Paprikan kasvatus

Olen saanut paljon kyselyitä paprikan kasvattamisesta ja monista viesteistä on tullut ilmi, että sitä pidetään vaikeana kasvatettavana. Tämän vuoksi päätin tehdä postauksen, jossa kerron yleisesti paprikan kasvattamisesta ja kumoan tuon harhaluulon sen hankaluudesta. Toivottavasti ainakin osa uskaltautuu postauksen myötä kokeilla paprikan kasvatusta.

Huom: chilit ovat myös paprikoita, eli näillä samoilla ohjeilla onnistuu myös niiden kasvatus.


paprikan kasvattaminen on palkitsevaaESIKASVATTAMINEN


Se, mikä paprikoissa on ehkä hankalaa, on sen vaatima pitkä esikasvatus. Osa lajikkeista vaatii jo tammikuussa esikasvatuksen aloituksen ehtiäkseen satoon, mutta suurin osa ehtii tekemään satoa, kun kylvön tekee viimeistään maaliskuussa. 

Jos käytettävissä on jonkinlainen kasvivalo, niin esikasvatus kannattaa aloittaa ajoissa. Itse aloitin jo tammikuun alussa, mutta myönnän olevani turhan ajoissa. Vielä siis ehtii oikein hyvin!


Kylvö


Paprikan siemenet voi kylvää kylvö- ja taimimultaan, turvepelletteihin tai kookosmultaan. Siemenet peitetään ohuelti ja kylvös kastellaan. Myös kylvölautta on toimiva tapa idättää paprikan siemeniä. Jos kylvölautta on ihan uusi juttu, niin löydät tästä klikkaamalla postauksen, jossa on ohje kylvölautan tekemiseen.  

Paprikat itävät parhaiten lämpimässä paikassa, esimerkiksi lattialämmityksen tai lämminvesivaraajan päällä. Paprikoiden itäminen saattaa olla hyvinkin hidasta puuhaa lajikkeesta riippuen. Osa itää muutamissa päivissä, mutta osassa menee useampi viikkokin. Ei kannata siis heittää kylvöksiä pois, vaikkei mitään tapahtuisi ensimmäisen viikon tai edes kahden aikana. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei kylvökset pääse kuivahtamaan. Valmiit mini-kasvihuoneet ovat siitä käteviä, että niissä kosteus pysyy hyvin. Jos minikasvihuone on tiivis, niin tuuletuksesta pitää huolehtia, mutta harvoin ne kovin tiiviitä ovat. Jos näyttää sille, että kansi on kokoajan kostea, niin kantta kannattaa raottaa.

Itämiseen paprikan siemenet eivät tarvitse valoa, mutta heti kun sirkkalehdet ilmestyvät, kylvökset siirretään valoon. Jos löytyy paikka, jossa on vähän viileämpää kuin normaalissa huonelämmössä ja valoisaa, niin se on aivan ihanteellinen paprikalle, mutta yhtälailla normaalissa huoneenlämmössä homma onnistuu. Tammi-helmikuussa lisävalaistus on ehdottoman tärkeä, mutta maaliskuussa valoisalla ikkunalaudalla valo jo riittää.Chilin taimi


Kouliminen ja lannoittaminen

Kun taimissa on kaksi varsinaista lehtiparia, ne koulitaan omiin ruukkuihinsa. Taimet istutetaan samaan syvyyteen kuin aiemminkin.  Parin viikon päästä voidaan aloittaa lannoitus. Itse olen tehnyt usein niin, että olen laittanut jo koulintavaiheessa ruukun pohjalle lannoitetta annosteluohjeiden mukaisesti ja peittänyt lannoitteen mullalla. Päälle olen istuttanut paprikan taimen. Kun juuret kasvavat, ne löytävät lannoitteet, eikä lannoituksesta tarvitse huolehtia erikseen. Nestemäisten lannoitteiden antaminen aloitetaan koulimisesta parin viikon jälkeen. Ensin kannattaa antaa ihan mietoa lannoitevettä, jottei lannoita liikaa.

