Askel askeleelta kohti omavaraisuutta. Vuosi 2018. Osa 3: Suunnitelmien eteneminen

Muistattekin ehkä yhteispostaus-sarjamme, jossa useampi henkilö kirjoittaa siitä, kuinka pyrkii kohti omavaraisuutta. Kyseessä on siis Facebookissa olevan Omavaraisuus blogeissa-ryhmän porukka, joiden jokaisen omavaraisuus aste on hyvin erilainen. Osalla omavaraisuus aste on melko suuri ja osalla taas, kuten minulla, melko pieni. Omavaraisuus on myös paljon laajempi käsite, mitä itse olin alunperin edes ajatellut ja onkin ollut todella mahtavaa lukea muiden postauksia samasta aiheesta ja täten laajentaa omaa ajatteluaan asiasta. Kiitos jokaiselle postaussarjaan osallistuneelle. Jokaiselta olen saanut uusia ajatuksia ja uusia oppeja! Olette kaikki todella upeita tsemppareita matkallani kohti omavaraisuutta <3


Askel askeleelta kohti omavaraisuutta: Osa 1: Suunnitelma-postauksessa kerroin, mitä kasvatuslistaltani löytyy, eli porkkanaa, sipulia, chiliä, makeaa paprikaa, herneitä, kurkkua, perunaa, tomaattia, salaattia, papuja ja kesäkurpitsaa.  Tässä postauksessa kerroin myös toiveesta, että juhannuksena pääsisimme maistamaan ekoja omia perunoita, joten niiden ämpäriin istuttaminen alkaisi olla ajankohtaista. 

Askel askeleelta kohti omavaraisuutta: Osa 2: Suunnitelmien eteneminen-postauksessa kerroin siitä, että toistaiseksi eteneminen oli ollut siementen hankintaa sekä paprikoiden ja tomaattien esikasvatusta. Esikasvatuksessa oli tuolloin makeita paprikoita  (seitsemää erilaista), chilejä ja tomaatteja (reilu kymmenkunta  erilaista). Kaikki olivat vielä melko pieniä taimia. Tarkoituksenani oli, että huhtikuun postaukseen olisin kerinnyt jo tekemään suunnitelmaa kasvimaasta, mutta siitä ei ole vielä ollut toivoakaan. Mihin lie aika hujahtaa, kun tuntuu, ettei ole oikeasti suunnitelmia ehtinyt sen tarkempaan tekemään. Eli, ensimmäinen kosahdus suunnitelmissa, muttei onneksi lopputulokseen milläänlailla vaikuttava. 

Taimet ovat lisääntyneet hurjasti ja tomaattihulluus vinksautti tämän rouvan pään melko huimasti. Kerroinkin, että siemeniä löytyi 74 erilaiseen lajikkeeseen, mutta pyrin siihen, että kasvatan vain 50 erilaista tomaattia. Tämäkin sujui vielä melko hyvin, eli onnistuin kaventamaan valikoiman 57 tomaattiin. Ajattelin päästä helpolla ja laittaa jokaiseen kookospellettiin useamman siemenen samaa lajiketta varmistaakseni itämisen ja sitten vain nyppiväni ylimääräiset taimet pois. Osaako kukaan yhtään arvata, kuinka tässä sitten kävikään? Kyllä vain, aloin taimia kuitenkin koulimaan ja kohta olen takuuvarmasti pulassa niiden kanssa. Taimia on nyt pitkälti yli 100 kappaletta ja kouliminen on vasta aluillaan. Lähes kauhuissani laskin, että lopulta tomaatin taimia on lähemmäs 300. Tämä kuitenkin on mielestäni täysin ymmärrettävä vinksahdus, koska miten kukaan pystyy vastustamaan sinisiä, vihreitä, oransseja, keltaisia, raidallisia, mustia, vaaleita ja erimuotoisia tomaatteja? Hups ja khihii! Mutta ei hätää, ylimääräisille löytynee uudet kodit. Ainakin uskoisin, että erikoisille lajikkeille löytyy ottajia. Itselläni on edelleen tarkoituksena säästään omaan käyttään vain yksi taimi per lajike (paitsi muutamista tarvitsen kaksi...)

