Ota ihan chilisti!

Eilen saatiin tyhjennettyä iso kasvihuone. Tomaatit sieltä olikin jo otettu aiemmin sisälle kypsymään, mutta paprikat olivat vielä saaneet jäädä odottelemaan. Kaikki paprikat eivät ehtineet kypsyä, mutta eipä se suuremmin haittaa. Kypsyvät sisällä sitten loppuun. Makeat paprikat käytetään itse, mutta chileistä laittelin jo ystäville viestiä, että haluavatko tulla jakamaan saaliin. Meillä ei chiliä niin paljoa kulu, että tarvitsisimme kaikkea itse. 



Ihanan värikkäitä paprikoita




Paprika lajikkeita taisi tänä vuonna olla kymmenkunta makeaa ja tulisia toinen samanmoinen. Ensi vuonna en aio kasvattaa kuin yhtä tulista lajiketta ja loput makeita. Tilasin itse asiassa jo juhannuksena ulkomailta noin 20:nen erilaisen makean paprikan siemeniä, joten eipä taitaisi tulisille enää tilaa juuri ollakaan. Vaikka alunperin luulin, että 18 neliön kasvihuoneessa riittää tilaa yllinkyllin, niin nyt jo kaipaisin lisää tilaa. Huppukasvihuoneista toki jonkin verran on hyötyä, mutta olisihan se hyvä olla toinenkin kunnon kasvihuone ;) Khih. Nooh, onneksi muistissa on edelleen kasvihuoneen kasaus operaatio, niin toistaiseksi hillitsen haluni uuden ostoon... 




Paprikoiden kasvatus onnistuu aloittelijaltakin



Ensi vuonna isoon kasvihuoneeseen pääsee myös joitakin meloneita. Tämän kesän myötä niihin tuli vastoinkäymisistä huolimatta pieni höyrähdys, kun huomasin, ettei lopulta melonien koolla ole juurikaan merkitystä, vaan pieniksikin jäävät ovat kelpo meloneita. Ja mikä parasta, ne kypsyvät sisällä. Eli vaikka osa meloneista ei kerkiäisi kypsäksi saakka ennen pakkasia, niistä kannattaa korjata sato ja tuoda sisälle kypsymään. Uuh, mikä ihana melonin tuoksu kotona leijaileekaan, kun melonit ovat valmiit syötäväksi. Hitsi, nyt kun aloin taas hekumoimaan meloneista, niin tuli uudelleen mieleen se kasvihuoneen koko ja uuden tarve...



Erilaisia chilejä



On tämä puutarhahulluus siitä hassu laji, että näin syksyllä ajatukset ovat jo suuresti seuraavassa keväässä ja uusissa kasvatussuunnitelmissa. Odotan jo niin paljon taimikasvatus-aikaa! Mutta eipä tässä kauaa enää olekaan, kun nekin pääsee aloittamaan. Osa paprikoista vaatii tosi pitkän kasvatusajan, joten niiden kanssa aloittelen jo helmikuussa. Tammikuussa on tosin pakko aloittaa orvokkien kasvatuksella, jotta pärjään koko pitkän talven... 

Nyt kun sadot on korjattu ja kasvihuoneet tyhjennetty, on mahtavaa todeta, että jes, enää 2,5 kuukautta ja homma alkaa alusta! 

Ihanaa uutta viikkoa Sinulle <3 

40 kommenttia:

  1. Hieno sato taas kerran. Tosi kiva kun voi kypsytystä jatkaa vielä sisällä, ettei mene hyvät tuotteet hukkaan.
    Herkullista uutta viikkoa sinulle Hilu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet hyötypuutarhan antimet jatkavat onneksi kypsymistä sisälläkin. Helpottaa paljon sitä tosiasiaa, että Suomen kasvukausi on lyhyehkö. Ihanaa viikkoa myös Sinulle Outi <3

      Poista
  2. Kyllä on upea sato ja niin monenlaista,minä unohdin kokonaan chilin,edellisenä kesänä se kasvoi hyvin.Tomaatteja tuli aika kivasti,vieläkin osa kypsyy sisällä.Pitää keskittyä ensi kesään paremmin,kunhan tästä kuntoutuisin paremmin.Hyvää syksyn jatkoa sinulle,nautitaan vielä auringonpaisteesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että ensi kesä on jo kuntosi puolesta hyvä <3 Pikaista kuntoutumista! Ihania kelejä vielä ollutkin <3

      Poista
  3. Meillä saatiin taas oikein passeli chilisato. Yhtään übertulista en edes laittanut, nyt viljelyssä oleva on just hyvä. Vaikka pidänkin mausteisesta ruuasta, liika on liikaa. Jemmaan kuitenkin paholaisen hönkäyksestä muutaman siemenen talteen, eihän sitä tiedä milloin maku muuttuu ;-)
    Kivaa viikkoa, todellakin reilu 2,5 kk ja homma alkaa alusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä tuo teidän chilisato <3 Juuri noinhan se pitäisikin mennä, että kasvattaa sitä mitä syö :) Mukavaa viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  4. Hih, ihana tuo lopetus - kohta saa taas aloittaa alusta :-D Toivottavasti saat joskus uuden kasvihuoneen, sopivan ajan kuluttua. Esimerkiksi ensi maaliskuussa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olisikin kyllä melko hyvä ajankohta, khihi :D Mielellään valmiiksi kasattuna, hahahah :D

