Mielenkiintoinen tomaattikesä tulossa. Osa 1.

Kerroinkin jo aiemmin tilanneeni kivan näköisiä tomaatteja. Ja valintaperusteena oli ollut ainoastaan tomaattien hauska tai erikoinen ulkonäkö. Tilasin kahdeksan erilaisen tomaatin siemeniä. Lisäksi sain jo viime kesänä tyttäriltäni tuliaisiksi Englannin reissulta tomaattisiemen-mixin, jossa oli kuuden eri tomaatin siemeniä.  Viime vuonna keräsin muutamista omista tomaateista siemeniä, joten ainakin oletuksena on hauska ja erikoinen tomaattikesä. Näistä suunnitelmista ajattelin tehdä muutaman postauksen.

Osasta tomaateista löytyi internetistä melko huonosti tietoa, joten hyödynsin facebookin Intohimona tomaatit-ryhmän tietotaitoa. Kyseisessä ryhmässä on ihmisiä, jotka tietävät tomaatista aivan älyttömän paljon. Tuntuu, että kysyy, mistä tahansa lajikkeesta, niin aina löytyy kokemusta. Tietoa myös jaetaan mielellään ja hyvässä hengessä. Yksi parhaimmista ryhmistä, joita facebookista löytyy! Kiitos kaikille omien kokemusten kertomisesta. Etenkin Tiinalle erityiskiitokset, koska hänen tietotaito on aivan mieletön ja kertoi minulle laajasti kyselemistäni lajikkeista! Olet Tiina kyllä melkoinen tomaatti-tietäjä! Hyödynnän tässä postauksessa nyt paljon valmista tekstiä, mutta merkitsen erikseen, mikäli teksti on jonkun muun kuin omaani! 

Tomaateista kylvän osan helmikuussa ja osan maaliskuussa. Maaliskuussa kerkiää vielä hyvin kasvatuspuuhiin ja onkin suositeltavaa odotella sinne saakka, mikäli lisävaloa ei ole käytössä. Itse ostin nyt kasvivalon, joten jännä nähdä, kuinka paljon siitä on hyötyä. Kylvän kaikki tomaatit lautalle. Lauttaidätyksestä löytyy tietoa tästä klikkaamalla. Suosittelen lauttaidätystä lämpimästi. Se on minun mielestäni todella helppoa. Blue Bayou

Lajista kerrotaan näin Fataliiseeds.net-sivustolla, josta siemenet tilasin: Samettiselta tuntuva lajike, sinisillä lehdillä. Valmistuu aikaisin, korkeutta noin 80 cm. Hedelmät ovat punaisia ja sinisiä, paino vaihtelee, sillä lajike ei ole vielä täysin vakaa. Mehukas ja makea.

Tiina kertoi kokemuksestaan Intohimona tomaatit-ryhmässä: Blue Bayou oli todella super kaunis kypsänä ja raakileena sen väritys oli vihreä lilan värisillä harteilla. Auringossa se oli tumman lila ja varjon puolelta vihreä. Satoa se antoi varsin runsaasti ja teki isoja hedelmäterttuja. Kypsyessään väri muuttui punaisen lilansinertävän mustaksi. Se hedelmä on todella super kaunis kypsänä! 

Makua voisi luonnehtia melko miedoksi, makeahkoksi ja hapottomaksi. Hedelmä on todella mehukas ja oma paljon siemengeeliä ja siemeniä. Makeutta oli jonkinveran, mutta en kuitenkaan luonnehtisi sitä erityisen makeaksi. Hedelmien koko ja muoto vaihteli. Ilmeisesti lajike ei ole vielä kovin stabiili. Pienimmät hedelmät oli lähes kirsikkatomaatin kokoa ja isoimmat kasvoivat keskiverto standarditomatin kokoiseksi, muta muoto oli pyöreän-kulmikkaan ja osa hiukan pyöreänkulmiaan puikulan mallisia. Hedelmissä oli matala "tipan tapainen harju" pyllyssä. 

