Nokkoskeitto

Nokkoset ovat hyvää ravintoa, jota löytynee lähes jokaisen pihasta. Meillä sitä ainakin riittää hurjat määrät. Näin kesän alussa nokkoset ovat vielä pieniä ja ne ovat parhaimmillaan, joten nyt niistä kannattaa tehdä ruokaa ja laittaa myös pakkaseen odottelemaan talvea. Ilmaista superfoodia!

Toissa päivänä meillä huusi jääkaappi tyhjyyttään, kuten usein keväisin. Jostain syystä kauppaan ei vain ennätä. Onneksi perustarvikkeita on aina saatavilla, joten päätin tehdä ruuaksi nokkoskeittoa. 

Ruoka jakoi mielipiteitä varsin rankasti. Minä, Ilona ja Julia tykättiin, mutta HerraMies ja Taika totesivat, että syövät mielummin pelkät kananmunat, jotka olivat lisukkeena. Ongelmana ei ollut maku, vaan koostumus. Jätin nokkosen lehdet turhan isoiksi ja heille tuo suutuntuma oli vähän liikaa. Ensi kerralla siispä silputaan lehdet pienemmiksi.

Suosittelen kuitenkin nokkoskeittoa tekemään ja maistamaan. Halpaa, hyvää ja terveellistä ruokaa!


NOKKOSKEITTO
Reseptistä riittää vähintään 6 henkilölle

1 litra vettä
0,5 litraa maitoa
n, 1,5 litraa nokkosen lehtiä 
1,5 dl vehnäjauhoja
suolaa 
valkopippuria 

Lisukkeeksi kananmunia

Kiehauta nokkosen lehdet, jotta poltinkarvat tuhoutuvat. Silppua tehosekoittimella. 
Sekoita vehnäjauhot vesi-maitoseokseen. Kylmään nesteeseen vehnäjauhot sekoittuvat hyvin. Lisää ryöpätyt nokkoset ja kiehauta. Sekoita keittoa koko ajan, jotta siitä tulee tasaista, eikä se pala pohjaan. Lopuksi lisää suolaa ja valkopippuria oman maun mukaan.

Keitä kananmunat koviksi ja tarjoile keiton lisukkeena. 



Nokkoskeiton resepti


Lisää oman puutarhan antimien reseptejä löydät näistä linkeistä:

Juuressosekeitto ja juureslepuskat
Lehtikaalipasta
Täytetyt paprikat
Punainen sadonkorjuukeitto
Tomaattikeitto tuoreista tomaateista
Tomaatti-pekonikeitto


20 kommenttia:

  1. Nokkoset ovat minusta todella hyviä. Usein tulee testyä nokkosista pastalle kastiketta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, tuo onkin hyvä idea. Kuulostaa todella hyvältä pasta kastikkeelta <3 Hjam!

      Poista
  2. Nam, ihanan näköistä! Pinaattikeiton ystävälle tuo on varmasti tosi hyvä, en olekaan koskaan kokeillut (en ole tehnyt pinaattikeittoakaan ikinä :-D ) Kiitos vinkistä, täytyy kokeilla! Mun lemppari taitaa olla nokkos-feta-piiras, jonka päälle ripotellaan pinjansiemeniä, siis ihan välimerellinen peruspiiras, todella hyvää, joka kelpaa vaikka juhlaankin. Nokkonen monissa keitoissa (vaikka liha- tai kalakeitossa) tuo hyvää lisämakua, mutta tätä pelkkää nokkoskeittoa pitää kokeilla. Samalla ihmettelen, miksen ole koskaan tehnyt sitä pinaattikeittoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo nokkos-feta-piiras kuulostaa aivan ihanalta! Täytyykin alkaa resepti-kerjuulle ;) Ymmärrän niin tuon ihmetyksen. Itse tajusin vappuna, etten ole ikinä tehnyt itse munkkeja. Olin vähän hämmentynyt asiasta :D Jotkut asiat vaan jää tekemäti :D

      Poista
  3. Pitääkin tehdä keittoa! Miten olin sen unohtanut🤔Ryöppäätkö pakkaseen? Silputat?
    Heh, voikukka menee salaatissa kun silputtaa oikein pieneksi🙊ei edes huomata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryöppään myös pakkaseen ja silppuan jo etukäteen tehosekoittimella. Tuota voikukkaa pitäisikin kokeilla. Joskus muksuna sitä maistoin muutamaan kertaan, mutten tykännyt. Kenties makutottumukset olisivat jo sopivat myös voikukalle? :)