Samantyylinen hulluus iski paprikoiden kanssa ja nyt on itselläni ylitarjontaa kermanvalkoisista, lähes mustista ja liloista paprikoista. Niillekkin löytynee uudet kodit melko helposti. 

Suurin osa taimista on ollut makuuhuoneessamme, jossa on kulmaikkuna. Taimipöytä jouduttiin jo vaihtamaan suurempaan ja oho, nyt on sekin täynnä (ensimmäinen kuva). Viherhuoneen ikkunalaudat alkavat pikku hiljaa täyttymään, eli seuraavana ohjelmassa on kevyiden kasvihyllyjen kasaaminen. Viherhuonetta asuttaa teini joka toinen viikonloppu, joten tämä aiheuttaa pieniä pohdintoja, että miten asia saadaan järjestymään siten, että makuupaikka säilyy, mutta myös taimihyllyt mahtuvat ikkunoiden ääreen. Kyse ei siis ole isosta tilasta. Vilpittömästi uskon, ettei tästäkään suurempaa hankaluutta koidu. Onneksi HerraMies on ainakin toistaiseksi ollut hyvin ymmärtäväinen höyrähdykseni suhteen. Ehkä vähän päätään pyörittelee ja ilmoittaa vaimonsa olevan täysin kaheli, mutta kukapa ei vastaavassa tilanteessa noin tekisi? 

Olen nyt viikoittain aina maanantaisin postaillut taimien kuulumisia ja viime viikolla olikin puhetta chilin ja tomaatin taimien huimasta kasvuvauhdista. Samassa postauksessa on muuten asiaa taimien lannoituksesta, joten suosittelen sen lukemaan, mikäli pohtii, miten taimia pitäisi lannoittaa ja mikä olisi siihen helppo ratkaisu. Postaus löytyy tästä klikkaamalla. 


Chilien ja tomaatin viikkokasvu. Yläpuolinen kuva on aina viime viikon tilanne ja alapuolella tänä aamuna otettu kuva. 


26.32.426.32.4


26.32.4


Taimet ovat jatkaneet hyvää kasvuaan ja muutamia ensimmäisiä nuppuja onkin ilmestynyt paprikoihin. Arvatkaa, kenen henkinen lambada on siirtynyt ihan todellisiin tanssiaskeleisiin! Koen ihan huimaa onnistumisen riemua. Ehkä ihan pikkuisen tätä iloa vähentää tieto siitä, että kukat täytyy nyppiä pois, jotta taimi keskittyy vielä kasvamiseen. Toisaalta, koska kaikissa Patio Red-paprikan kolmessa taimessa nuppuja on näkyvissä, annan yhden jo alkaa hedelmää kasvattamaan, jos niikseen tulee. 

Hyvä kasvu ei tarkoita ainoastaan ylöspäin kasvua, vaan myös haarautumista. Rocoto on nyt alkanut haarautumaan. Rocoton kylvin jo 1.1.
Taimikasvatukset ovat siis hyvällä mallilla. Siemenet on nyt kaikki hankittuna ja papujen osuus kasvoikin lajikemäärältään suurempiin mittoihin, mitä olin alunperin ajatellut. Tomaattihöyrähdys ei näytä olevan ainoa laatuaan minun kohdallani. Saman tyylinen höyrähdys on tapahtumassa papujen, kurkkujen ja melonien kohdalla... Suunnitelmat siis etenevät ja ensi kerralla (eli toukokuun ensimmäisenä maanantaina) onkin pakko olla jotain konkreettista tapahtunut jo varsinaisilla kasvupaikoilla. Eli kasvupaikat pitäisi alkaa jo olemaan siinnä vaiheessa tehtyinä. Nyt melko suuri osa niistä on kasassa olevina lavakauluksina tuolla varastossa. Lumien toivoisi pian sulavan, jotta pääsisi myös ulkona tositoimiin.

