Taimien vihollinen; HARSOSÄÄSKI! Vinkkejä tunnistamiseen, ehkäisemiseen ja torjuntaan.

Hyvin kasvuun lähtenyt Erotica-chili lötkähti ihan yks kaks eräänä päivänä makuuasentoon muutama tunti kastelun jälkeen ja näytti siltä kuin olisi lähes katkennut aivan mullan tuntumasta. Ensimmäiseksi tutkailin, näkyykö mullassa mitään, eikä näkynyt. Ajattelin siis heti, että näyttää harsosääsken toukan tekosilta. Kun mullassa ei näkynyt mitään, eikä kylvösten ympärillä ollut lentäviä ötököitä, ajattelin, että ilmeisesti varsi vain on liian heikko kannattelemaan lehdistön painoa, kun lehdistöön tuli enemmän nestettä. Annoin kasvualustan hyvin kuivahtaa ja taimi selvästi piristyikin.


Miten eroon harsosääskistä?


Seuraavaksi lötkähti sirkkalehtinen paprikan taimi ja olikin kerta laakista hengetön. Edelleenkään mullassa en nähnyt mitään. Muutaman pienen lentelijän näin ja tapoin.

Seuraavana vuorossa olikin muutama tomaatin taimi. Ja sitten alkoi mullassakin näkymään elämää. Juuri heitä, joita olin etsinytkin. Läpinäkyviä, pieniä luikertelijöitä, eli harsosääsken toukkia. Omalla kamerallani en saanut hyviä kuvia näistä pienistä toukista, mutta tästä klikkaamalla pääset ChiliWikistä katsomaan hyvän kuvan toukasta.


Muutaman päivän takaiset "raadot". Kuvasta kuitenkin näkyy, miten taimi ihan mullan tuntumasta lötkähtää kumoon


Harsosääsket ovat pieniä, mustia lentäviä hyönteisiä. Aikuisista harsosääskistä ei ole kasveilla vaaraa, mutta ne munivat kosteaan multaan ja toukat syövät kasvin hentoja hiusjuuria, joten etenkin pienet taimet ovat vaarassa. Paras keino torjua harsosääskiä on antaa mullan kuivahtaa kasteluiden välillä. Mutta mitäpäs, kun toukkia jo on mullassa? Onko peli menetetty vai vieläkö jotain kerkeää tehdä, jotta taimet eivät kuole? Itse luotan vakaasti siihen, että ongelman saa hoidettua ilman suurempia tuhoja.  Itselläni on tosin yksi kokemus myös siitä, kun harsosääsket tuhoavat lähes kaikki taimet, mutta se johtui pääasiallisesti siitä, etten osannut yhtään yhdistää yht äkkiä nuupahtavia taimia tuholaisiin. Kuvittelin, että olen kastellut taimia liian vähän.  Voitte ehkä kuvitella, mitä tapahtuu, kun kyseessä on kosteaan multaan munansa tekevät hyönteiset ja minä lisäsin kastelua. Joten, toivon, että joku tämän postauksen lukeva tulee joskus hyötymään näistä tiedoista, ja osaa ongelmien ilmettyä kurkata multaan ja kenties jopa pelastaa taimensa näiltä kurjilta tuholaisilta. Itse en ollut kuullut moisista tuholaisista aiemmin, joten vaikka tieto lisää tuskaa, niin joskus se on myös pelastava asia.


Eroon harsosääskistä



Harsosääsken toukat voi havaita toki sattumaltakin, mutta niitä voi ihan etsiä puhaltamalla kevyesti mullan pintaan, jolloin voi nähdä, että jokin kiiltävä liikahti.  Koska toukat ovat pieniä ( 3 - 6 mm), niiden ottaminen sormin voi olla melko hankalaa. Itse käytän apuvälineenä hammastikkua. Se on pieni ja sillä toukat on helppo nostaa pois mullasta. Kun hammastikulla osuu toukkaan, se käpristyy, jolloin sen saa helposti nostettua ylös. Toukat kannattaa tappaa, eikä jättää ruukkujen läheisyyteen. En ole tutkinut, kuinka pitkälle ne pääsevät mönkimällä, mutta suosittelen kyllä niiden tappamista. Kun pinnassa ei enää liikettä näy, voi hammastikulla varovasti tonkia mullan pintaa. Ihan taimen ympäriltä en itse uskalla tonkia, etten vahingoita juuria. Noin sentin syvyydestä tonkimalla toukkia voi löytyä vielä lisää.  Läpinäkyvät toukat ovat nuoria, mutta vanhetessaan muttuvat valkoisiksi, eli älä ihmettele, jos mullasta löytyy selvästi valkoisia toukkia. Samoja kavereita ovat silti. Tongittu mullan pinta myös kuivahtaa nopeammin, jolloin mahdolliset aikuiset yksilöt eivät niin herkästi muniaan siihen pääse laskemaan.  

