Viime vuoden tomaatti-lajikkeet. Osa 4

Tein jo viime vuoden puolella 3 osaa tähän sarjaan, jossa käsittelen viime kesän tomaattilajikkeita ja pohdin, mitkä menevät jatkoon ja mitkä eivät, sekä syitä päätökseen. Vielä olisi pari osaa ennen yhteenvetoa. 

Minulla oli viime kesänä lähes 80 erilaista tomaattia kasvamassa, mutta osa lajikkeista osoittautui joksikin ihan muuksi kuin mitä piti, joten niin monesta lajikkeesta ei ole tulossa juttua. Nyt kun alkaa olemaan sopiva aika tehdä lajikevalintoja, niin on hyvä palata näiden postausten pariin. Vielä ehtii hyvin tekemään siementilauksia, mikäli joistakin lajikkeista innostuu, sillä kaikkia näitä ei löydy lähimarketin siemenvalikoimista.


Tässä postauksessa esittelen viisi viime vuoden lajiketta ja lopusta löydät linkit aiempiin postauksiin. 



Apelsin

Suuri, oranssi runkotomaatti. Keskivarhainen, eli ehti hyvin tekemään satoa. Tätä mainostettiin satoisaksi, mutta itse en erityisen suurta satoa tästä saanut. Odotin näiden mausta löytyvän edes häivähdyksen appelsiinista, mutta en sitä löytänyt. Herkullinen, mutta vähän tavallinen. Jos tilaa olisi yllin kyllin, tämä menisi jatkoon, mutta koska on pakko osa lajikkeista jättää pois, jotta uudet mahtuvat, niin tämä ei meillä jatkoon pääse.




tomato
Apelsin - tomaatti


World's smallest

Tämän kerrottiin olevan super aikainen ja super satoisa mini-tomaatti. Jostain syystä kasvatuksen alku oli todella hankala ja tuntui, ettei taimet lähde kasvamaan ollenkaan, joten satoa saatiin tästä vasta heinäkuussa, vaikka oletukseni oli kesäkuun alkupuoli. Makeita, hauskoja pikkuruisia tomaatteja. Tämä myös kokee ei jatkoon-päätöksen, koska tila ei riitä kaikille. Tämä on niin hauska lajike, että suosittelen kuitenkin kokeilemaan, jos haluaa jotain uutta kokeilla. Söpö kuin sika pienenä! 



World´s smallest - tomaatti


Black Sea Man

Black Sea Man on keskivarhainen runkotomaatti, joka teki kivasti satoa. Tomaatit ovat todella isoja ja maukkaita. Ehdottomasti jatkoon, sillä haluan ensi kesänäkin kasvattaa useampaakin isoa, runsas satoista lajiketta.



tomato
Black Sea Man - tomaatti


Artisan Blush Tiger


Tämä on hyvin samankaltainen kuin Blush. Pieni eroavaisuus ulkonäössä ja ehkä pikkuisen vähemmän makea, mutta hyvin samankaltainen. Blush oli viime kesänä yksi suosikeistani, joten tällekin vahva suositus. Itse kuitenkin kasvatan Blushia, sillä en näe järkeä kasvattaa molempia, kun ovat niin samankaltaisia. Tämäkin siis on runkotomaatti ja melko satoisa. Heinäkuulta alkaen aloimme tästä saada satoa, vaikka oli jäänyt tomaattipuskien taakse ja oli huonolla hoidolla. Eli suositus, muttei itselläni jatkoon. 



Artisan Blush Tiger - tomaatti


Garden Berry


Runkotomaatti, jota kutsutaan myös mansikkatomaatiksi, sillä se on mansikan muotoinen. Pienehköt, erittäin herkulliset hedelmät. Satoisa! Jatkoon tämäkin herkku. Nämä eivät todellakaan päässeet ikinä kasvihuoneesta keittiöön saakka, kun tulivat aina syödyksi samantien.


Garden Berry, eli mansikkatomaatti


Nyt kun kävin tomaatti-kuvia läpi, niin se kasvatus-ikävä, joka on jossain pinnan alla kytenyt koko talven, pääsin ihan valloilleen. Älkää kertoko kellekkään, että lähes jo nyyhkin täällä tomaatti-ikävääni ja huokailin, miten aaaah niin ihanaa tomaatin kasvatus onkaan. Kaikki, jotka eivät ole tomaatin kasvatusta vielä kokeilleet, niin kokeilkaa ihmeessä. Mutta varoitus: tomaattihulluus on todellinen tauti, joka tekee ihmisen järjettömän onnelliseksi! HerraMies sanoisi tähän: kirjaimellisesti järjettömän! 