Näin lopuksi omavaraisuuden lisäämisestä haaveileville onkin hyvä vinkata blogissani olevasta kasvihuonearvonnasta, johon kerkiää osallistumaan tämän viikon sunnuntaihin saakka. Palkintona on siis Strong12 kasvihuone. Arvontaan pääset osallistumaan tästä. Osallistumisohjeet kannattaa lukea huolellisesti.  Olen ollut tosi innoissani siitä, että Akiro Oy tarjosi näin upean mahdollisuuden päästä toteuttamaan jonkun todella suuri haave. Arvonnan suoritan videon muodossa, jonka sitten pääsee katsomaan Maatiaiskanasen Elämää Youtube-kanavalta. Kanavalleni pääset klikkaamalla tästä. Olen myös todella iloinen, jos rupeat kanavani tilaajaksi <3 
Strong12. Kuva Akiron nettisivuilta


Muut sarjaan osallistuneet bloggaajat ja heidän tämän hetken kuulumiset löydät aina blogin nimeä klikkaamalla
80 kommenttia:

 1. Voi mahdoton, mikä määrä taimia ja miten hyvin lähteneet kasvuun. Mullakin oli muutama tomaatin alku, mutta niille kävi köpelösti, koska olimme poissa pääsiäisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kerkiät laittamaan uudet tomaatit tulemaan :) Mukavaa uutta viikkoa <3

   Poista
 2. Hatun nosto, että jaksat kasvattaa! Minulla ei olisi kyllä kärsivällisyyttä kuin vähän salaattia ym. kasvattaa laatikoissa mökkipihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on vähän semmoinen intohimo :) Omakasvattamat herkut ovat upeita, teki tätä sitten pieni- tai isomuotoisesti <3

   Poista
 3. vau tuota komeaa ja runsasta taimimäärää!

  VastaaPoista
 4. Kylläpä on paljon lupaavan näköisiä taimia! :)

  VastaaPoista
 5. Kyllä on upeaa kasvua ja miten huikeat määrät. Teillä on herkullinen syksy tulossa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tuottavat satoakin kivasti :) Eihän sekään aina varmaa ole... Mutta siihen luotetaan kuitenkin!

   Poista
 6. Vau! Onpas sun taimet jo hyvässä vauhdissa.

  VastaaPoista
 7. Ooh mikä määrä taimia ja erilaisia tomaatteja :D Tosin jos omavaraisuus on tarkoituksena, niin täytyykin olla enemmän kuin vain pari taimea. Itse olen miettinyt, että meillä tomaattikilon hinta nousee pilviin, kun mukaan laskee kasvihuoneen, mullan, valaistuksen ja lämmityksen jne hinnat. Mutta maku on tietysti priceless :) Onnea kasvatuksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, että usein saisi varmasti tarvitsemansa määrän halvemmalla ostettua kaupasta, mutta maku onkin sitten jo jotain aivan muuta :) Ja ainakin tietää, mitä syö, kun itse kasvattaa :)
   Mukavaa uutta viikkoa <3

   Poista
 8. Hyvältä näyttää, todella terhakoita taimia. Eli kohti omavaraisuutta!

  VastaaPoista
 9. Hyvin on kaikki lähteneet kasvamaan, mulla vielä ihan vaatimattomia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on hyvin aikaa "vaatimattomienkin" kasvaa :) Itse olen "vähän" aikaisessa ollut ;)

   Poista
 10. Teillä tulee olemaan mahtavat sadonkorjuujuhlat :) Joko olet alkanut metsästämään erilaisia ketsuppireseptejä ja muita ohjeita tomaattiherkkuihin? Aivan mielettömän inspiroiva kirjoitus taas kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ainakin, että saadaan hyvä sato. Viime kesän jälkeen en uskalla ihan kauhean varma asiasta olla ;) En ole vielä alkanut etsimään reseptejä, kun kuvittelisin että meidän poppoolla menee tomaatteja tuoreeltaankin huimat määrät. Kovasti haaveilen siitä, että kaikki saisivat syödä tomaatteja niin paljon tuoreelta kuin haluaisivat, ettei tarvitsisi yhtään toppuutella :) Mutta saa nähdä, kuinka käy. Ihana kuulla, että inspiroiduit tästä <3 Kiitos Satu <3

   Poista
 11. Huima määrä taimia! Kesässä on just parasta kun saa omalta maalta hakea salaattitarpeet,kasvikset ja yrtit. Viimejuhannusena syötiin uusia perunoita. Kasvattelin muutaman kasvihuoneessa. Pieniä olivat mut niin hyviä!Toivotaan siulle hyvää ja runsasta satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivotaan tosiaan upeaa sato vuotta :) Perunat ovatkin pieninä super makeita, hjam :) Oma kasvattamissa salaattitarvikkeissa on jotain erityisen ihanaa ja herkullista <3

