Askel askeleelta kohti omavaraisuutta. Osa 6: suunnitelmien eteneminen

Yhteispostaus-sarjamme, jossa useampi henkilö kirjoittaa siitä, kuinka pyrkii kohti omavaraisuutta, jatkuu jälleen. Kyseessä on siis Facebookissa olevan Omavaraisuus blogeissa-ryhmän porukka, joiden jokaisen omavaraisuus aste on hyvin erilainen. Osalla omavaraisuus aste on melko suuri ja osalla taas, kuten minulla, melko pieni.  Jokaisen kuun ensimmäinenä maanantaina ilmestyy sarjan uusi osa. Jos olet hypännyt kelkkaan vasta lähiaikoina, tässä lyhyt kooste aiemmista postauksistani. Linkeistä pääset lukemaan kyseiset postaukset kokonaisuudessaan. Osa 1: kerroin, mitä kasvatuslistaltani löytyy, eli porkkanaa, sipulia, chiliä, makeaa paprikaa, herneitä, kurkkua, perunaa, tomaattia, salaattia, papuja ja kesäkurpitsaa.  Tässä postauksessa kerroin myös toiveesta, että juhannuksena pääsisimme maistamaan ekoja omia perunoita. 

Osa 2: kerroin siitä, että toistaiseksi eteneminen oli ollut siementen hankintaa sekä paprikoiden ja tomaattien esikasvatusta. Esikasvatuksessa oli tuolloin makeita paprikoita  (seitsemää erilaista), chilejä ja tomaatteja (reilu kymmenkunta  erilaista). Kaikki olivat vielä melko pieniä taimia. 

Osa 3: kerroin, kuinka pahasti tomaatti vinksahdukseni oli päässyt valloilleen ja samanlainen hullaantuminen oli tapahtunut myös paprikoiden osalta. Hupsista! Kurkkujen ja meloneiden suhteen höyrähdys oli havaittavissa myös, mutta niitä ei oltu vielä kylvetty. 

Osa 4:  esittelin lavakaulus-kasvimaan laajennusta ja sen tukikehikoita, jotka olivat tehty "hukkarisuista", kasvimaa suunnitelman, kurkun ja melonien taimet, "juhannuspottujen tilanteen" ja kerroin, kuinka harsosääskien kanssa on tapeltu. Taimien karaisu oli jo aloitettu ja Maatiaiskanasen ihkaensimmäiset tipuset olivat juuri saapumassa kotiin.


Osa 5: Ihmettelin, kuinka paljon kuukauden aikana olikaan tapahtunut, vaikka välillä tuntui, etten edisty missään. Kasvimaat olivat pääsääntöisesti laitettu, muttei vielä kokonaan.  Kerroin, että kesäkurpitsojen, maissien ja melonien suhteen tilanne oli surkea johtuen harsosääskistä. Esittelin myös Maatiaiskanasen ensimmäiset tipuset.  Jälleen kerran olen sokaistunut muutokselle. Kuvat havahduttavat aina siihen, kuinka nopeasti kaikki kasvaa.  Vaikka kesän alku oli äärimmäisen kuivaa, on monet kasvit hyvässä kasvussa ja olemme omalta maalta saaneet jo useammanlaista sorttia maisteltavaksi. Lehtikaalia ja mangoldia olemme harventaneet syömällä. Lehtikaalista olen muutamaan kertaan tehnyt ruokaa; lehtikaalimunakasta ja lehtikaali-tonnikalarisottoa. HerraMiehen ilmeet olivat melkoisia munakkaan kohdalla, khih. Hän ei todellakaan ole viherpiipertäjä-ainesta. Kuitenkin itseäni ajatus todellisesta lähiruuasta houkuttaa ja olisi kiva keksiä erilaisia ruokia, jotka voisi toteuttaa siten, että kaikki ainekset löytyvät kotoa. Retiisejä toki olemme syöneet ja lapset tykkäävät hakea niitä suoraan maalta ja syödä sellaisenaan.  
Lavakauluskasvimaa


