Huonekasvien kauhu tässä hei!

Vaikka olen innokas kotipuutarhuri ja rakastan kasveja, niin silti olen kehno viherkasvien hoitaja. Jostain syystä unohdan hoitaa niitä ja monet viherkasvit kuolevat nopeasti "hoidossani". Huonekasveja voi tappaa hoidollaan kahdella tavalla; joko kastelemalla liikaa tai liian vähän. 

Liikakastelu on usein tuhoisampaa kuin liian vähäinen kastelu. Kuitenkin useamman viikon kastelutauko koituu useimpien viherkasvien kohtaloksi ja tämä on se minun heikkouteni. Katson aina sujuvasti, et oho, kasvit pitäisi kastella ja silti unohdan sen, kun päätän kastella kasvit "ihan kohta". Tietäähän sen, miten siinnä käy. Seuraavana päivänä edelleen katson, että kasvit pitäisi kastella. 

Tässä välissä kävin muuten kastelemassa ne kasvit, joiden kastelutarvetta olen ajatellut jo monta päivää... 

Minun on siis valittava itsellesi kasveja, jotka kestävät tälläistä rääkkäystä, joka pitäisi ilmoittaa johonkin kasvien hyvinvoinnista vastaavalle järjestölle. 



begonia
Kuningasbegonia ja kultaköynnös



Traakkipuuhun minulla on ihan erityinen suhde. Silloin, kun muutin Kouvolaan 15-vuotiaana ja aloin opiskelemaan kuva-artesaaniksi, asuin solumuotoisessa oppilasasunnossa, joka ei nyt viihtyvyydeltään päätä huimannut. Vietin ensimmäisen vuoden ajan lomat kotona, eli saatoin olla parikin viikkoa poissa. Kävin läheisessä kukkakaupassa kysymässä, että mikä kasvi olisi minulle sopiva ja sain neuvoksi hankkia traakkipuun. Niinpä kiikutin asuntooni kirjavalehtisen traakkipuun, joka viihtyi erinomaisesti. Sama kasvi oli minulla monia vuosia ja kasvoikin tosi komeaksi. Lopulta sille kuitenkin kävi kehnosti, kun joutui kitumaan liian kauan liian pienessä ruukussa, mutta joka tapauksessa traakkipuusta tuli itselleni luottokasvi. Rakastan sen ulkonäköä ja helppoutta! 



Viherkasvit
Viherkasvit parantavat huoneilmaa



Tykkään ylipäätään kasveista, joissa on kirjavat tai muuten erikoisen väriset lehdet. Yksi luottokasveistani on perinteinen kultaköynnös, joka tuntuu selviävän lähes, mistä tahansa. Sen helpompaa kasvia tuskin voi olla! Ja kuitenkin se on tosi komea! 

Nyt olen ihastunut myös kuningasbekonioihin. Niistä löytyy ihan huiman upeita värejä, oih! Eikä ne kauheasti suutu edes huonosta hoidosta. Ainakin meillä on niin viileää sisällä, ettei kuivahtaminenkaan saa niitä heittämään henkeään. 



traakkipuu
Traakkipuu, kultaköynnös ja kuningasbegonia


Tämän kolmikon lisäksi meillä viihtyy mehikasvit ja kaktukset. Olisittepa nähneet Ilonan ja Julian ilmeet, kun he intoilivat minulle, että heidän oma lehtikaktuksensa alkaa kukkimaan ja totesin, että hienoa, olette hoitaneet kasvianne tarpeeksi huonosti. Khih. Olin kuulema törkeä! Voitteko kuvitella?  Selvitin heille sitten, että kyseiset kaktukset innostuvat kukkimaan, kun niitä vähän rääkkää. Sekin rassukka on välillä niin kuiva, että pihisee pelkän huonekosteuden voimalla. Mutta niin vaan sekin alkaa nyt kukkimaan. Lähiaikoina esittelen nämä meidän lehtikaktukset, kun ne avaavat nuppunsa.  

