Tomaatin kouliminen

Olen suorastaan intopiukeana koulinut tomaattejani ja lopputulos on se, että taimia on nyt 166 kappaletta. Olin vähän yllättynyt, kuinka "vähän" taimia lopulta olikaan, kun olin alunperin laskeskellut niitä olevan lähemmäs 300 kappaletta. Onneksi en ollut huomioinut sitä, että osaan poteista olin laittanut vähemmän siemeniä ja suuren osan olin jo koulinutkin. Pienimmät taimet heitin surutta pois. Uskokaa tai älkää, 166 taimea kuulostaa nyt suorastaan säälittävän pieneltä määrältä, kun olin varautunut ihan toisenlaiseen lopputulokseen. Kysyinkin perheeltä, että pitäisiköhän laittaa tomaatteja tulemaan lisää. Olisittepa nähneet ilmeet. Ilonakin älähti heti, että ÄITI!!! Yhdellä sanalla voi kertoa paljon. Khih. 


Aika moni lukija on toivonut perus asioista vinkkejä, joten ajattelin postata siitä, miten itse koulin tomaatintaimet. Vaikka toisaalta taimet ovat hyvin herkkiä, niin kuitenkin ne kestävät yllättävän paljon käsittelyä. Jos samassa potissa on monta taimea, nappaan mullan pinnan tuntumasta taimen rungosta kiinni ja hitaasti nostan taimen irti. Puristaa ei tietenkään kannata, mutta taimi kyllä kestää tälläisen käsittelyn. Kookospelleteissä kasvaneet taimet erottelen siten, että irroitan pelletin kasassa pitävän suojuksen (mitä lie kankaan oloista materiaalia se sitten liekkään) ja puristelen hellästi pelletin rikki. Sitten taimet on helppo irroitella toisistaan erilleen.

Täytin pienet ruukut Biolan Kasvusammaleella ja istutin taimet lähes sirkkalehtiään myöten. Pitkiksi venähtäneet taimet istutin hyvin vinoon, jolloin sain vartta enemmän kasvualustan alle. Tomaatti kasvattaa varteensa lisää juuria, eikä tykkää ollenkaan pahaa syvään istuttamisesta. Päin vastoin. Taimi tukevoituu siitä. Lopuksi kastelin kasvualustan sen verran märäksi, että pohjasta alkoi tipahtelemaan vettä.

Olen kertonut ennenkin tuosta mainiosta Biolan Kasvusammaleesta ja olen tosiaan siihen tykästynyt. Biolan Kasvusammal on lannoitettu ja kalkittu käyttövalmis kasvualusta, jota voi käyttää taimille, kesäkukille ja huonekasveille.  Kasvusammal on valmistettu uusiutuvasta rahkasammaleesta. Kasvualustan sopivan kosteuden ylläpitäminen on helppoa, sillä sammal varastoi vettä, mutta pysyy märkänäkin ilmavana. Rahkasammal ehkäisee haitallisten mikrobien kasvua kasvualustassa.  Oma kokemuksesi tästä on erittäin hyvä! Kasvualusta on helppo pitää sopivan kosteana ja taimet näyttävät viihtyvän siinnä erinomaisesti. Vahva suositus!Ravinnepuikot ovat itse hankittuja. Kasvusammal saatu blogiyhteistyönä.Pienet taimet eivät koulimisesta hätkähdä, mutta isommat saattavat lörpähtää ihan kokonaan. Tästä ei kannata hätääntyä ollenkaan. Seuraavana päivänä taimet ovat jälleen kunnossa! Suoraan auringonvaloon en vie juuri koulittuja taimia, jos ne lörpähtävät, vaan annan niiden vähän varjoisammassa paikassa kerätä voimia. Mutta, jos taimesi näyttää tältä, niin ei huolta:


Vaikka monet isommat taimet  makoilivat lähes maata myöten, olivat ne seuraavana päivänä jo ihan pirteitä ja virkeitä.  