Koko tomaatti lajikkeet 2018 sarja : (otsikkoa klikkaamalla pääsee kyseiseen postaukseen)

Osa 5
Osa 1
Jatkoon päässeet lajikkeet

Tietoa tomaatin kasvatuksesta:

Tomaatin kouliminen
Taimien lannoitus
Istutus ja hoito

20 kommenttia:

  1. Aikamoinen lajikevalikoima.
    Tästä, aiemmin olleista ja tulevista tomaattipostauksista on apua monille, jotka pähkäilevät sen kanssa, mitä lajikkeita kasvattaisisvat.
    Mahtavaa iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan ainakin, että tästä on iloa muillekkin :) Mukavaa alkavaa viikonloppua Sinulle <3

      Poista
  2. Kyllä tomaatin kasvatuksessa on vaan sitä jotain!
    Muutama vuosi sitten, meillä oli tomaattikimppa heidän jättukasvarissaan . Minulla oli 100 taimea ja kaverin taimet päälle. Ite kasvatin kaikki taimeni siemenestä, joten oli pikku tölli hetken aikaa täynnä keväällä. Hoidettiin tomaatit ansiotyömme ohella ja kaverini myi meiltä ylijääneet tomaatit. Oli aikas homma, mutta ihanaa ! 💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin siinnä todella on <3 Mielenkiintoinen projekti ollut teillä. Hommaa on riittänyt, mutta on varmasti ollut antoisaakin :)

      Poista
  3. Upeita tomaatteja.Tuo appelsiinitomaatti on jännä, kun näin ensin kuvan luulin sitä persimoniksi värin vuoksi;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on todella vinkeän näköinen. Minusta on ihanaa, kun tomaatteja on niin erinäköisiä ja oloisia <3

      Poista
  4. Sinulla on ollut tosi mielenkiintoisia tomaateja. Jos olisi kasvihuone, näistä tomaattivinkeistäsi saisi paljon apua. Melkein avomaalla ei oikein kannata suurta satoa toivoa ja pitää pyrkiä lähinnä kasvattamaan pieniä ja aikaisia lajeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli viime vuonna avomaalla useampiakin lajikkeita ja hyvin niistäkin satoa sai :) Monet venäläiset lajikkeet pärjäävät hyvin avomaalla :)

      Poista
  5. Ennen viime kesää, en edes tiennyt, että on näin erilaisia tomaatteja. Tämän vuoden satoa odotellessa :)
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Hilu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että moni muukin koki yllätyksen siitä, kuinka paljon erilaisia tomaatteja onkaan. On ne vaan niin ihania <3 Mukavaa viikonloppua myös Sinulle <3

      Poista
  6. Tuota Garden Berry lajiketta olisi mielenkiintoista maistaa.

    VastaaPoista
  7. Kokeiluun tuo lajike menee. (Garden Berry)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. SUosittelen sitä kyllä kovasti. Se on mainio kaikin puolin :)

      Poista
  8. Onpa siinä taas kaikenlaisia ihanuuksia! <3
    Sun innoittamana kasvatin viime vuonna ensimmäiset tomaattini, ihan lidlistä ostetuista siemenistä, ilman kasvihuonetta. Nyt pitääkin perehtyä noihin sun postauksiin ja tutkia millainen lajike meillä ehkä voisi menestyä ensi kesänä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että sain Siutkin innostumaan tomaatin kasvatuksesta <3 Se jos mikä piristää aina <3

      Poista
  9. Apelsin on hauskan näköinen.
    Minä ostaisin taimia joltain harrastajalta, joka ei tarvitse itse kaikkia kasvattejaan. Puutarhoilta ei tällaisia erikoisuuksia saa, ja itse en jaksa taimikasvattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lähiseudun harratajilta kysellä noita erikoisuuksia. Itse ainakin olen kasvattanut myös muille taimia ja jo tänäkin vuonna ensimmäiset pyynnöt ovat tulleet :) Ihana jakaa tätä iloa muillekin :)

      Poista
  10. Jaa-a, kun en tiedä harrastajia... mutta jos joku Rauman - Porin seudulla haluaa myydä taimia, niin ilmoittakoon vaikka tässä itsestään. Vai kerronko blogisähköpostiosoitteeni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos olet facebookissa niin sielä kannattaa oman alueen ja yleisiin puutarharyhmiin laittaa viestiä. Varmasti joku kasvattaa mielellään sinullekin taimia 😊

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!