Tomaattista perusmakua en siitä paljoa löytänyt, vaan maku muistutti ehkä enemmänkin miedon tomaatin ja neutraalin makean pensasmustikan sekoitusta. Maku oli mielestäni miellyttävä, joskin melko mieto. 

Korkeaksi kasvava kasvi oli elinvoimainen ja terve, eli ei muistaakseni saanut edes potturuttotartuntaa.

Tämä kuulostaa minusta ainakin oikein mainiolle ja odotan jo kovasti tuota makuelämystä


Blue Bayou-tomaatti. Kuva fataliiseeds.net-sivustolta.

Wooley Blue Jay

Fataliiseeds.net kertoo lajikkeesta: Varhainen, korkeus: 70 cm. Lehdet ja varret ovat myös sinisiä, hedelmäpinta on kosketuksen "samettinen". Hedelmät ovat maapallon muotoisia, väriltään sinisiä, vaaleanpunaista pohjaa.

Tiina ja hänen veljensä olivat kasvattaneet kyseistä lajiketta ja molemmilla oli samanlaiset kokemukset siitä: hedelmät oli tavallisen kirsikkatomaatin kokoisia, erittäin tummia, lilanmustia kauttaaltaan. Kypsänäkään niihin ei muuta väriä ilmaantunut. Olivat kauttaaltaan tumman lilan värisiä ja kauniin pyöreitä. 

Hedelmien maku oli aikalailla mieto, ei hapokkuutta, eikä ne olleet varsinaisesti mitenkään makeitakaan. Makua voisi luonnehtia pikemminkin miedon makeahkoksi,. jossa todella pieni häivähdys pensasmustikan aromia. Maku oli mietoudesta huolimatta kuitenkin miellyttävä ja hedelmät olivat erittäin mehukkaita.  Hedelmän kuori melko ohut, eli sisus oli täynnä siemengeeliä. Ei ollut kuitenkaan yhtään haljennutta hedelmää. Kovin satoisa se ei ole, kaikissa tertuissa oli alle 10 hedelmää, taisi olla keskimäärin 7-8 hedelmää per terttu. Kasvit oli terveitä. 

Fataliiseedsin lajikekuvauksessa, josta siemenet oli peräisin, hedelmät ovat aikalailla samantapaisia. Niissäkään ei (1 kuvan perustella katsottuna) ollut nähtävissä varsinaista paksua nukkamaista karvaa, vaan hienoinen aavistus nuasta. Tekstissä kerrottiin, että hedelmien pohjassa olisi pinkkiä väriä "pyllyssä". Näissä meidän hedelmissä ei pinkiä ollut, ne oli vaan yksivärisen lilanmustan tummia kauttaltaan. 


Joissain Wooly Blue Jayn kuvauksissa hedelmän väri on tumman-lilanmustan keltainen ja tumman-lilanmustan punainen-oranssinpunainen ja niissä kuvauksissa hedelmät ovat olleet tavallisen pyöreän tomaatin kokoluokaa. Lajikkeesta on selkeästi olemassa täysin erilaisia versioita maailmalla.

Mielenkiinnolla jään odottamaan tätä tomaattia! Kaunis se ainakin on. Jotenkin tuo pensasmustikan maku kuulostaa houkuttelevalta!Wooley Blue Jay-tomaatti. Kuva fataliiseeds.net-sivstolta


Abracazebra

Tästä lajikkeesta en saanut kokemuksua, mutta Fataliiseeds.net kertoo lajikkeesta näin: Toma Wagnerin kehittämä mahtava lajike. Valmistuu aikaisin, korkeutta noin 1 m. Hedelmät ovat pyöreitä ja painavat noin 100g. Väritys on vihreää ja valkoista tummanvihreillä raidoilla, hieno maku.

Kuvan perusteella tulee ihanan raikkaan oloinen vaikutelma. Voin kuvitella, kuinka ihania nämä ovat salaatin joukossa! 