Kasvusammal on jo lannoitettua, mutta parin viikon jälkeen koulimisesta aloitan lisälannoituksen. Pieniin ruukkuihin laitan Biolan Ravinnepuikkoja.  Ravinnepuikot ovat luomuja ja ne on valmistettu kompostoidusta broilerinlannasta sekä merilevä- ja muista kasviperäisistä jauheista. Ravinnepuikot on periaatteessa tarkoitettu huonekasveille, mutta toimii tässäkin erinomaisesti.  Ravinnepuikot työnnetään syvälle multaan ja peitellään.  Lannoitepuikoista taimi saa kuukaudeksi ravinteet. Pakkauksessa on ohjeet, kuinka monta puikkoa minkäkin kokoiseen ruukkuun laitetaan. Paketin vasen reuna toimii mittana, joka on varsin kätevää. Pakkaus muutenkin on mielestäni tosi mahtava, koska sen saa avaamisen jälkeen suljettua uudelleen. Olen käyttänyt taimille erinomaisin tuloksin myös Biolan Yrtti-lannosta ja siitä löytyy postaus täältä. Aivan loistava tuote, jota suosittelen lämpimästi. 


Biolan RavinnepuikkoPerheen miespuoliset jäsenet ilahduttivat minua torstaina kasaamalla taimille hyllyn. Tietävät selvästi, miten ilahduttaa minua! Nyt näyttää melko tyhjälle joka paikka. HerraMies itseasiassa antoi vähän noottia siitä, etten ole tarpeeksi ahkerasti tehnyt kylvöjä, kun hylly ja taimipöytä huutaa tyhjyyttä. Yritin selittää, että olen kylvänyt kesäkukkia ja ne ovat itämässä, mutta ei kuulema auta. Tässä keskustelussa saattoi olla häivähdys sarkasmia...


Sohvakin on jo käännetty, jotta taimille saatiin lisää tilaa. Vähän jännittää, miten Taika antaa taimien olla rauhassa. Toistaiseksi tyttö on niitä vain ihaillut, mutta muuten antanut olla. Mutta luulen, että aina kun isoveikka tulee sohvaa asuttamaan, niin sitten tilanne on toinen. Taika tuppaa vähän riehaantumaan silloin...


Taimipöytä huutaa tyhjyttään.


Luulen, ettei mene kauaa, kun ensimmäiset tomaatit alkavat kukkimaan.  Tomaatin taimia löytyy siis hyvin erikokoisia meidän huushollista tällä hetkellä. 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä. Ja aina saa kysyä, jos joku asia jäi pohdituttamaan. Itse en ole asiantuntija, mutta yritän aina auttaa, jos vain osaan! 

Ihanaa viikonlopun jatkoa Sinulle! Täällä paistaa aurinko aivan mahtavasti ja lumet saavat kyytiä. Joku höperö kevääntekijä kävi eilen mättämässä lunta pois kukkapenkkien päältä. HerraMies nauraen pudisteli päätään ja höpisi jotain kahelista kukkahöperöstä. Luulen kuitenkin, etten ole ainoa kevääntekijä! Muutkin kevääntekijät ilmoittautukoot ;)

54 kommenttia:

 1. Ihanasti tilaa taimipöydällä ja -hyllykössä, ja ihanat miehet kun sen kokosivat.
  Hih, täällä ei onneksi tarvise lunta lapioida, sitä alkaa olla niin vähän ja ohuelti. Mutta jäätä on kyllä, kun välillä oltiin plussalla keskellä talvea. Jäisiin kohtiin heittelin eilen tuhkaa, vaikka siinä kulkiessa menevätkin saappaat tuhkaisiksi. Hälläväliä, eteisen matto saa pesun heti kun meri lämpiää! Voisihan tuolta liiteristä hakea rautakangen, sillä voisi ehkä saada jääkuorta rikki ja sulamaan. Jää tuntuu sulavan niin tolkuttoman hitaasti muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teillä on jo niin hyvä tilanne lumien kannalta, vautsi vau <3 Itsekkin olen meinannut tuhkaa käydä levittämässä, mutta jostain syystä on edelleen meinaamisen-asteella... Jää on tosiaan kamalan hidasta sulamaan!

