Värikästä omavaraistelua. Osa 2

Yhteispostaus-sarjamme, jossa useampi henkilö kirjoittaa siitä, kuinka pyrkii kohti omavaraisuutta, jatkuu jälleen. Kyseessä on siis Facebookissa olevan Omavaraisuus blogeissa-ryhmän postaussarja, jota kirjoittaa joukko bloggaajia, jotka kukin pyrkivät omalla tavallaan ja panoksellaan kohti omavaraisempaa elämää. Jokaisen kuun ensimmäinenä maanantaina ilmestyy sarjan uusi osa. 

Tänä vuonna hyppäsin kelkkaan vähän myöhässä ja ensimmäinen postaukseni sarjaan ilmestyi vasta viime kuussa. Kyseisessä postauksessa kerroin, mitkä ovat tälle vuodelle omat suunnitelmani omavaraisuuden lisäämisen suhteen ja mitä aion kasvattaa, sekä missä vaiheessa taimeni olivat tuolloin.  Pääset lukemaan postauksen klikkaamalla tästä. 

Lyhyesti kerrottuna oma tavoitteeni tälle vuodelle on opetella kasvattamaan vain sitä, mikä oikeasti tulee syödyksi. Jonkun verran hyvää kasvatustilaa on mennyt hukkaan, kun olen kasvattanut lajeja, joita meillä ei sitten kuitenkaan syödä. Edellisessä postauksessa kerroin asiasta enemmän, mutta olen jo kuukauden aikana ehtinyt kertaalleen kääntämään takkini.

Kerroin, etten aio kasvimaalta antaa tilaa lehtikaalille juuri ollenkaan, sillä sitä ei meillä kulu, kun muut eivät siitä ole niin innoissaan. Käytän itse lehtikaalia smoothieissa ja talven aikana niiden teko väheni melko pieneen määrään, joten lehtikaalin kulutus oli vähäistä. Nyt olen kuitenkin alkanut tekemään päivittäin Wellness-pirtelöä, johon laitan reilusti lehtikaalia, eli toisin sanoen määrää täytyy lisätä, sillä kuukauden aikana olen käyttänyt lähes kaikki pakastamani lehtikaalit. Ensi talvena moinen määrä ei riitä alkuunkaan, joten lehtikaalia laitan reilusti enemmän pakkaseen. Lehtikaalia en kuitenkaan kasvata enempää kuin viime kesänä, sillä iso osa sadosta jäi niille sjoilleen, kun näytti siltä, ettei niitä syödä. Pakkanen oli syksyllä niin täynnä, etten "turhuuksia" sinne enää laittanut. Lehtikaalia laitoin vain kaksi suurta pussia, mutta nyt niille täytyy varata enemmän tilaa. 

Näppärää, kausi ei ole kunnolla vielä alkanutkaan ja suunnitelmat jo muuttuivat. Tämähän suunnitelmien teossa on hienoa. Ne helpottavat tekemistä, mutta niitä voi tarvittaessa muuttaa.Päärynä


Lumesta ja hyisen kylmästä ilmasta huolimatta puutarhakausi on jo alkanut ja hyötypuutarhailijakin  valmistautuu täyttä päätä uuteen kasvukauteen. Meidän kasvimaa on pienehkö lavakauluskasvimaa, jonka viime viikolla kitkin. Talvella kasvimaalle on heitelty tuhkaa, joten nyt keväällä vain lannoitan sen. Kylvöt meinasin aloittaa ensi viikolla, nimittäin härkäpavut eivät koleudesta piittaa.


Vielä en ole tarkkaa suunnitelmaa kasvimaalle tehnyt. Teen vuosittain suunnitelman paperille ja säilytän nuo suunnitelmat, sillä seuraavana vuonna pääsen niistä katsomaan, mitä missäkin on kasvanut ja tekemään uuden suunnitelman huomioiden viljelykierron. Vaikka kuinka kuvittelisi, että muistaa, mitä missäkin on kasvanut, niin yllättävää kyllä, talven aikana muisti on saattanut vähän haperoitua. 