Abracazebra. Kuva lainattu fataliiseeds.net-sivustolta


Blue P20


 
Tästäkään en saanut kokemuksia, mutta fataliiseeds.net kertoo tomaatista näin: Hedelmät ovat sinisiä, punaisen alareunan ollessa kypsät, pallomaiset, paino: 70-80 g. Liha on vaaleanpunainen-punainen. Mielenkiintoinen seikka: lehtien takaosa muuttuu väriltään väriltään, kun sää on kylmä.  Hedelmä sisältää runsaasti C-vitamiinia.

Intohimona tomaatit-ryhmästä löysin vuosi sitten käydyn keskustelun, jossa kerrottiin tämän tarvitsevan paljon aurinkoa, jotta mausta tulee hyvä. Mielenkiintoista! 


Blue P20-tomaatti. Kuva fataliiseeds.net-sivustolta

Olen nyt tehnyt tätä postausta moneen kertaan ja muutaman kerran aloittanut alustakin. Jotakin mystisiä teknisiä ongelmia tuntuu olevan kovasti. Milloin tekstit ovat pomppineet miten sattuvat ja lopulta kuvatekstejä ei saanut laitettua, vaan kuvat pompahtivat tekstin keskellä ihan väärään paikkaan. Huoh! 

Seuraavassa Mielenkiintoinen tomaattikesä tulossa postauksessa seuraavat lajikkeet: Costoluto Fiorentino, Idli, Orange Berry, Red Pear, San Marzano 2 ja Tigarella. Tämä sekoituksen sain Ilonalta ja Julialta! Ihania lajikkeita <3Meinaatko Sinä kasvattaa ensi kesänä tomaatteja? Jos, niin mitä?

Jos et ole vielä kerinnyt osallistumaan siemen-arvontaan, niin pääset osallistumaan klikkaalla tästä.

Vielä kerran kiitos Intohimona tomaatit-ryhmän ihanille tomaatti-taitureille <3


44 kommenttia:

 1. Kiva postaus!

  Btw, ei tomaatteihin välttis tarvita siemeniä - olen joskus ulkomaanreissuilta ostanut mielenkiintoisen näköisiä yksilöitä ja vaan viipaloinut ne kukkapurkkiin mullan sekaan. Kasvaa ihan hyvin niinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Tuo on ihan totta, että tuoreet tomaatit voi viipaloida ja laittaa multaan. Tosin, siemenistä se silloinkin lähtee ;) Mutta ei tosiaan tarvitse siemeniä erikseen ostaa :) Tuon keinon huono puoli on se, että jos haluaa juuri tietynlaisia tomaatteja, niin ei ole varmaa, tuleeko niistä samanlaisia kuin mitä alkuperäinen tomaatti on. Mutta itse hyödynnän myös noita tuoreiden tomaattien siemeniä :) Mielenkiintoisia kokeiluja :)

   Poista
 2. Mielenkiitoisia tomaatteja! Viime kesänä tomaattien kasvatus meni meillä ihan mönkään;-( Vettä ja pimeää aivan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Oli enemmän semmoin kokemusten hankkimis vuosi... Sadolla ei paljon päässyt riemuitsemaan.

   Poista
 3. Kaksi edeltävää kesää on ollut surkeita tomaatin kasvatukseen. Lämpöä ja valoa oli kasivihuoneissa aivan liian vähän ja sadot jäivät aivan onnettomiksi. Tänä kesänä ajattelin kokonaan unohtaa erikoislajikkeet ja yritän löytää jonkin varman minitomaatti lajikkeen. :D Green Envy on kaikin puolin ollut suosikki lajikkeeni, mutta viime kesänä petti sekin. :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös odotin Green Envyä kovasti, mutta jäi vain odotuksen tasolle :( Täytyy kuikuilla, jos siemeniä jostain löytyy ja kokeilla uudelleen :)
   Toissa kesä oli täällä ihan ok tomaateille, mutta viime kesä tosiaan oli aivan onneton. Jospa tämä tuleva kesä olisi parempi :)