Nyt parin viikon aikana kasvuspurtit ovat olleet huimia. Sipulit, maissit, punajuuret ja porkkanat ovat kasvaneet ihanan paljon. Maissin taimista sain puolet pelastettua harsosääskien hyökkäykseltä, kun toin taimet ulos ja putsasin juuret ennen uudelleenistutusta. Jos olisi oikein kylmää tullut, niin ne olisivat paleltuneet, mutta totesin, että tämä olisi ainoa keino, jolla sain niille edes jonkinlaisen mahdollisuuden. Tällä kertaa riski kannatti. Mutta se, kerkiävätkö satoa tuottamaan, niin onkin aivan eri juttu. Maissi on kuitenkin kiva kokeilu.  KasvimaaTuet ovat vielä lähes tyhjillään. Avomaankurkut tässä kohdin ovat vielä niin pieniä taimia, etteivät kiipeile ja suurin osa salkopavuista jätti itämättä. Muutama lajike iti hyvin ja loput eivät... Ja selvästi eri lajikkeiden itämisessä oli ero, joten pohdin, että olisiko vika ollut siemenissä.  Ruusupavut myös itivät huonosti ja nekin vähäiset popsi pihapiirissä asusteleva pitkäkorva jänönen. Yksi taimi vielä sitkuttaa, mutta en hirveän suuria siltä odota. KasvimaaKesäkurpitsojen taimia saimme hakea ystävältäni omien mini-taimiemme kavereiksi. Kukkivat kaksi on ystävältä haettuja ja kaksi oma kasvattamia. Oma kasvatetut ovat viikon sisällä alkaneet kuroa kasvua kiinni kavereihin verrattuna. Mutta eivät järin häävin kokoisia ole vielä mitkään, mutta ne vielä kerkiävät hyvin kasvamaan, joten siitä en huolta kanna. Melonien ja kesäkurpitsojen soisin onnistuvan, sillä ne ovat Ilonan ja Julian kasvatuksia. Jos satoa ei yhtään tule, ei se innosta hirveästi jatkamaan kasvatusharrastusta noin alkutaipaleella. Kesäkurpitsan taimetOmia herneitä emme ole vielä päässeet maistelemaan yhtään. Olen herneitä kylvänyt useampaan otteeseen, jotta niiden satoaika pitenisi. Taika on aivan käsittämättömän tehokas herneiden syöjä, joten toivotaan hyvää satoa.SokeriherneTalon seinustalle laitoin muutaman tomaatin. Niissä monien lehdet ovat surkean näköisiä. Korkeimman tomaatin, eli Pink Baby Plumin lehdet olivat jo aiemmin sykeröityneet ja kuivan oloiset. Lehdet eivät kasva kunnolla ja tätä ongelmaa olen kuullut tänä kesänä olevan muillakin ja se on alkanut jo taimikasvatus-vaiheessa. Lannoitusta on epäilty syyksi, mutta en tiedä. Kummallinen juttu jokatapauksessa. Osalla taimista syy on varmasti kelien vaihtelevuus, mutta tämä on erilaista. Ilmojen vaihtelevuus näyttäisi olevan syynä niissä, jossa lehdet taipuvat ylöspäin, mutta eivät ole kuivan oloisia kuitenkaan. Surullisen näköisiä, mutta näyttävät tekevän kukkia ja satoa kuitenkin, joten toistaiseksi vaikuttaa olevan vain kosmeettinen haitta.  Tomaatit seinustallaPink Baby Plum F1:stä olemme muutamat maistiaiset jo saaneet. Ei hassumman makuinen ollenkaan, mutta epäilen kuitenkin ettei meillä mene jatkoon. Saa nähdä, muuttuuko mieleni kesän aikana, kun päästään enemmän maistelemaan. 
