Sain eilen erittäin miellyttävän yllätyksen käydessäni postilaatikolla. Jukka oli lähettänyt minulle Chilikirjan, joka lumosi minut täysin. Hyvin harva puutarha-aiheinen kirja on kirjoitettu siten, että siitä saa paljon tietoa ja silti se saa hihittämään ja on niin mielenkiintoinen, ettei sitä voi laskea käsistään. Nyt olen sellaisenkin lukenut ja haluan jakaa myös muille tämän kokemuksen. Mutta varoitus ensimmäiseksi: Tästä saattaa alkaa polte, joka ei lievene vedellä ja joka kadottaa mopon lopullisesti!
Tommi Hietavuo, Jukka Kilpinen, Teija Aaltonen: Chilikirja |
CHILIKIRJA (Tommi Hietavuo, Jukka Kilpinen, Teija Aaltonen: Chilikirja. Gummerus 2015, s.158) kertoo chilistä, tuosta tulisesta kaunottaresta, monipuolisesti, mielenkiintoisesti ja hauskasti. Chiliharrastuksen valtti on monipuolisuus. Harrastuksen voi aloittaa helpolla kasvilla, mutta innon ja taidon kasvaessa lajikkeista löytyy myös haastavia, eivätkä lajikkeet takuuvarmasti lopu kesken!
Kirjan alussa kerrotaan kirjoittajien omat chilitarinat. Nämä olivat tosi mielenkiintoisia ja voin kertoa hihittäneeni ääneen muutamaan kertaan. Jukka esimerkiksi kertoo muiden silmissä olleensa täysin hurahtanut chileihin, mutta omasta mielestään oli vain iloinen ja ylpeä chilihullu. Kuinka moni puutarhuri tunnistaa itsestään tämän saman piirteen, oli sitten kyse kukasta tai hyötypuutarhasta? Tommin tarinassa itseäni lohdutti kovasti tieto, ettei chiligurutkaan välttämättä ole ensimmäisellä kerralla onnistuneet kasvatustyössään, vaan joskus suuret tarinat alkavat fiaskolla! Tykästyin Teijan nöyryyteen harrastuksen äärellä: "Myös yritys ja erehdys opettavat puutarhurin itua tehokkaasti, ja Suomen oikukas suvi äärivaihteluineen on ankara yliopettaja". Juuri näinhän asia on.
Chilin lajeja ja lajikkeita on kirjassa esitelty siten, että maallikkokin ymmärtää niiden eron ja kiinnostuu tiedosta. Upeat kuvat tehostavat kiinnostusta paljon. Miten voikaan olla niin käsittämättömän erilaisia jo ulkomuodoltaan nämä chilit? Itse en ole enää tulisen ruuan ystävä ja olenkin vähän vieroittunut chilistä. Chili on kuitenkin niin monipuolinen, että lajikkeita löytyy myös mietojen makujen ystävälle. Ja ovathan nämä niin kauniita, että menevät ihan koristekasveinakin!
Ihastuin tähän Bolivian Rainbow´hin aivan valtavasti. Kasvin lehdet ovat tummanvihreät vähäisessä valaistuksessa, mutta ultraviolettisäteily muuttaa ne violeteiksi tai jopa mustiksi. Kukat ovat violetit ja hedelmän värikirjo on mielettömän laaja eri kypsymisasteessa ollessaan. Tätä täytyy kokeilla!!
Chili maailmalla- osuus kertoo chilin kulttuurisesta ja maantieteellisestä moninaisuudesta. Luku selventää hyvin, miten laajasti chili on ihmisiä saanut valtaansa ja kuinka erilaisissa oloissa chilit kasvavat. Myös niiden käytössä on melkoisia eroja eri maissa ja kulttuureissa.
Chilin korjuusta ja säilömisestä kerrotaan myös hyvin. Tietynlaista varovaisuutta onkin hyvä harrastaa tulisimpien lajikkeiden käsittelyssä, sillä polte tuntuu myös iholla, ei ainoastaan suun limakalvoilla. Chiliä voi säilöä kuivaamalla, pakastamalla ja savustamalla. Kaikkiin tapoihin löytyy selkeät ohjeet kirjasta.
Kirjasta löytyy myös herkullisen kuuloisia ohjeita chilin hyödyntämiseen.