Sisäkylvöt on nyt saatu päätökseen ja nyt vain odottelen, että ilmat lämpiävät niin paljon, että taimet saa ulos. Osa tomaateista viettää päiväkoti-elämää, eli vien ne päiväksi kasvihuoneeseen ja tuon yöksi sisälle. Tämä on helpottanut tilan puutetta, joka alkoi jo olemaan turhan hankala. 

Kasasimme HerraMiehen kanssa uuden kasvihuoneen viime kuun loppu puolella. Vielä on viimeistelyhommia, mutta taimet ehtivät hyvin uuteen kasvihuoneeseen, kunhan lämpenee. 12-neliöinen Nuoli-kasvihuone tuo taas kivasti lisätilaa kasvatuksille. Nyt käytössä on siis 30 neliötä kasvihuonetilaa, joka käytetään jälleen tehokkaasti hyödyksi. Ahdasta tulee varmasti olemaan, mutta ei kai sitä nyt tyhjänä kannata kasvihuoneita pitää? 

Strong-kasvihuoneen pesin jo joitakin viikkoja sitten ja eilen kävin kasvupedit laittamassa kuntoon. Meiltä hajosi lopputalvesta vesipumppu (tai mikä lie), jonka kautta puutarhan vesi on saatu. En ole viitsinyt sisältä lähteä vettä roudaamaan, mutta nyt kun on sadellut, niin olen saanut vesikonttiin vettä ja eilen veimme Strongiin 200-litraisen vesipytyn ja täytimme sen. Sitten kun ilmat lämpenevät, niin kasvihuoneessa vesikin lämpenee nopeasti päivisin ja yöllä se taas tasaa lämpöä. Ihan en kyllä uskalla luottaa, että vesisaavi pitäisi koko 18-neliöisen kasvihuoneen plussan puolella jos pakkasta tulee, mutta helpotusta se tuo joka tapauksessa.

Toivon kuitenkin, että saamme vesiongelman hoidettua, sillä muuten kasvihuoneessa olevien kasvien kanssa olen pulassa. Ne kuitenkin kaipaavat vettä, vaikka välillä sataisikin. Tämän ongelman olen kuitenkin jättänyt HerraMiehen vastuulle, joten luotan siihen, että asia hoituu.Päiväkotilaiset viime viikolla


Jotain on siis tapahtunutkin jo, mutta paljon vielä riittää töitä. Työlista pitäisi tehdä, jotta kaikki tulisi tehtyä ajallaan. En vain ole vielä ennättänyt sitä tekemään. Kalenteriin kirjoitan aina maanantaisin viikon jokaiselle päivälle, mitä pitää tehdä, mutta semmoinen yleinen työlista on vielä tekemättä.

Taimista toki pitää vähän kuvia laittaa. Paprikat jatkavat hyvää kasvuaan. Kerroin viime viikolla, että olin stressannut sitä, ettei paprikan taimia ole tarpeeksi ja olin harmitellut sitä, ettei niitä enää ehdi kylvää. Selvitellessäni taimikaaosta (se on oikeasti kuvaava termi tällä hetkellä) päätin laskea paprikan taimet ja totesin itselleni jääviä olevan 43 kappaletta. Sain itse tästä hyvät naurut ja näyttipä tämä ilahduttavan muitakin hohotuksesta päätellen. Miten omalle suuruuden hulluudelleen voi sokaistua näin lahjakkaaasti? Huimaa! Mutta, yksi stressin aihe vähemmän. Uskon, että pärjäämme tuolla taimimäärällä. Ensimmäinen paprika alkaa kypsymään


