Rakkaudesta tomaatteihin ja chileihin + vinkki uudesta mahtavasta yrityksestä

Kenellekkään ei ole varmaankaan jäänyt epäselväksi höyrähdykseni tomaatteja kohtaan. Olen postannut niistä melko usein ja jälleen jatketaan samalla aiheella. Kerroinkin pari päivää sitten, että Fataliiseeds.net-sivuston uutuus tomaatit saivat minut tuntemaan itseni jälkeen selkärangattomaksi. En vaan mahda itselleni mitään. Tomaattiholisti! Esittelen tässä postauksessa muutamia ihania lajikkeita, joita odottelen saapuvaksi ja linkitän niiden jälkeen vielä aiempia tomaattipostauksiani, jos joku haluaa käydä kurkkimassa, millaisia lajikkeita meillä kasvaa tai tarvitsee vinkkejä kylvämiseen, koulintaan tai lannoitukseen.

Muun muassa tälläisiä ihanuuksia odottelen saapuvaksi (kuvat lainattu Fataliiseeds.net-sivustolta)


Tomaatti: Sugary

Tomaatti: Blue Chocolate

Tomaatti: Tiger pear

Tomaatti: Golden Gates

Tomaatti: Chocolate Marmelade


Tomaatti: Blue Pear


Siis aivan mielettömiä tomaatteja! Joskus itsekkin pohdin, ettei tämä tomaattiharrastus enää ihan järkevissä mitoissa ole, mutta niin kauan kuin se tekee minut onnelliseksi, eikä vahingoita ketään, niin antaa mennä vaan, eikö totta?


Tomaatti aiheisia postauksiani:
Tomaattihullun puuhailuita : osa tämän kesän lajikkeista
Mielenkiintoinen tomaattikesä tulossa. Osa 1 Sinisiä ja vihreä-raidallia lajikkeita
Mielenkiintoinen tomaattikesä tulossa. Osa 2 Avomaalla ruukuissa pärjääviä lajikkeita
Mielenkiintoinen tomaattikesä tulossa. Osa 3 Viime kesänä kokeiltuja lajikkeita
Mielenkiintoinen tomaattikesä tulossa. Osa 4 Muutamia erilaisia lajikkeita ja perustietoa tomaatin kasvatuksesta
Tomaatin kouliminen Koulimisen lisäksi tietoa lannoittamisesta
Taimien lannoitus Asiaa tomaatin ja chilin taimien lannoituksestaTomaatin viimeiset kylvöhetket alkavat olla käsillä. Olin alunperin ajatellut, etten enää tomaatteja kylvä, mutta kun huomasin, että Fataliiseeds.nettiin oli tullut jälleen uusia lajikkeita, en niitä voinut millään vastustaa. Tiedän myös, että heidän toimitukset tulevat äkkiä, joten mikäs sitä enää tomaattihullua olisi pidätellyt! Ei järki ainakaan... Fataliiseeds.net myy chilien ja tomaattien siemeniä ja mielestäni erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Fataliiseeds.net on tullut itselleni luotto nettikaupaksi siementen tilaamisen suhteen. Syitä tähän on itseasiassa useita. Tämä postaus ei ole yhteistyöpostaus, vaan erittäin tyytyväisen asiakkaan kerrontaa.  Todella hyvien siementen lisäksi olen saanut aina lisää tietoa kasveista ja etenkin chilin kasvatuksesta. 

Ensimmäisen kerran, kun kävin Fataliiseeds.netissä hämmennyin erilaisten tomaattien tarjonnasta. Siitä tämä minun tomaatti hurahdus sitten lähti! Olin ihan innoissani, kun löysin suomalaisesta nettikaupasta niin monia erilaisia tomaatteja. Sinisiä, vihreitä, raidallisia, punaisia ja paljon paljon muuta. Tilauksesta ei mennyt kuin muutama päivä, kun siemenet olivat jo kotona. Palvelun nopeus oli yksi asia, johon tykästyin ja seuraava oli, kun avasin lähetyksen. Lähetyksen mukana oli hauskasti kirjoitettu kirje, joka kuvasti hienosti sitä ajatusta joka Fataliilla on; aina saa ottaa yhteyttä ja kysyä neuvoja chilien ja tomaattien kasvatuksesta.  Kirjeen mukana oli tilaamieni tomaatin siementen lisäksi myös useiden erilaisten chilien siemeniä. 

