Ihanat pelargonit - uusi höyrähdys?

Ihanat pelargonit (Susanna Rosén & Eivor Rasehorn: Ihanat pelargonit. Otava 2007) on kauniisti kuvitettu teos, joka sai ainakin minut innostumaan pelargoneista aivan uudella tavalla. Tämä innostus näkyi sitten myös Kevät-messuilla, mutta siitä postauksen loppupuolella lisää. Keskitytään ensin tähän kauniiseen kirjaan. On myös mainittava, että Taika tykästyi kirjaan kovasti ja haluaa usein luettavan sitä päiväuni-kirjana. Tyttö muulloinkin itse kirjaa lueskelee ja kertoilee ihanista pelakuista. Ihanat pelargonit. Kirja saatu kustantajalta esiteltäväksi.Kirja esittelee lähes 130 eri lajia ja niiden erityispiirteet. Kirjan kuvat todella ansaitsevat erityiskiitokset.  Olin toki ollut tietoinen, että pelargonioita on hyvin erilaisia, mutta silti erilaisten määrä yllätti itseni kirjaa lukiessa.  Näihin olisi aivan liian helppo hurahtaa! 


Ja nämä lehdet. Oih, voisin rakastua pelargonioihin ihan vain lehtien takia. Tämä kuva kuvastaa hienosti sitä, kuinka samasta kasvista voi löytyä niin erilaisia lajeja ja lajikkeita. Alarivissä kolmantena olevaa lehteä en olisi edes osannut yhdistää pelargoneihin, jos olisin sen jossain muualla nähnyt.

Kukkien erilaisuus on myös hyvin viehättävää.Tämä minun on ehdottomasti jostain saatava. Ompas minulla huiman kaunis kaima ;)


Kirjasta löytyy hyvien perushoito-ohjeiden lisäksi vinkit myös pelargonian lisäämiseen. Perinteinen vesilasissa juurruttaminen onnistuu erinomaisesti pelargonioiden kohdalla.
Oletko koskaan nähnyt rungolliseksi kasvatettua pelargoniaa? Minä en ole, mutta tämä on kyllä todella sympaattinen!

Kuten kaikkiin kasveihin, voi myös pelargoneihin tulla ei kutsuja-vieraita. Kirjassa on esitelty ne tavallisimmat ja kerrottu, miten niistä pääsee eroon.

Ihana kirja, johon kannattaa tutustua. Kuitenkin vaarana on, että seuraavan kerran, kun näet pelargoneja, et voi niitä vastustaa vaan käy, kuten itselleni. Minunhan ei pitänyt uusia ostaa, kun edelliset talvehtivat. Taisinkin asiaa ihan mainostaa täällä. Mutta tiedättehän, kuinka helposti tulee kaunista kirjaa lukiessa se fiilis; tuollainen kasvi minunkin on saatava! Ja sitten, kun Kevät-messuilla näitä ihanuuksia tuli vastaan, niin pakkohan niitä oli mukaan ottaa. Tosin, olivat niin edullisiakin, että olisi ollut lähes synti ne jättää ottamatta (alkaako jo vähän vaikuttaa selittelylle?).

Sellaisia ihanuuksia meille tuli. Jokohan tuo potkukelkka muuten joutaisi varastoon... Olen kulkenut silmät ummistaen sen ohi, mutta nyt kuvasta huomasin, että pihassa on selvästi jotain ylimääräistä, khih.  

Millä nimellä Sinä muuten kutsut pelargoneja? Tai pidätkö niistä ylipäätään? 