Tomaateissa on ensimmäiset mini-mini raakileet. Tosin amppelitomaatti Red Profusion F1 on kiukutellut. Se alkoi tekemään nuppuja jo maaliskuussa, mutta jostain syystä nuput eivät kasva, eivätkä aukea. Ne vain jurnuttavat. Toisaalta, taimi on tehnyt kokoajan uusia nuppuja, joten jos ja kun se lähtee nuppujaan availemaan, niin sitten kukkia on kerralla todella paljon. Katsotaan miten käy. Outoa käytöstä joka tapauksessa. Olen yrittänyt häntä opastaa, että nuput on tarkoitus kasvattaa isoiksi, avata kukkansa ja alkaa tekemään satoa, mutta ehei, ei se usko minua.
Kiwanoiden kanssa olin myös ihmeissäni. Olin lannoittanut ne ja jonkin ajan kuluttua ne alkoivat kuivattamaan lehtiään. Ajattelin, että varastolannoite oli niille liikaa ja toivoin, että tilanne korjaantuu. Mutta ei korjaantunut, aina vain enemmän se kuivatti lehtiään. Asiaa tutkailtuani totesin, että ilmeisesti kyseessä kuitenkin oli ravinnepuutos ja aloin antamaan niille kastelun yhteydessä lannoitetta. Nyt tilanne on selvästi parempi, mutta yllätyin oikeasti todella paljon.


Kiwanot kurkottelevat korkeuksiin


Kiwanot ovat siis itselläni ensimmäistä kertaa kokeilussa, kuten myös pesusienikurkku. Pesusienikurkku näyttää viihtyvän hyvin ja siitä olen tekemässä tällä viikolla ihan omaa postaustaan. Hyvin mielenkiintoinen kasvi.


Luffa, eli pesusienikurkku


Melonit ovat myös hyvässä kasvussa ja loppuviikosta kylvetyt kesäkurpitsatkin alkavat pikku hiljaa itämään. Nyt taimien osalta vain odotellaan.Vesimelonin taimia


Emme sen suuremmin omavaraiseksi tule aprikoosi-, persikka- tai aitoviikunapuiden sadolla, mutta kerron niidenkin tilanteesta tässä samalla vähän. Aprikoosi kukki aivan valtavasti, mutta pölytys ei onnistunut kauhean hyvin. Vain 6 raakiletta siihen alkoi kehittymään ja nekin tipahtivat jostain syystä erään yön aikana. Liekkö saunatupamme olisi sille liian viileä? Persikkapuussa on useampikin raakile ja se ainakin toistaiseksi näyttää ihan hyvältä. Aitoviikunan hedelmät myös kasvavat huimaa vauhtia. Toivotaan, että niistä saadaan satoakin.


Aitoviikuna


Tämän kuukauden teemana oli postauksissa maan parannus, aitaaminen ja vinkit kasvimaan tekoon.  Olen vähän huoleton kotipuutarhuri maan suhteen, joten meillä maanparannus tapahtuu hyvin yksinkertaisesti: talven tuhkat viedään kasvimaalle ja kasvihuoneeseen ja kompostit tyhjennetään samoille paikoille. Kesällä käytän reilusti ruohosilppua katteena ja lannoitteena, joten samalla siitä tulee myös maanparannus ainesta. Yksinkertaista ja helppoa. 

Vinkkini kasvimaan tekoon: tee suunnitelma paperille huomioiden viljelykierto ja kumppanuuskasvit. Kylvä kasvimaalle myös kukkia! Kehäkukat ja samettiruusut ovat kauniita ja sen lisäksi ne auttavat torjumaan tuholaisia sekä houkuttelevat pölyttäjiä. 

