Pettymyksiä, itsensä ruoskimista ja oivalluksia

Huh, puutarhassa on melkoinen kukkien värishow. Aivan mielettömän ihanaa! Hedelmäpuut kukkivat, tulppaanit kukkivat, narsissit kukkivat ja monet monet muut. Toisaalta harmittaa, että yksi parhaimmista kukinta-ajoista ajoittuu juuri siihen hetkeen, kun itse on todella kiireinen istutus- ja kylvöpuuhien kanssa. Yritän kuitenkin päivittäin käydä muutaman kukka-kierroksen tekemässä, jottei kukinnat ihan mene huomaamatta ohi. Kuvia otan päivittäin, joten voin nauttia sitten talvellakin kukkaloistosta.


Päärynäpuun kukinta


Koin "lievän" (lue 2-vuotiaan tasoinen itkupotkuraivari) uskonpuutoksen tuossa alkuviikosta, kun huomasin, että sekä aprikoosi- että viikunapuut ovat pudottaneet raakileensa ja sinisade kuivattanut nuppunsa. Ilmeisesti olleet liian kuivina. Harmitti niin paljon. Tuntui, että pihassa kukoistaa pääsääntöisesti rikkaruohot ja kiireen takia kaikki jää hoitamatta, joten pohdin, mikä idea tässä puutarhan hoidossani oikein on.  


Tulppaanien ja narsissien kauneus


Olin viime viikonloppuna Oriflamen palkintomatkalla, jossa yhtenä koulutuksena oli tunneäly myyntityössä. Tästä koulutuksesta sain hyvää oppia ja voimaa myös muuhun elämääni. Mieleeni jäi hyvin voimakkaasti kysymys: 

Mikä sinua motivoi jatkamaan pettymyksen jälkeen? 

Kyllä vaan, myös puutarhan hoidossa näitä pettymyksiä välillä tulee ja pohdin, että mikä niiden jälkeen motivoi jatkamaan puuhaamista. Pakollahan tälläistä puutarhaa ei todellakaan hoideta. Totesin, että minua motivoi kukkien kauneus, itse tekeminen ja hyötypuutarhan sato. Ja tästä tulin päätökseen: katson kukkia, enkä rikkaruohoja, teen kun ehdin ja kaikessa rauhassa ja olen itselleni armollinen. 

Kas kummaa, tämän pohdiskelun jälkeen minua ei enää harmittanut menetetyt hedelmät (seuraava vuosi tulee aina),  eikä edes rikkaruohot. Kiirekkin tuntui helpottavan. 
Ötökoiden kuvaamisessa on jotain ihanan rentouttavaa


Kaikki lähtee lopulta pään sisältä. Voin stressata itseni hengiltä ja menettää sen nautinnon jota saan puutarhanhoidosta, mutta miksi ihmeessä minä teen (tekisin) niin? Päätin, että nyt on aika ymmärtää, että olen oikeasti vain yksi ihminen, eikä minun tarvitse pystyä tekemään kaikkea täysillä kuin olisin 10 ihmistä. Koska sitä olen pitkään tehnyt. Yrittänyt painaa hullunlailla ja unohtanut jo sen, miksi tätä teen. (Tämä piirre on näkynyt hyvin voimakkaasti kaikessa tekemisessäni, joten se on todella ollut vähän raskasta).
Tulppaaneja


Romahtiko maailma ja puutarha kuoli käsiin, kun tein tämän päätöksen? No ei, kasvimaa on pääsääntöisesti saatu kylvettyä, taimet alkavat pikku hiljaa vähenemään sisältä ja ovat suurimmalti osin istutettu kasvihuoneisiin, työt on saatu tehtyä ja olo on jälleen onnellinen. Itse tekemiseen on paljon enemmän energiaa, kun olen positiivinen, enkä hampaat irvessä puurra kuin pieni eläin. 
Tulppaanit


Yksi, mistä olen kantanut suuren suurta henkistä taakkaa, on tämä blogi. Olen yrittänyt pakolla löytää aikaa ja olen kokenut, etten saa mitään järkevää aikaiseksi ja sisällön pitäisi olla paljon laadukkaampaa ja aina paljon parempaaa. Höpön löpön. Voin täälläkin olla se kananpaskasaappaissa kulkeva nainen, mikä olen oikeastikin. Ei tarvitse olla mikään super Hillevi. Ihan vain maalaismuija.  Kirjoitan kun ennätän, enkä ota siitä kamalaa painetta, jos en joka toinen päivä ennätä tai edes joka viikko. 