Pink Baby Plum F1 tomaattiOlen tänä kesänä innostunut yrteistä ja etenkin mintut veivät sydämeni täysin. Talon seinustalle tein pienen yrttipöydän purkutuomion saaneesta vanhasta kukkapöydästä.  Tässä ei toki ole kaikki yrttini, vaan kasvimaalla ja yläpihalla niille on vielä omat alueensa, mutta halusin talon lähelle paikan, mistä saan teehen haettua minttua ja kastikkeeseen mausteita.  Olen yrttejä myös kuivannut jonkin verran ja sitä varten hankin edullisen kuivurin. Kunhan saan siitä enemmän kokemusta, niin jaan tiedon myös teidän kanssa. YrttipöytäKasvihuoneessa alkaa olemaan täyttä ja lisätukinarujen tarve on jo huutava. Eilen niitä aloin virittelemään, mutta olisi ehdottomasti ollut helpompaa osata huomioida asia jo istutusvaiheessa, jolloin tukinaruja laitoin. Katto kaareutuu, joten se aiheuttaa vähän lisähaastetta.  Kasvupetien etureunassa kasvavat paprikat tarvitsisivat myös tukea, koska alkavat kaatuilemaan sadon painosta. 
Kasvihuone-viidakkoKasvihuonetta olemme tänä kesänä parannelleet hyvillä kasvupedeillä, automaattisella kastelulla ja automaattisella kattoikkunalla. Jos haluat niistä lukea lisää, niin kastelusta löytyy postaus täältä ja muista parannuksista täältä.
KasvihuoneRaakileita alkaa olemaan jo aika kivasti. Ihana, miten erilaisen näköisiä tomaatit ovat jo raakilevaiheessa. Niistä on tarkoitus tehdä oma postauksensa tässä lähiaikoina.Tomaatin raakileita
Red Profusion-tomaattiNämä paprikat ovat kypsenä lähes mustia. Käsittämättömän kokoisia paprikoita! Paljon isompia kuin minun käteni.paprikaErotiikka kukkii ja tekee satoa.Erotica-chili
Marbles näyttää tekevän paljon hedelmiä.  Harmi, ettei niiden maku kuulema ole häävi.
Marbles-koristechiliMonanta tekee mukavan paljon satoa. Tätä olemme jo syöneet ja raakana maistuu ihan herneeltä. En suoraan sanottuna oikein tiedä, että pitäisikö tämän jäädä vaaleaksi vai tulla punaiseksi. Siemenpussin kuvassa tämä oli kermanvalkoinen, mutta olen nähnyt myös samalla nimellä pusseja, joiden kuvissa on sekä valkoisia että punaisia paprikoita. Onneksi paprikoita voi syödä raakanakin, joten ei ole niin vakavaa, jos ei tiedä, milloin ovat kypsiä. Khih. Saammepahan eri makuvivahteita samasta paprikasta.  Paprikoista olemme selvästi kypsää satoa saaneet Patio Red-lajikkeesta ja siitä olen ottanut siemeniä jo ensi kesää varten. Todella hyvän makuinen paprika! Monanta-paprikaPerunat ovat kasvaneet hyvin pottumaalla. Silloin kun tätä postaussarjaa aloitin, niin kerroin toiveissa olevan omat juhannusperunat. Huhtikuussa laitoin ämpäriin perunoita kasvamaan, mutta epäilin vielä kesäkuun postauksessa, että taitaa sato jäädä juhannuksen osalta haaveeksi. Mutta niin vain saimme "oman maan" pottuja juhanuksena syödä. Hjam! Oli kyllä super hyvää.  
Ämpäriperunan satoaAvomaalta emme ole vielä kurkkuja saaneet, mutta osa on jo hyvällä mallilla. Tarkoituksellisesti olenkin tehnyt kurkuista kolme eri kylvöerää. Ensimmäiset laitoin esikasvatukseen toukokuun alussa ja loput kylvin suoraan ulos ja kasvihuoneeseen. Tämän idea on pidentää kurkun satokautta.
