Värikästä omavaraistelua

Omaraisuus blogeissa- FB-ryhmä on aloittanut jo heti alkuvuodesta kirjoittamaan yhteispostaussarjaa, jossa bloggaajat pohtivat omaa omavaraisuuttaan ja luovat suunnitelmia sen lisäämiseksi. Viime vuonna osallistuin sarjaan, mutta tänä vuonna en ole aiemmin ehtinyt mukaan. Tähän sarjaan osallistuminen on todella inspiroivaa ja olen kaivannut näiden juttujen kirjoittamista, joten pomppaan kelkkaan tässä vaiheessa. 


Taimi-onneaTavoitteet ja suunnitelma vuodelle 2019

En ole tänä vuonna ehtinyt hirveästi miettiä omia tavoitteitani omavaraisuuden lisäämiseksi. Ylipäätään kaikki suunnitelmat tuntuvat olevan päässäni aivan hujan hajan, mutta ehkäpä ne tästä alkavat selkeytymään. Yksi erinomainen syy tähän postaussarjaan osallistumiseen löytyy siitä, että tässä tulee oikeasti suunnitelmia tehtyä ja pidettyä huolta, että niitä kohti oikeasti mennäänkin. Myös suunnitelmien arviointi on oikeasti tosi mahtavaa ja usein huomaa vasta silloin, kuinka paljon tapahtuu kuukauden aikana, vaikka kuvittelee, ettei mikään etene tai mitään ei ole tehnyt.

Tämän kesän kasvatuslistalla on tomaatteja, pääasiallisesti makeita paprikoita, kiwanoja, meloneja, kurkkuja, porkkanoita, perunoita, pikkuisen salaattia, herneitä, pesukurkkuja, maisseja, punajuuria, kesäkurpitsoita, lehtikaalia, härkäpapuja ja sipulia. Pihasta löytyy myös erilaisia hedelmäpuita; omena-, päärynä-, kirsikka-, kriikuna- ja luumupuita sekä marjapensaita. Vadelmia toki unohtamatta. Toivottavasti näistäkin saataisiin reilusti satoa. Tosin viime vuonna omenoita tuli paljon, mutta ne olivat niin ötököiden syömiä, ettei niistä kauheasti hyötyä saatu, joten oletan ettei tänä vuonna omenasato ole järin suuri. Marjapensaiden marjat käytettiin viime kesänä pääasiallisesti tuoreeltaan ja näin olettaisin tapahtuvan myös tänä vuonna.


pieniä tomaatin taimia


Tomaatteja on kasvatuksessa tänä vuonna 80 lajiketta. Suurin osa on itselleni ihan uusia lajikkeita, mutta osa viime vuodelta hyväksi havaittuja. Listauksen lajikkeista löydät klikkaamalla tästä, klik klik.  Tavoitteena olisi saada vielä enemmän pakkaseenkin tomaatteja, mitä viime vuonna. Helmikuussa olimme jo käyttäneet kaikki tomaattisoseet pakkasesta ja kaipaisin niitä vieläkin.


Red Profusion tomaatti


Viime vuonna kasvatin useita chilejä, mutta totesin, ettei meillä niille ollut juurikaan käyttöä.  "Paholaisenhillo" oli oikeastaan ainoa asia, johon niitä käytin ja sitä varten riittää hyvin yksi taimi, joten tänä vuonna kasvatan pääsääntöisesti vain makeita paprikoita. "Paholaisenhillo" on siksi lainausmerkeissä, että omat tekeleeni olivat lopunpeleissä paremminkin kiltin tytön litkuja, kuin varsinaista paholaisenhilloa, khih. Makeita paprikoita on tulossa selvästi enemmän kuin viime kesänä, sillä rakastuimme täytettyihin paprikoihin ja niitä toivon, että pääsemme tällä kaudella tekemään paljon useammin. Hjam! Lisäksi meillä rouskutetaan paprikaa tuoreeltaan suuret määrät kesän aikana.