Paprikoille on olemassa ihan omia paprika-lannoitteita, mutta niille sopivat myös esimerkiksi kanankakkarakeet tai lannoite-puikot. Kaikilla lannoitteilla on omat annsoteluohjeistukset, joten ne kannattaa katsoa paketin kyljestä ja noudattaa niitä.

Taimien lannoittamisesta löydät lisää tietoa täältä: klik klik.


Paprikan esikasvatus aloitetaan aikaisin, jotta ehtii saamaan satoa


ISTUTTAMINEN VARSINAISELLE KASVUPAIKALLE


Paprikan taimet voi istuttaa varsinaiselle kasvupaikalle, kun hallanvaara on ohi. Muista karaisu! Karaisu tarkoittaa sitä, että taimet viedään ulos lyhyitä aikoja kerrallaan ennen kuin ne jätetään kokonaan ulos. 5-10 minuuttia ensi kerralla ja siitä vähitellen aikaa lisäten. Paras sää alussa olisi pilvi-poutainen, tuuleton päivä. Taimet kannattaa ensin viedä tuulen suojaisaan paikkaan, johon aurinko ei porota. Ne voi myös suojata harsokerroksella, joka suojaa niitä sekä tuulelta että auringolta.

Parin viikon kuluttuja taimet ovat jo tottuneet ulkoilmaan ja ne voi istuttaa varsinaiselle kasvupaikalleen JOS lämpötilat sen sallivat. Paprika on arka kylmälle, joten lämpötiloja kannattaa tarkkailla.

Kasvihuoneeseen taimet yleensä saa toukokuun loppupuolella ja avomaalle kesäkuun alussa tai puolivälissä. Riippuen aivan keleistä. Suosittelen olemaan mielummin aina ylivarovainen, kuin ottamaan riskin hallasta. On nimittäin todella harmi, jos pitkään esikasvatetut taimet kuolevat hallan vuoksi.

Taimet voi istuttaa joko suurehkoon ruukkuun tai kasvihuoneessa maahan.  Taimet istutetaan samaan syvyyteen, missä ne olivat esikasvatuksessakin. Tavallinen puutarhamulta sopii hyvin paprikalle.

Itse suosin varastolannoittamista tässä kohtaa sen helppouden vuoksi. Varastolannoituksessa lannoitteelle tehdään kolo noin 10 sentin päähän taimesta, johon lannoite annostellaan sen ohjeiden mukaan ja peitetään mullalla. Varastolannoite uusitaan noin kuukauden kuluttua.  Yhtälailla paprikat voi lannoittaa kasteluveteen lisättävällä lannoitteella. Miten kukakin tykkää :) Paprika tarvitsee reilusti kaliumia, joka parantaa sadon laatua ja määrää. Liikaa typpeä sisältävät lannoitteet sen sijaan rehevöittävät kasvua sadon kustannuksella. Jos on epävarma sopivasta lannoitteesta, niin kannattaa valita valmis chili- tai tomaattilannoite.Monanta-paprikaHoito

Paprikoita kastellaan säännöllisesti. Korkeaksi kasvavat paprikat kannattaa tukea ajoissa, sillä viimeistään hedelmien kasvaessa taimet alkavat kaatuilemaan ja pahimmassa tapauksessa katkeavat.

Muuten paprikoiden hoito on hyvin vaivatonta. Tuholaisia kannattaa tarkkailla, sillä kirvat, ansarijauhiaiset ja vihannespunkit viihtyvät niissä. Sumuttamalla kasveja voi hyvin ehkäistä tuholaisten tuloa. Jos tuholaisia huomaa, niihin kannattaa reagoida välittömästi. Itse en tykkää käyttää tuholaistorjunta-aineita, vaan olen käyttänyt ötököiden häätöön vesisuihkuttelua ja joskus olen myös käyttänyt mäntysuopaliuosta. Mäntysuopaliuoksen käyttö tosin ei enää nykypäivänä ole sallittua. Nokkosista saa tehtyä luonnonmukaista tuholaistorjunta-ainetta.