50 kommenttia:

 1. Pelargoniat (pelakuut miulle) on aivan ihania. :) Yksi kesäkukkasuosikkini kautta aikojen. Niistä tulee mieleen miun täti (yksi heistä kolmesta, hih), jolla on aina ollut upeat pelakuut ruukkuistutuksissa. Niiden tuoksukin jo saa mun ajatukset sinne hänen ulkorakennuksen ikkunalle, jossa pelakuut talvehtivat. Tykkään tykkään! Haluan unelmieni taloon ehdottomasti lasiverannan ihan jo siksi, että saan pelakuut sinne talvehtimaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasiveranta ja pelakuut, oih, kuulostaa niiin ihanalle <3 Omaan suuhuni myös sopii juuri tuo pelakuu-nimitys :)

   Poista
 2. Upea kirja! Olen niin surullinen, kun minulta kuoli tuo Mosquito Lizzy talvella.Se kukki niin ihanasti kesällä mummulan porstuassa ja siinä oli ihan mahtavan hieno sitruunan tuoksu kun lehtiä hipaisi. Mutta en vienyt viileään talvehtimaan, eikä kestänyt kuivaa ja lämmintä huoneilmaa vaan lakastui.Jos vaan löydän jostain ostan kyllä uuden. :) Lady Plymouthkin taitaa olla tuoksupelrgonia lehdistä päätellen?
  Mukavaa pelargoniahulluutta sinne sinulle! <3 t.toinen samanmoinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi itku tuota Mosquitoa :( Toivottavasti löydät uuden. On todella kaunis! Lady myös on tuoksuvainen :) Saa nähdä, tuleeko ihan täydellinen höyrähdys vai kuinkahan käy ;) Tuo talvetus ehkä vähän hidastaa omaa höyrähdystäni, kun kellari ei näille oikein ihanteellinen ole...

   Poista
 3. Pelargoniat ovat aivan ihania, mutta minulla ei ole sellaisia tiloja, joissa niitä voisi talvettaa. Harmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä harmi, jos talvetus ei onnistu. Omaakin intoani tuo talvetuksen hankaluus vähän järkeistää ;)

   Poista
 4. Pelakuut on minulla aina ruukkuistutuksissa orvokkien kaverina, tykkään kovasti♡Olipas erikoisia lehtiä kuvattuna tuossa kirjassa, täytyykin tänä keväänä tutkia millaisia pelakuita onkaan tarjolla.

  VastaaPoista
 5. Pelargoniat ovat lapsuuden kukkia ja tuovat mieleen mummolan ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, miten kukat voivat tuoda lämpimiä muistoja edesmmenneistä rakkaista ihmisistä <3

   Poista
 6. Ihanat pelakuut!
  Nuorena inhosin noita mummo-kukkia ja nyt niitä on aina kesäisin parvekkeellanI! Tykkään erityisesti jalopelargonioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalopelargonit ovat tosiaan aivan ihastuttavia. Muutenkin pelargoneissa ilahduttaa se upea koko kesän jatkuva kukinta :)

   Poista
 7. Minullakin on tuo kiva kirja. Ja olen myös ihaillut tuota rungollista puumaista pelargoniaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olitkin vissiin omassa blogissasi tästä kirjasta maininnut, vai muistankohan ihan pieleen...
   Tuo rungollinen on upea <3 Kivan erilainen.

   Poista
 8. Oooh, ihanat. Minulla on tuo samainen kirja ja jokunen pelargoniakin vielä jäljellä. Itse asiassa, on niitä aika kamalasti vaikka justiinsa maaliskuussa niitä silppusin ja siivosin. Eniten Mårbackaa pinkkinä ja yksi valkoinen. Sitten on muutama muukin perinnepelakuu.
  Silloin kun asuttiin Espoossa, kokoelma oli valtaisa. Täällä niille on viileä etukuisti olopaikaksi, kesällä siirrän ne ulkoportaille.
  Ja toki saat minulta pistokkaita Mårbackasta! Tuoksipelakuut tapan aina, säännöllisesti yritän ja aina ne kuolee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksikset ovat vissiin melko herkkiä. Viime vuotinen kuoli kellarissa ihan viime metreillä. Tosin, taisi olla hiirulaisillakin osiassa osansa. Märbacka on kyllä tosi kaunis, joten mielelläni siitä pistokkaan voisin ottaa, kun kelit vähän lämpenevät <3

   Poista
  2. Pitääpä katsoa osuisitko reitin varrelle kun tästä aika säännöllisesti liikutaan etelän suuntaan, voin ihan perillekin nakata.