Joten tällä mennään jatkossa. Vähemmän stressiä, enemmän onnellisia päiviä! 

Ihanaa viikonloppua Sinulle!

Rakkaudella Hillevi55 kommenttia:

 1. Ihan oikea asenne ♥ Riittämättömyys on meille naisille tyypillistä, pitäisi ehtiä kaikkea ja vielä vähän enemmän. Ihania kukkakuvia ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tuo on totta, että naiset osaavat todella taitavasti itsensä ruoskimisen. Mistähän sekin alkujaan kumpuaa?

   Poista
 2. Järkipuhetta! Olen itsekin noiden samojen asioiden kanssa kamppaillut.
  Nyt kun talvella oli pieni tauko puutarhaan sekä konkreettisesti, että työni puolesta, olen löytänyt taas sen alkuperäisen puutarhailun ilon. Ja se on ihanaa.
  Ei mitään pakkoa, vaan just sopivaa terapeuttista mönkimistä, jonka avulla rentoutuu.
  Mukavia kevätpäiviä ja pieniä ilonpilkkuja arkeen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, etten ole ainoa, joka näitä pohtii. Kiitos Riina *halaus* Ihania kevätpäiviä myös Sinulle <3

   Poista
 3. Hyvä päätös! Eikö vain saakin paljon enemmän aikaan, kun ei mene aikaa turhanpäiväiseen märehtimiseen ja kiireestä stressaamiseen? Vuorokauteen kun ei tule tunteja lisää, vaikka mitä yrittäisi, joten parempi nauttia niistä vähistä tunneista parhaansa mukaan. Minä vähän harmittelin aamupäivällä sitä, että täällä sataa taas, mutta sitten päätin tehdä kaikkia pieniä rästiin jääneitä töitä ja kohta aletaan leipoa lasten kanssa vierasvaraa pakastimeen. Sitten saa taas hyvin mielin puuhailla päivän ulkona kun sää selkenee. Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ero on todella huomattava siihen, kuinka paljon tapahtuu, kun ottaa pään pois takapuolesta ja alkaa töihin :D Asenne on niin tärkeä kaikessa tekemisessä <3 Ihanaa viikonloppua myös Sinulle <3

   Poista
 4. Aivan oikein, hyvä päätös. Ihanaa stressitöntä viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 5. Blogista ja puutarhasta ei kannata stressata, eikä oikein muustakaan. Sen tekee mitä pystyy ja jaksaa. Kevät on muutenkin kiireistä aikaa, nyt toukokuussa on puutarha saanut olla paljon omillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkiireet ovat tosiaan ihan todellisia. Saa mennä viipottaa kokoajan :D Mutta tuo on totta, että pitäis oppia olemaan stressaamatta <3

   Poista
 6. Juuri niin. Yksi ihminen ei kaikkialle ehdi, eikä ole tarkoituskaan. Itse ihminen itselleen vaatimuksia asettaa ja useimmiten ihan turhaan. Minusta pettymykset ovat luonnollisia ja ymmärrettäviä reagtioita menetyksiin. Kun tekee paljon työtä jonkun kasvin kanssa ja sitten kaikki mitätöityy hetkessä, on normaalia pettyä. Hetken se kirpaisee ja sen jälkeen selkä suorana eteenpäin. Sinä olet upeasti tunteet pinnalla toimiva ihminen. Jatka vain samaan malliin. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana! Niinpä, itse sitä se vaatimukset asettaa ja toki toisaalta on hyväkin mennä rima korkealla, koska silloin voi ylittää itsensä, mutta silloin pitää myös oppia kestämään ne pettymykset, koska kenenkään toiminta ei voi olla pelkkää voittokulkua :)

   Poista
 7. Harmi että raakileet putosivat, mutta hyvin käsittelet pettymyksiä. Ja älä suotta ota stressiä blogin suhteen, vaan parempi ottaa iisisti, ettei tule kyllästyminen. Oikein hyvää viikonloppua Hillevi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stresssaamalla ja väkisin tehtynä kyllä kaikesta häviää hauskuus ja tulee kyllästyminen, joten iisisti ottaminen on loistava neuvo <3 Kiitos ihana!

