Asiaa tomaatin lannoituksesta + arvonnan voittaja

Olin ihan äärimmäisen innoissani, kun kuulin Biolanilta tulevan Tomaatti- ja vihanneslannoitteen. Olin kaivannut lannoitetta, jota on helppo käyttää ja jota ei tarvitse muistaa viikoittain saati jokaisella kastelukerralla. Lannoite laitetaan multaan ja sitä voidaan käyttää niin kutsuttuna varastolannoitteena. Varastolannoitteen idea on se, ettei lannoituksesta tarvitse kesän aikana huolehtia jatkuvasti, kuten nestemäisten lannoitteiden kohdalla. Tomaatti- ja vihanneslannoite sopii erinomaisesti myös paprikoille, chileille ja kurkuille. 


Biolan Tomaatti- ja vihanneslannoite. Tuote saatu blogiyhteistyönä.


Kun tomaatin taimissa on ensimmäiset varsinaiset lehdet, taimet koulitaan omiin purkkeihin. Parin viikon kuluttua taimi on juurtunut ja lannoitetta voidaan antaa ensimmäisen kerran; purkin reunaan tehdään pohjaan saakka ulottuva kolo, johon laitetaan 0,25 dl Tomaatti- ja vihanneslannoitetta. Kolo peitetään mullalla. Tämän jälkeen esikasvatusaikana lannoituksesta ei tarvitse huolehtia. Seuraavan kerran lannoitetta laitetaan vasta, kun taimet istutetaan varsinaisille kasvupaikoilleen. 

Istutusvaiheessa noin kymmenen sentin päähän kasvista tehdään multaan kolo, johon lannoitejauhetta laitetaan ohjeiden mukainen määrä ja peitetään mullalla. Paketista löytyy eri kasveille omat ohjeet, mutta tomaatille sitä laitetaan 3,5 desiä istutusvaiheessa ja heinäkuussa toisen kerran sama määrä. 

Itse koen tämän erittäin helpoksi tavaksi lannoittaa tomaatti, jonka ravinnetarve on melko tarkka hyvän kasvun ja runsaan sadon aikaansaamiseksi.

Kunhan itselleni tuotteesta kertyy kokemusta, jaan sen myös teidän kanssanne.  Halusin kuitenkin jo nyt jakaa tämän iloni uudesta tuotteesta! 

Tomaatti-arvonnan voittaja on myös selvillä. Flunssainen Julia toimi onnettarena.
Onnettaren suosiossa oli tällä kertaa: Annika Jokinen. Onneksi olkoon. Onnetar ei näytä itse järin onnelliselta kurjan olon vuoksi. 
Viime vuonna laitoin ensimmäiset tomaatit idätyslautalle 8.2 ja tätä perinnettä jatkettiin tänään. Hiphei! Tiedättekö, kyllä osaa olla ihminen onnellinen! Eri tomaattilajikkeiden siemenet huutelevat minulle kovasti ja kovimpaan huusivat Green Envy, Pink Baby Plum ja nimetön pensastomaatti, jotka lautalle pääsivätkin samantien. Nyt sitten pikku hiljaa ja maltillisesti alan lajikkeita kylvämään. Toivotaan super hyvää tomaatti vuotta <3 Tätä on niin odotettu! Järki kyllä sanoo, että olisi pitänyt malttaa, mutta noh, tiedättehän te minut. Ei toivoakaan mistään järjen äänestä! 


Green Envy ja Pink Baby Plum


Muutamalta jo kuulinkin, että on innostunut tomaatti-postaussarjani vuoksi tänä vuonna kokeilemaan tomaatin kasvatusta tai jotakin uutta lajiketta. Se tuntuu tosi mahtavalta, ihanaa! Vaikka joskus tomaatin kasvatus olisikin mennyt pieleen, niin kannattaa yrittää uudelleen. Se on niin palkitsevaa ja ihanaa! Eikä tomaatin kasvatus välttämättä vaadi kasvihuonetta; aurinkoinen suojaisa paikka on oikein hyvä monille lajikkeille.  Ja tosiaan, lajikkeet eivät takuuvarmasti kesken tule loppumaan! Kaikilla ei ole mahdollisuutta siemenestä saakka tomaatteja kasvattaa, mutta onneksi voi turvautua valmiisiin taimiin. 

pssst... järkevät ja maltilliset tomaatin kasvattajat odottelevat vielä ensi kuun puolelle ennenkuin alkavat kylvöhommiin, joten ei kiirettä :)

30 kommenttia:

 1. Käteviä nuo varastolannoitteet, täytyypä vilkuilla kaupan hyllyjä, jos testaisi tomaateille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpottaa hoitoa kyllä, kun ei aina tarvitse erikseen muistaa laittaa lannoitetta :)

   Poista
 2. Ihana järjettömän tomaatinkasvattajan postaus :-D Sieltä ne sinua huutelevat.
  Hyvän kuuloinen tuo lannoite, tuotahan voisikin upottaa kasvimaa-kohopenkkeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. khih :D
   Tämä on kyllä ihana uutuus. Tänä vuonna jos ei tomaatit kasva, niin sitten tarvinnee katsoa peiliin... :D

   Poista
 3. Kuulostaa kokeilemisen arvoiselta lannoitteelta. Mieleni tekisi ostaa tomaatin siemeniä, vaikka järki sanookin, että valmiit taimet olisi fiksumpi valinta, kun noita esikasvatettavia on jo valmiiksi niin paljon. Mutta jos ihan vaan muutaman tomaatintaimen kasvattaisi..?