AvomaankurkkuKohta päästään maistamaan Paskaa. On kyllä hurja nimi kurkulla! Kuulemani mukaan nimi ei ole maun enne. Olemme saaneet maistella Pony H ja Chuba-Chups lajikkeita ja molemmat olivat todella herkullisia. Paska-kurkkuOma kasvattamien melonian osalta tilanne ei häävi ole. Jokainen Sugar Baby-vesimelonin taimi kuoli harsosääskien hyökkäykseen, joten ostin muutaman valmiin taimen. Niiden pölytys onnistui hyvin ja ensimmäinen meloni näyttää kasvavan hyvää vauhtia. Oma kasvattamista meloneista muutama on melko hyvässä kasvussa ja elättelen toiveita, että alkaisivat pian kukkimaan. Jos kukinta ei kohta ala, niin on selvää, ettei niistä satoa kerkeä saamaan. Iso pettymys Julialle, mutta toivotaan, että saadaan edes yksi oma meloni, olkoon se sitten tämä ostotaimen meloni tai itse kylvetty. 
VesimeloniMarjapuskat näyttävät tekevän hyvin satoa tänäkin vuonna. Mutta muuten puskilla ei ole hyvin mennyt. Noin puolet karviaispensaista alkoivat kuihduttamaan oksiaan kesän alussa. Karviaispensaista kuoli oksia aivan valtavasti ja olen niitä leikellyt melko rankalla kädellä. Uutta alkua näyttävät tekevän kuitenkin runsaasti, joten ei hätää. Mutta pohdin kyllä, että mikä tämän aiheutti. Onko luontaista uusiutumista vai kuivuudesta johtuvaa? Osasta pensaista kuoli lähes kolmas osa, joten se on melko suuri määrä minun mielestäni.Marjapensaat
Karviainen
MustaherukkaOmenasadosta näyttää tulevan runsas ja se ilahduttaa minua todella paljon. Päästään tekemään hilloa ja kuivaamaan omppuja. Hjam!  Ja tietysti saadaan syksyllä nauttia omenoista ihan tuoreeltaan, piirakassa ja paistoksessa. Omenasadosta näyttää tulevan hyväTaika on kasvimaaltaan päässyt mansikoita napostelemaan. Porkkanat kasvavat heikosti, mutta herneet ihan kivasti. Kurkun taimessa näyttää ensimmäinen kurkun alku olevan kasvamassa. Taika on ahkerasti muistanut kasvimaataan kastella. 
Lapsen oma nurkkaus puutarhassaMutta kaikki ei mene kuin Strömsössä. Kerroin viime postauksessa HerraMiehellä olevan reilusti puuhommia. Ne ovat nyt sitten tauolla. Hän teloi kätensä muutama viikko sitten, eikä kädellä nyt tehdäkkään juuri mitään. Ruhjevammoja ja jotain murtumien esiasteita kädessä on ja kivut pitävät huolen siitä, että käden malttaa antaa olla levossa. Toivotaan, että paranee pian! Koivuja lämmityspuuksiTipuset ovat kasvaneet hyvin. Lotta ei voi sietää tipusia ja yrittää nokkia niitä verkon läpi jatkuvasti. Kertaalleen päästettiin Lottakin tipujen kanssa ulkoilemaan samaan aikaan, mutta samantien nokkasi yhtä tipusista. Olettaisin, että tietynlainen nokkaisu liittyy kanojen väliseen arvojärjestyksen luomiseen ja Marttakin näytti tipuille, että hän on pomo. Sen jälkeen oli ihan rauhallinen. Lotan vauhkoilussa on kuitenkin jotain aivan erilaista ja välillä pelkään sen saavan itse jonkun slaagin, kun hörhöttää niin hurjan näköisesti pitkin verkon reunaa. Toivon, että sekin rauhoittuu. Yksi tipusista näyttää olevan kukko, joten elättelen toiveita, että se kasvaessaan saisi lauman kuriin. Onko ihan utopinen ajatus?Maatiaiskanat