   Poista
 8. Just niin! Stressaaminen lisää stressiä, ja kohta on koko ihminen solmussa stressinsä ja itsensä kanssa, tämän olen itse oppinut vuosikymmenien saatossa kantapään kautta. Kyllä on kestänyt päästä jyvälle mikä on itselle parasta, on se vaikeaa oivaltaa asioita, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nykyisin en hirveästi enää stressaa, on sellanen huihai-olotila aika usein, eikä maailma ole siitä romahtanut.
  Keskity sinäkin rauhassa siihen, mikä tuo iloa ja mikä on sillä hetkellä olennaisinta.
  Mukavaa viikonloppua:)
  P.S. En ymmärrä mitään puutarhajutuista, mutta upeita kuvia<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä vaan, juuri noin se menee. Ihan kuin stressi olisi nestettä ja kun se kertautuu, niin varmasti jossain kohtaa tuli laitojen yli. Harjoittelen kovasti tuota huihai-ajattelua. Se helpottaisi montaa asiaa, eikä maailma tosiaan siitä kaadu :) Kiitos <3

   Poista
 9. Kuten itsekin tuolla ylempänä toteat: uusi vuosi tulee aina. Vaikka raakileiden putoaminen nyt ymmärrettävästi harmittaa niin onneksi puut eivät sentään kokonaan kuolleet. Itse olen seurannut huolestuneena juuri istuttamiemme kääpiösyreenien nuppujen kehittymistä. Minusta tuntuu kuin nuput eivät kehittyisi ollenkaan ja pahimmissa kauhukuvitelmissani näen niiden varisevan aukeamattomina maahan. Meillä on jo pitkään ollut tosi kuivaa ja olen kastellut puita säännöllisesti. Jospa kuivuus onkin tehnyt niille pahaa, tai jos olenkin kastellut liikaa?! Eihän tämä huolehtiminen lopu koskaan!!!
  Ota Hillevi kana syliin ja istahda hetkeksi ihailemaan kaikkea mitä olet saanut aikaan. Olet aika mahtava tyyppi, vai mitä. Niin ainakin me kaikki 833 lukijaasi ajattelemme.
  Oikein ihanaa ja stressittömämpää alkukesää sinulle, ihana kananpaskasaapasnainen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kovasti, että kääpiösyreenisi palkitsee työsi upealla kukinnalla <3
   Kiitos niin paljon ihanasta kommentistasi. Sait hymyilemään ja kuitenkin myös herkistymään *halaus* <3

   Poista
 10. Ihanaa viikkonloppua sinullekin! Kaikkeen ei tarvitse revetä ja elämässä kannattaa keskittyä niihin onnistuneisiin asioihin eikä pieleen menneitä kannata tuijottaa kovin pitkään. Harrastukset tuovat elämään iloa ja sisältöä, niitä ei kannata hampaat irvessä tehdä. :) Nähdään ja kuullaan siinä tahdissa kun tänne kirjoittelet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin se on. Tuo on taito, jota yritän opetella <3 Nähdään ihana <3

   Poista
 11. No, ei ole minullakaan tänä keväänä mennyt niin kuin joskus. Monet asiat rempallaan puutarhassa. Mutta joskus asiat eivät sitten lopulta ole niin kaaottisessa kunnossa, kun lopulta asioihin ehtii tarttua. Senkin olen oppinut. Piha näyttää kauniimmalta, kun leikkaa nurmikon ja nyppii pahimmat voikukat pois perennapenkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on! Ja on siinnä se hyvä puoli, kun kaaoksesta lähtee liikkeelle, että työnsä jäljen todella näkee :D

   Poista
 12. Hyviä päätöksiä olet tehnyt! Ihanaa viikonloppua sinullekin Hilu <3

  VastaaPoista
 13. Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito eikä sekään ole niin kovin tärkeää!