Kerroinkin blogissani jo tuolloin, että koin elämäni parhaimman siementen osto kokemukseni. Postauksen jälkeen meni parisen viikkoa ja postilaatikkooni tuli yllätys. Paketista löytyi Chili-kirja, joka on Fataliin Jukka Kilpisen sekä Tommi Hietavuon ja Teija Aaltosen kirjoittama aivan upea teos, Bonchi-opas ja erilaisten chilien siemeniä. Olen Chili-kirjasta tehnyt aiemmin esittelyn, jonka pääsee lukemaan tästä klikkaamalla. Kirja on tosi upeasti kuvitettu ja kirjoitettu ymmärrettävästi ja hauskasti. Tietoa riittää ja se on todella mielenkiintoisesti tuotu esille.  Tuon kirjan myötä itselleni iski melkoinen chilin polte ja olenkin kevään aikana kylvänyt monia erilaisia chilejä ja aina vain innostun niistä enemmän. Chilejä on ihan valtavan paljon erilaisia. Itse olen kasvattanut pääsääntöisesti mietoja ja täysin polttamattomia chilejä, jotta ne tulevat käyttöönkin saakka, mutta lisäksi koristekasveiksi tummalehtisiä kaunottaria ja sellaisia, joiden hedelmät loistavat sateenkaaren väreissä. 


Bonchi-oppaan myötä innostuin kasvattamaan Bolivian Rainbow-lajiketta ja toivon, että joskus saan siitä itselleni tehtyä bonchin. Bonchi on siis chilin ja bonsai-puun yhdistelmä. Tuo opas on englannin kielinen, mutta kuvat tukevat tekstiä niin hyvin, että tälläinen enkkutaidotonkin sen kanssa pärjää hyvin.  Oma Bolian Rainbow-taimeni on vielä hyvin pieni, mutta toivotaan, että se menestyy ja pääsen teille joskus esittelemään omakasvattamani Bonchin.

Vielä on vähän matkaa Bonchiin...

Kerroin jo alussa, ettei tämä ole yhteistyöpostaus, mutta olemme kertaalleen yhteistyötäkin tehneet arpajaisten muodossa. Osa ehkä tämän muistaakin. Fataliiseeds.netin yrittäjään Jukkaan olen nyt tutustunut ja on hyvin inspiroivaa ja kunnioitettavaa se, miten ihminen rakentaa itselleen yrityksen oman suuren rakkautensa ympärille. Jukalle tämä rakkaus on chili ja hän on levittänyt chilin ilosanomaa hyvin laajalle. Itsekkin "syytän" (lue kiitän) häntä omasta chili höyrähdyksestäni. Ja on toki paljon  hänen "syytään" myös se, miten tämän keväinen tomaatti hulluuteni pääsi vyörymään yli äyräiden. Fataliiseeds.net sivusto sisältää niin valtavan paljon erilaisia chilejä ja tomaatteja, ettei sielä oikeasti voi olla höyrähtämättä. Suosittelen vilkaisemaan, jos et usko (ja vaikka uskoisitkin, khih). Sivusto on englannin kielinen, mutta sivustolla palveleva chat toimii myös suomen kielellä.

Höyrähdyksen tuloksia tällä hetkellä. Tämä jos mikä tekee ihmisen onnelliseksi!


Koska ihailen ihmisiä, jotka uskaltavat perustaa yrityksen ja tekevät työtä sen eteen, haluan kertoa myös Jukan puolison Johannan uudesta yrityksestä. KotiLemmikki on juuri perustettu koti- ja lemmikkitarvikkeiden liike, joka sijaitsee Veikkolassa, Kirkkonummella. Helsingistä Veikkolaan on noin 30 kilometriä. 