   Poista
 2. Kyllä kyllä! Parvekkeen lumettomuus on varmistettu jo aikapäivää sitten! 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä :D Toivotaan, että tulee lämmin kevät kun alkuun pääsee :)

   Poista
 3. Onpa komea määrä tomaatteja. Nuo vaativat jo ison tilan jatkossa.
  Täällä meillä on myös todella aurinkoinen ja ihana ilma ja varjolämpötila + 6 astetta.
  Nyt nautitaan tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, vaativathan ne tosiaan jossain vaiheessa tilaa huimasti. Onneksi osa on vielä niin pieniä, etteivät ihan mahdottoman isoiksi kerkiä kasvamaan... Niinpä niin ;) khih.
   Oih, aurinko on tehnyt niin hyvää <3

   Poista
 4. Voi, että noita sinun kasvejasi:) ihana päivä täälläkin...keväistä, mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli kyllä super upea keli. Hyvin nautinnolllista <3 Mukavaa viikonloppua myös Siulle <3

   Poista
 5. Ihanaa ja inspiroivaa katsella sinun upeaa taimistoasi. Jännää sitten kesemmällä lukea ja katsoa kuviasi satoaikaan. :)
  Aurinkoista viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua myös Sinulle <3

   Poista
 6. Komeat on tomaatit ja totta on että pienestä nuutumisesta ei kannata hätkähtää, tomaatti selviää siitä hyvin. Itselät löytyy vain 101 tomaattia, onpa kerrankin taimia niin että voi ilomielin jakaa eteenpäin :)
  Tuhkaa heittelin lumen päälle jotta sulaisi nopeammin, yöpakkasten takia en ole uskaltanut kaivella taimia esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimet ovat varmasti haluttua tavaraa :) Kasvattaminen on niin ihanaa ja erilaiset tomaatit ovat aivan vastustamattomia :)
   Tuhkaa pitäisi täälläkin käydä levittämässä... Kun vain kerkiäisi ja saisi aikaiseksi...

   Poista
 7. Aivan huikea juttu. Itse pohdin juuri miten pikkutaimia lannoitetaan, ja nyt sain vastauksen vain lukemalla kiinnostaa blogia. Kiitos siis!! Ostan tuollaisia puikkoja heti seuraavalla kauppareissulla.
  Sammalkasvupoha kuulostaa kiinnostavalta. Itse nyt toteutin hullun puutarhurin kookossekoitusta tänä kevään, mutta muistanpa tuonkin jatkossa.
  Ihanasti sinulla on tilaa ikkunalla kaikille taimille. Minun pitäisi kalustaa koko huone uusiksi päästäkseni tuohon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämähän sattui sitten oikein sopivasti <3 Kiva kuulla, että postauksesta oli hyötyä ja iloa.
   Meillä on mukavan isot ikkunat. Helpottaa taimikasvatuksia kovasti :)

   Poista
 8. Kevääntekijä olisi täälläkin, mutta kun ei riitä maavara edes tällaisella pitkäkoivella, että pääsisi kukkapenkkiin asti. Ja mihin sitä lunta edes lapioisi? Tekisi kaksimetrisen kinoksen kukkapenkin viereen??? Kyllä saa sade ja aurinko vielä vajutella hankia. Hyvät tomaatintaimet on jo sinulla ja mahtavat taimikasvatusikkunat! Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepäs se, tuppaa olemaan paikasta toiseen siirtelyä. Eikä lopun peleissä vaikuta kuin ehkä päivällä sulamiseen :D Mutta onhan sitä jotain yritettävä, khiih :)
   Mukavaa viikonloppua myös Sinulle <3

   Poista
 9. Hih, orvokit kävin tänään jo hakemassa, kun on plussakelejä luvattu. Mikä riemu, kun sai sormet hetkeksi multaan. ;) Mustasilmäsussuista latvoin hontelot yksilöt. Siemenpussit hassusti rapisee, saatoin ehkä pari krassin siementä kokeilla yhteen ruukkuun, loput ulos sitten toukokuun puolella... Hmmh. Toki pientä verrattuna sin tomaattiplantaasiin, mutta kyllä, kevättä on rinnassa! Niin, ja kysyin mieheltä niistä tomaateista, että millaisia sais olla - itse kun en oikein tomskuja syö - niin vastaus oli että "kunhan ne on punaisia". :D Aion kyllä ehdottomasti maistaa, jos satoa saamme niistä sitten. Mutta tosiaan, jos pari tainta sulta haen tossa kesän alussa, niin punaisia - muuten ei väliä, pieniä ja makeita vois toki olla. xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tänään ollut sitten samoja puuhia. Tosin, en vielä istuttanut orvokkeja mihinkään, mutta hakemassa jo kävin :D
   Varaan teille punaisia tomaatteja. Punaiset päärynätomaatit voisivat olla yksi... täytyykin katsoa, mitä muuta kivaa suosittelen teille ;)

   Poista
  2. Hih, kiva juttu. :) Ihana päästä kokeilemaan tätä parvekkeella kasvatusta, kiitos jo etukäteen! <3 Jäis muuten varmaan kokeilematta, kun ei tuota esikasvatusmahdollisuutta oikein itellä oo.