Kukko-tipuTälläisiä kuulumisia meille tällä kertaa. Näistä postauksista näyttää aina tulevan ihan hirmuisen pitkiä. Jaksoitko lukea kokonaan? 


Muut sarjaan osallistuneet bloggaajat ja heidän tämän hetken kuulumiset löydät blogin nimeä klikkaamalla

50 kommenttia:

 1. Voi miten paljon kaikkea sinulla kasvaakaan! Upea homma. :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Hih, kyllä tuli luettua kokonaan enkä käynyt edes jääkaapilla välissä ;-)
  Ihanaa nähdä noin rehevät kasvimaat! Ilo silmälle. Kuulostaa aivan mahtavalta, että voi tehdä ruokaa kuten munakasta omista aineksista kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi ehkä pitänyt alussa varoittaa, että kannattaa ottaa eväät lukemishetkeen mukaan, khih :D Olisi tosiaan kiva, että omista aineksista saisi ruokaa tehtyä. Vielä se on hyvin vähäistä, mutta yksikin juttu aina ilahduttaa :)

   Poista
 3. On siinä teillä ihanat viljelykset :) On ihanaa, kun saa omasta pihasta ruokaa. Minulla ei noin mittavia viljeyksiä ole, mutta salaattia ja yrttejä tulee omiksi tarpeiksi ja kohta pääsee maistamaan jo perunoitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni <3 Jokainen omalta maalta haettu ruoka-aines tekee onnelliseksi. Eikä tosiaan tarvitse isomuotoisesti edes viljellä mitään :)

   Poista
 4. Luin koko jutun :) Mahtavasti kasvanut sinulla kasvit ja satoa tulossa kivasti. Minä jännitän myös kuinka käy meidän vesimeloneille. Aika huonolta näyttää, että saataisiin omia meloneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla <3 Pidetään peukkuja, että pääsette vesimelonia maistelemaan. Vaikka ne jäisivät raa´aksi, niin silti se on hieno hetki, kun pääsee omaa melonia maistamaan :D Koettu on nimittäin sekin, khih :D

   Poista
 5. Hyvin on sinulla kaikki kasvaneet satoa tulee. Mukavaa alkanutta heinäkuuta:)

  VastaaPoista
 6. Monenlaisia herkkuja tulossa. Vesimeloniakin! Mukavaa alkanutta viikkoa teille! ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea on kiva kokeilla, vaikka onnistuminen onkin melko epävarmaa :) Kivaa viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 7. Ihan hurjasti on siellä satoa tulossa. Minä nostin omat ämpäriperunat eilen. Kolmesta ituperunasta saatiin 10 perunaa, joka oli mielestäni ihan hyvä alku. Ensi vuonna aion myös istuttaa perunoita, koska onnistuivat niin hyvin. Mansikkaa tulee myös kivasti muutamasta amppelista. Sellaisia istutuksia täällä meillä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat perunat ovat tosi hyviä, samoin mansikat! Suoraan amppelista napattu mansikka, hjam hjam <3

   Poista
 8. Meillä menee vielä jonkin aikaa kun saadaan satoa. Mutta tulee kuitenkin. Sinulla kaikkea herkkua kypsyy kovaa vauhtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku hiljaa alkaa päästä herkkuja maistelemaan. Jee, kohta tekin pääsette. On tämä kesä vaan mahtavaa aikaa :)

   Poista
 9. Teillä on tulossa upeasti satoa!
  Meillä on ollut vähän samaa karviaisissa, kuolleita oksia. Ei onneksi ihan samassa määrin kuin teillä, mutta kuitenkin ihmettelin asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liekkö olisi syynä kevään jatkuva auringonpaiste ja kuivuus? Meillä ainakin etelänpuoli oli se ongelma alue...