KotiLemmikistä löytyy kaikkea kivaa sekä kotiin että lemmikeille. Johanna itse on todella taitava käsistään ja liikkeessä on hänen tekemiään lahjatavaroita myynnissä.  Sen verran olen pariskunnan omaan eläinten hoitoon saanut tutustua, että tiedän kyseessä olevan ihmiset, jotka oikeasti välittävät lemmikeistään ja uskon sen näkyvän myös yrityksessä; vain parasta lemmikille! Ja varmasti saa neuvoja kaikkiin pulmiin. Liikkeestä löytyy myös Fataliin tuotteita; chilimausteita, Chili-kirja, Bonchi-opas, siemeniä ja myöhemmin keväällä myös taimia. Yritykseen pääset tutustumaan klikkaamalla tästä.  Toivon KotiLemmikille paljon menestystä!Ihania lahjatavaroita. KotiLemmikki. Kuva: Jukka Kilpinen


Fataliin tuotteita. Kuva: Jukka Kilpinen


KotiLemmikki. Kuva Jukka KilpinenKotiLemmikki. Kuva: Jukka Kilpinen


Mukavaa torstaita Sinulle. Viikko alkaa olemaan taas loppusuoralla ja tänään alkoivat Kevät-messut. Mahtavaa mahtavaa. Sunnuntaina pääsenkin nauttimaan messujen tarjonnasta ;) Khih. Mopon taidan jättää suosiolla kotiin. Katoaisi kuitenkin matkalla ;)  Oletko Sinä tulossa messuilemaan? 

28 kommenttia:

 1. En pääse valitettavasti messuille, mutta onneksi varmaan saan lukea postauksia muilta messukävijöiltä. Itse olen vähän tylsempi tomaatinkasvattaja. Minulla on kasvarissa tilaa kuudelle tomaatille, joten kasvatan joka vuosi kuusi taimea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvasatoa varmasti on blogeissa luvassa messuilta :) Ei kaikki sentään tomaatteihin höyrähdä näin, vaan osaaavat olla sen(kin) suhteen vähän viisaampia :D

   Poista
 2. Oi kiitos tästä postauksesta. Tuolla Fataliiseedsin myymälässä minun on helppo poiketa kun seuraavan kerran piipahdan Kirkkonummella. Ja toki nettikaupat..... aah miten jo nykii klikkaussormea.

  Messuille en pääse, mieheni siellä on parina päivänä puutarhasomisteiden merkeissä tapaamassa asiakkaita. Lupasi tuoda minulle viiniköynnöksen jos semmoisen löytää. Edellinen koki surkean kohtalon, se unohtui paahteeseen ja löytyi hengettömänä ja koiranpissalle haisevana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieraile ihmeessä tuossa myymälässä. Eikä se vierailu onneksi sulje pois nettikaupan klikkailuja ;) Oma klikkaussormeni myös kuumenee tuolla sivustolla, mutta koskaan ei ole jäänyt kaduttamaan tai harmittamaan :D Päinvastoin. Yhtä innolla kiherrän kirjeen saapuessa kuin tilausta tehdessä :D

   Toivotaan, että saat kivat messutuliaiset :) Voi teidän aiempaa viiniköynnös reppanaa, khih. Kuulostaa kurjalle lopulle :D

   Poista
 3. No enpäs taas tiennyt, että tomaattejakin on näin monenlaisia. En olisi kyllä kaikkia edes tomaateiksi tunnistanut pelkkien kuvien perusteella :) Näin sitä sivistyy ihan silmissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatteja on ihan älyttömän paljon erilaisia, siis tuhansittain erilaisia :) Ei siis ihme, että vievät ihan mennessään :D

   Poista
 4. Vitsi miten monelaisia tomaatteeja onkaan!Mä oon menossa messuille parinapäivänä, kivaa ohjelmaa siis luvassa ja ehkä jokunen pussi siemeniä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepäs se, niitä on ihan älyttömästi erilaisia <3 Ja ovat niin kauniitakin, että menevät ihan kukista :D Sinulla onkin sitten useammalle päivälle mukavaa luvassa. Muista tehdä paaaaaaljon hyviä ostoksia, khih :D

   Poista
 5. Olipa taas monipuolinen postaus sinulta. Vaikuttaa tosiaan tutustumisen arvoiselta paikalta tuo myymälä. Nettikaupan sivuja olenkin tutkinut. Hyvää messuilua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ystävä-rakas <3 Olisi kiva joskus käydä itsekkin tuolla myymälässä. Mukavan monipuolinen liike :)