Tälläinen huonekasvien hoitaja täällä. Luulen, että huonekasvit alkavat huutamaan heti apua, kun lähestyn niitä kukkakaupassa. Ne varmasti ovat kuulleet, että tuo ihminen on ihan kauhea huonekasvien rääkkääjä. Huoh. Ehkä minun pitäisi alkaa puhumaan suomen sijaan huonekasvia, jotta ne voisivat täällä kotonakin huudella tarvittaessa palvelua. 

Mitenkäs teidän huonekasvit saavat palvelua? 

Mukavaa torstaita Sinulle! 

46 kommenttia:

  1. Minun huonekasvini joutuvat kärsimään pimeydestä, joka alkaa lokakuussa ja jatkuu helmikuulle. Lapset ovat myös siinä iässä, että repivät lehtiä ja kaivelevat multaa ruukuista, joten kasviressukkani joutuvat pärjäämään valon kannalta epäedullisimmissa paikoissa, koska siellä ne ovat turvassa lasten käsittelyltä. Minullakin on taipumus unohtaa kastelu, mutta kastelen kasvit kyllä saman tien, kun huomaan niiden huutavan vettä. Toistaiseksi yksikään kasveistani ei ole kuollut kastelun puutteeseen (*koputtaa puupäätä*). Lannoitus on toinen asia, mitä laiminlyön törkeästi. Huonekasvilannoitteeni loppui melkein pari vuotta sitten, enkä ole vieläkään saanut aikaiseksi ostaa uutta :D Olen kyllä varma, että siinä vaiheessa, kun saan siirrettyä kasvini taas paremmille ikkunoille, missä ne ovat myös koko ajan näkösällä, muistan hoitaakin niitä paremmin. Mukavaa torstaita ja marraskuun viimeisiä päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valo on varmasti monella se ongelma. Kasvivaloista onneksi saa suht pienellä vaivalla apua. Tosin meillä ainakin HerraMies on antanut ymmärtää, että niiden pitäminen on turhan kallista lystiä ;) Nooh, harrastukset maksaa :D
      Lapset ja kasvit osaavat olla hyvin vinkeä yhdistelmä, khih :D Toivotaan, että pian saat pitää kasvit esillä ja ne saavat olla rauhassa liian innokkailta apureilta ;)

      Poista
  2. Minäkin tykkään traakkipuista. Aikanaan meillä oli samanlainen kuin sinulla (olisiko tuo reunustraakkipuu). Se koki kovan kohtalon, kun Juuso-kissa pentuna tapasi kiivetä kasvin vartta pitkin. Vaikka kissa oli pieni, ei traakkipuu kestänyt jatkuvaa kiipeilyä ja latvuksen huojuttelua. Se otti ja kuoli.
    Viherkasvit ovat kivoja, mutta meidän asunto ei niitä suosi. Kaikki valoisimmat paikat sijaitsevat ikkunalaudoilla, joiden alla hohkaa sähköpatterit. Kukat eivät tykkää korventavasta lämmöstä. Suosin lehtikaktuksia, jotka viihtyvät myös amppeleissa. Toki muutama muukin kasvi on ja yksi iso traakkipuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi tosiaan olla reunustraakkipuu :) Voi Juuso, ei kyllä hassumpi kiipeilypuu :D Patterit luovat kyllä ihan oman haasteensa viherkasveille. Lehtikaktukset on ihanan helppoja <3

      Poista
  3. Sinullahan on valtavasti sisäkukkia ja vielä hengissä😁minä en viitsi juuri sisäkasveihin panostaa. Ulkopuutarha saa riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Khih, kyllä täällä sitä luontaista poistumaa jonkin verran aina välillä tapahtuu, etenkin jos innostun kokeilemaan jotain uusia kasveja :D Ulkopuutarhassa on se kiva puoli,että luonto auttaa sen hoidossa (tosin viime kesä ei sovellu tähän väitteeseen) <3

