Kompostointi - haaste

Sain Kivisen Vilman piha-blogista haasteen, jonka ideana on kertoa vapaamuotoisesti omista kompostoreista ja omasta kompostoinnista. Haasteen saa toki napata ilman haastamistakin.  Haasteen saaminen sattui sopimaan hetkeen, sillä tarkoitukseni oli muutenkin kompostoinnista postata. 

Meillä syntyy keittiöjätettä melko vähän. Lähinnä kuoria ja käytettyjä suodatinpusseja kahvinporoineen. Kuoret menevät kanoille, samoin kuin kaikki muu kanoille syötäväksi kelpaava. Kuitenkin yllättävän nopeasti kompostiastia täyttyy ja sitä saa olla tyhjentämässä parisen kertaa viikossa. Viime talvena kompostorin jäätyessä olimmekin ongelmissa, kun molemmat kompostorit olivat täynnä, eikä niitä päästy tyhjentämään.  Meillä on siis kaksi Biolanin pikakompostoria ja tänä syksynä niitä on täyttänyt keittiöjätteen lisäksi huonot omenat. 



Kompostointi pikakompostorilla


Myönnän olevani laiska kompostorin hoitaja. Keittiöjätteet ja kuivike heitetään kompostoriin ja aina silloin tällöin sekoitetaan. Tyhjennysvälit tuppaavat olemaan aina liian pitkiä. Tänä kesänä tyhjensin kompostorit kerran ja tällä viikolla olisi tarkoitus tehdä uusi tyhjennys. Molemmat kompostorit alkavat olemaan täynnä ja ne alkavat kylmenemään. Jos niitä tyhjentäisi ja täyttäisi säännöllisesti, niiden toiminta pysyisi paremmin yllä. Pikakompostorit onneksi toimivat melko hyvin ilman jatkuvaa höösäämistäkin. Vaikka ne välillä kylmenevät, on tyhjennettävä massa sopivaa käyttöön ottoa varten ja tyhjentämisen jälkeen kompostorit alkavat nopeasti taas pöhisemään niinkuin kuuluukin.


Olen tänä kesänä päässyt testaamaan Biolanin kompostorin hoitosettiä, jossa on möyhennin, tyhjennysavustin ja seinäteline. Möyhentimellä kompostoitavan massan sekoittaminen on helppoa ja nopeaa. Tyhjennysavustimen avulla tyhjennettävän massan saa helposti otettua reunoja ja takaosaa myöten ilman, että likaisi kätensä. 



Kompostorin hoitosetti



Kesän aikana meillä on ollut käytössä Biolanin Komposti- ja huussikuivike, jota käytämme myös ulkohuussissa. Olemme peittäneet viedyn keittiöjäätteen kuivikkeella. Ohjeiden mukaisesti kuiviketta laitetaan kolmas osa tuodun jätteen määrästä. Meillä heitetään kauhallinen ja jos näyttää, että massa on liian märkää, on kuiviketta laitettu vielä toinen mokoma lisää. Melko huoletonta kompostorin käyttöä siis.

Kun ilmat vielä vähän kylmenevät, siirrymme käyttämään Biolanin talvikuiviketta, johon on lisätty rypsirouhetta, jonka sisältämä typpi edistää kompostorin tehokasta toimintaa. Toivon, että ensi talvena säästymme jäätyneiltä kompostoreilta. Toisaalta, jos hoidamme yhtä laiskasti kompostoreitamme, ei mikään kuivike yksinään voi kunnon pöhinää pitää yllä, joten yritän itsekin olla aktiivisempi kompostorin hoitaja! Säännöllinen täyttäminen olisi talvella tosi tärkeää. 

Molemmat Biolanin kuivikkeet pitävät massan ilmavana ja imevät siitä liian kosteuden. Liian märkä kompostihan alkaa vain mätänemään ja haju todella on sen mukainen. Toinen kompostorimme jäi tänne edellisiltä asukkailta. He eivät halunneet viedä sitä mennessään ja sen haju oli jotain aivan käsittämätöntä. Kun olin kompostorin tyhjentänyt, haisi koko pihapiiri (ja varmasti myös naapureiden pihat) monta päivää kammottavalta ja kaikki vaatteet, joita olin pitänyt tyhjennys operaation aikana, oli pakko pestä samantien. Ei kokemuksena mitenkään järin miellyttävä, enkä halua sitä enää välttämättä uudelleen kokea. 