      Poista
  5. Ihanaa puutarhahulluutta ja komea paprikasaalis <3

    VastaaPoista
  6. Mahtava paprika- ja chilisato! Huomasinkin, etten ole vielä kivan blogisi lukija ja liityinkin heti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia <3 Olet erittäin tervetullut kirjautuneiden lukijoiden joukkoon <3

      Poista
  7. Voisi sitä sairastua pahempaankin hulluuteen.
    Nämä kuvat, joissa on monia lajeja ja värejä chilejä ja paprikoita, ovat iki-ihanat.
    Malta nyt hetki, ennen uutta kylvökautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa mieltä. Tämä hulluus on oikein jees :) Khih, ei tästä taida olla montaa päivää, kun mainitsin olevani ihan tyytyväinen pieneen lepohetkeen ja nyt jo hekumoin seuraavasta kaudesta :D

      Poista
  8. On kyllä komiaa satoa ja hyvä niin:=) Kiva kun ahkera työ palkitaan♥ Melkeinpä sitä aina joulun tai viimeistään uuden vuoden jälkeen aloittaa sen kevään odottelun:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia <3 Chilit ovat tosi kivan värisiä ja muotoja. Voisin kasvattaa niitä ihan ulkonäön vuoksi, mutta koska on se tilaongelma, niin jäävät seuraavalta kesältä pois :) Onneksi joulu helpottaa talvesta selviytymistä kovasti :) Kohta alkaakin jo jouluhössötys täysillä, jeee :D

      Poista
  9. Upea sato! Mitkä paprikat ja chilit! Nyt sitten vaan kokkaamaan!

    VastaaPoista
  10. On siinä monen näkööstä ja färistä rouskuteltavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä vaan :) Ja näistä kyllä suurin osa menee ilahduttamaan muita :)

      Poista
  11. Paprikat jäivähän vaiheeseen. Mutta chilejä tuli hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paprikat onneksi kypsyvät vielä sisälläkin :) Hyvä, että saitte kunnon chilisadon :)

      Poista
  12. Eka kesä kun tuli tehtyä chilistä kahta erilaista lisuketta. Ketsuppia ja paholaishilloa. Hillo onnistui hyvin mutta ketsuppi jäi kaipaamaan lisää chiliä. Maustuukohan ketsuppi jos lisää vähän kuivattua chilii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin, että ketsuppi maustuu vielä oikein hyvin kuivatulla chilillä :) Oma ketsuppi on varmaan aika luksusta :)

      Poista
  13. Mahdoton sato! Mä oon kade! Ihanaa viikkoa ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä tuli ihan kivasti ja osa toki on jo käytettykin. Ihanaa viikkoa myös Siulle Jaana <3

      Poista
  14. Hyvän sadon oot suanu, noissa on jaettavookin.

    VastaaPoista
  15. Ihanan värikästä satoa! Mun kasvihuone on varmaan alle 5 neliötä.. arvaa, olisiko täälläkin tarve isommalle. Tai saman tien varmaan pitäisi rakentaa kaksi isompaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavaksi kannattaa hankkia reeeeeeilusti isompi, khih. Jännä, miten noilla on tapana kutistua käytössä ;)

      Poista
  16. Wau! Sinähän saisit jopa kuivurissa/blenderissä koko talven paprikajauheetkin osasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paprikajauhetta tulee kyllä käytettyä jonkin verran, joten tulevaa kautta ajatellen tuo onkin tosi hyvä idea :)

      Poista
  17. Kivan näköinen saalis! Joulu tulla jolkuttaa tosi nopsaan, jos vanhat merkit paikkansa pitää ja sen jälkeen saatkin sitten jo aloittaa taimikasvatuksen. Eli melkein heti. :)

    VastaaPoista
  18. Mahtava sato ja mikä värikirjo :).. itsellä ei paprikoita ollut kasvamassa ja chilejäkin vain yksi.. no jos ensivuonna vähän enempi ;)
    Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.. johan sitä voi suunnitella ensi vuoden kasvatuksia! Mukavaa viikon jatkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusien suunnitelmien teko on aina mukavaa puuhaa <3 Mukavaa viikon jatkoa myös Sinulle Anu <3

      Poista
  19. Vastaukset
    1. Kasvihuone oli min pyhättö kesän aikana, jossa kieltämättä tuli aikaa vietettyä. khih. Mut toisaalta, on miul ollu reippaita apulaisiakin, ei muuten olisi aikaa jäänyt kasvihuoneessa norkoiluun niin paljoa <3

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!