Olen muutaman kerran päivässä mullan pinnat nyt käynyt läpi, enkä ole enää lisää toukkia löytänyt. Olen antanut mullan ihan reilusti kuivahtaa kasteluiden välillä. Hankin myös Torjuntatikkuja, jotka painetaan multaan. Niissä on myrkytön liimapinta, johon lentävät hyönteiset jäävät kiinni. Keltainen väri ilmeisesti houkuttelee niitä lentämään itseensä päin. Torjuntatikut toimivat myös anssarijauhiaisille ja ripsiäisille.


Neudorff  Tuholaisten Torjuntatikut

Harsosääski



Ainakin toistaiseksi muutamaa sirkkalehtistä taimea lukuun ottamatta taimet ovat hengissä ja hyvissä voimissa. Pidetään peukkuja, että harsosääski-ongelmat ovat tämän kevään osalta ohi!

Harsosääsket pääsevät useimmiten kotiin  uusien kasvien mukana. Meillä ne tulivat joulukukkien mullasta. Olin niitä joulun jälkeen huomannut, mutta oletin saaneeni ne tapettua, kun niitä ei pitkään aikaan näkynyt. Mutta väärässä näköjään olin. Joskus ostomullassa voi olla harsosääsken munia, jotka sitten kuoriutuvat, kun olosuhteet ovat otolliset. Osa ihmisissä kuumentaa mullan ennen käyttöön ottoa, jotta mahdolliset munat kuolevat. Itse en kyseistä operaatiota tee, jottei hyödylliset mikrobit kuole. Kuumentaminen myös heikentää mullan rakennetta.

Onko Sinulla ollut harsosääskien kanssa ongelmia tai tuliko kyseiset tuholaiset jopa ihan uutena tietona? 




Ihanaa viikonloppua Sinulle <3

52 kommenttia:

  1. Moi moi Taika! Hilu, minulla on käynyt toistaiseksi tuuri kun kiusallisia ötököitä ei ole taimissani pesinyt. Ei aiempinakaan vuosina. Torjuntatikut ovat hyviä, pitänee hankkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taika sano, et siulle pitää kertoa, et sil on kurkku kipee ;) Toivotaan, ettei jatkossakaan iske sin taimiin moiset tihulaiset <3

      Poista
    2. No voi voi Taika. Laita kaulaliina kaulalle, se lämmittää ja parantaa. Parane pian, toivoo täti Myttynen

      Poista
    3. "Minulla on kettukaulaliina. Tassulan-mummo toi"-sanoi Taika :)
      Kiitos täti Myttynen <3 (sanoo äiti)

      Poista
  2. On ihan uusi tuttavuus. Enkä loukkaannu, vaikkeivät ne meille tulisikaan käymään. Ehkä hankin turjuntatikut kaiken varalta. Hyvää viikonloppua teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että pysyyvätkin ihan vieraina jatkossakin. Ja nimen omaan poissaolevina vieraina :D Kiitos, mukavaa viikonloppua myös teille <3

      Poista
  3. Kyllä tää oli nyt ihan uutta tietoa. Syy ei siis aina olekaan kukkien hoitajan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinnä suhteessa toki omaa vikaa, että mullan pinnan ois pitäny antaa olla kuivempi :D Mut sit taas toisaalt, eipä nuo oo mitenkää märkinä ollu, mut kastelun jälkee päässeet ötöt hyville apajille näköjään. Jospa viel talttuisvat :)

      Poista
  4. Tosi hyvä vinkki, vielä ei ole moisia näkynyt ja pysyköötkin poissa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että jäävät tuntemattomiksi tyypeiksi siulle <3 Eivät oo niitä kaikista kivoimpia kavereita...