   Poista
 12. Pari viimeistä päivää olen koulinut tomaatintaimia ja siirrellyt chilin,paprikan, Keijunmekon taimia isompiin purkkeihin ja vielä odottavat siirtelyä laventelin,kk-mansikan, eriväriset jaksanut,Lapin orvokit jne kunhan vielä kasvavat vähän ja hän multaa lisää.Multa loppui alkuunsa😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, ihanaa hulluutta tämä puutarhahulluus, jolla tuppaa olemaan taipumus lähteä aina ihan lapasesta :) Sinulla onkin paljon kaikkea ihanaa tulossa :)

   Poista
 13. Todella upeat ja hyvin kasvaneet taimet! Onneksi kasvihuoneesi on noin kookas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olen vähän pohtinut, että lisäpala voisi olla kasvihuoneeseen paikallaan ;) khih :D

   Poista
 14. Kylläpä sinulla on siemenet lähteneet hyvin itämään. Itse pähkäilen vielä kasvivalintojen kanssa. Kohta pitäisi jo tehdä päätöksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että saat päätökset pian tehtyä niin pääset iskemään sormet multaan <3

   Poista
 15. Hyvin on siemenet lähteneet itämään. Taimien määrä on kyllä melkoinen. Iloista huhtikuuta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vähän ehkä lähtenyt lapasesta ;) khih. Ihanaa ja iloista huhtikuuta myös teille <3

   Poista
 16. Kiitos visiitistäsi!! Tulinpa vuorostani... =)
  Oih ja voih. Ihan hyvällä kateeksi käy teitä omavaraistalouden harrastajia. Itse en ole vielä edes vaiheessa "suunnittelen", mutta henkisesti kyllä harkitsen jo ottavani askelta siihen suuntaan.

  Upeita taimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tulit vastavierailulle <3 Pienikin omavaraisuus on aina ilahduttavaa :) Jokainen itse kasvatettu vihannes tai marja maistuu super hyvältä :) Kiitos, taimet ovat lähteneet ihan hyvään kasvuun ja itsekkin niistä olen iloinnut :)

   Poista
 17. Ohhoh, on siinä muutama hassu tomaatintaimi sitten. :D Mieti, millainen sato tulee, jos kaikki tekevät vielä tomaattejakin... Hih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hups... Vähän lähti käsistä ;)

   Poista
  2. Jos tulee tilanpuute kasvariin viedessä, niin huolin pari tomaattia tänne meidän parvekkeelle. ;)

   Poista
  3. No varmasti riittää kyl siullekkin, et tervetuloa hakemaan :) Mitäs pistetää? ;)

   Poista
 18. Hyvältä näyttävät taimesi, toivotaan, että pian lämpenee ja saat ne kasvihuoneeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivotaan näin. Vähän heikolta vielä näyttää lämpiämisen kannalta... Mutta eiköhän se tästä!

   Poista
 19. Tomaattihulluus ja tomaattihöyrähdys ovat ihan parasta pitkän talven jälkeen 😀

  VastaaPoista
 20. Vauhdilla kasvaa taimet siellä. Minä jo intoilin uusista kirsikkatomaateista, kun ensimmäistä kertaa viime kesänä onnistuin saamaan satoa tomaateista.
  Ihanaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma kasvattama sato onkin ihan parhautta <3 Ihanaa viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 21. Kasvu on kovaa. Eipä mitään vaikka tomaatteja tulisi kuinka paljon. Niistä voi tehdä aika paljon hyviä herkkuja. Ovat paljon parempia kuin kaupan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuero on tosiaan aivan huima! Ja kuvittelisin, että meidänkin perheessä tomaatteja menee isot määrät, kun antaa lapsille vapaat kädet niiden syömiseen :)

   Poista
 22. Mahtava määrä taimia ja kaikki tosi hyvinvoivan näköisiä! Hyvää huhtikuun alkua!<3

  VastaaPoista
 23. Upeaa on kasvu siellä!
  Paljon on satoa odotettavissa! :)
  Mukavaa huhtikuun ensimmäistä viikkoa Hilu! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ainakin hyvää satoa :) Mukavaa viikkoa myös Sinulle Sari <3