      Poista
  4. Meillä on syöty nokkoskeittoa joka viikko, koko kevään. Teen sen aina pelkkään maitoon. Niin olen tottunut pinaattikeitonkin tekemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on niin laiska maidon raahaaja, että siksi käytin vettä suurimmalti osin :D Khih. Pelkkään maitoon tehty pehmentää varmasti vielä nokkosen makua lisää <3

      Poista
  5. Näyttää ihan pinaattikeitolta! Nokkosletut on muuten kans tosi hyviä.
    Ihanaa loppuviikkoa ja viikonloppua sinulle Hilu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nokkosletut tekevät meilläkin hyvin kauppansa. Ovat aivan ihania :) Mukavaa viikonloppua myös Sinulle <3

      Poista
  6. Kyllä näkee munista,että omien kanojen alta haettu,keltuainen niin upean värinen!😊
    Meinaan viikonloppuna kerätä paljon nokkosta ja tehdä myös nokkoslettuja maalla.
    Kokeileppa joskus myös hyppysellistä muskottia keittoon,minä ainakin tykkään.
    Ihanaa viikonloppua!❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin kun kanat vasta tulivat meille, nin ihailin aina keltuaisen väriä. Nyt parissa vuodessa väriin on niin tottunut, ettei edes muista eroa. Nyt kun sanoit, niin muistui taas mieleen, että niin, eihän aina kananmunien väri ole noin upea :) Nokkosletut ovat meillä suurta herkkua. Nyt olin vain niin laiska, etten viitsinyt alkaa paistamaan :) Kiitos muskotti vinkistä, otetaankin kokeiluun <3 Ihanaa viikonloppua myös Sinulle <3

      Poista
  7. kyl nokkoskeitto voittaa mennen tullen pinaattikeiton! nyt tosiaan nokkoset ovat parhaimmillaan ja niitä kannattaa käyttää niin keittoihin, lettuihin kuin salaatteihinkin. itse tein viimeksi juuri villivihannessalaattia, mihin ryöppään aina myös nokkosta joukkoon. omassa nokkospenkissäni on ensimmäisen sadonkorjuunaika, ovat noin 15- 20 cm ja leikkaan ne kuivattavaksi talven varalle. meil on pakkanen aina tupaten täynnä, joten kuivaan kaikki mikä säilyy hyvin kuivattunakin.
    mukavaa viikonloppua Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oon ihan samaa mieltä, et nokkoin on parempi :) Kuivaaminen olisikin myös näppärää. Pakastin tosiaan tuntuu olevan aina aika täynnä :D

      Poista
  8. Kuivata vois myös🤔ravintoaineet säilyvät hyvin.
    Esim. rucola on minun suuhuni kirpeämpi kuin voikukka.
    Minä käytän nokkos/pinaattisopassa nesteenä soijamaitoa😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivaaminen olisi tosiaan myös hyvä tapa. Ehkä siten se olisi helpompi käyttää myös smoothieissa... hmm... Täytyy tuota voikukkaa kyllä maistella nyt lähipäivien aikana :D

      Poista
  9. Varmasti nam! On pitänyt tuota tehdä itsekin, mutta aina se on jäänyt. Jospa tänä keväänä saisin inspiraation tuohon evääseen :)

    VastaaPoista
  10. Minä teen myös nokkoskeiton maitoon ja pöristän kiehautetut nokkoset ihan pieneksi. Taikka jos ei satu maitoa olemaan, niin ruokakerma pitkään säilyvänä+vettä sekaan ja purkin huuhtelu tietenkin ajaa saman asian. Joskus minulla oli pomo joka teetti pinaattikeiton puoliksi veteen ja maitoon ja se maustettiin lihaliemikuutioilla. Minusta se ei ollut yhtä hyvää kuin maitoon tehty. Mutta makunsa kaikilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti maitoon tehty on vielä parempaa, en epäile yhtään :D Tuota lihaliemikuutiota en edes osannut ajatella, että voisi toimia, kun meillä ei niitä koskaan ole. Varmasti tuo lisämakua sekin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!