Puutarhakierroksen pohdintoja onnellisuudesta

Tänään, kun sain Taikan päiväunille, lähdin pihalle katsomaan, mitä puutarhassa on tapahtunut. Kuljeskelin kaikessa rauhassa auringon lämmittäessä kasvoja ja lintujen laulaessa iloisesti. Viime keväänä löysin yllätyksekseni upean kivimuurin tontiltamme ja tänäänkin sama typerä virnistys levisi kasvoilleni, kun tuo kivimuuri oli paljastunut hangen alta. Muistelin, kuinka innoissani olin ja miten lasten kanssa revimme kuolleita rikkaruohoja muurin päältä, jotta saimme sen esiin. Tosin, samainen muuri katosi lähes kokonaan kesän aikana rikkaruohojen keskelle, kun en kerennyt sille mitään tekemään. 
Kivimuureja tontilla on muitakin. Keskellä pihaa olevan eteen istutin syksyllä paljon tulppaanien ja narsissien sipuleita ja nyt onkin ihanaa katsella piippojen esiin tuloa. Kulkiessani eteen päin ja ihmetellessäni, mitä kaikkea on lähtenyt jo kasvamaan ja mistä on lumet sulaneet, en voinut olla pohtimatta, miten onnellinen tällä hetkellä olen. Onnellisuus ei ole minulle mitenkään itsestäänselvä asia. Olen elänyt hetkiä, joita en toivoisi kenellekkään, olen menettänyt paljon ja olen joskus pohtinut, kuinka selvitä yhden päivän loppuun. Olen nähnyt ja kokenut asioita, joita en todellakaan olisi halunnut ja olen uinut joskus hyvin syvissä vesissä, kun en ole osannut asioita käsitellä. Joten, nyt osaan arvostaa onnellisuutta. Osaan löytää onnen siitä pienen pienestä piiposta, joka työntyy lumen läpi ilahduttamaan ja osaan löytää onnen siitä lokkien kirkunasta, jota olen odottanut.
Tietenkään elämä ei ole joka hetki pelkkää onnea ja autuutta, vaan aivan normaalia lapsiperheen elämää. Kuitenkin ajoittain pysähdyn pohtimaan, miten hyvin asiat nyt ovat. Useimmiten puutarhassa nämä ajatukset valtaavat minut ja suorastaan liikutun siitä, kuinka suuren voimavaran puutarha voikaan antaa ja siitä, että olen löytänyt itselleni kodin. Oikeasti kodin, jossa ei tarvitse kantaa huolta huomisesta. Kodin, jossa voin olla juuri se joka olen. Saan pohdiskella, saan hihkua, saan kyynelehtiä, saan hörhöillä ja vaikka huutaa. Ja silti minua rakastetaan. Minulla on perhe, joka saa minut onnelliseksi. Toisinaan myös kiukkuiseksi ja raivostuneeksi, mutta onnelliseksi silti. Täällä kodissa ja etenkin puutarhassa olemme lasten ja HerraMiehen kanssa rakentaneet paljon yhteisiä upeita muistoja ja viettäneet mahtavia hetkiä. Kulkiessani puutarhassa, muistan monin paikoin kauniita hetkiä, joita juuri siinä kohdassa on vietetty. Muurin eteen istutimme viime keväänä Ilonan ja Julian kanssa orvokkeja ja nauroimme niin, että posket olivat ihan kipeinä. Kasvimaan kohdalla muistan, kuinka yhdessä viime vuonna teimme kasvimaita ja haaveilimme sadosta. Elvinkummulla muistan, kuinka Ilona istutteli syyssipuleita ja kaikki kanat ympäröivät hänet. Puistoalueen kukkapenkin kohdalla muistan, kuinka laina-poikani oli kärrännyt työpäiväni aikana penkin täyteen multaa ja oli siten halunnut ilahduttaa minua. Muovihuppu-kasvareiden kohdalla muistan, kuinka istutimme laina-tyttäreni kanssa tomaatteja ja kuinka innoissaan tyttö oli asiasta. Samoilla kohdin muistan, kuinka Taika halusi aina kurkkuja kasvihuoneesta. Mutusti kurkun lähes kokonaan ja toi lopulta minulle vain pienen pätkän todeten: en tykkää, oli pahaa. Päärynäpuiden kohdalla muistan, miten HerraMiehen kanssa ne istutimme ja sitä ennen teimme viikatteella polut sinne nokkosten keskelle, että pääsimme puut istuttamaan. Paljon onnellisia hetkiä ja muistoja, jotka saavat hymyilemään ja olemaan kiitollinen.  
Ja olemaan toiveikas: tänä kesänä teemme lisää upeita muistoja kannettavaksi sydämessämme. 
Nyt Taika alkaa heräilemään, joten nappaan tytön kainalooni ja irrottauduin muisteluista elääkseni tätä hetkeä. Onnea ja iloa Sinun päivääsi <3 


