Vettä vettä vettä!

Eilen illalla alkoi kauan odotettu sade ja jatkui ihan koko yön. Ilma on aivan ihanan raikas ja kaikki vesiastiat ovat täynnä. Jokainen puutarhuri tietää, miten suunnaton onni tänä kesänä tuo sade onkaan. En olisi viime kesänä uskonut, että tulen vielä sadetta kaipaamaan. 

Kiva nähdä, miten kasvit reagoivat sateeseen. Meillä ainakin alkoi näyttämään sille, että kasvien kestokyky helteeseen ja kuivuuteen oli loppunut. Päivisin lehdet lurpattivat ja hortensioiden kukat näyttivät sille, että kuolevat hetkenä minä hyvänsä. Kastelukaan ei auttanut, kun paahde oli niin valtava ja kastelukannun kanssa vesimäärä jäi aina liian pieneksi niihin keleihin nähden, mitä nyt oli. Siispä on mukava nähdä, mitä tapahtuu, kun aurinko seuraavan kerrran alkaa paistamaan. Vieläkö lehdet lurpattavat vai jaksaako kasvitkin jo taas nauttia auringosta. 

Joka tapauksessa itse olen oikeasti todella onnellinen siitä, että saadaan kastelusta vapaapäiviä. Alkoikin jo vähän tuntumaan siltä, että kastelukannu kasvaa käteen kiinni! Onneksi Ilona ja Julia olivat aina kotona ollessaan kasteluapuna. En varmasti olisi tänä kesänä selvinnyt kastelupuuhasta yksinäni! 

Satoiko teillä päin vettä vai vieläkö kuivuus on riesana? Pidän peukkuja, että jokaisen yli on mennyt hyyyyyvin hitaasti kunnon sadepilvi, joka on puhdistanut ilman ja antanut uutta vireyttä luonnolle! 

Leppoisaa ja ihanaa sunnuntaita Sinulle! Itse lähden illaksi töihin ja nyt hetkeksi lähden (yllätys yllätys) kasvihuoneeseen puuhastelemaan. Huomenna muuten on jälleen Askel askeleelta kohti omavaraisuutta yhteispostauksen aika. Luvassa on onnistumisia, mutta myös epäonnistumisia... Sarjan edellisen postauksen pääset lukemaan tästä klikkaamalla.  Kyseessä on siis Facebookissa olevan Omavaraisuus blogeissa-ryhmän yhteispostaussarja, jossa jokainen on tehnyt suunnitelmia oman omavaraisuuden kehittämisen suhteen ja kerran kuukaudessa katsotaan, miten tavoitteet ovat edistyneet. Asiasta siispä lisää huomenna! 

37 kommenttia:

 1. Meillä satoi eilen juuri senverran että pihalla kaikki tekstiilit, keinun pehmusteet, pöytäliinat ym. muut koristelut kastuivat aivan läppimäriksi, kun se sade pääsi yllättämään. Maa ei kyllä kastunu kun pinnalta. Iloinen kyllä saa olla tuostakin vähästä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääh, tuo on kyllä paha! Toivotaan, että saatte pian lisää vettä ja että kerkiätte ennen sitä ottamaan pehmusteet suojaan <3

   Poista
 2. Vesisade olisi todella tervetullutta myös täällä meillä päin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että pilvet ovat matkalla sinne teille päin <3 Täältä ne alkoivat väistymään parisen tuntia sitten :)

   Poista
 3. 20mm saatiin muutama päivä sitten mutta ei se rutikuivan maan kanssa tuntunut missään, nyt ripsii vähän sadepilvestä mutta menee ohi nopeasti. Kunnon sadetta, sellaista hiljalleen tulevaa yösadetta kaivataan kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta, pieni määrä ei enää riitä. Toivotaan, että ennen kuin pinta kuivuu jälleen, niin saatte kunnolla kastelevan sateen sinne <3

   Poista
 4. Pariin kuurosateeseen reilun vuorokauden aikana jäi täällä saldo. Maa kastui parin sentin syvyyteen vanhoissa kukkapenkeissä ja kasvimaalla ja sentin syvyyteen niissä, mihin oli laitettu alkukesällä tilattua multaa. Ilmeisesti se on niin turvepitoista, ettei kuivana ime yhtä tehokkaasti vettä kuin "vanha" saven+hiekansekainen multa. Sain kyllä 200 litran tynnyrin täyteen sadevettä ja muutaman ämpärillisen siihen lisäksi, mutta ne on jo käytetty. Päätin kastella kaikki tämän vuoden perenna- ja pensasistutukset, pahiten kuivuudesta kärsineitä perennoja sekä alppiruusut ja isoimmat luumupuut. Toivottavasti sataisi vielä lähipäivinä lisää vettä sen verran, että kastuisi maa syvemmältäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olisikin hyvä, kun sataisi uudelleen, niin kastelisi kunnolla. Tuo on juuri se hankaluus, kun maa on ihan ruti kuiva, niin ei se ihan heti tosiaan ala vettä itseensä imemään.

