Mielenkiintoinen tomaattikesä tulossa. Osa 3

Mielenkiintoinen tomaattikesä tulossa-postaussarja saa jatkoa lajikkeilla, joita kasvatin viime vuonna ja hyväksi todettuani, keräsin siemenet talteen ja kasvatan myös tänä vuonna.  Poikkeuksena Citrina, jota kyllä kasvatin, mutta jonka sato ei kerennyt kypsäksi saakka. Onneksi Sonja ojensi auttavan kätensä ja antoi siemeniä, jotta pääsen yrittämään uudelleen Citrinaa. Kiitos Sonja!

En ollut juurikaan ottanut kuvia tomaattiviljelyksistäni viime vuonna, joten pyysin jälleen apua facebookin Intohimona tomaatit-ryhmästä. Kuvissa erikseen merkitty, kenen ottama kuva on. Kiitos kuvista <3
Berry Garden


Tunnetaan myös nimellä Garden Berry, Tomatoberry ja Tomatoberry Garden. Hedelmillä on kaunis, syvä punainen väri. Vähän mansikanmuotoinen pienehkö tomaatti. Kiinteä rakenne, erinomainen makea maku. Kasvaa korkeaksi, jopa 200 cm:ä, joten vaatii hyvän tuennan. Minulla kasvoi viime vuonna kasvihuoneessa ja kerkesi jonkin verran satoakin tekemään surkeasta kesästä huolimatta.  Yleisesti ottaen hyvin satoisa. Suojaisalla, lämpimällä paikalla voi kasvattaa myös ulkona, mutta kasvihuonetta suositellaan. Varkaita ei poisteta.


Berry Garden. Kuvaaja: Tiina Parkkila


Berry Garden. Kuvaaja: Tiina Parkkila


Black Cherry

Tumman värinen kirsikkatomaatti. Hedelmässä tummia juovia. Tosin, itse en näitä juovia juurikaan huomannut, kun en osannut katsoakkaan. Teki runsaasti satoa huppu-kasvihuoneessa, mutta menestyy myös suojaisalla paikalla avomaalla.  Hedelmät herkullisia. Varkaita ei poisteta.


Black Cherry. Kuva Jaana Kamula


Citrina


Venäläinen perinnelajike, joka yleensä myös huonoina satovuosina kerkeää hyvin tehdä satoa. Itse mokasin tämän(kin) kohdalla liian kuumalla kasvihuoneella, jonka vuoksi kukat tippuivat, eivätkä tehneet hedelmää. Tajusin virheen niin myöhään, ettei tämäkään kerennyt satoon. Keskivarhainen runkotomaatti. Varkaat poistetaan. Parhaiten viihtyy kasvihuoneessa, mutta suojaisalla lämpimällä paikalla voi kasvattaa myös avomaalla. Maussa aavistus sitruunaa. Hedelmän muoto myös sitruunamainen.Citrina. Kuva Elsa Jääskelä


Aranka 
Satoisa coctail-tomaatti. Itselläni kasvoi viime vuonna kasvihuoneessa ja teki melko hyvin satoakin. Hyvänmakuisia pieniä tomaatteja. Kasvoi korkeaksi, joten vaati hyvän tuennan.


Aranka. Kuva kukkatarha.fi-sivustolta


Dasher

Punainen, herkullinen luumutomaatti. Mainitaan usein makunsa puolesta palkituksi, tosin en tiedä missä! Varkaat poistetaan. Voidaan kasvattaa myös avomaalla.


Dasher. Kuva puutarhanikkarit.com


Red Cherry 
Nimensä mukaisesti punainen kirsikkatomaatti. Varhainen ja hyvin satoisa. Hedelmät pieniä ja makeita. Kasvaa korkeaksi, joten tuetaan. Varkaat poistetaan. Hyvä tautien vastustuskyky. Voidaan kasvattaa sekä kasvihuoneessa että avomaalla.


Red Cherry. Kuva Mr.Fothergill´s


Tämän postaussarjan ensimmäisessä osassa kerroin sinisistä ja vihreäraidallisista tomaateista ja toisessa postauksessa oli avomaalla kasvatettavia lajikkeita. Vielä ainakin yksi postaus on tulossa, jossa kerron Fataliiseeds.net-sivustolta hankkimistani tomaateista.  Nuo sinisetkin ovat sieltä, mutta eihän se tilaus tietenkään vain niihin jäänyt ;)


Erilaisia tomaatteja. Kuva fataliiseeds.net


Miten sinä tykkäät nauttia tomaatit; suoraan tuoreeltaan vai tehdä niistä jotakin ruokaa? Toivon, että tänä vuonna tomaatteja tulee niin paljon, että voimme syödä niitä suoraan "puskasta" ja silti niitä jäisi ruuanlaittoonkin. Ainakaan ei pitäisi taimien määrästä jäädä kiinni! Laskin, että reilun 30:n erilaisen tomaatin siemeniä on odottelemassa kylvöä. Tuntuu valtavan pitkältä tämä odottavan aika! Pari päivää sitten olin hieman turhautunut ja hoin: haluan kesän, haluan kesän, haluan kesän!!! Taika palautti minut maan pinnalle kerta heitolla toteamalla lyhyesti ja ytimekkäästi: ET SAA! Joten ei auta kuin odotella...