Paprikoita ei yleensä tarvitse pölyttää. Halutessaan pölytyksen voi kuitenkin hoitaa sormin tai siveltimellä siirtämällä siitepölyä kukasta toiseen tai kevyesti ravistamalla kasvia.

Sato

Paprikoita voi syödä, missä kypsyysvaiheessa tahansa. Maku on aina vähän erilainen. Kannattaa maistella eri vaiheessa paprikoitaan :) Loppusyksystä ennen halloja paprikat voi kerätä huoneenlämpöön kypsymään.


Eikö totta, ei kuulosta hankalalle? Eikä se sitä olekaan! Rohkeasti vain kokeilemaan paprikan kasvatusta, oli sitten kyseessä makeat tai tuliset lajikkeet! Jos tulee kysymyksiä, niin kysykää ihmeessä. Itse en ole alan ammattilainen, ainoastaan hyvin innokas harrastaja, joka uskoo siihen, että kokeilemalla oppii, eikä kasvatuspuuhat ole rakettitiedettä.

34 kommenttia:

 1. Paprikan kasvataminen on tosiaan palkitsevaa. Viimekesä oli oikea paprikakesä, pitkä ja lämmin. Kunhan muisti kastella satoa tuli. Omakasvattamista chileistä tuli tosi tulisia ei uskalla kuin yhden laittaa keittoon, muuten tulee liian tulista. Suosittelen myös kaikkia kokeilemaan paprikan kasvatusta.
  ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli siis riittoisia chilejä :) Paprikan kasvatus on mukavaa puuhaa :)

   Poista
 2. Kasvttaminen on minustakin helppoa, satoa on tullut joka kesä. Poisatako sinä paprikoista oksia ja liikoja nuppuja vai annatko kasvaa valtoimenaan? Minulle on vähän epäselvää miten pitäisi toimia, mutta olen poistanut liikoja nuppuja kun tuntuu ettei ne mahdu ihan vierekkäin kuitenkaan hedelmiä kasvattamaan ja olen poistanut mielestäni liikoja "oksiakin", varsinkin loppukesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole poistanut. Olen antanut niiden kasvaa ihan vapaasti. Olen kyllä huomannut, että sama kasvi alkaa tekemään selvästi pienempiä paprikoita sitten, kun niitä on useampia :)

   Poista
 3. Kiitos ohjeista! Täällä odotellaan innolla ensimmäisten paprikoiden ja chilien itämistä. Kylvös nautiskelee saunan lauteilla seinän takana olevan leivinuunin lämmöstä. Ripsiäiset ja kirvat ovat olleet aiemmin aina riesana, mutta eletään toivossa, että tänä vuonna ne olisivat jotenkin kaikki kuolleet sukupuuttoon :D Tuosta hitaasti itämisestä tuli mieleen yhden vuoden chilikylvös, josta ainoastaan yksi siemen iti ja sekin vasta yli kuukauden kuluttua kylvöstä. Kippasin myöhemmin mullat jonkun toisen kasvin ruukkuun ja unohdin asian. Itävyysprosentiksi ei mitään huippulukemia luvattu muutenkaan ja parasta ennen -päiväyskin oli mennyt pari vuotta aiemmin. Toukokuun lopulle sattui helteisiä päiviä ja eikö vain sieltä alkanut sitten pieniä chilin taimia nousemaan yksi toisensa jälkeen. Siitä opin, että ainakin chilien kohdalla lisälämpö ei ole pahitteeksi, varsinkin, jos siemenien parasta ennen päiväys on mennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa suihkutella kasvustosta, niin tihulaiset ei ihan niin innokkaasti niihin iske :) Khih, kyllä noilla chilien siemenillä on ihan oma tahto ;)

   Poista
 4. Kiitos hyvästä postauksesta! Toivottavasti onnistun saamaan paprikoita tänä kesänä.