Paprikan taimia

Kiwanot ovat itselläni ensimmäistä kertaa kokeilussa. Ne eivät suoranaisesti lisää mitenkään omaa omavaraisuuttani, mutta kaikkea uutta on kiva kokeilla ja toisaalta, mikäli satoa saamme, niin olemme saaneet omavaraisesti uusia makuelämyksiä...

kivakurkku
Kiwano


Meloneita tulee tänä vuonna lisää. Viime vuoden saldo jäi suhteellisen heikoksi harsosääskihyökkäyksen vuoksi, mutta saimme useammanlaisesta melonista maistiaisia. Hjam. Ja voin kertoa, niiden(kin) osalta nälkä kasvaa syödessä. Meillä tykätään meloneista kovasti ja olisikin kiva, jos niitä ei tarvitsisi satokaudella ostaa ollenkaan.

Kurkkuja kasvatin viime vuonna useampia erilaisia, mutta totesin, että niissä ei hirveästi eroja ollut maun suhteen. Siispä tänä vuonna keskityn hyviksi havaittuihin lajikkeisiin, joiden lisäksi uusina tulee useammanlaisia minikurkkuja, sillä Taika rakastaa syödä pikkukurkkuja. Niitä menisi vaikka kuinka paljon.  Lisäksi tavoitteena olisi opetella tekemään HYVIÄ suolakurkkuja. Viime vuoden suolakurkut eivät mitenkään hirveän suurta kannatusta saaneet, joten tässä on selvästi kehityksen paikka.

Porkkanoidenkin osalta koin viime vuonna värivillityksen. Suurin osa porkkanoista oli muita kuin perinteisia oransseja. Edelleen värikirjoa kannatan, mutta kaipasin viime vuonna niitä ihan perinteisiä oranssejakin, joten niitä tulee tänä vuonna enemmän.  Porkkanoita käytettiin eniten soseissa ja osa perheestä vähän karsasti meidän liloja keitoksia, khih.

Perunoita meillä syödään tosi paljon. Viime vuodesta ei ole kuitenkaan tarkoitus niiden määrää kasvattaa. Meillä ei ole sopivaa tilaa niitä säilyttää, joten syksyyn saakka syödään omasta maasta potut ja sen jälkeen siirrytään taas ostoperunoihin.

Salaattia laitan vain vähän. Jostain syystä ne tuppaavan kesällä jäädä syömättä. Sen verran toki pitää olla, että tortillojen väliin saa salaattia.

Herneitä meillä syödään vain tuoreeltaan. Tai no, lähinnä Taika syö. Muut lapset eivät niistä välitä, mikä on minusta tosi outoa. Herneethän on tosi hyviä. Pitää tänä vuonna kasvattaa sen verran, ettei tarvitse omien syömisten suhteen kitsastella, jotta Taikakin saa tarpeeksi napostella niitä. 

Pesukurkku on itelleni aivan uusi tuttavuus. Niitäkin voi pienenä poimittuna syödä, mutta itselläni on ajatuksena ihan saada pesukäyttöön semmoisia. Olisi jotenkin niin ihanaa ulkosaunassa käydessä pestä itsensä itse kasvatetulla pesukurkulla. Siinä on jotain ihanan maan läheistä!

Maissista minulla on ollut kasvatuksessa vain yhtä lajiketta. Tänä vuonna sen rinnalle tulee pari lajiketta lisää. Maissista ei olla ikinä mitään jättisatoa saatu. Viime kesänä taimia oli 5 ja saimme 3 tähkää. Jätin muutaman pöydälle odottelemaan kuvaamista ja menin pihalle jatkamaan hommia. Kun tulin takaisin, Taika mutusteli maisseja hyvin tyytyväisenä isänsä sylissä ja molemmat olivat erittäin onnellisen näköisiä. No eihän siinnä, kerkiäähän niitä kuvaamaan joku toinenkin kesä :D Toivoisin kuitenkin, että maisseja saataisiin vähän enemmän. Maissien suhteen minulla ei kuitenkaan ole mitenkään valtavia sato-odotuksia. Niissä tärkeintä on maistiaiset. 