  VastaaPoista
 4. Oi ihanaa että voitin arvonnassasi!
  Harmi että onnetar on flunssassa, pikaisia paranemisia <3
  Terveisin Annika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olkoon :) Laitan tämän päivän aikana kirjeen tulemaan :)
   Onnettarella terveiset välitetty. Sanoi, että kiidod :D

   Poista
 5. Olenkohan väärässä, kun laskeskelin, että tuo pönikkä riittää vain viiden tomaatintaimen lannoittamiseen? Kalliiksi mahtaa tulla, kun taimia on 40, eli 8 pönikkää pitäisi ostaa. Ja tuo pakkaus on kätevä, mutta viime kesänä jo totesin, että esimerkiksi säkkiin pakattu kanankakka-merilevä tulee huomattavasti halvemmaksi, kuin tuollaiseen pyttyyn pakattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa laskeskelin, että yksi pönikkä riittää 5:lle taimelle. Voisin kuvitella, että suurin osa ihmisistä kasvattaa vain muutamia tomaatteja per vuosi ja sellaisella henkilöllä tämä on onnen omiaan. Kyselinkin jo Biolanilta, että löytyykö isommissa säkeissä tätä, mutta toistaiseksi ei. Jos kysyntää on, niin ensi vuonna mahdollisesti voisi löytyäkkin :)

   Poista
  2. Biolanillehan tämä on pelkkää bisnestä. Harva ihmettelee lannoitteen riittävyyttä kaupassa ja kotona annosteltaessa tuotteesta onkin kilahtaneet rovot jo olkikirkon kassaan. Sitten on niitä jotka jaksavat uskoa voimaan ja ostavat tuotetta vaikkei siitä olisi mitään merkittävää hyötyä. Toki onhan se säkitetty epätrendikäs kanankakkakin hirveässä hinnassa tuossa talossa. Tästä johtuen mielikuvamarkkinointi onkin tärkeä osa kampaniointia.

   Poista
  3. Itse en näe asiaa ihan noinkaan. Toki selvää on, että voittoahan jokainen yritys haluaa tehdä. Ja se on ihan ok. Onneksi jokainen kuluttaja voi itse päättää, mitä tuotetta käyttää :)

   Poista
 6. Onnea voittajalle. Paranemisia Annikalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitit varmaan Julialle ;) Terveiset välitetty ja potilas sanoi: kiidod <3

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Etenkin jos kasvattaa pienempiä määriä, niin tuo on mainiota!

   Poista
 8. Voi onnetar-parkaa! Toivottavasti vointi olisi jo parempi ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän päivän tyttö on viettänyt sängyssä ja näyttää sille, että on ehkä vähän helpottanut. Kuumaa mehua, lepoa ja sympatiaa on ollu tarjolla <3

   Poista
 9. Upea uusi tuote juurikin tuon helppoutensa vuoksi, varmasti monelle viljelijälle mieleinen.Tmieleinen.Täytyy kyllä sanoa, että tomaatit alkavat kiinnostaa, jospa ensi kesä onkin hellekesä toukokuulta elokuun loppuun?! Kyllä siinä tomaatteja pitäisi onnistua sitten viljelemään vähän poropeukalommankin viljelijän:)

  VastaaPoista
 10. Onnea voittajalle. Hmm, upeita tomaatteja tuloillaan.

  VastaaPoista
 11. Tuohan kuulostaa lupaavalta. Alan kiinnostua netistä enemmän tomaateista :D Selvästikin olen aina oikaissut ja minun tomaattini ovat kasvaneet aivan toisissa oloissa. Ehkä tästä voisi nyt saada ihan uusia tuulia kasvatukseen(?) Kasvatuksen ja sisustamisen vimma käy blogissani kovia kierroksia, uusia siemeniä ja sisustustarvikkeita ostetaan kilpaa...ja ollaan vasta helmikuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että alat innostumaan tomaatin kasvatuksesta. Ei muutakun tänä vuonna uutta yritystä vaan <3 Jotenkin tuli mielikuva sinusta K-raudassa sinkoilemassa siemenhyllyjen ja sisustushyllyjen välissä haalimassa kaikkea ihanaa :D

   Poista
 12. Tämäkin vinkki otettiin ylös:) Onnea voittajalle ja pikaista paranemista sinne Julialle ikävä on lenssua potea♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli itseasiassa molemmat tytöt kipeenä, mutta tänään reippahasti lähtivät kouluun. Ei ole hääviä tuo flunssa, mutta onneksi menee suht nopeasti ohi, ainakin joskus ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!