      Poista
  4. Meillä huonekasvit eivät saa palvelua, joten niitä ei ole :D
    Sisustusta tulee somistettua leikkokukilla jos jollain :)
    Tänään toin luonnosta lenkkituliaisina havuja neilikoiden kaveriksi. Kiva asetelma tuli maljakkoon <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaa ihanalle asetelmalle <3 Itse haluaisin osata tuon sisustamisen jalon taidon, mutta ikävä kyllä en osaa yhtään :D

      Poista
  5. Kuningasbegonia on vallan komea!
    Traakkipuut ovat kyllä monen parhaita kavereita...minäkin olen aina suositellut sitä jos joku kyselee helppoa kasvia vähään valoon. Se saa yleensä hengiltä vain sillä liialla vedellä, joka onkin suomalaisten suurin syy kasvien tappamiseen.
    Helppo vinkki liikakastelun huomaamiseen on jos kasvi tekee keltaisia lehtiä.
    Monet luulevat kasvin tarvitsevan silloin lisää vettä ja kastelevat lisää! Ei, kasvi huutaa apua siinä vaiheessa, että jalat on vedessä ja hukun!
    Ruskeat kuivat lehdet taas hälyttävät kuivuudesta.

    Sulla on tytöt hyvänä apuna hoitamassa viherkasveja. Laita lappu jokaiseen ruukkuun milloin se tarvitsee yleensä vettä. Esim. *Kastele minua vähän joka maanantai, kiitos!'

    Mukavaa päivänjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin hyvä neuvo, että keltaiset lehdet viittaavat liikakasteluun ja ruskeat kuivuuteen <3 Myös laput onkin loistava keino muistaa kasvien hoito, kiitos vinkistä <3 Ihanaa viikonloppua Sinulle Susanna <3

      Poista
  6. Minulla on tapana hoitaa sisäkukkiani liikaa ja märkänevät juurista aika äkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on aika yleistä ja vahingon huomaa yleensä vasta sitten, kun on jo liian myöhäistä :S

      Poista
  7. Kiitos kasvivinkeistä! Minä olen myös hirveän huono hoitamaan viherkasveja, ja siksipä mulla ei olekaan kuin yksi, eli anopinkieli. Se jaksaa sinnitellä aina vaan. :-)

    Oikeasti en hirveästi edes tykkää huonekasveista. Olen jopa vähän traumatisoitunut niistä, kun yhdellä entisellä miesytävällä oli niin paljon viherkasveja, että hänen kotinsa muistutti jo kasvihuonetta. Kasvien välissä piti puikkelehtia, ja kastelemisessa oli ihan hirveä homma. Silloin päätin, että mulle ei tule koskaan kotiin montaa viherkasvia. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein liika on kyllä liikaa. Itse tosin voisin kuvitella, että höpertyisin niin, että kaikki paikat olisivat täynnä kasveja, khih. Kasteluun saa menemään valtavasti aikaa, jos kasveja on oikein paljon. Saati siivoukseen ;) Anopinkieli on ihanan kestävä tyyppi :)

      Poista
  8. Hienoja kasveja sinulla. Itse yritän pitää kasvimäärän sisällä aisoissa. Tällä hetkellä lähinn pari kiinanruusua, joista tykkään älyttömästi ja sitten vielä pari vehkaa, pari orkideaa. Niillä mennään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinanruusut on aivan ihania ja voi, miten komeita niistä tuleekaan, jos niitä osaa hoitaa hyvin <3 Kasvivalintasi kuulostavat ihanilta <3

      Poista
  9. Itse olen sen luokan viherpeukalo, ettei meillä ole huonekasveja lainkaan.
    Aina silloin tällöin ostan jonkun, lankaköynnöksen tai muratin ja se kuolee pois.
    Upeita ovat nuo viherkasvisi.
    Kivaa loppu kuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Suosittelen kokeilemaan kultaköynnöstä, se on niin upean kestävä :) Minulta joutaa kyllä pistokkaita, niin voin lähettää sitten, kun pakkasista ei ole vaaraa :) Mukavaa marraskuun viimeistä päivää <3

