Talvetetut kasvit pois kellarista - Mitä niille kuuluu?

Tämä on taas niitä päiviä, jolloin perheeni (lue siis mieheni) varmaan toivoisi, että olisin edes pikkuisen normaalimpi tapaus. HerraMies ei ollut vielä saanut  aamulla silmiään auki, kun aloin hihkumaan, että tomaatit ovat alkaneet tuoksumaan. Voi sitä riemua! Tanssin, hihkuin ja hihitin. HerraMies mutisi jotain kasvihullusta vaimosta, mutta en juuri kuullut mitä. Tanssiin ja hihkumiseen liittyi myös Taika, joten ihan yksin en jäänyt tämän riemuni kanssa. Tavallaan toivoisin, että voisin sanoa, että tämä hihkuminen, tanssiminen ja hihittäminen oli vain kielikuva, mutta ehei, ei se ollut, vaan aivan tarkka kuvaus tapahtumasta. 

Suurta iloa ja onnea tuotti myös nämä ihanat iirikset, jotka löytyivät shoppailu reissulta. Näitä ei voinut millään enää jättää kauppaan. Oih! Shoppailu reissulla oli mukana myös HerraMies ja Taika. Taika on siis paremmassa kunnossa jo ja flunssa näyttää talttuneen. Kiitos kaikille, jotka toivottelivat pienelle potilaalle pikaista paranemista <3 






Hihkuminen jatkui kellari-puuhien takia. Eilen ja tänään olen tehnyt mukavaa puuhaa. Olen käynyt kukkakellarista hakemassa sielä talvehtimassa olleita kasveja saunatuvalle, jossa on valoisaa. Kukkakellariin iski hiiret ihan urakalla joitakin viikkoja sitten. Tästä kauhujeni hetkestä kerroinki Väliintulo - minäkö riippuvainen? ja kukkahullun kauhu-postauksessa, jossa oli lisäksi puhetta omasta siemenpussi-riippuvuudestani ja siitä, miten anoppini puuttui asiaan. Jottei tilanne kuulosta aivan hurjalle, niin kerron, että anoppini on minulle oikein rakas ja ihana, eli mistään ihan hirveästi ei ole kysymys. 

No, mutta se, miksi olen hihkunut, johtuu siitä, ettei nuo himskatin hiiret ole onnistuneet ilmeisesti hirveän suurta tuhoa aikaan saamaan ja HerraMieheltä saamani hortensia näyttää tekevän nuppuja. Tämä kyseinen hortensia on se, jonka hän osti minulle viime vuonna Helsingin KEVÄT-messuilta ja "korvasi" naistenpäivä jakarin sillä ;) 




Hyvässä kasvussa on, vaikkakin tietysti hyvin haalea, kun on ollut pimeässä. Ihanaa, etteivät hiiret tätä syöneet!




Sitruuna talvehti yli odotusten. Se on koko talven ollut vihreänä tuolla kellarissa. Hyvin hämmentävää!




Aitoviikuna näyttää myös talvehtineen. Sekä yläkuvan sitruunan että tämän viikunan ostin Viherpeukaloiden syys-alesta eurolla. Ajattelin vielä, että mikäli eivät talvehdi, niin suurta tappiota asiasta ei tule. Mutta tottakai on iloinen yllätys, kun molemmat ovat hengissä. Viikunassa on alhaalla muutama silmu ja ylhäällä yksi. Oletan kuitenkin, että lähtee reippaaseen kasvuun, kun pääsi valoon. 





Persikka "Bonanza" (kuvassa keskellä) vaikuttaa myös olevan hengissä. Oksien kärjet ovat ihan vihreitä ja pehmeitä. Kuvasta voisi kyllä luulla, että on ihan hengetön. Bonanzan vieressä vasemman puoleisessa ruukussa on hortensia, jonka sain Ilonalta äitienpäivä lahjaksi viime vuonna sekä alesta löytämäni inkalilja. Kuvan perusteella nekin näyttävät kuolleilta, mutta hortensiassa ainakin on uusia alkuja ja Inkaliljankin uskon lähtevän uuteen kasvuun. Niiden molempien uusi kasvu oli valitettavasti hiirille kelvannut, mutta uskon silti, että toipuvat.