Kompostikuivike on tärkeä osa onnistunutta kompostointia


Pikakompostereiden lisäksi meillä on perinteinen lehtikomposti, johon viedään osa lehdistä ja muusta puutarhajätteestä. Kaikki ei sinne tosin mahdu ja osa heitetään yhteen kasaan erääseen rinteeseen, jota kanat rakastavat. Kesällä lehtikompostissa muuten viihtyvät kesäkurpitsat erinomaisesti, vink vink. Samalla kompostia tulee kasteltuakin. Lehtikompostia nimittäin usein vaivaa kuivuus, toisin kuin keittiöjätekompostoria. Liian kuivassa kompostissa maatumisprosessi pysähtyy kokonaan. Toisaalta, se ei sentään ala haisemaan. Ihan kuin olisin jotenkin traumatisoitunut jostakin hajusta, khih. 

Meillä kierrätetään jollainlailla kaikki puutarhasta tuleva jäte. Joko kompostoidaan tai sitten hyödynnetään polttamalla tai uusien kukkipenkkien alustoina. 

Kompostorien valmis (ja puolivalmis) massa hyödynnetään arvokkaana kasvualustan parantajana ja lannoittajana niin kukkapenkeissä kuin hyötypuutarhassakin. 




Komposti sopii lannoitukseen ja maanparannukseen



Itse haastan kompostoinnistaan kertomaan seuraavat bloggaajat: 

Mummon päivitykset blogin Kirsti 
Anun puutarha blogin Anu
Puutarhahetki blogin Tiiu

Toki tästä saa napata kopin kuka tahansa! Ihanaa torstaita Sinulle! 


*Postauksen sisältämät kuivikkeet ja kompostorin hoitosetti saatu blogiyhteistyönä Biolanilta. Kiitos! 

34 kommenttia:

  1. Ihanaa, kun kerrot aina asiat niin monipuolisesti, onnistumiset, epäonnistumiset, löyhkät ja kanat ja kaikki :-D Tykkään niin dokumentoivasta tavastasi. Tuo talvikuivike kuulostaa hyvin kiinnostavalta!
    Kompostin kuivuminen on täällä saaristossa jokakesäinen ongelma, eikä kasteluvettä ole niin runsaasti, että sitä voisi tuhrata kompostin kasteluun: täytyy yrittää pitää puutarhan kasvit hengissä eli ne ovat prioriteettina. Mutta on harmi, että kompostista ei saakaan syksyn tullen ihanaa maatunutta lehtikompostia istutuksille, se on pölisevän kuivaa heinä- ja lehtiseosta alkusyksyisin. Nyt lokakuussa se näyttää jo todella paljon paremmalta ja olen sitten puolivalmista kompostia levittänyt kasvien ympärille. Toivottavasti siinä ei ole liikaa typpeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila <3 Sielä on varmaan tosiaan ihan toisenlaisia haasteita kuin täällä. Tämän kesän jälkeen jokainen ymmärtää kuivuus-ongelmaa aivan uudella tavalla! Itsekin olen joskus tosi myöhään levitellyt ihan keittiökompostin tuotteita kukkapenkeille, eikä ne ole siitä suuttuneet, joten toivotaan, ettei sieläkään kasvit vedä herneitä nenään :)