  VastaaPoista
 14. Siinähän se on pähkinänkuoressa puutarhan ja nuoren ihmisen kasvutarina.
  Upeaa pohdintaa ja hyviä päätöksiä.
  Olet parasta juuri itsesi laisenasi Hillevi <3

  VastaaPoista
 15. Näinhän se menee. Pitää ola itelleen armollinen. Toteutus on se hankalin puoli, mut kyl se suurin este on sielä pään sisällä. Mennään sillä mitä jaksetaan ja tehään niin hyvin kun osataan, sit otetaan myös lunkisti.
  Ihania kukkijoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin <3 Kiitos! Yksi hyvä puoli tässä kylmässä jaksossa on, että kevätkukat jaksavat kukkia nyt pidempään ;)

   Poista
 16. Hillevi, hieno päätös ottaa vähemmän stressiä. Olen ihan samanlainen nainen, joka luulee omistavansa kymmenen miehen voimat. ��Se ei pitkän päälle johda mihinkään hyvään. Otetaan siis iisisti! Ja ps. Multa kuivui pystyyn ihana hakuropaju. Niin oli kauniit lehden alut ja sitten eräänä päivänä kokonaan ruskea. ��Mutta kuten sanoit:ensi vuonna sitten !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että minulla on kanssa-sisaria <3 Vaikken tietysti tätä itsensä ruoskimisen jaloa taitoa kenellekään toivo, niin silti se on lohdullista tietää, ettei ole yksin tässä veneessä. Voi itku, voin kuvitella, miten hakuropajusi kuivuminen harmitti. Toivotaan, että se vielä tämän kesän aikana alkaisi kasvamaan. Se on varmasti kaunis <3

   Poista
 17. Kauniita kuvia ja juuri oikea asenne:)💕 Sitä kun ihminen on parhaimmillaan ihan sellaisena kuin on! Asioista ja niiden tekemisestä pitää nauttia..tekee tosiaan silloin kun kerkiää ja pystyy, mitäpä se turha stressaaminen auttaa:) Ihanaa kevättä sinulle ja kaikkea hyvää💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin se on <3 Ihanaa kevättä (vai alkukesää peräti?) myös Sinulle ihana <3

   Poista
 18. Hyvä, että muistat välillä pysähtyä. <3 Keskity olennaiseen, ja arvosta myös rikkaruohoja, hyönteiset tykkää, kun ei oo kaikki niin justiinsa. :) Ihanaa kesän alkua sinne! Mullakin blogi taas kesäksi hieman hiljenee, on töitä ja kaikkea. Mut ei se mitään, sitten taas jaksaa enemmän päivitellä juttuja, kun on kertynyt kerrottavaa. Ensi viikolla yritän kyllä vielä saada postauksen aikaan, mutta sitten voipi olla, että pidän pienen blogiloman. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se pysähtyminen on itselleni niin vaikeaa, khih :D Mutta harjoitellaan, joka vuosi! Blogiloma ei kyllä varmasti tee pahaa sekään. Toivottavasti kesän työt menee kivasti <3 Toivottavasti ehdittäisiin kesän aikana näkyilemään :)

   Poista
 19. Kukkaset ja ötökät, ne vaan on loistava yhdistelmä.

  VastaaPoista
 20. hyvää pohdintaa ja oiva päätös Hillevi, sinä kananpaskasaappaissa kulkeva nainen olet mahtava nuori nainen! itse olen kulkenut aiemmin vuosia hevosenlantasaappaissa ja silloin ei pahemmin jäänyt enää aikaa puutarhahommille kodinhoidon ja työn ohella. lapsetkin olivat viel kaikki kotona, joten ajanpuutteessa jätin puutarhan vähemmälle ja ei läheskään kaikki perennani kuolleet. sieltä ne taas löysin kaikkien rikkojen keskeltä;)
  ei sinun tarvitse todellakaan kantaa minkäänläisia paineita blogista, kirjoitat juuri silloin kun se sinulle sopii. kyl me lukijat jaksamme odottaa juttujasi vähän pidempääkin. sitä paitsi blogissasi on paljon luettavaa noissa aiemmissa postauksissa, joten kenellekkään ei pitäisi tulla vieroitusoireita;)
  itsekin pidän välillä taukoja, postailen säännöllisen epäsäännöllisesti. suurin osa lukijoistani kyl aina sit palaa uudelleen linjoille, kun jotain ilmaantuu.
  rentouttavaa sunnuntaita Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona ihanasta kommentista *halaus*! Yritän opetella vähän rennompaa otetta elämään. Aina ei tarvitsisi tehdä kaikkea niin hirmuisen täysillä ;) Tuokin on totta, että luettavaa kyllä löytyy jos haluaa minun kirjoituksia lukea, khih. Ihanaa sunnuntaita myös Sinulle <3