Punajuurista meillä ei muut ihan hirveästi pidä, mutta tykkään itse, joten niitä kasvatan joka tapauksessa ja ruokaakin niistä laitan. Uunipunajuuret ovat aivan ihania. Eikä sosekeittokaan höystettynä punajuurella ole hassumpaa. 

Kesäkurpitsa lajikkeita tulee olemaan taas enemmän. Viime vuonnakin niitä oli useampia, mutta tänä vuonna tulee vielä lisää. Kesäkurpitsakeittoa syötiin viime kesänä paljon ja se oli aivan ihanaa. Meillä alunperin oli Ilona se, joka halusi kesäkurpitsaa laittaa kasvamaan ja parin kesän jälkeen olin minäkin aivan myyty. Viimeistään siinnä vaiheessa, kun ymmärsin, että niistä saa ihan oikeasti aterian tehtyä, rakastuin! Olin jotenkin kuvitellut, että kesäkurpitsasta saa tehtyä vain grillaukseen lisuketta, josta en kaiken lisäksi tykännyt ollenkaan. Onneksi on lapset, joilta voi itsekin ammentaa oppia <3

Lehtikaalia käytän lähinnä smoothieihin. Olin viime kesänä keksivinäni nerokkaan ruuan; lehtikaalimunakas ja olin himskatin ylpeä itsestäni. Jee, todellista omavaraisuus sapuskaa. Olisittepa nähneet HerraMiehen ilmeen, kun söi minun gourmet-ateriaani. Ei tehty toista kertaa. On tosin ruokaa, jota voisin tehdä itselleni ja jopa muksutkin sitä kenties söisivät. Lehtikaalia en kuitenkaan laita paljoa ensi kesänä kasvimaalle. Sen sijaan meinasin kylvää sitä kukkapenkkeihin, sillä se on mielestäni upea kasvi. Kuten myös mangoldiaa, jota ei kasvimaalle tänä vuonna tule ollenkaan. 

Sipulia kuuluu valtavasti ja sen alaa pitää lisätä reilusti. Viime kesänä taisi olla kaksi lavaa, joten tänä vuonna niitä taitaa tulla neljä. Sekään määrä ei tietysti koko talveksi riitä, mutta jos kesän ja syksyn ajan saisi omat sipulit, niin hyvä olisi.


Tomaatin taimia


Aiemmin mainitsemani värivillitys jatkuu yhä. Rakastan niin paljon sitä, kun lautaselta löytyy kaikenlaisia värejä <3 Paprikoita löytyy keltaisia, oransseja, lähes mustia, violetteja, kermanvalkoisia jne. Tomaattien värikirjosta nyt puhumattakaan. Porkkanoista erilaisia liloja, valkoisia, keltaisia, punaisia ja oransseja. Kesäkurpitsoista valkoisia, keltaisia ja vihreitä. Jne. I-HA-NAA! 

Tänä vuonna yritän jälleen nostaa oikeasti käyttöön tulevien kasvien määrää ja poistan kasvutuslistalta niitä, jotka jäävät toistuvasti syömättä. Salaatille en siis laita paljoa kasvatustilaa ja mangoldikin jää kasvimaalta kokonaan pois. Papujakaan meillä ei  mene juurikaan. Itse niistä tykkäisin, mutta ruuat joihin olen papuja laittanut, tuppaavat herättämään anti-innostusta muissa, joten turha niitä silloin on kasvattaa, kun kerran tilaa tarvitsee niille kasveille, jotka oikeasti tulevat käyttöön. Härkäpapuja tosin laitan jonkun verran, mutta nehän eivät papuja olekaan ;) Niistä tehdyt pihvit kelpaavat meillä kaikille ja ne ovat yksi niistä ruuista, joissa pääsen liputtamaan juuri omavaraisuutta, kun kaikki niihin tarvittavat ainekset mausteita lukuun ottamatta on omasta takaa. 