      Poista
  10. Meillä ei ole kuin yksi huonekasvi... ööö, tuota enkä edes tiedä mikä se on... joku iso ja vihreä, heh. Olen aivan surkea kasvien kanssa, enkä muista kastella mitään koskaan milloinkaan... onneksi on "kämppis", joka hoitaa homman;)
    Kivaa alkavaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso ja vihreä huonekasvi kuulostaa hyvältä ;) Ihana Sinä <3
      Mukavaa viikonloppua myös Sinulle <3

      Poista
  11. Kiva postaus. Helpotti, kun sinäkään et ole täydellinen viherpeukalo.
    Meillä ei mökissä ole muita kuin rääkättyjä orkideoita ja kidutettuja kaktuksia. Ne kukkivat sen varmemmin, mitä huonommin niitä kohtelee.
    Ihanaa torstai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia <3 Khih, olen tosiaan kaukana täydellisestä viherpeukalosta :D Teidän rääkätyt orkideat ja kaktukset näyttivät oikein hyviltä <3 Ihanaa viikonloppua Sinulle ystäväiseni <3

      Poista
  12. Viherkasvien sarjamurhaaja ilmoittautuu täällä! Oon ihan toivoton kasvien kanssa. Olen ensimmäistä kertaa elämässäni ostanut itselleni muovisen mehikasvin, sitä en toivottavasti onnistu tuhoamaan :)
    Ihanaa iltaa sinulle Hiluseni <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet muovikasvit ovat nykyään jo hirmu aidon näkösiä <3 Ne tosiaan ovat kestävää sorttia :D
      Mukavaa marraskuun viimeistä päivää Sinulle ihanainen <3

      Poista
  13. Nuo sinun kasvit kyllä näyttävät tosi hyvinvoivilta..minulla on tapana aina perjantaisin kastella tarpeen mukaan kasvit. Lohdutuksen sana on kyllä se, että välillä ne vaan kuukahtavat vaikka olisi kuinka hyvä hoito. Annoin posliinikukan alun siskoni tyttärelle ja se on hänen ainut kasvinsa pienessä yksiössä. Hän kertoi juttelevansa kukalle ja kukka kovasti on alkanut kasvamaan :) Rakkautta ja substralia :)

    Kirpputoreilla myydään kovasti keväisin taimia. Minulle on jäänyt mieleen eräs kirpparilla näkemäni nuori pariskunta, jotka olivat kovin iloisen oloisia. Se ilo tarttui ihan minuunkin! Tyttö nappasi kuuliljan taimen ja sanoi, että saa nähdä kuinka tämän käy, kun yleensä kasvit kuolee hänen hoidossaan ja minuakin alkoi niin naurattamaan! Tuli sitten mieleen, että luulikohan hän sitä sisäkasviksi? Mutta hällä väliä - tekemällä oppii, eikä tämä ole niin vakavaa onneksi:)Se ilon ja naurun kutke - siitähän sitä hyvää syntyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, ihana tuo kuunlilja-tarina <3 Ei kyllä olisi huonon näköinen huonekasvinakaan :) Tuo kukille juttelu on minusta ihana tapa. Siinnä on jotain niin sympaattista <3
      Nauru ja ilo toden totta tekevät elämästä ihanaa <3

      Poista
  14. Hyvästihän sinulla on huonekasveja. Minulla on täällä vähän pimeätä talvisaikaan, joten useat viherkasvit kuolevat minultakin. Viileämmissä vinttihuoneissa yritän talvehdittaa pelargonioita. Aina sekään ei onnistu.
    Nyt kun muistin, niin pitääpä lähteä kastelemaan....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo pimeys on kyllä hankalaa, ellei ole erillisiä kasvivaloja. Ei ole helppoa Suomen oloissa tämä kasvien kasvattaminen :)

      Poista
  15. Hyvin olet hoitanut tai jättänyt hoitamatta kasvisi, sillä ne voivat hyvin. Meillä on runsaasti sisäkasveja, mutta kaikki helppohoitoisia, olen niukka kastelija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia <3 Hyvinvoivilla huonekasveilla saa paljon viihtyisyttä luotua ja ovathan ne ilmankin kannalta hyviä :)