Runkoverenpisarat ovat kaikki hengissä. Muut verenpisarat näyttävät suurin osa tältä: 




Kuolleelta vaikuttavat, mutta kun oksia katkoo, ne ovat sisältä vihreitä. Eli hengissä ovat ja oletan niidenkin lähtevän vielä kasvamaan. 





Muratit eivät paljoa kellari-elämästä ole stressaantuneet. Ovat kaikki ihan virkeitä ja pirteitä.





Pelargoniat kokivat myös hiirihyökkäyksen kauhun. Monissa oli jo uutta kasvua, joka oli hävinnyt parempiin suihin ja ruukut olivat aivan myllättyjä. Kuvittelisin kuitenkin, että hengissä on noin puolet niistäkin. Näyttävät kaikki surkealta, mutta kokemukseni mukaan lähtevät uuteen kasvuun. Muutama on selkeästi kuivahtanut, mutta niidenkin juurakot saattavat olla hengissä. Viime vuonna olin monia heittämässä pois, mutta kun tarkastelin juuria, ne näyttivät olevan elossa. Muutaman viikon päästä lähtivätkin kasvuun ja kerkisivät hyvin kesän aikana kukoistamaan. 






Tämän suurimman runkoverenpisaran selviytymisestä iloitsen kaikista eniten. Tämä on se HerraMieheltä kihlajaislahjaksi saamani verenpisara, jonka vuoksi kerroin itkeväni, mikäli ei hiirien hyökkäyksestä selviä. Sen juurella on toinenkin verenpisara, joka on hengissä sekin.  Lumipallot ovat ruukuissa sen vuoksi, että kuiva multa ei meinaa imeä vettä itseensä. Lumipallo sulaa niin hitaasti, että vesi kerkiää imeytymään multaan. Nythän kasvit eivät paljoa vettä tarvitse, joten lumesta tulee sopivasti kosteutta. Näin kastelen saunatuvan kasvit niin kauan kuin lunta on maassa. 






Sinisade on kysymysmerkki, onko hengissä. Luotan siihen, että on. Viime vuonna kuvittelin sen olevan kuollut, kun moneen viikkoon ei tapahtunut mitään kasvua, mutta niin vain se lähti kasvamaan. Paremmassa kunnossa se nyt näyttää olevan. Kellariin jäi vielä daaliat, ihmekukat ja muut juurakot,  "Jenny"-kiiwi ja yksi kärhö. Maljaköynnökset, jotka HerraMiehen isä toi syksyllä meille talvetuskokeiluun, ovat henkensä heittäneet. Niille kävi aivan samoin kuin edellisenä vuonna; kasvoivat kellarissa ja näyttivät viihtyvän ja helmikuussa alkoivat kuolemaan. 

Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin tosi tyytyväinen siihen, miten hyvin kasvit talvehtivat. Juurakoista ei toki vielä tiedä, ovatko hengissä vai eivät. Niiden suhteen kuitenkin olen luottavaisin mielin.  Hiirienkään suhteen emme ihan kuivilla vesillä ole. Nytkin kukkakellarin eteisessä minulla oli ainakin yksi seuralainen. En sitä nähnyt, mutta kuulin sen kulkevan ruukkujen seassa. Säilytän siis kaikki muoviruukut tuossa eteisessä ja suurin osa onkin sielä ihan hujan hajan. Kaiken kaikkiaan kellarista pyydystimme 18 hiirtä. Se on aikamoisen suuri määrä, vai mitä olet mieltä?

Vinkkinä muuten noiden isojen ruukkujen siirtämiseen! Potkukelkka on mainio peli siihen hommaan. 





Tosin, kanat kannattavat siirtää pois ennen ruukun kyytiin laittoa!





Seuraavalla kerralla kerron, mitä taimille kuuluu. Tänään täytyisikin laittaa vielä vähän tomaatteja  itämään (kun niitä ei vissii tarpeeksi ole, khih)!  Ihanaa lauantai-iltaa Sinulle <3

43 kommenttia:

 1. 18 on iso määrä! Verenpisaran oksan katkaisu onkin hyvä idea testata. Ajattelin kanssa että omani ovat kuolleet, mutta täytyy tuo vielä varmistaa ennenkuin heitän pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos varret näyttävät kuolleelta, niin kannattaa vielä juuret katsoa ennen pois heittoa. Jos ovat kuivuneet, niin sitten tietää, etteivät enää kasvuun lähde, mutta jos ovat pulleita ja vaaleita, niin uusi kasvu alkaa kyllä :)

   Poista
  2. Kävin vilkaisemassa ja kuivia ovat varsista lähtien. Ovat siis virallisesti kuolleita. Harmi, mutta kaupasta saa onneksi uusia.