78 kommenttia:

 1. Hieno kirjoitus, ja ihanaa lukea, miten tärkeä puutarha ja koti ovat ♥
  On hieno taito osata huomata onnellisuus siinä hetkessä, jossa on, eikä kiinnitettynä mihinkään muualle tai tulevaan hetkeen tai johonkin, joka estää olemasta onnellinen jostakin pikku jutusta, mistä milloinkin. Ihanaa, että olet päässyt nyt tähän!

  VastaaPoista
 2. <3 Onni on just sitä mistä kirjoitit. :) Voin niin samastua tähän.

  VastaaPoista
 3. Minäkin ymmärrän niin hyvin,kuinka vaivut muistelemaan ja koet olevasi onnellinen kierrellessäsi puutarhassa.Puutarhassa ja luonnossa ihminen pääsee herkille "aalloille"sisinpänsä kanssa.

  VastaaPoista
 4. Samaa pohdin meidän pihan kohdalla viime syksynä, kuinka paljon sieltä löytyy muistoja meidän elämän ajalta. Joskus toivoisin, että talo osaisi kertoa tarinaa menneiltä vuosilta, ennen meitä. Kun oppii olemaan onnellinen pienistä asioista, saa olla onnellinen usein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhoilla ja taloilla olisi varmasti tarina jos toinenkin kerrottavanaan, joita olisi ihana kuunnella :)
   Juuri noin, onnellisuus on myös niissä pienissä asioissa <3

   Poista
 5. Tähän tarinaan oli helppo samastua! Ihana tarina ja kauniit tyttäret <3 Näitä muistoja kaikki tekevät joka päivä ja toivottavasti niistä osataan iloita sekä sillä hetkellä että myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että voit samaistua tähän <3 Kiitos kauniista sanoistasi <3

   Poista
 6. H-I-A-N-O viltti, sen näkeminen teki minut onnelliseksi ja tietenkin piknik viltin päällä.

  VastaaPoista
 7. Kaunis kirjoitus, on taito nauttia hetkessä, aurinkoista vl:a!!

  VastaaPoista
 8. Voi mikä onnea huokuva postaus! Ihan tässä silmä kostuu. Tuohon pitäisi pyrkiä.
  Pienistä iloista se suuri...

  VastaaPoista
 9. Pienet hetket, ilot ovat suuria aarteita, kaunis kirjoitus ja oikein mukavaa viikonloppua teille sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin, sitä ne ovat <3 Kiitos <3 Ihanaa viikonloppua myös Sinulle <3

   Poista
 10. Kyllä se koti ja perhe on kaikkein tärkeintä. Upeita muistoja. Ja niitähän tulee vielä paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta :) Toivotaan ainakin, että upeita muistoja saadaan koota vielä paljon paljon :)

   Poista
 11. Ihania muistoja teidän piha tuo mieleesi.
  Rakkautta ja aurinkoa viikonloppuusi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi <3 Ihanaa viikonloppua myös Sinulle ja mukavaa huomista messupäivää <3