Kananmunat ovat oikeastaan ainoa asia, joiden suhteen olemme ympärivuoden omavaraisia. Kanojen määrää ei ole tarkoitus lisätä, mutta jos joku rouvista innostuu hautomaan, niin en toki pahakseni pistä. 


Maitotölkit ovat käteviä ruukkuja tomaatin taimille


Suunnitelmien eteneminen

Ulos en ole päässyt tekemään yhtään mitään konkreettista, sillä meillä on vielä lunta aivan valtavasti. Yksi konkreettinen juttu omavaraisuuden lisäämiseksi on uusi kasvihuone. Strong 18 ei riittänytkään, vaan tulossa on sille kaveriksi Nuoli 12. Jos nuo eivät riitä, niin sitten laitan vielä yhden huppukasvarin pystyyn. 

Uutta kasvihuonetta ei toki ole vielä pystytty ja itse asiassa se on vasta matkalla meille, mutta sen tuloon on jo varauduttu. Olen siis lisännyt itselleni jäävää taimimäärää viime vuodelta. Tomaatteja ja paprikoita on taimina nyt noin  120. Niiden lisäksi olen kylvänyt vasta basilikaa ja kiwanoja. Kiwanoiden kanssa tulen olemaan vielä ongelmissa, sillä ne itivät paljon nopeammin ja paremmin, mitä kuvittelin. Kuvittelisin niiden olevan vähän herkkiä, joten liian suuriksi päästyään ne voivat olla hankalia kavereita. Noh, kääntöpuolena toki se, että saa aiemmin satoa, JOS kaikki menee hyvin. 

Nyt on kaikki siemenet jo hankittu, ellei heräteostoksia tule. Huomenna aloitan melonien kylvön ja ihan piakkoin myös pesukurkut pääsevät multaan. 

Koulimista, purkittamista ja ties mitä taimitouhua riittää nyt aivan hurjan paljon. Onneksi se on mieluisaa puuhaa, joten ainoa kurja puoli on ajan rajallisuus. Toinen hankaluus alkaa olemaan tilanpuute, mutta sehän nyt on kroonista kaikilla puutarhaintoilijoilla näin keväällä. Onneksi kohta pääsen viskaamaan orvokit pihalle, niin saa taas vähän lisätilaa muille taimille. 

Hyvin ollaa siis ajoissa.  Paprikoiden osalta  minun mittapuulla jopa super ajoissa, sillä raakileita alkaa jo olemaan jonkin verran. Hiphei! Yksi oma tavoitteeni nimittäin oli, että saamme heti kesän alusta saakka omia paprikoita ja toistaiseksi näyttää hyvältä. 


paprika


Suosituksia

Tämän kuun lisäaiheena oli suositus, jossa sai valita, mitä suosittelee muille. Olen ehkä vähän tylsä, mutta suositukseni aiheena on tomaatit. Tylsä siis siksi, että tämä on minulta super ennalta-arvattavaa, mutta ei se mitään. Tomaateista löytyisi toki vaikka kuinka paljon lajikkeita, joita voisi suositella, mutta laitan tähän muutamat lajikkkeet, joissa on kaikki kohdallaan; loistava maku, hyvä satoisuus ja taudin kestävyys. 

Avomaalle: Tigerella, Tanskan Vienti, Lemon Cherry ja Pink Baby Plum. Lämpimällä seunustalla, ruukussa kasvatettuna tekivät hyvin sadoa ja aaaah se maku! 

Amppeliin: Red Profusion F1 ehdottomasti!

Kasvihuoneeseen: Costoluto Fiorentino, Citrina, Blush ja Green Envy. 