   Poista
  3. Ties vaikka sinua puraisisi vielä tomaattikärpänen ;) khih. Ja eiköhän joskus ne esikasvatusmahdollisuudetkin parane, niin sitten on jo into valmiina :)

   Poista
 10. Kiva kurkistella sellaisen ihmisen taimistoja, joka on ollut ajoissa liikenteessä. Onhan noita tomaatteja tuossakin, mutta jos totta puhutaan hämmästyin minäkin. Luulin sinun tomaatin taimien kappalemäärää suuremmaksi. Sehän on positiivinen asia, kun tilaa taimille on vielä jäljellä. Epäilen kyllä, että siitä tulee vielä sinulla pulaa :) Kivaa lauantai-iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie luulen kans, et jossain vaiheessa tila loppuu. Viimeistään sitten, kun pistän kurkut ja meloonit esikasvatukseen. Mutta en vielä murehdi sitä ;) khih :D Mukavaa lauantai-iltaa myös teille <3 Erkille terkkuja!

   Poista
 11. Komeat tomaatintaimet! Kasvusammal vaikuttaa mielenkiintoiselta tuotteelta, pitäisi kokeilla sitä itsekin. Olen todella surkea lannoittamaan esikasvatuksiani, mutta onneksi tämä postaus taas muistutti lannoituksen tärkeydestä. Keväistä viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Tuota kasvusammalta kannattaa kokeilla, on nimittäin mainio tuote :) Lannoituksenkin voi hoitaa helposti. Minulle sopii juuri nämä helpot ja yksinkertaiset keinot, joita ei tarvitse jatkuvasti muistaa :D Mukavaa sunnuntaita Sinulle <3

   Poista
 12. Paljon tomaatintaimia sinulla. Oma esikasvatus on vähän haasteellista tilanpuutteen takia. Olisikohan liioittelua rakentaa lisäsiipi taimikylvöjen takia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuulosta ollenkaan liioittelulta, vaan loistavalta idealta :D

   Poista
 13. Loistava ajoitus! Mun tomaattini itää ja tarvinkin näitä ohjeita. Kiitos!

  VastaaPoista
 14. 166 kpl tomaatintaimia!, kiitettävä saavutus! Tänään koulin omat tomaatintaimeni, parisenkymmentä kpl.

  VastaaPoista
 15. Iso kiitos todellakin hyvistä vinkeistä! Mä oon jo osan koulinut mutta lisää on tulossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tästä oli hyötyä <3 Oih, sinulla onkin mukavia puuhailuja :)

   Poista
 16. Kiitos, tästä oli oikein kovasti hyötyä! Vaikka en tomaatteja aio kasvataakaan niin sain vinkkejä muuten näihin kasvatusasioihin. Kiva nähdä kuvin ja sitten vielä lukea, että mitä pitäisi tehdä. Mun vaan nyt pitää tutkia meidän multavalikoimia. Liekö tuollaista rahkasammalta sisältävää edes tarjolla.

  Ja yli 160 taimea kuulostaa paljolta 🍅🍅🍅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos tästä oli hyötyä <3 Toivotaan, että löydät sieltä hyvät kasvualustat. Iloisia kasvatushetkiä <3

   Poista
 17. Valtava määrä tomaatin taimia!:) Minulla on noin parikymmentä. Tuhkaa levitettiin täälläkin hangelle ja onpa niitä lumiakin siirelty paikasta toiseen.:D Mukavaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään tekemisessä on jotain hyvin terapeuttista :D Mukavaa viikonlopun jatkoa <3

   Poista
 18. On kyllä melkoinen määrä noita taimia ja niin hienosti kasvavat! Täällä kuule jännätään ihan todella miten on viime kesänä istutetut ruusut talvesta selviää..Olisipa ihana saada ruusuja nousemaan:) Kaunista viikonloppua ja leppoisia kasvatushetkiä❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukkuja, et ruusut ovat selvinneet hyvin :) Ainakin nyt on ollut hyvin luntasuojana :) Mukavaa viikonlopun jatkoa myös Sinulle <3

   Poista
 19. Aika paljon taimia. Jos kaikki tekee paljon tomaatteja. Voit perustaa tomaatti myymälän.