   Poista
 5. Kiva, että sielläkin on saatu vihdoin vettä. Täällä satoi yhtenä päivänä lähes kymmenen milliä. Ensi viikoksi on luvattu lisää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että saatte sinnekkin lisää vettä. Ei olisi viime vuonna uskonut, kuinka riemuissaan sitä on vesisateesta :D

   Poista
 6. Jo pelkkä sateen ääni oli ihan musiikkia korville! :) Ja yöllä sai nukutuksi. Tänään onkin sitten ollut kesän eka kunnollinen siivouspäivä, jaksaa touhuta, kun kämppä oli yön aikana ihanasti viilentynyt. Nautin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjää ku on ollu tarpeeks kauan kuumaa, niin viileydestäkin nauttii ihan super paljon ❤ Ja todella oli sade ihanaa musiikkia korville 😊

   Poista
 7. KIVA KUN SAITTE VETTÄ, TÄÄLLÄ EI VAAN OLE TULLUT VETTÄ. HYVÄÄ PYHÄPÄIVÄÄ.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi itku, toivotaan teillekkin päin sadetta ❤ Mukavaa sunnuntai-iltaa ❤

   Poista
 8. Meilläkin satoi viime yönä ja oli kyllä niin odotettu sade:) Kiva kun siellä satoi! Työniloa ja Mukavaa sunnuntaipäivää❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade oli erittäin tervetullut vieras ❤ Ihanaa sunnuntai-iltaa Siulle 😊

   Poista
 9. Kyllä kunnon vesisade on paikallaan. Meillä on satanut nyt viikon verran vähän on ja off. Parina yönä tuli kunnolla ja yhtenä päivänä sen verran, että tuli jo tulvavaroitus.. Ikävä kyllä sateen jälkeen ilma ei ole sen raikkaampi, helle ja hikoilu jatkuu.

  Mä olen aina tykännyt sateesta. Ei haittaa, vaikka tulisi vähän enemmänkin.

  Iloa alkavaan viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo tulvat osaavat olla ikäviä. Toivotaan, ettei semmoisia tulisi, mutta pääsisit kuitrnkin sateistakin nauttimaan ❤ Ihanaa alkavaa viikkoa myös Sinulle ❤

   Poista
 10. Meillä satoi sen verran vettä ettei tarvitse kastella. Aiemmin olen aina kastellut kannulla, mutta tänä kesänä mies asensi vanhan pumpun kaivoon ja sain sillä kastella. Oli helppoa. Siihen asti, kun kaivosta loppui vesi. Onneksi tontilta löytyi vielä toinen kaivo ja voidaan sillä jatkaa kastelua. Lisää saisi vettä sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaivo on mahtava juttu ja helpottaa puutarhan hoitoa kummasti. Olin vähän kauhulla ajatellut, että miten käy jos meilläkin kaivosta loppuu vesi. Huih. Toivotaan että nyt ei enää tulisi niin kamalaa kuivaa jaksoa.

   Poista
 11. Aivan ihanaa että saitte vettä pitkän kuivan tauon jälkeen. Täällä Lähi-Idässä kun elää niin tajuaa miten tärkeä vesi on, etenkin kun yleensä ei sada välillä toukokuu-lokakuu/marraskuu (heinäkuun pikku sade oli superharvinainen poikkeus). Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän kuivuus on ihan hurjan kuuloista! Ihanaa uutta viikkoa myös Sinulle ❤

   Poista
 12. Sen verran rovahti yöllä, että tänään on kasteluvapaa päivä! Jihuu!

  VastaaPoista
 13. Pieni ripsaus sadetta saatiin täälläkin ja kun asteetkin tippuivat niin jo vaan oli kivempi päivä tänään ja sai paremmin hengitettyäkin.
  Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa sinulle Hilu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä sade ja viilentyminen helpottivat oloa varmasti monilla ihan huomattavasti <3 Ihanaa uutta viikkoa myös Sinulle Outi <3

   Poista
 14. Myös meillä saatiin astioihin hyvin täydennystä. Ihana vesi sade. Syksymmällä manataan kun vettä sataa koko-ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että silloinkin sademäärät pysyisivät kohtuullisina ;) Vesiastioiden täydentyminen oli todellinen ilo!

   Poista
 15. Meillä tuli tänään oikein kunnon sade eka kertaa. Kasvit kärsii saa nähdä kuoleeko moni. Istuttaa en aio ennenkuin helteet loppuu .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutustyöt ovat jääneet tosi minimiin tänä kesänä juuri tuon kuumuuden ja kuivuuden takia. Toivottavasti puutarhasi selviää vähäisillä kuolon uhreilla!

   Poista
 16. Ihana vesi sade. Mieli olisi tehnyt juoksennella sateessa kuin pikku poikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mikä jottei! Seuraavalla sateella sitten ;) Meillä aina joskus näitä tälläisiä sadejuoksuja ja hyppypyppy-ilokointia on harrasteltu koko porukan voimin, khih :D

   Poista
 17. Meillä satoi kaatamalla viime yön. Saa nähdä, lakosiko kasveja paljonkin sateen voimasta, mutta onneksi tosiaan kuivuuteen tuli helpotusta. Kivaa uutta viikkoa koko perheelle!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävää kyllä, nyt ei edes harmittanut lakoamiset, kuten joskus on harmittanut. Nyt vaan ajatteli juuri noin; pääasia että saatiin vettä :) Ihanaa uutta viikkoa myös teille <3

   Poista
 18. Täälläkin on satanut, ihanaa! Sadekuurojen välissä olemme koirien kanssa käyneet nauttimassa metsälenkeistä. Sateen jälkeen on raikas ja puhdas ilma hengittää :) Ukkonenkin eilen jyrähteli, mutta onneksi kiersi tästä kauempaa.
  Energiaa ja iloa uuteen viikkoon murunen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateen jälkeen tosiaan on aivan ihanan raikas keli. Eilen oli juuri sellainen fiilis, että vautsi, nyt pystyy hengittämään <3 Ilmeisesti et ole ukonilman ystävä?
   Ihanaa uutta viikkoa myös Sinulle ihanainen <3

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!