      Poista
  16. Minulla ei ole huonekasveja ollenkaan. Ei ole minun juttuni. Joskus kauan sitten niitä hankin, kun ajattelin että täytyyhän niitä olla. Sitten ymmärsin, ettei tarvitse. Sisustan muulla lailla. Hyvää viikonvaihdetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepäs se, ei tarvitse jos niistä ei välitä <3 Ihanaa viikonloppua myös Sinulle <3

      Poista
  17. Mä voisin liittyä myös huonekasvirääkkäjä-kerhoon. ;) Tuo kultaköynnös on Jumalan lahja huonosti huonekasveja hoitaville ihmisille. Mulla on niitä useampi, ne kestää äärimmäistä kuivuutta jonka jälkeen tulee sadekausi...
    Myös santpaulia elää mulla, kunhan viimein ymmärsin alkaa kastelemaan sitä altapäin.

    Nuo sun kasvit näytää hyvävointisilta. :)
    Kivaa viikonloppua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Khih, ihanasti kuvattu kultaköynnöstä :D Tuo on niiiin totta!
      Huonekasvirääkkäjä-kerho kyllä olisi aika kova, khihihihi :D
      Ihanaa viikonloppua myös Sinulle <3

      Poista
  18. Mä oon surkea viherkasvien kanssa, mun käsittelyssä kuolee kaktuksetkin ;) Joitain oon toistaiseksi hengissäja tykkään kasveista mutta onnistun aina kastelemaan liikaa ja tappamaan ne.
    Eli jos perustat kerhon, mäkin oon mukana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kerho ois tosiaan loistava, khih :D Jäsenlehdessä ois aina kuukauden raadot kuvattuna :D

      Poista
  19. Minulla on kasviviidakko sisälläkin, pitää jotain viherpuuhastelua oola talvellakin. Talvella kasvit ovat heikommassa hapessa, muta virkistyvät kevään tullen. Jos saa antaa vinkkejä, niin palmuvehka ja anopinkieli ovat helppoja, kuolevat vain liikakasteluun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anopinkieli ja palmuvehka ovatkin tosi kauniita, kiitos vinkistä <3 Sisällä oleva kasviviidakko kuulostaa ihanalta <3

      Poista
  20. Mä puolestani kuulun siihen kerhoon, jonka kotona on melkein viidakkomainen tunnelma. :D Isällä oli tapana kastella kaikki kasvit kerran viikossa (lauantaisin) ja juurrutin sen tavan myös itselleni. Ainoa joka meillä välillä hermostuu on kultaköynnös, kun kissa käy sitä nakertamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, että isältäsi on tullut tuollainen tapa <3 Kumarran kaikkia, jotka saavat huonekasvit hyvin menestymään <3

      Poista
  21. Minulla on noin tsiljoona huonekasvia, heh. Hengissä pysyvät ne, jotka kestävät sen, että vettä saa kerran viikossa. Useimmille se on ihan ok.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsiljoona huonekasvia kuulostaa hyvältä :D Kerta viikon kastelu varmaan olisikin ihan hyvä tapa. Voi, kun sen vaan saisin rutiiniksi :D

      Poista
  22. Minä kuulun niihin, jotka kastelevat liikaa :D Se on minusta mukavaa puuhaa. Harmi, että kasvit eivät kestä sitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joskus kuulunut samaan porukkaan, mutta nyt on vaihtunut toiseen suuntaan. Jospa kastelua vaihtaisi sumutteluun? ;) Monet kasvit voisivat arvostaa sitä :)

      Poista
  23. Huonekasvit ovat ihania, mutta meillä ei täällä ole kovin otolliset olosuhteet niille. Talvella aikas viileetä. On täällä joitakin kasveja ja ne kyllä selviävät ihme ja kumma täällä. Ja koska meillä on riehakas koira, niin kaikki kasvit pitää sijoittaa jonnekin vähän ylemmäs, että ne eivät ole nurin toisen innostuessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin jotenkin kuvitella, miten alhaalla oleville huonekasveille kävisi, kun koirat oikein innostuvat. Vauhtia tosiaan silloin piisaa :D

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!