   Poista
  3. Sehän ois kiva, ni päästäis samal tutustumaan ihan livenäkin ❤

   Poista
 9. Pelakuut on niin perinteisiä, ettei niistä voi olla pitämättä, tai ainakaan minä en voi. Olikin tosiaan erikoisen näköinen se yksi pelakuun lehti. Melkein olisi voinut luulla, että se oli jokin muratti. Edullisten kukkien jättäminen myymälään on suorastaan rikollista. Teit siis ihan oikein kun korjasit ne mukaasi, saivat hyvän kodin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama itselleni tuli mielee, että olisi muratti. Kyllä, rikolliseen toimintaan ei kannata ryhtyä, joten paras vain tuoda edulliset kasvit kotiin ;)

   Poista
 10. Juuri kuulin jonkun asiantuntijan haastattelun pelakuun uudesta tulemisesta. Sekä perinteiseten, että uutuuksien. Nyt vaan odottelen sinun pelakuiden kukkimista ja kuvia niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös ollut huomaavinani, että tekevät uutta tuloaan. Samoin verenpisarat miellettiin pitkään tylsiksi mummokukkiksi ja nykyään ovat huiman suosittuja :)

   Poista
 11. Ihania hankintoja ja kiinnostava kirja! Pelargoniat ovat kiehtovia. Haluaisin hankkia jonkin luonnonlajisen pelargonian tänä kesänä. Mukavaa viikon jatkoa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät itsellesi jonkun luonnonlajisen pelargonin. Se olivatkin aika vinkeän näköisiä <3 Mukavaa viikon jatkoa myös Sinulle Anni <3

   Poista
 12. Meillä lojui myös edelleen potkukelkka terassilla eiliseen asti, kunnes siirsin sen vajan eteen talon taakse odottamaan....jotain.
  Eka kertaa sain pelakuut pidettyä hengissä talven yli ja jopa juurutettua pistokkaita. ilen taas laitoin lisää pistokaita ja tänään ne ei näyttäneet olevan mun kavereita....No annan pari päivää aikaa muuttaa mielensä ;)
  Olen monesti miettinyt tätä kukkahulluutta ja tullut tulokseen, ettei kukkia voi olla liikaa <3

  Ihanaa loppuviikkoa teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tästä kauaa ole, kun potkukelkalla vielä menin postilaatikolle, kun oli pihatie niin jäinen, että olisin muuten ollut nurin. Mutta ehkäpä se tosiaan jo joutaa pois ;)
   Toivotaan, että pistokkaasi näyttävät tänään jo virkeämmiltä. Uhkaa niitä, että joutuvat kompostiin, jos eivät tokene!
   Kukkahulluus on ihana tauti <3 Ihanaa loppuviikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 13. Joo, kelkka joutaa jo varastoon. Meillä näkyy olevan lumikola vielä pihalla, seinän vieressä. Sille sama homma , varastoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luotetaan siihen, ettei niin pahaa takatalvea enää tule, että lumikolalle ja kelkalle olisi käyttöä :)

   Poista
 14. Pelargoniat ovat perinnekasveja parhaasta päästä. Olen kasvattanut niitä myös parina keväänä siemenistä ja yllätyin miten helppoja kasvatettavia ne ovat. Talvetus autotallissa näyttäisi myös onnistuneen muutaman pelargoniani osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenestä kasvattaminen olisikin mielenkiintoinen kokeilu. Ehkäpä ensi keväänä, jos kerran ovat helppoja :) Kiva, että pelakuusi on talvehtinut <3

   Poista
 15. Kyllä meilläkin muutama kasvaa. Kaunis kukka. Kyllä nuo talvitavarat jo joutaa pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuun kukka on tosiaan upea :) Tänään täytynee ottaa asiakseen siivota talvitavarat varastoon, hiphei :)

   Poista
 16. Kiva kirja!
  Pelargonit on ihania.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä <3 Mukavaa viikon jatkoa myös Sinulle Sari <3

   Poista
 17. Viime kesänä meidän takapihan ruukuissa kukoisti tulipunaiset pelargoniat, eli tykkään kovasti kukista. Niistä tulee myös mummini mieleen, hänellä oli pelargioita tuvan ikkunalla aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo punaiset ovat upean intensiivisen värisiä! Varmaankin monelle juuri mummola tulee näistä mieleen, joka on ainakin minusta aivan ihana juttu <3