   Poista
  3. Niin juuret. Pitääkin vissiin käydä vielä uudelleen katsomassa :D

   Poista
  4. Pidän täällä peukkuja, että juuret olisivat vielä hengissä!

   Poista
 2. Ovatpa kaikki hienosti talvehtineet, sinulla on hyvät olosuhteet kasveille. Minunkin pitää laittaa vielä lisää tomaatteja vaikka edellisiä on riittävästi, mutta kun lajikkeita on niin monta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellari on vähän turhan kostea, joka meinaa aiheuttaa homehtumista. Tänä vuonna laitettiinkin sinne kosteuden poistaja-pusseja. Tuo on niin totta, lajikkeita on ihan hirmuisesti joten ei niistä millään voi valita vain muutamaa :)

   Poista
 3. Oih, voin melkein aistia tuon toiveikkuuden! Se on miusta joka kerta yhtä ihmeellistä, kun jokin raasku herää keväällä henkiin ja kukoistukseen. :) Ihanaa, että hiiri-invaasio ei saanut enempää tuhoa aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinnä todella on jotain tosi huimaa ja ihmeellistä <3 Pelkäsin todella paljon pahempia tuhoja, kun ensimmäisen kerrran näin kellarin tilan, kun hiiret olivat alkaneet riehumaan... Huh!

   Poista
 4. Tosi mukavaa, että sinun kasvit on talvehtineet noin hyvin...jännää seurata miten kasvu edistyy, kivaa viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ilahduttavaa :) Kiitos, samoin Sinulle mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 5. Hyvin olet saanut kasvisi menestymään talven aikana. Eikö ole merkillistä, kuinka kuolleilta kukat näyttävät keväällä, mutta valon lisääntyessä alkavat kasvaa ja viheriöidä ihan silmissä. Suosittelen hankkimaan toisen potkukelkan, jolla voit kuljettaa ruukkuja, niin Taika voi kyyditä kanasia tuolla punaisella kelkalla eikä tarvitse niitä häätää ruukkujen alta pois. Mukavaa lauantai-iltaa siihenkin suuntaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnon mukautuvaisuus on kerta kaikkisen upeaa ja ihmeellisitä :)
   Meillä kyllä on toinenkin potkukelkka. Hitsi, kun en tajunnut hakea sitä! Seuraavalla kerralla sitten :D

   Poista
 6. Miulla on daalianjuurakoita ja muraattia autotallissa talvehtimassa ja luotan niitten olevan ihan kunnossa. Kokeilen nyt ekakertaa kelloköynnöksen kanssa. Ei näytä kyllä mitenkään lupaavalta. Kiva lukea et on muitakin jotka hullaantuu kukista ja kasveista yleensäkkin. Harvinaisen maltillisesti oon ollu ku vasta tomaatit kylvetty. Mukavaa viikonloppua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muratit vaikuttavat olevan tosi kestäviä. Ja daaliatkin talvehtivat yleensä hyvin :) Toivotaan, että kelloköynnöksesi menestyvät. ne ovat kyllä kauniita :)
   Vertaistuki tosiaan on ihanaa <3 Mukavaa viikonloppua myös Sinulle :)

   Poista
 7. Hyväähän siellä loppupeleissä kuuluu vaikka hiiret onkin temmeltäneet tosissaan . Minä en ole kellarista ottanut vielä mitään esille ja minun hortensiat on kyllä toistaiseksi hengissä . Tulisi vähän lämpimämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on nyt pari päivää ollut sentään plussan puolella. Kivasti lumet humpsahtaneet :) Kiva, että sinunkin hortensiat ovat hengissä :)

   Poista
 8. Emmääkestä!!! Martta on ihan paras <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martta on kyllä aika lutsiputsi :D Vaikka onkin olevinaan niin himskatin tomera täti ;)

   Poista
 9. On niin söpöinen kana! Mukavaa, että kasvien talvehtiminen on noin hyvin onnistunut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martta on niin tuiman näköisenä tuossa :D Hyvin ilmeikäs tyyppi! Itsekkin iloitsin tosi paljon kasvien onnistuneesta talvehtimisesta :)

   Poista
 10. Hienoa, etteivät hiiret onnistuneet tuhoamaan talvehtijoitasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Kyllä säikähdin, kun keskelle bileitä tupsahdin silloin joitakin viikkoja sitten! Huih!