Kasvatus- osio kiinnosti itseäni todella paljon. Useinhan chilillä on hankalasti kasvatettavan kasvin maine. Kirjasta löytyy selkeät, hyvät ohjeet, kuinka kasvatus tapahtuu ja kuinka siinä onnistuu. Myös erilaisia kasvatustapoja on esitelty.
Chilin kasvatuksen ongelmista ja chilin tuholaisista on myös kerrottu. Itseäni ilahdutti se, että kirjassa on huomioitu hyvin myrkytön tapa päästä tuholaisista eroon.
Bonsai + chili= bonchi. Innostuin tästä aivan totaalisesti. Tätä on kokeiltava ehdottomasti! Kirjassa on selkeästi esitelty, kuinka bonchi saadaan kasvetettua. Ihania!!!
Jukka on ottanut kirjan kuvat itse (poikkeuksista on maininta erikseen) ja kuvat ovat tosiaan upeita. Minun ottamani kuvat kirjasta eivät tee oikeutta niille ollenkaan. Suosittelen tätä kirjaa jokaiselle, joka on innostunut kasvien kasvatuksesta. Myös niille, jotka eivät ole chilin ystäviä...vielä! Itse aloin tuntemaan melkoista poltetta kirjaa lukiessani. Ja mikäli käy niin, että höyrähdän chileihin ihan totaalisesti, niin pidän Jukkaa vastuussa asiasta. Ehkäpä palaamme asiaan joskus ;)
Kiitos tästä upeasta teoksesta Jukan lisäksi myös Tommille ja Teijalle!
Kirjan voi tilata itselleen täältä.
Kirjan voi tilata itselleen täältä.
Kiitos kirjan esittelystä. Minäkin olen selannut tätä kirjaa kirjakaupassa, on varmasti tutustumisen arvoinen. - Mukavaa viikonloppua sinulle!
VastaaPoistaOn kyllä hiano teos :) Mukavaa viikonloppua sinne myös <3
PoistaKuulostaa kivalta kirjalta ja kyllähän se on puoli ruokaa kuinka kirja on kirjoitettu :)
VastaaPoistaOikein mukavaa viikonloppua <3
Erottui tosiaan edukseen :) Mukavaa viikonloppua myös Sinulle! <3
PoistaHauska kirja! Ei olisi haitaksi olla paremmin perillä chilikasveista. Meillä on vuoden ympäri kaupoissa runsaasti erilaisia chilejä tarjolla (Meksikosta tuodaan paljon) ja kun hinnatkin ovat ihan melkein naurettavan halpoja, niin en ole vielä saanut innostusta kasvattamiseen. Mutta olisihan tuo kaunis vaikka koristekasvina.
VastaaPoistaItse luin juuri kauhulla internetistä, mitä kaikkea tuodut chilit voivat sisältää. Tieto lisää tuskaa :D Koristekasveinakin noiden suosio on ilmeisesti kasvanut melkoisesti, kun hedelmiä löytyy vaikka minkä värisiä ja kokoisia :)
PoistaOi hyvänen aika, tuollainen bonchi olisi ihana! :)
VastaaPoistaMinä olen toistaiseksi pystynyt vastustamaan chilinkasvatusinnostusta, vaikka perheessä on jäseniä, jotka laittaisivat chiliä ihan kaikkialle. Minulle chili on välttämätöntä vain joskus paksun kaakaon päällä. :)
Kirja näyttää todella kauniilta ja mielenkiintoiselta.
Hyvää viikonloppua!
Minustakin nuo bonchit on super söpöjä! Kirja saattaisi pistää siutkin liekkeihin ;) Mukavaa viikonloppua myös Sinulle <3
PoistaAika söpö tommonen bonchi. Ehkä kokeilen ensi kesänä chiliäkin..
VastaaPoistaKokeile ihmeessä :) Khih, ensi kesästä tulee selvästi kokeilujen kesä <3
PoistaChilin ystävile mielenkiintoinen kirja selkeine kuvineen. Miksei muillekin kasveista innostuneille kokeilijoille. Itse en juurikaan kuulu chilin ystäviin, oli yksi kamala kokemus tuolla maailmalla liian tulisesta ruoasta..Nuorempi tytär voisi olla kiinnostunut tästä, pitääpä vinkata:)Hän kasvattaa ja käyttää paljon tulisimpia lajikkeita.