   Poista
 12. Sulla on iloisen näköisiä apulaisia. Kiva että hääräilevät siellä mukana pihahommissa. Toivottavasti innostus puutarhurointiin pysyy. Muistan itse vaan pakkopullana kaikki pihatyöt kun olin nuori. Suhteellisen myöhään, vasta n. 30-kymppisenä kiinnostuin kasvattamaan kukkasia, vihanneksia, ym. Ilmeisesti parempi myöhään kuin ei ollenkaan! Lämpöisiä kevätpäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nääkään aina niin intopiukena ole, mutta kukkien istutus miellyttää kovasti :D Etenkin Julia välillä nyrpistelee haravoinnille tai muille hänen mielestään tylsille hommille ;) Mutta yleensä, kun porukalla tehdään, niin kivaa on kuitenkin. Itsekkin toivon, että jonkinlainen ilo ja kiinnostus puutarhan hoitoa kohtaan lapsille jää :) Ihania kevätpäiviä myös Sinulle :)

   Poista
 13. Ihana postaus <3 <3 <3 Minäkin joskus mietin, että missä olisinkaan ilman tätä omaa perhettä. Kuinka onnellinen olen, kun minulla on ihmisiä, jotka rakastavat kaikesta huolimatta. Ihanaa viikonloppua teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhe on kyllä niin tärkeä <3 Kiitos, ihanaa viikonloppua myös teidän perheelle <3

   Poista
 14. Niin liikuttavan kaunis postaus♥ Ihana on kun ihmiset on onnellisia ja todellakin nauttii elämästä...ja niistä pienistäkin iloista:) Paljon kivoja muistoja ja tosiaan toivotaan että ensi kesänäkin tulee niitä lisää! Perhe on vaan niin parasta elämässä:) Leppoisaa alkavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhe tosiaan on parasta ja onni on pienissä hetkissä <3 Kiitos :) Ihanaa viikonloppua myös Sinulle <3

   Poista
 15. Ihana postaus! Usein ne pienet onnen hetket on niitä parhaimpia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Niinpä, onnelliseen hetkeen ei vaadita ihmeitä :)

   Poista
 16. Onni rakentuu niin monista kuvailemistasi palasista. Olet saanut koottua omista onnen palasistasi kauniin ja iloa elämään tuottavan kokonaisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni on tosiaan monen tekijän summa ja kun perus asiat ovat kunnossa, on helppo löytää pienistäkin asioista suuri onni :)

   Poista
 17. Hyvännäköistä ja ahkeraa pihastelija porukkaa. Ihania yhteisiä hetkiä. Nyt alkaa paras aika yhteiselle puuhastelulle.

  VastaaPoista
 18. Pieniä ja suuria onnen aiheita, joista kirjoitat kauniisti. Ihanaa, ettet kuulu niihin, jotka ajattelevat: "Kel' onni on, se onnen kätkeköön". Itse uskon, että ilon ja onnen jakaminen moninkertaistaa sen.
  Onnellista viikonloppua sinulle rakkaidesi kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein hallitse näitä tunteiden peittelyitä ;) khih :)
   Onnellista ja ihanaa viikonloppua myös Sinulle ja upealle perheellesi <3

   Poista
  2. Upea, ihana postaus!
   Synkempien aikojen jälkeen sitä todella osaa antaa arvoa "tavallisille" onnen aiheille.

   Poista
  3. Kiitos Sumi <3 Tuo on ihan totta; jos ei olisi koskaan nähnyt varjoa, ei osaisi arvostaa valoakaan.

   Poista
 19. On onni olla ihminen, joka tuntee ainakin ajoittain itsensä onnelliseksi. Mikä sen parempaa! Nyt on alussa aika, jolloin on taas kiva pihassa käyskennellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tästä se puutarhakausi taas alkaa. Mahtavaa ihanaa kivaa :D

   Poista
 20. Kauniisti kirjotit! Miun äitivainajani sano ussein, 'ei onni tule etsien, vaan eläen'. Uskon tuohon, ja assiit ei aina mäne kuin strömsöössä. Perhe on ilon ja onnen antaja. Hienoja hetkiä oot perheesi kanssa puutarhassa touhunnu.