   Poista
 11. Hienolta näyttää! Kaikki ovat talvehtineet upeasti. Onneksi hiiret eivät ennättäneet tehdä tuhojaan. Muuten lumikolakin on hyvä kuljetuksen apuväline. Kaikkea kivaa huomiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen :) Lumikolakin varmasti on tosiaan hyvä apuväline. Samoin pulkka :D
   Ihanaa sunnuntaita myös Siulle <3

   Poista
 12. Hyvin on kasvit talvehtinu. Hiiristä tuli mieleen että ovat talvehtineet puuliiterissä. Löytyi niiden pesän rippeet ja niiden vessa. Huh huh mikä haju.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pesät ja vessat todella osaavat haista melkoiselle! Ymmärrän kyllä, että hiiretkin tarvitsevat suojaa, eivätkä ilkeyttään tule ihmisten kellareihin, puuliitereihin ja sisätiloihin, mutta silti osaavat välillä harmittaa ja suututtaa.

   Poista
 13. Sinulla olikin aihetta hihkua ja riemuista!

  VastaaPoista
 14. Kyllä on mukava kun hiiret eivät suurta vahinkuu aiheuttanu! Miulla on monessa paikassa noita talavetuksii, viimeviikolla kävin muatilalla kellarissa daalian juurakoita kahtomassa ja ilokseni olivat hyvinvoivia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäsin kyllä paljon pahempaa tilannetta, kun näin, miten kaikki ruukut oli myllätty. Huih. Kiva, että daaliasi voivat hyvin. Talvetetuista juurakoista tulee aina niin komeita seuraavana kesänä <3

   Poista
 15. hyvin ovat kasvit talvehtineet!

  VastaaPoista
 16. Tuo rungollinen verenpisara on varmasti upea kukkiessaan! Äitini on yrittänyt monena vuonna talvettaa maljaköynnöstä ja ainut paikka, missä on onnistunut, on ollut viileän asuinhuoneen (n.18 astetta) ikkunalla. Ja jos yrittää keväällä vaihtaa multaa, niin kuolee pois. Tänä vuonna äitini päätti ottaa vain pistokkaita siitä eikä tee emokasville mitään ylimääräistä. Tuntuu olevan herkkähipiäinen kasvi talvetuksen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, ettei vika ole välttämättä ollut hoidossa (tai hoidon puutteessa). Kukkivana löytyy kuvia tuosta verenpisarasta esim täältä: http://maatiaiskananen.blogspot.fi/2017/09/uuden-viikon-iloinen-yllatys.html

   Poista
  2. Oi, sehän on kauniin värinen! Kiitos linkistä :)

   Poista
  3. Olen aika rakastunut tuohon verenpisaraan :D Siitä alkoi minun verenpisara hulluuteni :D

   Poista
 17. Sinulla on hyvä talvettamispaikka, kun noin hyvää kasvustoa on näkyvissäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellari on osoittautunut tosi hyväksi talvetuspaikaksi. Viime talvena kosteudesta oli aika paljon haittaa, joten tänä vuonna laitoimme kosteudenpoistajan kellariin ja se näyttää pelittävän hyvin. Vielä kun jatkossa saisimme hiiret pysymään poissa ;)

   Poista
 18. Tomaattien ensituoksu on syy juhlaan <3

  VastaaPoista
 19. Mikä suloinen kananen <3 Ja hyvin ovat talvehtineet, tuossa on ehdottomasti syytä riemuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martta on tosiaan hyvin ihastuttava sulkarouvva ❤ Talvesta selvinneet kasvit tosiaan saivat riemua aikaan 😊

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!