Yhteispostaussarjahan ei olisi yhteinen homma, ellei siihen osallistuisi muitakin. Käy kurkkaamassa, mitä muille sarjaan osallistuneille kuuluu: 


56 kommenttia:

 1. Hyvin sulla tuntuu olevan hommat hanskas. Järkyttävän isoja taimia ja palio. Mulla vasta tomaatit lykkää ensimmäästä kunnon lehtiparia, eikä niitä montaa ookkaa. Hyvää huhtikuuta! Eiköhän lumet kohta hulahra.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Vielä kerkiääkin hyvin kasvatuksia tekemään <3 Ihanaa huhtikuuta myös Sinulle! On tosiaan lumet saaneet kyytiä parin päivän aikana :)

   Poista
 2. Ihania suunnitelmia. Kiva kun saatte uuden kasvihuoneen, helpottaa varmasti koko hommaa. :) Iloa huhtikuun ekaan viikkoon! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Uusi kasvihuone tosiaan tulee tarpeeseen :) Ihanaa huhtikuun ekaa viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 3. Ihana saada sinut taas mukaan joukkoon <3

  Salaa haaveilen olevani joskus samassa tilanteessa eli 80 eri lajiketta tomaatteja odottamassa kahteen kasvariin pääsyä :)

  VastaaPoista
 4. Hyvät suunnitelmat, jotka intosi tietäen vielä toteutuvatkin :) Taimetkin ovat jo ihan kasvin kokoisia eivätkä mitään sirkkalehtiä mullan pinnassa. Aurinkoista huhtikuuta ja lumelle kyytiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, ettei mitään kamalaa hasardia tapahdu. Ihanaa huhtikuuta myös Sinulle <3 Lumet ovat vajonneet parin päivän aikana huiman paljon, ihanaa!

   Poista
 5. Oi, uusi kasvihuone kuulostaa upealta! On se vain kumma kuinka niistäkin aina loppuu tila, vaikka talvella tuntuu, että tilaa riittää vaikka kuinka paljon! Teillä on tulossa upea satokausi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, kun kuulin ensimmäistä kertaa ohjeen: hanki kolme kertaa isompi kasvihuone kuin uskot tarvitsevasi. Kuulosti oudolle. Nyt olen ymmärtänyt, että tuo neuvo on ehdottomasti MINIMI, eikä välttämättä edes riitä ;) khih :)

   Poista
 6. Komeita kasveja, ei voi oikein taimiksikaan enää sanoa.

  VastaaPoista
 7. Arvaa mitä mä luin otsikoksi, värikästä oravaistuskelua :D Tuli just kutsu optikolle näöntarkastukseen, kannattais ehkä käydä, hih.
  Voi mitä kaikkea herkullista siellä on kasvamassa, ootte kyllä hyvin omavaraisia kasvisten, hedelmien ja marjojen suhteen jos (tai siis kun) sato toteutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahahahaha, oi että, sie oot I-HA-NA <3 Värikästä oravaistuskeluapa hyvinkin :D

   Poista
 8. On sulla taimet pitkällä jo ja niin tosi vahvoja, ei mitään rimpuloita.

  VastaaPoista
 9. Upeita taimia kertakaikkiaan! Tuolla taimimäärällä lisäkasvihuone tulee varmasti tarpeeseen :) En voi olla ihailematta energiaasi, kun jaksat hyysätä ja koulia koko tuon määrän, mutta varmasti se sitten palkitseekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 Se voi hyvinkin olla, että jossain vaiheessa kesää pohdin jälleen, että kenen idea tämä suuruuden hulluus taas olikaan :D khih

   Poista
 10. En tiennytkään, että Tigerella sopii avomaalle. Pitääkin kokeilla. Mie ostin pihamaalle Principe Borghese -tomaatteja, jotka ainakin viime helle kesänä tekivät syksy puolella ihan tolkuttomasti satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin minulla se kasvoi viime vuonna avomaalla ja teki hyvin satoakin. Ompas hyvän oloinen lajike. Piti heti käydä kurkkimassa siitä lisätietoja :)