   Poista
 4. Eräänä menneenä aurinkoisena kesänä kasvatin mustaa, vihreää, keltaista, raidallista, punaista, pientä ja isoa tomaattilajiketta. Kaikkien kasvu onnistui ja kypsyttyään vihdoin sisätiloissa niistä löytyi makuvivahteetkin. Monista lajeista ihan tavallinen Tanskan vienti/Moneymaker on lempitomaattini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tästäkin tulevasta suvesta hyvää satokesää. Erilaisten lajikkeiden kokeilu on kyllä mielenkiintoista :) Tanskan vientiä itekki meinasin kasvattaa avomaalla tänä vuonna. Moneymaker on itselleni nimenä tuttu, mutta en oo kokeillu sitä. Tuollaisia hyviä perusvarmoja tomaatteja onkin hyvä olla aina ainakin seassa, jotta varmasti saa edes vähän satoa :)

   Poista
 5. Hauskan näköisiä. Mielenkiinnolla jään seuraamaan tomaattiesi taivalta. ☺️

  VastaaPoista
 6. On kyllä mielenkiintoisia tompsuja :) Tomaatin kasvatus on mulle vierasta puuhaa, mutta isäni niitä kasvattaa joka vuosi. Jos löytyis hieman isompi asumus kunnon pihalla, niin tuota hommaa voisi itsekin kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että löydätte tuollaisen paikan. Tomaatin kasvatusta kannattaa ehdottomasti kokeilla :)

   Poista
 7. Tomaattien kasvatus on kivaa ja satoakin syntyy. Uudet lajikkeet ovat mielenkiintoisia, nuo sinunkin tummanpuhuvat ja sinertävät ovat aika huikean näköisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se on! Mielenkiinnolla odotan jo noiden maisteluita. Toivotaan, että tulee hyvä satovuosi :)

   Poista
 8. Oi että, ihania lajikkeita. Tosiaankin mielenkiintoinen tomaattikesä tulossa sinulle. :) Aion laittaa tomaatteja, mutta en vielä tiedä mitä. Niiden pitäisi olla kuitenkin terassikasvatukseen soveltuvia, koska meillä ei ole vielä kasvihuonetta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huimaa, miten valtaisa määrä erilaisia tomaatteja onkaan! Vielä kerkiät hyvin lajikkeita pohtimaan :)

   Poista
 9. Oi tulipa kesä ja uudet tomaatit mieln syövereihin ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan hyvä sato vuotta. Ei ole enää kauaa, kun päästään iskemään sormet multaan :)

   Poista
 10. Kivoja lajikkeita. Minä luultavasti oikaisen tulevana kesänä ja ostan valmiit taimet. Ainakin suurimman osan. Aion panostaa koristekasveihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikasvatustila tuppaa olemaan rajallinen. Itse olen jo kovasti harmitellut tulevaa tila-ongelmaa, vaikka toisaalta saunatupa pelastaa paljon. Siulle onkin tulossa ihania koristekasveja, daaliat jostain syystä jäi mieleen ;)

   Poista
 11. Oi, mielenkiintosta tosiaan. :) Jännä nähdä, mitä näistä sun tomskukokeiluista tulee! Itse en ole koskaan tomaatin ystävä ollut, mutta kävi vähän mielessä, että voisin silti jonkun ihan perustomaatin laittaa partsille kesäksi, kasvavat sitten miehen iloksi jos kasvavat (ja jos kasvatan). :D Suunnitelmia, suunnitelmia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ihmeessä, se tuoksu jo on ihana <3 Ja mies varmasti arvostaisi kovasti, kun voisi hakea tuoreita tomaatteja aamuleivälle tai ruuan kanssa ;)

   Poista
 12. Mielenkiintoista! Noita uusia lajikkeita, itselleni aivan tuntemattomia voisi joitain yrittää kokeilla valmiista taimista, ei oikein ole sellaista tilaa missä kasvattaa taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vähän "erikoistomaatteja" taitaa löytyä valmiina taimina. Mutta viherpeukaloilla ainakin joskus on ollut joitakin aika mielenkiintoisia lajikkeita. Ja tietysti aina kannattaa kysyä tutuilta viherpeukaloilta, jotka esikasvattavat tomaatteja, että kasvattaisivatko sinullekkin :)