      Poista
  5. Nyt iski kauhistus... Jotain pikkusääskiä kun tuli niitten jouluisten amaryllisten mukana, ja niitten kanssa on painittu siitä asti. Eilen luovutin ja heitin amaryllikset pois kun ne sääsket on olleet kiinnostuneita vain ja ainoastaan niistä sipuleista - ja mistä tahansa ruoka-aineesta, jossa vaan on maitoa. Likoamassa ollut jäätelöastia oli yksi parhaista ansoista... Yhdessä välissä ne hävisivät lähes kokonaan, kun vaihdoin tarkkaan kaikki mullat amaryksille mutta ei, sitten niitä taas pöllähti. Ja lopulta heitin muuten hyvinvoivat amaryllikset pois, kun en halunnut kärpäsiä pörräämään leipomusten ajaksi. Noh, nyt sitten seurailen kauhulla ettei niitä vaan taimiastioihin ilmesty, olivat sitten samoja tai eivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että ötökät ovat nyt kadonneet. Yksi mahdollisuus on myös, että olivat banaanikärpäsiä. Ne ovat selvästi vaaleampia, eikä niistä ole kasveille haittaa. Kannattaa kuitenkin tarkkailla mullan pintaa :) Eniten harsosääsket taitavat vahingoittaa chilien herkkiä juuria. Pidän peukkuja, että kylvöksesi ovat turvassa <3

      Poista
  6. Kiitos tiedosta. Ihan kaikkia lötkähtämisiä en vastedes suoraan piikkiini ota, vaan syytän kätevästi harsosääskiä. Minun kylvökseni ja taimeni majailevat huoneessa, jossa ei ole ollut mitään kukkia piiiiitkiin aikoihin joten ehkä sen ilmatila on ötökätön. Tutkin multia kyllä vähän tarkemmin vastedes.

    Aina sitä uutta oppii :D
    Kivaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa multaa aina vähän tutkailla, etenkin jos taimet alkavat yht äkkiä nuupahdella. Toivotaan, että taimesi ovat turvassa <3 Mukavaa viikonloppua <3

      Poista
  7. What kyllä tuon hirviön tunnistan, mutta nimeä en tiennyt, on ikävä peto. Kivaa viikkistä koko teidän perheelle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat tosiaan aika kurjia tyyppejä. Mukavaa viikonloppua myös teille <3

      Poista
  8. Ohohh.. uusi tuttavuus ja on varmasti minunkin taimissa ollut,mutta en ole tunnistanut!Pitääpä tarkkailla noita pikkutaimia jos nuo tihulaiset tulee tekemään pahojaan :/
    Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos niitä olisi paljon ollut, niin olisit varmaan huomannut :) Mullan pintaa kuitenkin kannattaa tarkkailla jos pieniä lentäviä "kärpäsiä" näkyy taimien lähettyvillä.
      Mukavaa viikonloppua myös Siulle <3

      Poista
  9. Toivottavasti ovat pysyvästi poissa. Toistaiseksi on taimet säästyneet ötököiltä mutta eihän sitä koskaan tiedä. Sen olen oppinut että kasvihuoneeseen en enää ikinä laita kuin itse kasvatettuja taimia. Yhtenä vuonna tuli vieraan taimen mukana ötököitä ja sepäs olikin ruljanssi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että jatkossakin taimesi saavat olla rauhassa moisilta ötököiltä. ja pidetään peukkuja, että meilläkin ongelma katoaa. Voi apua, voin hyvin kuvitella tuon ruljanssisi :( Ei kiva!

      Poista
  10. Yleensä meillä keväisin noita harsosääskiä on, mutteivat ole suurta tuhoa aikaan saaneet. Juurikin on hyvä antaa mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Mikäli niitä liihoittelee paljonkin, olen ihan simppelisti laittanut jotain keltaista ja makeaa mehua mukiin taimipöydälle...sinne ovat menneet sitten uimaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti keltaisesta pitävät, kun nuo torjuntatikutkin ovat keltaisia. Hyvä, ettei harsosääskistä ole ollut sinulle suurempaa haittaa :)

      Poista
  11. Tämähän olikin monelle outo ilmestys! Kyllä harsosääski tuttu on, luulen ainakin noiden pienten pörriäisten niitä olevan. Onneksi eivät ole tappaneet kuin muutaman yksilön silloin tällöin, mutta jos se kohtalo osuu sellaisen kohdalle, mitä on vain vähän tai vaivalla saanut jonkin vaikean itämään, niin hermo saattaa mennä.
    Itse olen kova suihkuttelija, pitänee ilmeisesti antaa vettä alhaalta päin jatkossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niitä saa aika reilusti olla, jotta niistä suurempaa joukkotuhoa tulee, mutta tuo on ihan totta, että jotkut taimet todella harmittavat, jos kuolevat (syystä tai toisesta). Toivotaan, että tuholaiset pysyvät kurissa :)