   Poista
 11. Onpas sulla paljon kaikkea! Mökille on suunnitelmia mullakin...aurinkoista huhtikuun alkua☀️☀️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, että pääset mökillä nauttimaan kasvatuksen ilosta <3 Mukavaa huhtikuun alkua myös Sinulle <3

   Poista
 12. Jos ei tuolla määrällä ja noilla suunnitelmilla synny omavaraisuutta, niin ei sitten millään!Vau!

  VastaaPoista
 13. Mitäs tuumaat Moneymaker tomaatista? Siitä oli minulla hyviä kokemuksia aikoinaan parvekkeella. Ajattelin keväällä ostaa lähipuutarhalta niitä lajikkeita mitä siellä on tarjolla ja kasvattaa itse sellaisia mitä ei muuten saa. Muistaakseni sekä Moneymaker että Tanskan Vienti olisivat taimina tarjolla. Ajattelin nyt muutenkin hyödyntää terasseja amppelitomaattien kasvatuksessa. Täytyykin laittaa korvan taakse tuo Red Profusion, jos sitä vaikka olisi tarjolla. Pesuhuonekurkku kiinnostaa myös, parista suuresta kurkusta saisi jo reilun pinkan kylpyvälineitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa vielä sanoa siitä mitään, kun kasvatan ensimmäistä kesää. Se kyllä kuulostaa tosi hyvältä <3 Toivottavasti löydät Red Profusion-taimen. Ovat ihan todella hyvän makuisia ja satoa riittää pitkään ja vielä vähän senkin jälkeen.

   Poista
 14. Postauksestasi loistaa suuri intohimo puutarhan pitoon. :)
  Aivan mahtava suunnitelma!Voisinpa minäkin vielä toteuttaa oman unelmani maallemuutosta ja omavaraisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kovasti, että unelmasi täyttyy <3 Maalla on mukavaa asua ja omavaraistelu on aivan ihanaa <3

   Poista
 15. Hyvin on jutut siellä edenneet. Minä oikeasti odotan, miten teillä käy meloneiden kanssa tänä vuonna.
  Ihanaa huhtikuun alkua sinulle Hilu ystäväiseni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on nyt kylvetty ekat melonit ja pidetään peukkuja, että päästään tekemään kunnolla lajikevertailujakin :) Ihanaa huhtikuun alkua myös Sinulle ihana Outiseni <3

   Poista
 16. Siis tuo kiwano. Mielenkiintoisen näköinen hedelmä mutta miten käytät sitä. En vielä ole tutustunut netin ihmeellisestä maailmasta. Entä olisiko hyviä peruna vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin, että syödään ihan tuoreeltaan. Halkaistaan ja lusikoidaan siemenmössö suoraan suuhun :D Perunoista suosittelen kokeilemaan Violet Queen-lajiketta. Se on niin huiman värinen, että on ehdottomasti kokeilun arvoinen :)

   Poista
  2. Pitää kokeilla. Violet Queen, pitää kokeilla. Kiitos vinkistä.

   Poista
 17. Vitsi miten paljon hyviä vihannesten käyttövinkkejä, oikein aloin odottamaan innolla kesää ja sadonkorjuuta! Minusta se on tosi toimiva ajatus laittaa vain niitä hyötykasveja, joita oikeasti käyttää. Olen myös kasvattanut kokeeksi ties mitä ja sittn todennut, että ei meillä niitä tule syötyä, joten saavat jäädä viljelylistalta pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että näistä oli hyötyä :) Se on jännä, miten välillä tulee kasvatettua vuodesta toiseen jotain kasvia, vaikka se on AINA jäänyt ainakin pääasiallisesti syömättä. Mikäli lie tapa :D