Yhteispostaussarjahan ei olisi yhteinen homma, ellei siihen osallistuisi muitakin. Käy kurkkaamassa, mitä muille sarjaan osallistuneille kuuluu ja millaisia vinkkejä heillä on tarjolla:

Ku ite tekee
Villa Koira
Sorakukka
Torpan tyttö
Laura eli Javis
Riippumattomammaksi
Alussa oli Vehkosuo
Maalaiskaupungin piha
Korkeala
Elämää korvessa
Palokankaan pientila
Urban Farming
Kohti laadukkaampaa elämää
Puutarhahetki
Metsäläisten elämää
Sarin puutarhat
Tsajut

38 kommenttia:

 1. Sinulla on niin omissa sfääreissä tämä kasvatus, määrät ja lajikevalikoimat ihan huimat! Ihanaa, että satoa alkaa nyt jo pikku hiljaa muodostua, vaikka kesä ei ole vielä alkanutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, vähän lähtenyt lapasesta. Mutta toisaalta, onneksi tämä on sitä onnellista hullaantumista ;)

   Poista
 2. Mahtavaa puutarhurointia!❤
  Oma onnistumisentunne tuli tänä keväänä toistaiseksi hyvinvoipista tomaatintaimista(viime vuonna epäonnistui)joten ainakin toivon,että syön jonkun itsekasvattamani tomaatin kesällä.😊Suunnitteilla ne siirtää maalle kun isäntä saa ensin tehtyä pienen kasvihuoneen vanhoista ikkunoista.
  Tuo aitoviikuna minua kiinnostaa.Olen nähnyt sen ihanana huonekasvina monissa sisustuslehdissä.Kreikassa aikoinani asuessani meillä oli takapihalla upea viikunapuu,ja voi minkä makuiset hedelmät,kun aurinko ne kypsiksi helli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihanaa, että tomaattisi voivat hyvin <3 Toivotaan, että saat runsaan sadon, joka korvaa viime kesän pettymyksen :) Aitoviikunan taimen ostin Viherpeukaloilta jonain syksynä eurolla :D En ole ikinä viikunaa ainakaan tuoreena maistanut, joten mielenkiinnolla odotan tätä :) Oiih, Kreikassa varmasti hedelmät ovat ihan omaa luokkaansa!

   Poista
 3. Hyvät vinkit! Noilla samoilla mennään täälläkin. Jos ei kasveille kelpaa, niin sitten ollaan ilman :D Hyötykasvitilanteesi vaikuttaa oikein lupaavalta. Taas on paljon monipuolista satoa tulossa, ensimmäiset jo aivan pian. Aurinkoista, lämmintä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, liikaa ei ehdi höösäilemään :D Ei enää millään malttaisi odottaa, että pääsee maistelemaan herkkuja, hjam hjam :) Ihanaa viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 4. Sulla on kyllä hyvän kuuloiset suunnitelmat. Koska olet nainen puutarhapuuhissa, on sinulla oikeus muuttaa mieltäsi jopa lehtikaalin suhteen :) Itse jäin jumiin lehtikaalichipseihin :)
  Ihanaa viikkoa sinulle Hilu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, juuri noin! Naisella on oikeus myös puutarhapuuhissa muuttaa mielipidettään, khih :D En ole vieläkään saanut aikaiseksi kokeilla lehtikaalisipsejä. Lupaan kautta kiven ja kannon tänä vuonna kokeilevani niitä! Ihanaa viikkoa myös Sinulle ihana <3

   Poista
 5. Suunnitelmat on ainakin kohillaan ja taimia riittää! Voin kuvitella, että tekisin itekin kovasti paperisuunnitelmia, jos hurahtaisin noin. Omalta maalta on kyl kiva saada satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma sato on kyllä niin parasta <3 Tulee huomaamatta syötyä hurjat määrät vihanneksia :D

   Poista
 6. Minä tein suunnitelmat paperille syyskylvöjen osalta ja hukkasin ne. Nyt sitten vaan odotellaan, mitä nousee mistäkin! ='D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, miten papereilla onkin taipumista kadota! Jännitystä elämään :D