VastaaPoistaMukavaa loppiaista♥
Itsekkään en nauti tunteesta, että suu on liekeissä. Onneksi chileistä löytyy myös "tulettomia" versioita :) Vinkkaa tyttärelle kirjasta, jos on chilien ystävä. Voisin kuvitella hänen tykkäävän! Mukavaa loppiaista myös Sinulle <3
PoistaTulinen kirja!! Hyvää viikonloppua;-))
VastaaPoistaSitähän se :) Mukavaa vkl.a myös Sinulle :)
PoistaMielenkiintoinen kirja. Mukavaa loppiaista:)
VastaaPoistaOn kyllä mainio teos. Mukavaa loppiaista myös Sinulle :)
PoistaEipä heti uskoisi, että tutusta tulisesta herkusta löytyy noin monia lajikkeita. Kiitos kirjan esittelystä. Joko kylvöksesi itävät? Oikein hyvää viikonloppua sinulle ja perheellesi <3
VastaaPoistaEi ole vielä itänyt ja käsittääkseni siinä voi hetki vierähtääkkin. Lueskelin myös tuosta kirjasta, etten ihan helpoimmasta sitten aloittanutkaan. Nooh, kohta lisää siemeniä lautalle, niin eiköhän jotkut ainakin onnistu :) Ihanaa viikonloppua myös teile <3
PoistaHyvä kirja varmasti niistä tykkääville. Itse kerran kokeilin kasvattaa, no huonolla menestyksellä ja meillä niin vähäistä käyttökin. Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaEihän chilit tosiaan kaikkien suosikiksi pääse :) Mukavaa viikonloppua myös Sinulle <3
PoistaKiva kirja ja varmasti hyödyllistä tietoa chilien kasvattajille.Minulla joka vuosi muutama chili kasvamassa ja aina jää satoa kuivattavaksikin <3
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua!
Hyvältä kuulostaa sinun chilin kasvatus 😊 Mukavaa viikonloppua myös Sinulle ❤
PoistaKuulostaa perusteelliselta kirjalta. Minulla on ollut monena vuonna yksi tai pari chiliä vaihtelevalla menestyksellä 😀
VastaaPoistaPaljon oli tietoa ja tosiaan tosi mielenkiintoisesti kirjoitettuna 😊
PoistaOi, toi vaikuttaa kyllä sellaselta kirjalta, mikä pitäis lukea -just puhuttiin miehen kans,et kohta aletaan kerään rahkapurkkeja taimille :D
VastaaPoistaKuulostaa ihan teiän kirjalta 😉 Mukavaa vkl.a ❤
PoistaOnpa hienoja nuo bonchipuut. Kasvihuoneessa olen kasvattanut chilejä, ihan kaupan palkoista ottanut siemenet.
VastaaPoistaHyvää alkanutta vuotta!
Minustakin ne olivat mainioita :) Itse myös otan noita siemeniä kaupan paprikoista ja hyvin onnistuvat niistäkin :) Mukavaa alkanutta vuotta myös Sinulle!
PoistaTämähän on mielenkiintoinen! Kiitos vinkistä :)
VastaaPoistaKiva, jos tästä oli iloa. On tosiaan hieno teos, jota suosittelen lämpimästi (vai peräti tulisesti?) :)
PoistaMielenkiintoinen kirja esittely.
VastaaPoistaMeillä kasvaa keittiössä pojan kasvattama chili.
Keväällä toi sen koulusta kotiin. Vielä se on hengissä pysynyt.
Kiva, että koulussakin kasvatetaan aina jotakin. Saavat lapset kokea kasvun ihmeen, vaikkei kotona kasvatuksia harrastettaisiinkaan :)
Poistakiitos esittelystä! Minulla onkin ollut mielessä kokeilla chilin kasvatusta
VastaaPoistaKokeile ihmeessä 😊
PoistaMeillä on ensimmäinen talvi vuosiin, kun en talvettanut chilejä ja nyt on mietinnässä mitä laittaa kasvamaan. Pitäisiköhän kurkata tuosta kirjasta vinkkiä? ;)
VastaaPoistaKannattaa ehdottomasti! Mutta varo chilihulluutta ;) Tuntuu olevan kirjan sivuilta leviävä erittäin helposti tarttuva "tauti" :) <3
PoistaTervetuloa chilien maailmaan, mistä ei ole paluuta :D
VastaaPoistakhih, kiitoksia <3 Olen kyllä kuullut monen höyrähtäneen ihan täysin chilien ihmeelliseen maailmaan :D
Poista