   Poista
 13. Kyllä tomaatti lajikkeitakin on vaikka kuinka paljon ja niihin voisi kyllä hurahtaa,mutta meillä ei ne tavallisetaan oikein kerkiä kypsymään kesän aikana,mutta kiitos kattavasta ja hyvästä postauksesta!
  Hyvää viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihana, kun sain apua tämän postauksen tekemiseen. Ajattelin, etten varmaan ole ainoa, joka haluaa tietää vähän enemmänkin näistä erikoisista lajikkeista :) Mukavaa vkl.n jatkoa myös Sinulle <3

   Poista
 14. Onpa mielenkiintoisia tomaatteja. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, millaisen sadon siemenet sinulle myöhemmin tänä vuonna antaa.

  VastaaPoista
 15. Hyvä postaus, luin sitä erityisellä. Ielenkiinnolla ja palaan tähän postaukseen vielä uudelleen. En ole vielä suunnitellut mitä kasvatan, vaikka muutamia lajeja olen jo hankkinutkin mutta joitakin ehkä jätän tänä vuonna pois. Tämä vuodenaika on hyvä ja nautinnollinen juuri suunnitteluun - toiminnan aika on vähän myöhemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos <3 Tuo on totta, että tämän hetken parasta antia on suunnittelu. Ja lisäksi tiedon kartoittaminen :)
   Teen tämän jälkeen vielä kaksi samantyylistä postausta, joten niitä kannattaa seurailla myös :)

   Poista
 16. Minä laitan varmasti taas tomaatteja ensi kesänä. Kasvatan aina pensastomaatteja, koska niistä ei tarvitse nyppiä varkaita. Olen niin paljon mökillä ja pensastomaatit ovat mielestäni helppohoitoisempia. Kiitos näistä tomaattitiedoista, lajien määrä on uskomaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensastomaattien hyvä puoli on juuri tuo tietynlainen helppous. Toki nekin hoitoa vaativat 😊 Kiva, että postauksesta oli hyötyä muillekkin kuin vain itselleni 😊

   Poista
 17. Tosiaan odotan mielenkiinnolla tulevia postauksiasi mm. tomaateista. Meillä kaiken viljelyn suhteen kaari on laskeva. Kun se oli huipussaan monenlaista tomaattia tuli yli 200 kiloa per/satokausi. Nyt ei enää tarvitse kasvattaa kuin omaksi ilokseen, kun tarve on pieni. Siksi on ihana seurata toisten puutarhoja.

  VastaaPoista
 18. Mielenkiintoisia tomaattilajikkeita! Kiva seurata, miten niistä tulee satoa. Onnea kylvöillesi ja mukavaa sunnuntaita!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kokeilla kaikkea uutta :) Kiitoksia <3 Mukavaa sunnuntaita myös teille <3

   Poista
 19. Näistä on kiva kuulla lisää kasvukauden aikana. Oma kasvari täyttyy eniten tutuista ja turvallisista lajikkeista mutta jotain uuttakin on joka vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkin ihan fiksua kasvattaa hyväksi havaittuja lajikkeita. Ja mikäs sen parempaa kuin, että mukaan mahtuu uusia kokelaitakin :)

   Poista
 20. On kyllä niin jännittävän näköisiä lajikkeita:) Kiva on päästä kokeilemaan ja maistelemaan uusiakin makuja.. Tänä vuonna on kyllä ihan pakko laittaa muutama tomaatti kasvamaan:) Kohti kevättä mennään kovaa vauhtia♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ihmeessä, on ne vaan niin hyviä. Ihanaa, että kevät lähestyy <3

   Poista
 21. Oih, oispa mahtava maistaa omasta maasta tomaatteja! Ihanaa viikon alkua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muutakun kesällä kasvamaan :) Vaikka ihan valmiista taimesta <3 On ne tosiaan hyviä. Kivaa uutta viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 22. Voi varjele, onko noin monia tomaattilajeja olemassa? Mielenkiinnolla jään odottamaan sun infoa millasia niistä tuli. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!