      Poista
  12. Voi eiiii!!! jos ei etanoita niin sitten joitakin lentäviä tuholaisia, ei kiitos, mutta kiitos tiedosta, nimet tuttuja kyllä, ja se, että kosteassa mullassa viihtyvät. Toivotaan nyt, että selvisit säikähdyksellä.Aurinkoista viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainahan tosiaan jotain tuholaisia on ja ei auta, kuin parhaansa mukaan niiden kanssa pärjätä ja vähentää niiden määrää. Pidetään tosiaan peukkuja, ettei suurempia tuhoja tule. Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua myös Siulle <3

      Poista
  13. Meillä on myös kokemusta ötököistä jotka tuli mullan mukana. Ei kiva. Hyvää viikonloppua koko perheelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät tosiaan ole mukavia vieraita. Mukavaa viikonloppua myös teille :)

      Poista
  14. Todella harmillisia nämä harsosääsken toukat ja levitessään ne voivat tuhota pienet taimenalut. Vaikka itse olen kasvattanut chilejä jo lähes 10 vuotta ja muita vihanneksia paljon kauemminkin, niin koskaan ei ole mitään tuholaisia ollut taimikasvatusaikana, joten kokemusta toukistakaan ei ole. Hyvin olet lähtenyt taistelemaan niitä vastaan ja toivotaan parasta.
    Ehkä minulla on ollut vain tuuria tuholaisten suhteen taimikasvatusaikana, kirvoja vastaan olen saanut taistella lähes joka vuosi kasvihuoneessa eikä sekään helppoa ole. Itse pesen taimikasvatusvälineet aina huolellisesti ja käytän laadukkaita kasvualustoja joissa ei ole tuholaisia, mullan kuumentaminen on minusta ihan hullua touhua ja olen itsekin kuullut että jotkut sitä tekevät. Yksi suuri riski on sitten nuo kaupasta kotiin tuodut kukat ja salaattipussit jne. joista tuholaiset voivat levitä ja näinhän sinullakin sitten kävi. Harvalla on mahdollisuus järjestää taimikasvatus erilleen asuintiloista ja kodin kukista, ei minullakaan ole sitä mahdollisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, että olet harsosääskiltä säästynyt. Kirvojen kanssa taistelu on kyllä ihan yhtä turhauttavaa ajoittain. Niidenkin kanssa saa välillä ihan töitä tehdä, jotta pysyvät aisoissa.
      Pitäisi aina muistaa niin tarkkaan syynätä uudet kasvit ja pitää karanteenissa, mutta eipä tuollaista tule tehtyä. Nytkin kun tuo esikoita kotiin, niin aina on mahdollisuus saada lisää ei toivottuja vieraita. Mutta toivotaan, että tuholaiset pysyyvät kurissa :)

      Poista
  15. Yyy, inhaa tuommoinen sääskeily. Meillä ei ole näkynyt toistaiseksi, ja minun kastelurytmillä voi olla ettei näykään :D
    Toivottavasti voitatte pikku apulaisen kanssa taistelun öttiäisiä vastaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain hyvää harvassa kastelussakin on ;) Mutta niinhän se menee, että useammin ihmiset aiheuttavat liialla kastelulla kasveille hallaa, kuin liian vähäisellä :) Toivotaan, että ötökkäkanta pysyy kurissa :)

      Poista
  16. Eipä ole ollut ongelmia minkää ötökän kanssa. Juuri käytiin koulussa tuholaiset läpi, mutta tähän yksilöön emme sen paremmin tutustuneet. Itse pesen aina kaikki kukat mitkä kaupsta kannan kotiin ja vaihdan mullat ihan vain varuiksi, jos vaikka olisi jotain apua. Toisatiseksi toiminut hyvin..kopkop...

    Tsemppiä taisteluun pieniä riiviöitä vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo tarkkuus varmaan on pelastanut sinut tuholaisilta 😊 Toivotaan, että jatkossakin pysyvät poissa ❤ Kiitos, täällä taistellaan niin, että on toukat ihmeissään!