Ihanaa viikonloppua Sinulle <3 

32 kommenttia:

 1. Tomaatit ovat hyviä jos vaan istutus onnistuu. Toivotaan parasta. Viime kesänä meillä osa kasvatti varttaan, osa tomaatteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesä oli kyllä hankala tomaattien kannalta... Itse sitten vielä möhlin omilla virheillä lisää, joten huonoa satoa en voi syyttää ainoastaan keleistä. Mutta, ompahan opit muistissa ;) Toivotaan hyvää tomaattikesää :)

   Poista
 2. Oih... alkoi täällä taas kutiamaan multakädet... viime vuonna jäi kasvimaa ja muut laittamatta, kun oli ja on vieläkin sairastelua lähipiirissä. Mutta ihan hirmu ikävä päästä tonkimaan jo siemeniä, multaa, taimia...kaikkea ihanaa kasvavaa! :) Tomaatit ovat mielestäni taitolaji kasvattaa, itse koklailen chilejä. Kaapissa on paria lajiketta ja katsotaan, mitä tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkaterapian itse olen kokenut hyväksi. Mutta on varmasti elämäntilanteita, joissa edes sitä ei jaksa harrastamaan, saati kerkiä. Chilejä itsellänikin on lautalla ja kohta pääsee istutuspuuhiin. Niissä olenkin ihan noviisi :D Toivotaan hyvää satokesää :)

   Poista
 3. Red Cherryä ja Black Cherryä (lempparini) olen kasvattanut, nuo muut ovat ihan outoja minulle. Kiinnostaisi, että millä perusteella (kirsikka/runko))tomaateista poistat tai et poista varkaita? Itse olen poistanut varkaat kaikista pitkiksi kasvavista lajikkeista. Toivottavasti nyt tulisi lämmin tomaattikesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen poistanut aina lajikkeen omien ohjeiden mukaan. Runkotomaateissa se on jotenkin yksinkertaista, mutta noissa kirsikkatomaateissa olen huomioinut lajikekohtaisia eroja olevan paljon. Pohdin, että voisiko yksi syy olla ohjeiden eroavaisuuteen kasvin sietokyky tauteja vastaan? Esim harmaahome iskee helpommin tuuheaan kasvustoon... Ja liekko sitten olisi lehdistöissäkin eroa, että joissakin kasvaa tuuheammaksi. Yksi syy on myös varmaan kasvupaikka. Ulkona on tilaa kasvattaa myös leveyssuunnassa kasvustoa, kun taas kasvihuoneessa usein tulee tilanpuutos jos saavat rehottaa... Mutta en siis osaa mitään yksinkertaista neuvoa tähän antaa, kuin seurata aina lajikkeen ohjeita.
   Toivotaan tosiaan ihanaa tomaattikesää :)

   Poista
  2. Noissa kuvissa nuo lajikkeet pääsevät oikeuksiinsa. Yritin tässä edellisen postauksesi jälkeen etsiä omia tomaattikuvia, mutta niissä kaikki ne (vähät) lajikkeet, joita olen kokeillut näyttävät lähes samalta.
   Meillä nautitaan tomaateista tuoreeltaan, salaateissa, keitoissa, paistoksissa, täytettyinä ja tuoremehuna.
   Matkiko Taika äitiä? Et sinäkään voi ihan kaikkea saada, kun ei kerran muutkaan <3

   Poista
  3. Taika osaa olla aikamoinen rontti aina joskus ;) Isäänsä lie tyttö tullu ku on nii mahroton :D
   Tomaatit ovat kyllä ihania! Tomaatti-tuoremehu kuulostaa myös ihanalta, enpäs ole koskaan kokeillutkaan!

   Poista
 4. Mä oon aina tykänny hurjasti tomaateista, voisin syödä pussikaupalla niitä! Ruuanlaitossakin käytän.
  Toivottavasti tulee hyvä kesä kasvattaa tomaatteja!