   Poista
 6. Onpa tosiaan tomaatteja! Upeita!
  Mukavia messuiluja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekkin ihan mielettömän ihania <3 Niin rakastattevia. Oijoij :) Kiitoksia <3

   Poista
 7. Minä messuilen lauantaina. Olen koko ajan hehkuttanut sitä, että onnistuin kirsikkatomaattien kanssa viime vuonna, mutta unohdin täysin, että olen kerran onnistunut myös punaisen chilin kasvatuksessa. Tein chileistä vielä herkullista chiliöljyäkin.
  Mukavaa torstai-iltaa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chiliöljy kuulostaa mielenkiintoiselta! Selvästi peukalosi vihertää <3 Harmi, ettemme ole samana päivänä messuilla. Olisi ollut mukava törmäillä <3 Mukavaa iltaa myös Sinulle <3

   Poista
 8. Niin paljon ihania tomskuja:) Minusta se on vähän kaikissa asioissa niin että se riittää jos itse tykkää:)) Nuo messut on varmasti antoisat, mukavia messuja! Leppoisaa viikon jatkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ovat tosiaan niin upeita ja vastustamattomia :) Kiitoksia <3 Ihanaa viikonloppua Sinulle <3

   Poista
 9. Tomaatit ovat upeita. Chilistä on tullut pikku hiljaa yksi Suomalaisten suosikki. Kaupoissa alkaa olla hyvä tarjonta. Tulista iltaa...Hih hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, tuliset illat on parhautta :D Chili on tosiaan valloittanut ihmiset, eikä ihme. On se niin monipuolinen kasvi kaiken kaikkiaan :)

   Poista
 10. Kivan näköisiä erilaisia tomaatteja! Messuille on tarkoitus lähteä lauantaina. Sieltä löytyy varmasti kaikkea kivaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ovat tosi ihania, kun ovat kauniita ja maistuvaisia :) Messuilta tosiaan löytyy varmasti vaikka ja mitä ihanaa :)

   Poista
 11. Ihania tomaatteja ja chilejä! Tomaatit ovat niin terveellisiä, että niitä saa viljellä vaikka miten paljon ihan hyvillä mielin. Itse en ole kovin tulisten ruokien ystävä, mutta pieni määrä chiliä sopii melkein kaikkeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatti on kyllä mahtava hedelmä, aivan ihastuttava. Samoin chilit ovat upeita oikein käytettynä :D

   Poista
 12. Oi tuota sun vauhtiasi 😀 Tomaateista: Me olimme ilman autoa melkein viikon kun se oli korjaamolla. Hamstrasimme ruokia reippaasti mutta esimerkiksi tomaatit loppuivat. Eilen sitten sain tomaatin ja söin sen isolla nautinnolla ❤️ Kauheasti tekisi mieli päästä maistamaan joitakin noista joiden kuvia tänne pistit. Varmaan herkullisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin niin kuvitella tuon tomaatin kaipuusi <3 Minustakin nuo näyttävät ihan super herkullisilta ja odotan kovasti, että pääsen niitä maistelemaan :)

   Poista
 13. Ja nämä kaikki tomaatit kypsyy sinun puutarhassa !!! Wauu... Kiva harrastus, ja myös tuo chilijuttu. Tsemppiä jatkoonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ainakin, että on hyvä satovuosi ja tomaatit kerkiävät kypsymään hyvin. Tämä on tosi koukuttava harrastus :D Kiitos <3

   Poista
  2. Hmm.. meillä ei ole vielä edes basilikaa kasvamassa. Kamalaa! Onneksi olet olemassa niin muistui mieleen. Ja hei, sun haaste päätyi mullekin ja vastasin selän takana puhuen bloggaajista. Puhutaan pahaa.. eikun hyvää, selän takana! Tuu mukaan kehumaan!
   LIFESTYLE||+40|KUOPIO
   somanyinspiration.blogspot.fi/2018/04/puhutaan-kanssaihmisista-selan-takana.html?m=1

   Poista
  3. Vielä kerkiää hyvin <3 Ihana, kun osallistuit :) Olikin mukavaa luettavaa <3

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!