      Poista
  17. No voi harmi. Toivottavasti pääset ongelmasta eroon lopullisesti. Onneksi olen ainakin toistaiseksi harsosääskiltä ja niiden toukilta säästynyt.
    Mukavaa viikonloppua sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidetään peukkuja, että säilyt jatkossakin ilman näitä kurjia vieraita :) Minäkin toivon ja uskon, ettei hätä ole tämän näköinen! Mukavaa viikonloppua myös Sinulle :)

      Poista
  18. Harsosääsket ovat elelleet seuranani jo vuosia. Keväällä taimikasvatusten yhteydessä ne innostuvat ja niitä tulee lisää, kesällä syksyllä ja alkutalvesta niitä on vähemmän. Sen verran noita huonekasveja on, etten pysty niitä kokonaan häätämään. Ei niistä siltikään pahempaa haittaa ole. Joitain pienempiä taimia on saattanut joskus kuolla, mutta tomaatit, paprikat ym, vähän isommat taimet ovat niistä aina selviytyneet. Kelta-ansoja olen minäkin käyttänyt torjuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noinhan se on; isommat kasvit niistä selviävät, mutta pienet taimet ovat vaarassa. Toivotaan, etteivät liiaksi innostu :)

      Poista
  19. Mulla ei ole taimia eikä ötököitä, mutta tiedän olla varuillani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin tiedät, keitä ovat, jos joskus kasveista innostut <3

      Poista
  20. Huh, tuholaiset ja muut ötökät kammottavat. Jo etukäteen hirvittää esimerkiksi etanat *puistatus*
    Yritän muistaa että monista hyönteisistä on hyötyäkin.
    Kivaa viikonloppua !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin hyvin kuvitella, että erilaiset tuholaiset ja ötökät ovat sinulle suuri kauhistus. Koita kestää <3 Mukavaa viikonloppua myös Sinulle <3

      Poista
  21. Minullekin uusi tuttavuus. Luulin, että ötökät eivät iske vielä sisätiloissa. Hyvä tietää tämäkin, osaan tarkkailla tilannetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sisätiloissakin saattaa olla kaikenlaisia tuholaisia, mutta hienoa, että olet niiltä säästynyt <3

      Poista
  22. Vastaukset
    1. Toivotaan, ettet törmää näihin tuholaisiin omissa kasvatuksissa. Ja jos törmäät, niin ainakin tiedät, mistä on kyse ja osaat toimia <3

      Poista
  23. Harsosääsket kiusasivat esikasvatuksiani viime vuonna, onneksi eivät kuitenkaan onnistuneet tekemään suuria tuhoja, koska taimet olivat sääskien ilmestyessä jo melko tanakoita. Tulivat kaupasta hankittujen esikoiden mukana, joten tänä vuonna en ole ostanut mitään kasveja kasvatushuoneeseen.
    Tänä vuonna tilanne näyttää vielä hyvältä. Yksi pikkutaimi on kaatunut kuvaamallasi tavalla, mutta ehkä kyseessä on joku ihan muu syy? Sääskiä en ole vielä havainnut, mutta voisin tarkistaa mullat antamiesi neuvojen mukaan toukkien varalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että syy on jossain muualla. Mutta suosittelen kyllä multaa vähän syynäämään ❤ Toivotaan, ettei harsosääsket kiusaa kasvatuksia 😊

      Poista
  24. Olen noita matosia joskus tavannut, tänä keväänä ei ole ainakaan vielä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, ettei sinun kasvatuksista löydykkään :) Eivät ole järin kivoja vierailijoita.

      Poista
  25. Miten tämän harsosääskijutun saisi jaettua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Postausta voi jakaa muutamalla eri tavalla. Esim: facebookkiin saat jaettua suoraan postauksen alapuolella olevien pika-näppäimien kautta, eli klikkaamalla F:ä, pääset postauksen jakamaan. Toinen keino on kopioida postauksen linkki tuolta osoitekentästä ja liittää sen sitten haluaasi paikkaan. Jos löysit postauksen suoraan facesta, sielä jakaminen on myös helppoa; kuvan oikeassa alalaidassa on Jaa-kohta, jota klikkaamalla pääset postausta jakamaan :) Jos sinulla on joku tietty paikka, johon haluat jakaa ja näillä neuvoilla ei onnistunut, niin laita viestiä, niin yritän neuvoa paremmin <3

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!