      Poista
  2. Oi, mitä luksusta kaksi pikakompostoria! Ollapa itselläkin, niin ei tarvitsisi mitään avokompostia puutarhajätteille. Talvella kompostorin sulana pysymistä auttaa, jos käy lapioimassa paksun kerroksen lunta kompostorien ympärille ja heittää vaikka vanhan maton tai peiton niiden päälle. Ei pääse jäätymään niin helposti, vaikkei tarpeeksi usein jätettä tulisikaan. Vaikka eipähän se jäätyminenkään mitään haittaa, jos kompostorissa on vain tilaa uusille jätteille :) Kivaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo ovat myös hyviä talvi-vinkkejä kompostointia ajatellen, kiitos <3 Mukavaa loppuviikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  3. Nuo lämpökompparit ovat ihan luksusta! Mulla on kaksi sellaista isoa Biolanin kompostoria, jonne laitan keittiöjätteet (ne mitä kanoille ei voi antaa), kompostoivan pihavessan jälkikompostiaarteet ja väliin ruohosilppua ja muuta eloperäistä maatuvaa. Hyvin nekin ovat toimineet ja tarpeeksi isot meille kahdelle :D :D :D. Talvikuivike oli minullekin uusi tuttavuus! Pitkään aikaan ensimmäisen kerran viime kesänä kompostia jouduin kastelemaan. Talvijäätyminen jostain syystä meillä on satunnaista, kevät kyllä nopeasti laittaan kompparin toimimaan ja kuumentumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. LÄmpökompostorit tosiaan ovat ihan huippuja! Keväällä pöhinä alkaa aina ihanan äkkiä! Meilläkin taisi viime vuosi olla eka kerta, kun kompostori pamahti jäähän. Ehkä talvella kahden kompostorin käyttö oli vähän huono juttu, kun molempiin ei riittänyt tarvittavan paljon uutta matskua...

      Poista
  4. Hankin tänä kesänä alesta toisen Biolanin pikakompostorin, ne ovat toimivia, eikä niihin pääse jyrsijät kovasta yrityksestä huolimatta. Hienoa on myös se, että niihin saa vara-osia, vanhasta rikkoontui sarana. Uudet saranat oli helppo asentaa. Komposti on erinomainen maanparannusaine ja omasta jätteestä tehtynä tietää mitä se sisältää. Koskaan ei kompostori ole haissut pahalle, mutta ehkä niin kävisi jos sen hoidon laiminlöisi kokonaan. Joskus kompostori on päässyt jäätymään talvella, silloin olen saanut sen käynnistymään laittamalla kuumaa vettä sisältävän kanisterin kompostoriin ja vähän herätettä. Vesikanisterin jäähdyttyä toimenpiteen voi uusia ja aina on kompostori herännyt. Sama kikka herättää myös jäätyneen ulkokäymälän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo todella on plussaa, että on varaosia saatavilla. Ovat kuitenkin arvokkaita hankintoja, niin on tärkeää, että ovat myös oikeasti pitkäikäisiä. Tuo vesikanisteri-kikka on oikein hyvä :) Meillä se vesikanisteri ei vaan enää mahtunut kompostiin, kun se oli niin täynnä, khih. Olisi ehkä vähän aiemmin voinut alkaa asialle jotain tekemään :D

      Poista
  5. Minulla tulee myös biojätettä melko vähän, mutta lämpökompostori on silti käytössä :) Talvella pidän sitä toiminnassa hevosen pissalla, sitä kun riittää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hevosen pissa on varmasti toimivaa tuohonkin asiaan :) Eikä siitä varmasti ole pulaa, khih :D

      Poista
  6. Meillä on yksi lämpökompostori ja toimii hyvin kun kuivikkeena käyttää vain marsujen häkin vanhat purut. Kerran viikossa vaihdetaan purut häkkiin ja se riittää kompostiin sopivasti viikoksi kun jätteitä tulee n.kolme sangollista viikossa. Jos meinaa jäähtyä niin sitten vai pitää sekoittaa ahkerammin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin hyvin kuvitella, että marsun häkin purut ovat loistavaa kuiviketta! Ja voi vitsit, miten mahtavaa valmista kompostia teillä tuleekaan. Kyllä puutarha kiittää :)

      Poista
  7. Sinulla on vielä yksi kompostointitapa enemmän kuin minulla, nimittäin kanat hoitavat oman osansa!