   Poista
 7. Kuulostaapa huolettomalta tuo puutarhan teko. Sitten kun lukee kaikkia sun taimi kasvatuksia niin ei voi kuin hämmästellä. Luulin jo tottuneeni sinun runsaaseen taimikasvatukseen mutta aina yllätyn kuinka paljon niitä oikeasti on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä vähän huoleton. Aina joskus pohdin, että saisimmeko enemmän satoa, jos olisin tarkempi ja vähemmän huolettomampi, mutta toisaalta, menee tämä näinkin ja satoakin ollaan saatu, joten samalla mennään :D

   Taimissa enemmän on enemmän ;) khih

   Poista
 8. paljon on enemmän, mut koskaan ei liikaa! olipa mainio postaus, tykkään kovasti näistä teema postauksista. itsekin teksis mieli, mut vaatiikohan tämä naamakirjaa, kun sellaista en itse pidä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Sarjaan osallistuminen ei edellytä naamakirjaa. Meillä on muutama naamakirjaton bloggaaja mukana ja Satu on ollut heidän kanssaan yhteyshenkilönä, eli Satulle on lähetetty oman postauksen linkki ja Satu on lähettänyt vastaavasti muiden linkit :) Eli mukaan vaan <3 Satun löydät www.tsajut.fi osoitteesta <3 Ihana, että innostuit tästä :)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. kiitti kovasti tiedosta Hilu:)) aiheet ovat kovin kiinnostavia ja olen niihin liittyviä postauksia aina välillä tehnytkin. tää yhteispostaus sais varmaan vieläkin enempi miettimään omia tekemisiä ja niiden merkitystä.
   ps sorry sähläyksestä, ekaan vastaukseen tuli liikaa painovirhepaholaisia, joten poistin sen.

   Poista
 9. On sulla siinä kantamista, kun kiikutat noin valtaisaa määrää päiväkotilaisia kasvariin ja takaisin :D Käy varmasti kuntoilusta!

  Ihana kuulla, että joku muukin on huoleton maanparantaja :) Ja rohkaisevaa siinä mielessä, että satoa saatte noin valtaisia määriä vaikket mittailekaan alvariinsa kasvualustan ph-arvoja tai laske kaavoilla ravinneannostuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En sentään kaikkia kiikuttele edestakaisin :D Vain suurimpia. Ei tekisi huonoa pienemmillekkään taimille, mutta en viitsi, koska laiskuus ;)
   Juu, ei ole minun juttu nuo mittailut ja laskeskelut :D Sinne päin ja se riittäköön :D

   Poista
 10. Näitä juttujasi on kyllä kiva seurata ja intoasi puutarhailuun. Kasvihuone olisi kyllä ihana, siitä haaveilen ain akeväisin, kaupunkiin meillä ei sellaista saisi sopimaan pikkuriikkiselle takapihallemme, onneksi pari kasvilavaa mahtuu hyvin ja ruukkuja ihan omiksi tarpeiksi, intoa kyllä piisaa ja mopo karkaa aina vähän käsistä;) Nyt odottelen, että ilmat lämpiäisivät.
  Olisi kiva kuulla lisää juttua kokemuksistasi liiasta tai liian vähäisestä lannoittamisesta ja koska ja kuinka paljon esim. tomaateille, chileille, paprikoille ja kurkuille lannoitteita ja mitä suosittelet ja vähän mullasta ja istututtamisesta, kuinka syvään ja kuinka tiheään voi/kannattaa pienessä tilassa taimia laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos postausvinkistä. Laitankin sen ylös. Nuo ovat varmasti niitä asioita, joita moni etenkin aloitteleva kotipuutarhuri pohdiskelee <3 Minusta (hyöty)puutarhailussa on se ihana puoli, ettei puutarhan koolla ole väliä. Myös pienellä pihalla tai parvekkeella voi kasvattaa herkullista satoa, hjam :)

   Poista
 11. Vain 43 paprikan taimea! 😃 Mieti jos jokainen tekee vaikka 4 paprikaa niin teillä on siinä jo 160 kappaletta syötäväksi. Mutta ymmärrän täysin innostuksesi. On niitä mukava määrä minullakin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, 160 paprikaa kuulostaa niin hyvältä, khih :D Paprikat tuppaavat olemaan hullaannuttavia. Kuten myös tomaatit :D