  VastaaPoista
 20. Vielä on hyllyssä tilaa :) 166 taimea kuulostaa kyllä aika paljolta!
  Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hyvin vielä mahtuu :D Katotaa kuukauden päästä tilannetta taas uudelleen, khih :D Ihanaa viikonlopun jatkoa myös Sinulle <3

   Poista
 21. No kuule minä tänään kolasin kukkapenkiltä lumia,sitä on ihan hierveän kamalasti.Omppupuun alla tuossa varmaan yli metri.
  Sulaako nuo edes juhannukseen.
  Upeesti on sulla tomaatittaimet kasvussa,minulla täällä pohjoisemmassa hiukka huonommin.
  Piti oikein kartalta katsoa maantieteellinen eromme :)
  Nyt tuli kyllä monen vuoden rästilumet.
  Minulla oli tomaatintaimia jotain 70 paikkeilla tänään räknäsin ne.
  Lavat olivat päivällä aurinkoisella lämmittämättömällä kuistilla ja yöksi kannoin ne sisälle.
  Minä olen pakastanut tomaatteja viipaleina.Leikkaan laitan pakkaseen matalassa pakastehyllyn kokoisessa astiassa, kun jäätyvät kippaan pakastepussiin.
  Meillä syödään siis koko talvi omia tomaatteja.
  laitan ruokiin,pizzaan ja ihan sellaisenaan ruokaillessa.
  Teen chiliketsuppia jne.
  Voin taata että pakastettu oma tomaatti päihittää kaupan ulkolaiset ja kotimaisetkin mennen tullen <3
  Aurinkoa ja lämpöä
  Pirkko T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, sielä tosiaan lunta siis vielä riittää. Toivotaan, että kevät ottaa nyt kunnon spurtin ja korvaa tämän tuskaisen odotuksen.
   Kiitos hyvistä tomaatti vinkeistä. Voi olla, että otetaan käyttöön tänä vuonna. Ainakin toivotaan, että päästään ottamaan ;) khih :)
   Aurinkoa ja iloa myös Sinun päivääsi <3

   Poista
 22. Ompa siulla huikee miärä tomatteja. Mukava niitä on napsii suuhun kesällä, kuka tykkevää! Ja ketsupit ja sosseet suap omasta takkoo. Aina uusia neuvoja tarvitaan. Hyvvee alakavoo viikkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavoitteena onkin, että jokainen saisi tomaatteja syödä niin paljon, ettei tarvitse rajoittaa ollenkaan. Kaikki taimet eivät tule omaan käyttöön, vaan niille etsin uudet kodit. Mutta kun eihän noita pieniä taimia raaskinut poiskaan heittää (vaikka se alunperin tarkoituksena olikin) :) Mukavaa uutta viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 23. Juu, kyllä vielä mahtuu hurjan monta pottia! Vaan onpa sulla runsaasti tomaatteja tulossa, minulla VAIN kymmenkunta tainta. Hyvä sinä, olet reipas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HerraMies totesi tähän, että reippauden ja hulluuden raja on hyvin häilyvä *nauraa*
   Mukavaa sunnuntaita Sinulle <3

   Poista
 24. Upeita tomaatintaimia siellä ja paljon!
  Mies meillä ollut myös kevään tekopuuhissa ja jäät ja lumet saaneet kyytiä.
  Kevään ihana merkki on, kun lumi ja jää sulaa ja lorisee pihan sadevesikaivoon. :)
  Mukavaa sunnuntaita Hilu! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumien ja jään sulaminen on niin mahtavaa. Yhdessä päivässä tapahtuu hurjan paljon, ihanaa ihnaa <3
   Mukavaa sunnuntaita myös Sinulle <3

   Poista
 25. Mahoton määrä tomaatin taimia ja tulossa ennätysmäärä satoa \o/
  Täällä kans lapioitu lunta kukkamaista :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ainakin hyvää satovuotta :D Tuo lumen mättäminen tuntuu lähes pakolliselta näin keväällä :D Mukavaa uutta viikkoa Sinulle <3

   Poista
 26. Sinulla on todella hienosti kasvavia tomaatin taimia, eli hyvää satoa on odotettavissa tulevana kesänä. Kiitos näistä hyvistä vinkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Toivotaan hyvää sato vuotta. Kiva jos vinkeistä oli hyötyä ❤

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!