    VastaaPoista
  8. Olipas mukava lukea tämä koska meilläkin kompostoidaan :)
    Meillä tuolla pöhisee Biolan pikakompostori ECO220.
    Ihanaa torstai-iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostointi on hieno juttu <3 Mukavaa viikonloppua Sinulle murunen <3

      Poista
  9. Me viedään tuohon talonyhtiön kompostiin kaikki takapihan jäte ja talkoissa saadaan sitten nauttia multaan sekoitetusta kompostoinnin (onko oikea sana) tuotos.
    Ihanaa torstaita sinulle Hilu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä systeemiltä <3 Ihanaa viikonloppua Outi <3

      Poista
  10. Kiitos haasteesta, joka on minulle aika mahdoton tehtävä.
    Luulenpa, että sinun kompostin hoito on vielä säntillistä verrattuna meidän - Herra ja Rouva Huolettoman - kompostointiin.
    Minä vain vien kompostiin tavaraa.😂
    Meidän huushollissa kompostivastaava on Erkki. Täytyy haastatella häntä postausta varten.
    Mukavaa torstai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Khih, pikkuinen haaste siispä ;) Mutta niinkuin puhuttiin, ei ressiä <3 Mukavaa viikonloppua <3

      Poista
  11. Ompa kiva varmaan lukea että miten te puutarhaharrastajat hoitelette tään kompostointi jutun,mielenkiinnolla jään odottelemaan postauksia:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että aihe on kiinnostava <3 Mukavaa viikonloppua <3

      Poista
  12. Kiitos haasteesta! Näitä kompostointipostauksia on ollut mielenkiintoista lukea ja hyvää tietoa sain sinunkin postauksestasi. Kaunista loppuviikkoa teidän perheelle!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos kerkiät haasteen nappaamaan matkaan :) Ihanaa viikonloppua myös teille <3

      Poista
  13. Puutarhajätteet kompostoidaan, mutta talousjätettä aika vähän. Nyt kun tuli uudet pöntöt eri materiaaleille, niin varmaan talousjätettäkin kompostoidaan enemmän. Meillä on appiukon tekemä kompostori, joka toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhajätteiden kompontointi helpottaa jo paljon, kun ei tarvitse niitä lähteä mihinkään roudaamaan. Toivotaan, että uudet pöntöt innostavat myös biojätteen kompostointiin <3 Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  14. Meillä on melko sopivan kokoiset konpostorit meidän porukalle. Kahdella kompostorilla olemme selvinneet. Nyt ennen talvea tyhjennän toisen mullasta, joten se on sitten valmiiksi tyhjä, kun nyt täyttövaiheessa oleva tulee täyteen. Meillä puoliso on ottanut tavaksi kerran viikossa (samana viikonpäivänä) talikolla myöhentää/kääntää kompostoria. Ja sisällä oleva kompostiastia on meillä tarpeeksi pieni, jotta kompostoriin tulee laitettua tasaisesti tavaraa. Mutta lehtikomppstoreihin pitäisi keksiä nyt hyvät systeemit. Lehtiä riittää aina syksyisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvä, kun pääsee tavallaan sopivaan aikatauluun kompostorin kanssa. Sitten sen hoito käy vähän kuin itsestään :) Lehtiä tosiaan tuppaa riittämään :D

      Poista
  15. Meillä on ihan rehellinen paskakasa, missä pöhisee elukoiden lannat. Ne sitten levitellään keväällä mihin milloinkin maanparannusta tarvitaan. Lisäksi meillä on muutama kylmäkompostori, mihin menee lähinnä kahvinporot, teepussit ja sipulinkuoret. Kaiken muun vähäisen biojätteen syövät elukat.

    Tuollaista lämpökompostoria olen vuosikaudet himoinnut, mutta en koskaan raaski sitä ostaa. Maksaa kuitenkin useita satoja euroja. Ehkä vielä joskus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rehellinen paskakasa kuulostaa hyvältä sekin ja uulalaa, mitä matskua siitä saakaan puutarhaan :) Toivotaan, että vielä jossain vaiheessa saat lämpökosmpostorin hankittua <3

      Poista
  16. Meillä on tosi vanha lehtikompostori, mutta en oikein ole vakuuttunut sen toimivuudesta. Niinpä kasaammekin kaikki lehdet maakompostiin ja saamme siitä sitten ajan kuluessa hyvää multaa puutarhan istutuksiin ja kukkapenkkeihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maakompostissa varmaankin kosteus pysyy paremmin ja kun se toimii hyvin, niin mitä sitä hyvää systeemiä muuttamaan <3

      Poista
  17. Kiitos haasteesta, nappaan sen:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!