   Poista
 12. Tuli vallan hengästyminen kun luin vauhdistasi👏hyvältä näyttää ja kuulostaa.
  Lannoittaminen onkin vaikeaa. Saman pulman kanssa olen itse pähkäillyt🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Lannoittaminen on asia, jota tulee opiskeltua joka vuosi ja tänäkin vuonna kokeilevan vähän uusia juttuja. Ehkä senkin vielä joskus oppii silleen, ettei tarvii miettiä asiaa niin paljoa? :D Tai no, ei kai sitä tarvitsisi, jos ei aina etsisi helpompaa ja edullisempaa vaihtoehtoa :D

   Poista
 13. Kadehdittavaa järjestelmällisyyttä tuollainen suunnitelmien kirjaaminen ja varsinkin se säilyttäminen. Ja äärettömän järkevää, niinhän niistä sitten on aitoa hyötyä. Saatan pikkasen myös vihertää noiden kasvihuoneiden osalta, kateudesta siis 😊. Kuulostaa tosi reippaalta teidän touhut! Ja onhan sulla kaikkea eksoottistakin kasvamassa, hedelmiä ja pesusienikurkku. Hyvää kasvattelun jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järjestelmällisyys ei yleensä ole hyveeni, khih. Mutta puutarha-kirjaukset yleensä aina löytyvät...jostain ;) Olen itsekin ihan innoissani siitä, että nyt kasvihuonetilaa taas riittää. Sanoin jo, että jos alan vielä kolmannesta kasvihuoneesta puhumaan, niin sitten pitää jo HerraMiehen sanoa, että ei käy. Tosin lisäsin, että jos näin kävisi, niin ei saa oikeasti toppuutella, koska silloin oikeasti tarvitsen lisätilaa ;) Ihanaa toukokuuta Sinulle!

   Poista
 14. Teillähän on siellä homma hyvässä vauhdissa! Meilläkin suunnitelmat muuttuu, enkä pidä sitä yhtään kummallisena juttuna. Toi lehtikaali on sellainen juttu, etten oikeen keksi sille mitään käyttöä, vaikka tiedän miten monipuolinen se on jos viitsii. En ole jostain syystä viitsinyt, vaikka sitäkin meillä on kasvanut. Olen sitten iloinnut lehtikaalista siten, että se jaksaa olla vihreänä pitkälle talveen, kun muu puutarha on talviunilla ja osin lumen peitossakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikaali on kyllä tosi ihana myös koristearvoltaan. Viime syksynä ihailin monena aamuna, kun lehtikaalien pinnalle oli kastehelmet jäätyneet. Niin kaunista <3 Noissa smoothieissa ja Wellness-pirtelöissä lehtikaalia saa menemään hurjat määrät. Hjamiiii!

   Poista
 15. Asuvatko hedelmäpuut siis talvella ruukuissa sisällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aitoviikuna, aprikoosi ja persikka asustavat talvet kellarissa. Sielä ne ovat oman onnensa nojassa siihen saakka, kunnes alkavat pukkaamaan lehtiä tai nuppuja :)

   Poista
 16. Suunnitelmia pitää olla ja niitä täytyy muuttaa tarpeen mukaan. Niinhän se menee ja pitääkin mennä.

  VastaaPoista
 17. Eikä! Tuo pesusieni kurkku himottaa kokeilla kyllä itsekkin. Tänä vuonna ei päässyt vielä testaukseen mutta jospa jo ensi vuonna!

  VastaaPoista
 18. Prismassa näytti olevan pesukurkkusienen taimia. Pitää varmaan käydä hakemassa, vaikka alumperin ajattelin etten sitä ota tälle kesälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijjaa, jopas. Ihanaa, että myös näitä erikoisempiakin juttuja alkaa löytymään taimina :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!