusia :D

      Poista
  14. Samettikukat ovat aina olleet suuret suosikkini, joten Strawberry Blond olisi aika kiva kokeilla. Ne ovat niin kestäviä kaikilla säillä ja kauneus kestää pitkälle syksyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin Suomen suvessa kaipaa varmoja kukkijoita ja niitähän sammarit ovat <3

      Poista
  15. Täytyy sanoa, että tuo Strawberry Blond-sekoitus näyttää kyllä todella kivalta! Ja vaniljan värinen siihen sekaan voisi olla myös kiva. Snacking purplet ovat täällä jo pienillä aluilla. Odotan niitä aika kovasti salaatteihin, väri on tosi kaunis! Punakaalia olen miettinyt. Hmm... Ehkä tässä ei tosiaan ole vieläkään kevään kaikki siemenet ostettu! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei selvästikkään ole vielä kaikki ostokset tehty ;) Ostoksille vaan <3

      Poista
  16. On tuttu tuote ja varsinkin Tiger kirsikka tomaatti vaikuttaa mielenkiintoiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelsonilla on kyllä aina tosi hyvät valikoimat. Ja hyvin itäviä siemeniä! Vielä kerkiää hyvin ostamaan Tigerin siemenet ;)

      Poista
  17. Hyvä valikoima eri siemeniä ..tulee vaan valinnan vaikeus ;)
    Samettikukat löytää aina paikkansa ja niitä tavallisia oranssejakin on vaikka kuinka paljon erilaisia ja keltasia ... nyt vois kokeilla muita värejä vaaleanpunaisia ja kermanvaaleaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valinnan vaikeus on toisaalta ihan kamalaa ja toisaalta aivan ihanaa :D Tuo on ihan totta, että sävyjä löytyy paljon <3

      Poista
  18. Vastaukset
    1. Kivoja lajeja minustakin :) Mielenkiintoista päästä näkemään niiden kasvua :)

      Poista
  19. Pitäis kyllä itekin käydä tutustumassa uusiin siemeniin, vaikka en niitä vielä istuttaisikaan ennen kuin ens kuussa. Violetit paprikat ja tomaatit olis kivoja! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvin iti nuo paprikatkin. Itävyys oli 100 % joten vaikka pussissa ei oo montaa siementä, niin taimia saa kivasti :)

      Poista
  20. Monta mielenkiintoista uutuutta. Tuo Tiger-kirsikka oikein pomppasi silmille ja kuulostaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vaikuttaa tosiaan hyvältä :) Innolla odotan sen kasvua ja satoa <3

      Poista
  21. Tykkään samettikukista! Viime kesänä kasvatin tuota Vanilla Creamia, oli matala mutta niin kaunis väriltään! Strawberryä tilasin täksi kesäksi, ihanalta näyttää ainakin kuvan mukaan!
    Tuo Purple paprika voisi olla myös kokeilemisen arvoinen! Koklaamalla ne suosikit löytyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on 😊 Kiva kuulla, että vanilla cream oli yhtä ihana livenäkin kuin kuvissakin ❤

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!