   Poista
 18. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty sanotaan. Olet kyllä tehnyt enemmänkin kuin puoliksi.
  Todellakin kannattaa panostaa niihin kasveihin, joita käyttää.
  Mukavaa huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin jos on tila rajallista, niin pitäisi panostaa niihin, joille tulee käyttöä. Mutta välillä sen unohtaa kylvö-innoissaan ;) Ihanaa huhtikuuta myös Siulle <3

   Poista
 19. Mahtavaa olet palannut!!! Olikin jo ikävä. Sinun taimista saa niin paljon voimaa näin etänäkin. Mahtavan määrän olet päättänyt tomaatteja laittaa. Hienoa! Jään malttamattomana odottamaan jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla <3 Tulin niin iloiseksi kommentistasi <3

   Poista
 20. Hurja määrä tomskuja! Hyvältä näyttää ja kanoja kyllä kaipaan, tulee hirveä hinku saada niitä heti kun lukee teidän postauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin niin kuvitella, kuinka paljon kaipaat kanoja. Ne on niin ihania tyyppejä <3

   Poista
 21. Herranen aika! 80 lajiketta tomaattia! Olen ihan sanaton, ja vähän kateellinen :D On kyllä niin huikean mahtava määrä kasvatettavia pelkästään tomaateissa ja vielä eri lajikkeita. aivan huikeeta!

  VastaaPoista
 22. Tilanpuute vaivaa täälläkin vaikka tomaattilajikkeita ei ole kuin 12 mutta kun jokaista on oltava muutama. Olen samaa mieltä, kasvamaan vain sellaista jotka tulee syötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niistä äkkiä melkoiset määrät tulee. Tomaatit vaan on niiiin ihania <3

   Poista
 23. Voi, miten mahtavan kokoisia taimia sinulla jo on ja aivan valtava määrä! Siinä teille riittää herkuteltavaa jo hyvin. Aurinkoista huhtikuuta!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, ettei tapahdu mitään kamalaa hasardia :D Ihanaa huhtikuuta myös Siulle <3

   Poista
 24. Aika huikea lista hyötykasveista sinulla! Paprika kuulostaa kiinnostavalta (ja näyttää kuvassa jo ihan "aikuiselta"!), kiwanosta en edes tiedä mitä se on, ja kesäkurpitsa on ehdottomasti yksi haavelistani lajike sitten kun uskaltaudun joskus itse viljelemään torpan pihalla jotakin (nimim. ei mikään viherpeukalo)
  Minullakin omenapuut tuottivat viime syksynä valtavan sadon, mutta laatu oli niin kehno että käyttöön päätyi vain pikkuinen murto-osa hedelmistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä kesäkurpitsaa, se on melko varma onnistuja <3 Tuntui ihan kamalalta raahata kompostiin niitä omenoita viime syksynä :(

   Poista
 25. Minua suorastaan kiukuttaa tilan puute! Muutama hassu taimi mahtuu kasvamaan ja tilaa pihalla vaikka kuinka! Tilan puute on puutarhurin tuska

  VastaaPoista
 26. Olen niin kade valoisista ikkunoista... Meillä on niin vähän, etten ole vieläkään kylvänyt mitään, kaikesta on aina tullut niin pitkiä laihoja risuja, jotka ei koskaan valmista mitään, että jätän suosiolla ihan myöhäiseen ne touhut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, jos ei ole kunnon ikkunoita niin sitten on pakko olla kasvivalot, jos taimia haluaa kasvatella. Isot ikkunat ovat todella puutarhurin ystävät :) Edellisessä kodissa ei moisia ollut ja harmitti keväisin ihan kamalasti.

   Poista
 27. Ihan hengästyttävän paljon kaikkea kasvatettavaa! Kivaa ja innostavaa seurata. Mukavaa kevään jatkoa!

  VastaaPoista
 28. Wau minkä kokoisia paprikantaimia! Omani ovat vasta sellaisia 15 senttisiä nysiä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!