   Poista
 18. En ole mitenkään erityisesti mieltynyt pelargoneihin, mutta niitä kun on niin helppo lisätä ja miehen lasiveranta on niille kuin tehty, niin huomaan, että pelakuiden kanssa on käynyt samalla tavalla kuin daalioidenkin - niitä tulee koko ajan lisää, eikä yhtään hengissäselviytynyttä raaski heittää pois:) Hyvä tuollainen kirja, mikä keskittyy vain yhteen kasvilajiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, juuri noin tuppaa helposti käymään :D Mutta onneksi siitä on vain iloa!
   Minustakin yhteen asiaan keskittyvät kirjat ovat mukavia, kun niihin saa aina mahtumaan niin paljon enemmän tietoa juuri kyseisestä kasvista.

   Poista
 19. Pelakuut on ihania! Mehästämpä tuota kirjoo Lahen messuilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että löytyy sieltä <3 On tosi kaunis ja ihana teos :)

   Poista
 20. Petollisen hyvä kirija :)Laittaa sut haluamahan sellaasta, mitet oot tiänny eres kaivata.
  Pelargooniat ei oo ollu koskaa mun lempikukkia, mutta ny oon niitäki taas muutaman hommannu, messuultapa tiätenki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, messuilta teki kyllä hyviä pelakuu löytöjä :) Tälläiset kirjat tosiaan ovat hyvin petollisia!

   Poista
 21. Tuo kirja löytyy meiltäkin ja kun sinulla on iloinen pelakuudraivi päällä niin suosittelen lämpimästi myös Susanna Rosénin kirjaa 'Suuri pelargoniakirja', kannattaa hankkia, jos jostain löydät.

  Pelkuihin on helppo hurahtaa! Olen yrittänyt sitä vastustella ja joskus muka onnistunutkin. Talvetus tuottaa aina hiukan päänvaivaa, mutta muutaman kerran olen kokeillut pistokastalvetusta eli juurruttanut pistokkaan ja kummallakin kertaa pistokkaat ovat säilyneet talven yli. Tilaakin näin tulisi enemmän useammalle talvetettavalle.

  Lahden messuille olen innolla menosssa, Peltosen pelakuut kiinnostavat niin paljon. Olethan muuten kuullut Suomen pelargoniayhdistyksestä... Viettelyksiä riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heiiii Saila, onko tuo nyt reilua? Toinen yrittää vastustaa hurahdusta ja toinen lyö vettä kiukaalle? khihihi. Täytyykin kokeilla tuota pistokas talvetusta, se vaikuttaa hyvälle! Ja tutustua tuohon Suureen pelargoniakirjaan. Oi voi, miten minusta nyt tuntuu, että saatan hävitä taisteluni höyrähdystä vastaan? ;D

   Poista
 22. Hurmaava pelargonioiden paljous. Olen aina tykännyt, myös lehtimuodon ansiosta,
  ja pelargonioilla on oma niille ominainen tuoksunsakin. Kaikin puolin kiva kasvi :)

  VastaaPoista
 23. Kivanoloinen kirja! Nuo palergoniat on kyllä kauniita kukkia! Jospa se potkukelkkaa jääkin siihen..sehän olisi hyvä alusta kukille, niitä kun saattaa kesällä siellä jokunen kasvaa:)) Ihanaa kevätpäivää sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olisikin hyvä idea. kanatkin voisivat arvostaa sitä, kun voisivat hypätä orrelle :D Mukavaa kevätpäivää myös Sinulle <3

   Poista
 24. Tämäpä on ajankohtaista. Mulla on tällä hetkellä 20 pelargonian siementä itämässä. Tilasin ne toisesta osavaltiosta ja sekoitukessa on monta erilaista. Saas nähdä kuinka moni itää ja mitä näistä tulee :) Kirja olisi hyödyllinen luettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että pienet pelargoniasi itävät ja kasvavat hyvin <3 Mukavaa kasvateltavaa varmasti <3

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!