Lautalla on elämää ja lisää chilejä lautalle.

Laitoin 1.1 Rocoto Guatemala Orange-chilit idätyslautalle ja viikon kuluttua sielä oli jo elämää.  Pieni juuren pätkä oli lähtenyt kasvuun. Siitä meni vielä monta päivää ennenkuin mitään vihreää oli näkyvissä. Kolmesta laittamastani siemenestä kaksi on itänyt. 

Tänään toisen istutin kookospellettiin minikasvihuoneeseen ja laitoin kasvilampun alle. Toivotaan hänelle hyvää kasvua! Normaalisti antaisin tuon vielä hetken kasvaa lautalla ennen istutusta, mutta lähdemme huomenna reissuun ja pelkäsin, että venähtää turhan paljon pimeässä sinä aikana. 


Chili siirretty idätyslautalta kookospellettiin


Yleisesti ottaen tykkään enemmän käyttää taimimultaa, mutta päätin nyt taas kokeilla pellettejä. Ehkäpä minulle on turhaan jäänyt "trauma" niitä kohtaan. Muutamia vuosia sitten hyvin kasvuun lähteneet pelletteihin istutetut tomaatin taimet tuhoutuivat harsosääskien hyökkäyksessä. Tämä olisi toki voinut käydä mullanki kanssa, mutta jätti pienen varovaisuuden näitä pellejä kohtaan.  Muistelisin kyllä muutenkin, että olivat hankalempia kosteuden suhteen, mutta katsotaan. Voipi olla, että käännän kelkkani ja tykästyn näihin uudelleen. 

Tänään laitoin lisää chilejä lautalle. Aikamoisesta valikoimasta olikin  kiperä homma valita ne, mitä laittaa itämään. Valitettavasti tila tulee loppumaan jossakin esikasvatusvaiheessa kesken, joten karsintaa oli pakko tehdä. 

Lautan tein kelluvasta muovisesta pakkausmateriaalista, jonka leikkasin sopivan kokoiseksi. Talouspaperiin tein ruudukon, joissa oli numerot. Maalarinteippiin kirjoitin numerot ja lajikkeen, joka kyseisen numeron ruudussa oli.  
Täytin astian vedellä ja laitoin lautan kellumaan. Vasta sen jälkeen laitoin siemenet. Kosteaan paperiin siemenet tarttuvat vähän kiinni, eivätkä siirry vahingossa toiseen ruutuun. Lopuksi liimasin maalarinteipin, johon chilien lajikkeet oli kirjoitettu, purkin kylkeen.  Ja taas lautta vesivaraajan päälle odottelemaan siementen itämistä.
Tänään lautalle meni seuraavat chilit:

Trepadeira Werner
Aji Fantasy
Marbles
El Oro De Ecuador 
Champion
Ethiopian Peppertree
Starfish Orange
 Bolivian Rainbow
Fidalgo Roxa


Valitsin lajikkeita, jotka eivät ole kauhean tulisia. Lukuun ottamatta kahta viimeistä, jotka valitsin puhtaasti ulkonäöllisistä syistä. Bolivian Rainbow´sta yritän kasvattaa Bonchin, eli chilistä kasvatetun bonsai-puun. Tästä hehkutinkin jo esitellessäni Chilikirjan! 

Huomenna tosiaan lähdemme Kirstin ja likkojen kanssa reissuun. Tämä rouva on taas ihan intopiukeana. Vähän kyllä hirvittääkin, kun en ole matkustellut juuri mihinkään ja pelkään olevani täysin toope. Onneksi on matkassa mukana tottunut reissaaja, joten hommat sujuvat varmasti hyvin. Blogia en päivitä reissun aikana, mutta Instagramissa matkakuvia tulee olemaan. Ihanaa alkavaa viikkoa Sinulle <3

46 kommenttia:

 1. Jännä on seurata tuota itämistä! Toivotaan hyvää kasvua sinne:) Teillä tulee huippuihana matka, oikein mukavaa reissua koko poppoolle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta kertaa päivässä pitää käydä kyyläämässä, että onko mitään tapahtunu. Vaikka oletus oli, että menee ainakin parisen viikkoa, kun kuulema itää hitaasti tuo Rocoto :D
   Matkaan lähdetään suurella innolla <3

   Poista
 2. Wau, chilit itäneet jo, on tosi mielenkiintoista seurata kasvatuspuuhiasi:) Ihanaa ja rentouttavaa lomaa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Näitä nimittäin tulee riittämään näitä juttuja ;)
   Kiitos <3

   Poista
 3. Kiva idea tuo idätyslautta! Olen niin perinteisellä tavalla siemeniä idättänyt, että tällaiset minulle uudet ideat otetaan mielenkiinnolla vastaan. Mukavaa matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä suosittelen kokeilemaan kaikille vähänkin isommille siemenille :) On nimittäin kätevä tapa!
   Kiitos <3

   Poista
 4. Oi, siellä on kylvöpuuhat jo hyvässä vauhdissa! Menestystä chilinkasvatukseen ja mukavaa matkaa :)

  VastaaPoista
 5. Voi, pienen pieni verso!<3 Tulee heti keväinen olo. :)
  Oikein mukavaa reissua! <3

  VastaaPoista
 6. Pienet idut ovat niin suloisia, menestynyttä taivalta chileille ja mukavaa reissua matkana lähteville.