   Poista
 21. Kyllä se todella harmitti ja kun kyse oli vielä niin typerästä mokasta, kuin kuivumisesta. Ainakin näin uskoisin. Kiitos paljon <3 Viikonloppu onkin mennyt osaltaan töiden merkeissä, mutta onneksi ne ovat olleet oikein ihania työjuttuja :)

  VastaaPoista
 22. Täytyy sanoa, että on huikeaa kun ihan itse laittaa stopin liialle puurtamiselle ja oivaltaa ihan itse, että liika on liikaa ja vähempikin riittää, päätöksesi on juri oikein ja itseään pitää kuunnella, jos intohimo alkaa tuntua pakolta ja ikävältä onkin selvästi aika höllätä. Nauti siitä mikä itsestäsi tuntuu hyvältä ja tee se mistä oikeasti nautit ja saat mielihyvää elämääsi se riittää oikein hyvin. Ihanaa kesää, nautitaan satoi tai paistoi, iloa päivääsi!!

  VastaaPoista
 23. Tällaisia me tunnolliset ihmiset olemme😔mutta hyvä että taas muistutit itseäsi ja tietysti muitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kuuluu ihmisyyteen myös nämä "heikkoudet" <3 Onneksi! :)

   Poista
 24. Juuri niin.
  Onnellisia (puutarha)päiviä sinulle.

  VastaaPoista
 25. Todellakin, Hillive-ystäväni, nyt puhuit järkeä! Ymmärrän teitä nuoria, kun te saatte tuon puutarhaintohimon veriinne, että helposti tulee kaikenlaista suunniteltua liikaa, otettua liikaa...ja tulee väsymys. Meillä vanhoilla on vähän helpompaa, heh, kun askelkin hidastuu. Tottuu pettymyksiin, vasinkin omien voimien pettymyksiin ja osaa ottaa rauhallisesti. Olen niin innoissani jälleen, kun voimat on palautuneet, että vähän samanlaisia nuoruuden tuntoja jälleen, vaarallista! Ymmärtäisin myös, että nuo yhteistyökumppanit vaativat oman osansa, heitä ei sovi ihan poiskaan heittää, kun on aloittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tämä joskus helpottaa... ja toisaalta myös ihanaa on se, että uusi villiintyminenkin voi tulla ;) <3 Ihana kuulla, että voimasi ovat palautuneet <3

   Poista
 26. Sain niin paljon tsemiä omaan,tahdottomaan ja hiukan turhautuneeseen olotilaani tästä postauksestasi,kiitos siitä!<3
  Kunpa ihminen paremmin riittäisi itselleen aika ajoin. ;)
  Minustakin tuntuu, että seinä on pystyssä vähän joka asiassa juuri nyt.Tiedän sen menevän ihan kohta taas ohi.Sanasi nopeuttivat tätä prosessia.
  Tunnen tuskasi puutarhassa epäonnistumisissa.Viime vuonna minulla mätäni kaikki-yhtä lukuunottamatta kesäkurpitsat varsiinsa heti sen jälkeen kun pienet kurpitsat,(muuten hyvinvoipaan) kurpitsaan ilmestyivät.
  Tykkään, kun olet niin aito ihminen.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tästä oli hyötyä myös Sinulle *halaus*. Toivotaan, että pian alkaa tuntumaan paremmalta <3 Tuo kesäkurpitsa ongelma viittaa siihen, ettei kesäkurpitsat pölyttyneet. Silloin ne tekevät juuri noin. Jos ei pölyttäjiä näy, voi pölytykset tehdä myös käsin :)
   Kiitos paljon ihanasta kommentistasi <3

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!