   Poista
 24. Jokakeväinen IHME! Ihania taimia ja versoja...kunpa kevät tulisi pian! Terveiset Kanarialta....ja nyt sitten tehdään lumitöitä. Elämä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni eroavaisuus lämmöstä lumikinoksiin. Tuliko yhtään shokkina? Toivotaan, että kohta täälläkin loppuisi lumitöiden teko ja saataisiin maata näkyviin <3 Kasvun ihme on niin ilahduttavaa :)

   Poista
 25. Olet kyllä ahkerin esikasvattaja, jonka tiedän 😊 Toivotaan, että lumet sulaa nopeasti, jotta riittää kaikille hienoilla taimille lisätilaa kasvulle 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Eilen tuli reilusti lisää lunta ja nyt ei auta kuin vain toivoa niiden pikaista sulamista :)

   Poista
 26. Ihana tomaattihulluus!
  Omavaraisuus enenevästi on myös oma haaveeni, mutta ihan lapsenkengissä vielä. Mutta pienestä se lähtee... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattihulluus on tosiaan kiva "tauti" :) Omavaraisuus asteesta riippumatta on ilahduttavaa :) Pienestä se lähtee, eikä koskaan tiedä, mihin saakka päätyy ;)

   Poista
 27. Varjelkoon! ONpa sulla kadehdittavan elinvoimaisen näköisiä taimia!
  Mun 12:sta tomaatin siemenestäni on vihreää pukannut nyt 7. Aion todella perehtyä tuohon sun lannoitejuttuun. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, kiitoksia :) Nyt onkin ollut hyvä aika pistää tomaatit multaan ja hyvin vielä kerkiävät. Nuo lannoitepuikot ovat tosi käteviä, eikä sitten tarvitse lannoituksesta enää huolehtia esikasvatuksen aikana :)

   Poista
 28. Huh, mikä ihana ja huimaava taimimäärä! :) Olen ehkä vähän edellä, mutta innolla odotan, mitä kaikkea ihanaa teet sitten kaikista noista tomaateista! Aiotko säilöä niitä jotenkin, vai vieläkö mietinnässä...? :) Itse haaveilen kotitekoisesta ketsupista, kunhan vain pääsen kunnolla tomaatteja kasvattelemaan!

  Tulikin tästä mieleen, voisiko sulla olla vinkattavaksi jotain tomaattilajiketta, mikä viihtyisi ja tuottaisi hyvin satoa myös ruukkupuutarhassa ilman kasvihuonetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatkin hyvissä ajoin satoa, hjam :) Kuvittelisin, ettei säilöntään ihan hirveästä tule tomaatteja jäämään, kun haaveilen että kaikki saisivat tomaatteja syödä niin paljon kuin haluavat. Mutta olisihan se toki kivaa, jos säilöttäväksi asti niitä riittäisi :D Kotitekoinen ketsuppi on varmasti super hyvää!
   Tanskanvienti, Citrina, Tigeralla, ildi ja päärynätomaatit ainakin tekevät hyvin satoa ihan ulkosallakin. Olen tehnyt postauksen, jossa on ulkona pärjääviä lajikkeita. Tuon postaussarjan muistakin osista löytyy hyviä avomaan-lajikkeita :) http://maatiaiskananen.blogspot.fi/2018/01/mielenkiintoinen-tomaattikesa-tulossa_18.html

   Poista
 29. Hih, eilen just manasin, että oliko pakko kylvää kaikki kukkien siemenet? Nyt Likan huoneessa on kasvatuspöytä melkeinjo täynnä ja puolet vasta koulittu :/ No huis vaan lumet pois niin pääsis viemään ne kasvariin ja lämppärin päälle....
  Hmm.. yhtään tomattia yms en ole kasvatanut, kun mietin, että hommaan ne koululta. Tosin äkkiähän hurautan sun luo hakemaan ylimääräisiä ;)