  VastaaPoista
 7. Nyt vaan hyvää kasvua odottelemaan chilien ja tomaattien kanssa. Toivottavasti saatte nauttia runsaasta sadosta kesällä ja syksyllä! Mukavaa reissua teille!

  VastaaPoista
 8. Jännä jäädä seuraamaan noiden kasvua.

  VastaaPoista
 9. Ihanan suloisia taimivauvoja, onpa mukava jäädä seuraamaan niiden kasvua. Taidanpa itsekin tänä vuonna kasvattaa muutaman chilin monen vuoden tauon jälkeen, kunhan ne ensin nyt postista tulisivat..
  Ihanaa reissua sinulle ja matkaseuralaisille!

  VastaaPoista
 10. ihan uusi juttu minulle nuo pelletit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siistejä käyttää ja sinällään näppäriä. Täytyy nyt katsella, mitä olen mieltä niistä kasvatuksen suhteen... :)

   Poista
 11. Idätyslautta - onpa jännä 🙂

  Hyvää matkaa. Reissussa saakin olla toope ! 😎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin vuosi sitten tuohon idätyslauttailuun ja koen sen aivan loistavaksi keksinnöksi.
   Kiitoksia <3

   Poista
 12. Uusi juttu tämä idätyslautta :) Miettinyt itse myös, että pitäisikö tänä vuonna laittaa chilejä kasvamaan ja mahdollisesti myöhemmin tomaatteja. Valo ja tila vain on rajallista niin aiheuttaa pään vaivaa :) Hyvää matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ainakin yksi laittaa. Yksihän aina mahtuu 😉 Tai kaksi.. ehkä kolmekin 😊

   Poista
 13. Elämän kasvun ihmettä!
  Hyvin olet laittanut siemenet järjestykseen ruutuihin!
  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että uusi kasvukausi lähestyy :) Mukavaa viikonjatkoa myös Siulle <3

   Poista
 14. Ooh, "vihreää" näkyvissä! :)

  Hauskaa reissua teille!

  VastaaPoista
 15. Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Luin kommenttisi, mutta en aiemmin kerinnyt vastaamaan. Reissu tosiaan oli mukava 😊

   Poista
 16. Mahtavaa matkaa :-)
  Upean näköisiä kylvöjä...

  VastaaPoista
 17. Kauniita pieniä alkuja. Toivon onnea ja menestystä kasvatustyöhän sekä matkalle :)

  VastaaPoista
 18. Onpa hienoa, että ovat lähteneet kasvuun. Mukavaa reissua!!!

  VastaaPoista
 19. Aikamoista viherpeukalointia! Siihen riittää intoa, mistä oikein tykkää! :)

  VastaaPoista
 20. Konstit on monet ja vain taitajat ne osaavat.
  Toivon, että nyt sitten kasvavat kunnolla, koska ovat saaneet alusta asti sitä rakkautta kuitenkin!
  Hyvää tammikuuta sulle!

  VastaaPoista
 21. Hei kysyn onko chilien kasvatus vaikeaa. miun avustaja tykkää ihan mielettömästi chilistä, mitä tulisempi, sellaisia hän ostaa marketista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa. Chileistä löytyy sekä helppoja että haastavia lajikkeita :)

   Poista
 22. Juuh, lajikkeita löytyy, mistä??sitä kysyin onko helppo kasvattaa ja mikä on juju. ,ie en näe lukee paljonkaan ja kasvattaako mullassa lautasella vai miten??Jospa vähän avaisit kasvatushommaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, jostain syystä en ole tätä viestiä huomannut. Anteeksi Anni ihan valtavasti! Chileja saa hankittua esimerkiksi fataliiseeds.net-sivustolta. Lajikkeista tosiaan osa on helppoja ja osa ei. Tuolla sivustolla on lajikkeisiin merkitty, kuinka helppo tai hankala kasvatettava lajike on. Mullassa kasvaa. Näin kommentointina on aika hankala lähteä koko prosessia avaamaan, mutta näin alkuvuodesta siemenet laitetaan kylvömultaan ja kylvös laitetaan lämpimään paikkaan itämään. Kun itäminen tapahtuu, taimi viedään valoon. Taimet tarvitsevat paljon valoa! Kylvös ei saa kokonaan kuivua, muttei saa myöskään olla jatkuvasti märkä. Ulos taimet saa istuttaa vasta kun hallan vaara o mennyt ohi :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!