  VastaaPoista
 5. Yhden kerran useampi vuosi sitten silloinen naapurimme esikasvatti tomaatintaimet ikkunalaudalla, josta istutimme ne suoraan istutuslaatikoihin silloisen kotimme aurinkoiselle etuterassille ja se kesä oli kuuma...ja sato oli runsas ja tomaatteja sai kastella todella paljon.Sen jälkeennen ole kokeillut tomaatin kasvatusta, vaikka tykkäisin kyllä, vaan kun ei ole sitä kasvihuonetta:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet lajit kyllä viihtyvät avomaallakin, joten ei muutakun uusia taimia ja uusi tomaattikesä ;)

   Poista
 6. Toivottavasti tulee hyvä kesä tomaattisatoja varten. Tomaatit ovat kyllä hyviä. Mukavaa viikonloppua! PS. Blogissani on neljän puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin. Kiitos vinkistä, täytyykin käydä samointein kurkkaamassa ja osallistumassa <3

   Poista
 7. Mieheni tehtyä minulle kauan kaipaamani kasvihuoneen olen minäkin päässyt nyt kahtena kesänä kokeilemaan tomaatin kasvatusta. Olen ollut positiivisesti yllättynyt molempien vuosien satoon, joka ylitti odotukseni. Tomaatit kasvatin laastipaljuihin upotetuissa valmiissa kasvusäkeissä ja kastelusta meillä huolehtii automaattinen Blumat-kastelujärjestelmä.
  Tomaatteja tuli napsittua suoraan suuhun kasvihuoneessa käydessä, sekä hyödynsin niitä myös monin tavoin ruoanlaitossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo automaatti kastelujärjestelmä on varmasti tosi kätevä. Olen itse vähän haaveilut siitä myös... samoin automaattisista tuuletusikkunoista. Mutta jäänee jollekki muulle vuodelle.
   Tomaatit on ihanan monipuolisia raaka-aineita <3

   Poista
 8. Itse kasvatetut vihannekset on parhaita. Maku on ihan toista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta! Enkä oikein pysty kaupan tomaatteja syömään, mutta omakasvattamat eivät aiheuta allergiaa!

   Poista
 9. Hih..ihana Taika:)♥ Siellä kasvaakin taas ensi kesänä vaikka mitä ihanaa! Tänä kesänä pitää kyllä laittaa itsekkin muutama tomaatti kasvamaan..Minusta mikään ei ole niin hyvää kuin itse kasvatetut kesäherkut:) Mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taika on kyllä suorapuheinen likka ;) Tomaatin kasvatus on mukavaa puuhaa. Ja se tuoksu, oih! Mukavaa viikonloppua myös teidän poppoolle <3

   Poista
 10. Paljon on siulla er laisii lajikkeita. Toivotaan hyvvee satoa. Mie kasvatan neljee lajiketta, ja en ihe syö ensinkään. Pekalle ovat suurta herkkuu ja annetaan kun sato on parhaimmillaan, kelle kelepovaa. Pakastan myös niitä sosseena ja viipaleina. Tuoreena salateissa ja ruuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän on lähtenyt nyt lapasesta tämä(kin) touhu :D Laskin, että lähemmäs 40 lajia olisi laitettavana. Tein muutaman lisätilauksen tässä lähipäivinä, vaikka ei kyllä oikeaa tarvetta olisi ollutkaan. Huh heijaa. Mutta olisi niitä pahempiakin hullutuksia :)
   Ihana, kun kasvatat Pekalle tomaatteja, vaikka et itse niistä niin välitäkkään :)

   Poista
 11. Minä en viljele tomaatteja, mutta tulin toivottamaan hyvää viikonvaihdetta tomaatin viljelyn merkeissä. Omat tomaatit maistuvat taatusti paremmilta kuin kaupasta saadut mauttomat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On maku tosiaan ihan eri. Ja tietysti näin pääsee maistelemaan erilaisia tomaatteja. Kaupoissahan ei hirveästi lajike valikoimaa löydy. Itse saan myös allergisia oireita kaupan tomaateista (eniten ulkolaisista), mutta omakasvattamia voin syödä huoletta myös tuoreeltaan. Mukavaa viikonloppua myös Sinulle <3

   Poista
 12. Onpas herkullisen näköisiä, nam. Tuollaista avomaalla viihtyvää tomaattia olisi kiva kokeilla. Laitan välill ihan ruokienkin joukkoon tomaatteja, salaatteihin tottakai ja leivän päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä :) Tomaatin kasvattaminen on mukavaa puuhaa!

   Poista
 13. Olen saanut joskus niin paljon satoa, että keittelin tomaattikastiketta pakastimeen. Se oli aika työlästä hommaa, joten mieluiten syön tomaatit tuoreena.

  VastaaPoista
 14. Kuvat nostavat veden kielelle. Toivottavasti nyt tulee hyvä tomaattikesä!
  Anteeksi kovasti, kun minulla on kestänyt tulla tutustumaan blogiisi. Täällä on ihanan puutarhaisaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan niin <3 Omakasvattamat tomaatit ovat super ihania! Kiva, että tulit nyt, olet erittäin tervetullut <3

   Poista
 15. Näyttävät ihanilta nuo tomaatit! Kiitos tomaatti-infosta! Koetamme joka vuosi muutaman tomaatin kasvattaa, mutta meillä on puolison kanssa enemmän tuuria kuin tietoa matkassa. Kirjoituksesi innosti tutustumaan lajikkeisiin paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tomaatti innostus pääsi uudelle "levelille" :) On aina mukava, jos näistä postauksista on muillekkin ihan hyötyä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!