  VastaaPoista
 21. Niinpä, Hilu, noista pienistä arjen iloista ja muistoista koostuu se onni jonka varassa tätä elämäämme jaksamme elää. Voi miten tärkeää olisikaan kaikkien muistaa välillä pysähtyä noiden arjen arvokkaiden hetkien äärelle. Iloa teille viikonloppuun, ihanaa, kun aurinko paistaa ja puutarhaan pääsee puuhailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä tosiaan toivoisi, että jokainen muistaisi välillä pysähtyä onnellisten hetkien äärelle ja näkisi ne. Tuo auringonpaiste on niin ihanaa <3 Mahtava ilma tänäänkin ja lumet saavat kyytiä :)

   Poista
 22. Kuulostaa ihanalta! Olen iloinen kun olet onnellinen! Elämä on jännittävää ja outoa, ihmisistä ei oikein koskaan tiedä miten heillä menee, vähän kuin pintaa raaputtaa niin kuulee uskomattomia tarinoita mistä monet ovat selviytyneet voittajina. Onnellisuus on kai enemmän sellaista pientä pulpahtelua silloin tällöin, kukaan ei kai kokoajan voi olla elämäänsä tyytyväinen, mutta riittää kun välillä tajuaa olla kiitollinen siitä mitä on. Oikein onnellisia puutarhahetkiä keväisessä puutarhassa toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Olisi lopulta rankkaa myös se, jos aina olisi ihan onnensa kukkuloilla :D Kiitollisuus on mielestäni yksi avain onnellisuuteen. Ihanaa keväään jatkoa myös Sinulle <3

   Poista
 23. Mukava postaus, elämäää tässä ja nyt, sekä muistoja.
  Kivat kuvat.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 24. Muistot herkistää mieltä. Kaunis kirjotus. :)

  VastaaPoista
 25. Onnellisuutesi näkyy blogipostauksissasi ja se tarttuu myös minuun, kiitos siitä.

  VastaaPoista
 26. Hieno postaus, oli ilo lukea ❤

  VastaaPoista
 27. Ihanasti kirjotit <3 Kyllä se onni ja onnellisuus löytyy pienistä asioista ja muistoista :) Mukavaa alkavaa viikkoa :)

  VastaaPoista
 28. Näin on, odotamme taas, että pääsemme tekemään uusia muistoja! Kevät on parasta aikaa, kesä on vielä lupaus ja kestää mielissämme ihan hirmuisen kauan ja aurinkokin paistaa herkeämättä! Minä ainakin haluan uskoa siihen, ihan joka kevät. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuollainen tulee olemaan ensi kesä :) Samat uskot täälläkin siis <3

   Poista
 29. Ihana lukea tälläinen postaus! <3 Mulle tuli niin hyvä fiilis tästä! <3 Mä niin ymmärrän sua täysin - vaikka meijän piha ja talo on kesken, niin oon onnellinen sielä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi, olipa kiva kuulla <3 Te teette yhdessä jo nyt niitä muistoja ja oi, miten kiva niitä onkaan muistella esim 10 vuoden päästä :)

   Poista
 30. Olipas ihana lukea tätä kirjoitusta!❤️
  Koti ja perhe on tärkeimmät maailmassa.❤️
  Hyvää alkavaa viikkoa!❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne todella ovat <3 Ihanaa uutta viikkoa myös Sinulle Sari <3

   Poista
 31. Ihana postaus. Onnellista kevättä! :)

  VastaaPoista
 32. Ihana kirjoitus. Arjen onnenhippusia osaa arvostaa, etenkin jos ne eivät aina ole olleet itsestään selviä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu <3 Niinhän se on. Jos ei tiedä, kuinka kylmä ja pimeä varjossa on, ei tiedä miten valossa on kaunista ja lämmintä :)

   Poista
 33. On se niin että oma puutarha on pieni pala paratiisia maan päällä 🍎
  ja kiitollinen asenne lisää onnellisuutta. Aurinkoa päivääsi, ja sadettakin kasveille 🌱

  VastaaPoista
 34. Ihana kirjoitus. Kyllä puutarha puuhat ovat terapeuttista touhua. Mukavaa viikkoa ja toivotaan keväisiä kelejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaimaseni <3 Terapiaa parhaimmillaan :) Mukavaa uutta viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 35. Hieno postaus.
  Kaikkea hyvää sinulle, perheelle ja puutarhalle! <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!