  VastaaPoista
 5. Erinomaiset ohjeet, kiitos. Paprikoistani osa on itänyt hyvin, osa ei laisinkaan. Onneksi ehtii vielä kylvää lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vielä onneksi ehtii hyvin. Mutta kovin on osa hitaanlaisia itämään :)

   Poista
 6. Hyvä postaus ja hyvät ohjeet .En aio niitä nyt kasvattaa mutta tulevaisuudessa kyllä. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
 7. Mulla ei ole vielä yksikään paprika kasvanut mutta chiliä ollaan saatu joka kesä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa tänä kesänä sitten saisitte jo makeitakin paprikoita <3

   Poista
 8. Tämä oli todella hyvä yhteenveto paprikan kasvatuksesta! En ole kokeillut, mutta täytyypä pistää mietintään. Ehkä ensi vuonna ;-) (olen hämäläinen)

  VastaaPoista
 9. Chilit ovat jopa minulla onnistuneet, en jotenkin ole uskaltanut noita isompia paprikoita edes kokeilla.
  Ihanaa keskiviikkoa sinulle Hilu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile vain rohkeasti :) Ei ne sen vaikeampia ole <3 Ihanaa ystävänpäivää ihanainen <3

   Poista
 10. Olipas se hyödyllinen postaus, moni saa tästä tarpeellista tietoa. Minulla chilit ovat onnistuneet aika hyvin. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Mukavaa loppuviikkoa myös Sinulle ja ihanaa ystävänpäivää <3

   Poista
 11. Yksi purkki chilihilloa on vielä. Pitää vähän säästellä.

  VastaaPoista
 12. Hyvät ohjeet taas. Uskon, että näillä onnistuu.
  En vaan mitenkään ennätä kylvää paprikoita (tai mitään) ennen maaliskuuta, joten tänäkin vuonna on luotettava tuuriin.
  Viime kesänä avomaan paprikasato yllätti positiivisesti Maija Myöhäisenkin .
  Hyvää ystävänpäivää Hilu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Maaliskuussa useimmat kerkiävät ihan mallikkaasti :) Hyvää ystävänpäivää myös Sinulle <3

   Poista
 13. Hyvät ohjeet. Minä päätin tänä vuonna chilien sijasta keskittyä paprikoihin sillä niille on enemmän käyttöä kuin tulisille chileille. Kylvökset on tehty, mutta mietin että jos vielä jotakin lajiketta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Meillä myös on selkeästi enemmän käyttöä makeille paprikoille ku chileille. Ainahan pari lisälajiketta kannattaa laittaa 😉

   Poista
 14. Olen ihan "vihreä" paprikan ja chilin kasvattamisessa. Tänään laitoin ensimmäiset siemenet kookosnappeihin. Tosi kätevää!
  Mirkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että paprikasi kasvavat hyvin ja saat herkullista satoa <3 Eivät ne niin hankalia ole, kuin mikä niiden maine on <3

   Poista
 15. Hei, minulla on sisällä viimevuotinen paprikan taimi, joka on jo tehnyt yhden paprikankin. Kovasti kukkii, pitäisikö sitä leikata jossain vaiheessa??. Kasvihuonetta en omista, joten saattaapi jäädä samalle paikalleen missä ollut koko talvikauden.

  VastaaPoista
 16. Enpä ole aikoihin paprikaa tai chiliä kasvatellut, mutta nyt löytyi niin hyvänmakuinen suippopaprika kaupasta, että pitää taas kokeilla itsekin kasvatusta :). Ihan piti idätysohjeetkin tarkistaa, kiitos tästä tietopaketista!

  VastaaPoista
 17. Hei, laitan juuri nyt paprikoita kasvamaan kaupan erilaisista paprikoista ja chileistä, siis siemenenistä. Mitä mieltä olet siementen idättämisestä vedessä ennen kylvämistä?

  VastaaPoista
 18. Hei, minulla on sinulle yksi kysymys. Miten olet saanut estettyä paprikoista latvamadän? Chilehin ei sitä ole tullut, mutta viime kesänä paprikoin muodostui.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!