  Hei kivaa viikonjatkoa ja kovasti toivotaan, että lumet häviäis heti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, niin siinnä aina tuppaa vähän käymään, että tila loppuu kesken. Mutta kesällä se sitten ilahduttaa :) Olet tervetullut meilläkin käymään tomaatintaimia hakemassa jos haluat :) Saa meillä toki muutenkin käydä :D
   Mukavaa viikon jatkoa ja todellakin, äkkiä lumet pois! :)

   Poista
 30. Hienossa kasvussa olevat taimet. Omavaraisuus, vaikka pienessäkin määrin on hyvin suotavaa ja mikä sen parempaa, kuin päästä maistelemaan itse kasvatettuja tomaatteja, paprikoita, kurkkuja ynnä muita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma kasvattamissa vihanneksissa on ihan omanlaisensa, ihana maku <3

   Poista
 31. Onpa sinulla komiat taimet siellä.. ksvihuone on myös upea.
  Ihanaa alkavaa huhtikuuta sinulle💓

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 Olen tykännyt Strongista tosi paljon :) Ihanaa huhtikuuta myös Sinulle <3

   Poista
 32. Hienot taimet sinulla minulla on vain muutamia tällä kertaa. Mutta omavaraisuuteen pyrimme mekin askel kerrallaan. Vaikka ei se kyllä toteudu vielä kun kasvihuone on vasta suunnittelu vaiheessa. Teemme sen vanhoista ikkunoista aikanaan. Niitä jäi jonkinverran mökin ikkuna remontista .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen itsekasvatettu vihannes on hienoa <3 Ikkunoista saa upeita kasvihuoneita <3 Kiva päästä joskus näkemään, millaisen kasvihuoneen teette :)

   Poista
 33. Hurja määrä taimia! Mutta onhan se toki ymmärrettävä hurahdus, lajikevalikoimat on niin houkuttelevat ja laajat nykyään, että kaikkea olis kiva kokeilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepäs se, ihan huima määrä erilaisia tomaatteja. Khih :) saa sitten nähdä, kuinka satoisia ovat ;)

   Poista
 34. On kyllä upea määrä noita taimia ja miten ihana onkaan päästä näkemään niiden kasvua..jännää! Ihanaa alkanutta viikkoa ja leppoisia kasvatus hetkiä sinne❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä kasvun ihme niin mahtavaa ❤ Ihanaa viikkoa myös Sinulle ❤

   Poista
 35. Oma haaveenikin olisi joskus olla kesäaikaan vihannesten suhteen täysin omavarainen.Sinulla onkin jo erittäin hyvällä mallilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma kasvattamat vihannekset ovat tosi herkullisia <3 Toivotaan, että haaveesi vielä täyttyy <3

   Poista
 36. Ainakin olette omavaraisia tomaattien suhteen <3 Noin hienoa kasvua voi juhlistaa lambadalla ja/tai muillakin tanssiaskeleilla. Ihanaa kun valon määrä lisääntyy koko ajan, siitä on hyötyä tässä omavaraisuusprojektissakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ainakin näin. Viime kesä opetti sen verran, ettei mikään ole niin varmaa kuin epävarma ;)
   Valo todella tekee hyvää niin ihmisille kuin kasveillekkin <3

   Poista
 37. wau mikä määrä sinulla on taimia :) Tomaatit näyttävät jo varsin isoilta verrattuna omiini. Kivoja postauksia tänne blogiisi tullut, kun hetkeen en ole käynyt lukemassa ollessani lomailemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän lähtenyt lapasesta taas taimihommat ;) khih. Osa minunkin tomaateistani on ihan pieniä vielä. Osa oli kuitenkin pakko kylvää jo 8.2, joten siksi ovat vähän reilun kokoisia. Voi olla, että olen niiden kanssa vielä pulassa. :)

   Poista
 38. Ohoh, hienosti etenee omavaraisuusprojektisi! Minä taidan voida haaveilla vastaavasta ehkä joskus sitten, kun kuopus tuosta vähän kasvaa. Nyt en taida edes yrittää... Vaan mustasilmäsusannan ja tuoksuherneen siemeniä ostin sentään esikasvatettavaksi, niissäkin taitaa olla mulle riittävästi haastetta ;) Tsemppiä projektiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta se lähtee ;) En miekää aina näin kaheli oo ollu ;) khih :) Kiitos. Luulen, että noita stemppejä jossain vaiheessa tarvitaan :D

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!