   Poista
 10. Ihmeellinen yhtälö paikallisessa prismassa.( noin viikko sitten). Käyrä kurkku oli kalliimpaa kuin ykkös laatu kurkku. Miten on mahdollista.

  Kyllä on upea sato tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä juttu kyllä. Mikähän siinnä on ollut ideana... Hmmm. Toivotaan ainakin, että sato palkitsee työmäärän :)

   Poista
 11. On kyllä komeaa kasvua, että minä ihailen tuota sinun antaumusta, intoa ja jaksamista..Noiden kasvattelussa kyllä työtä riittää❤ Mukavaa alkanutta viikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tämä on niitä intohimoja, jotka vievät mennessään :) Ihanaa uutta viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 12. Mahtava määrä erilaisia istutuksia! Haaveissa meilläkin kasvihuone, saisi tuulelta suojaan tomskut. Ihanan satoisan näköistä teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kasvihuone on kyllä aivan ihana, joten suosittelen lämpimästi <3

   Poista
 13. Hienot kuvat upeista kasveista. Kyllähän kasvu on väistämättä kiihkeää kun on ollut lämmintä ja viimein sitä vettäkin saatiin (ulkona oleville kasveille). Mutta on tuossa ihmeessä tarhurinkin sormet mukana,
  Hyvää yötä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Vesi teki ihmeitä! Mukavaa uutta päivää Sinulle <3

   Poista
 14. Hommaa kyllä piisaa sinulla matkalla täysin omavaraisuuteen, touhukas tunnut olevan. Oisko kuivuus syynä marjapuskien kuivumiseen? Meikäläisellä punaherukka kuoli ja kuivui pustyyn keväällä, parin metrin päässä mustaherukka voi hyvin. Mielestäni kuivuus on syy siihen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydelliseen omavaraisuuteen ei meidän lääneillä koskaan ole edes mahdollisuutta, mutta pienikin omavaraisuus aste ilahduttaa. Kuivuus voi hyvinkin olla syynä pensaiden kuolemiseen.

   Poista
 15. Kiitos, kun saamme seurata kasvua ja kanoja. Ihana nähdä realistisia postauksia, onnistumisia ja välillä vähemmän onnistunutta.TYKKÄÄN! ������������

  VastaaPoista
 16. Hienosti siellä jo satoa maistellaan!

  Minulla noista Erotican siemenistä ei itänyt kuin muutama. Vielä ei ole lähelläkään raakilevaihetta...

  Varaudu siihen, ettei tuo agressiivinen kana siedä koskaan parveen uusia jäseniä. Itse aikanaan luovuin kokonaan maatiaiskanoista (minulla oli hämäläisiä), koska järjestelmällisesti tappoivat kaikki nuorikot, jota laumaan yritin sopeuttaa. Siis ihan ulkona vapaanakin oleessaan. Oli kyllä kaikille tilaa. Jättirotujen kanssa ei ole ainakaan vielä ollut tätä ongelmaa. Ainahan näitä nokkimisjärjestykseen liittyviä juttuja on, muttei tälläistä tappamisen himoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, ettei Erotica kunnolla itänyt. Kannattaa ottaa nyt tulevista siemenet talteen, jospa itäisivät paremmin :)
   Luulen, että Millan kuolema pisti jotenkin pakan kanalaumassa ihan uusiksi. Martta oli aiemmin selvästi ollut pomo, mutta Millan kuolema tuntui masentavan sitä. Lotta taas oli aina niin reppana ja selvästi se porukan heikon lenkki. Nyt se sitten on alkanut ottamaan pomon roolia ja näyttää puolustavan sitä aivan hurjasti. Lotta ja Marttakin on nyt muutamaan kertaan ottaneet yhteen, joten saa nähdä, mitä meidän porukalle lopulta käy. Eihän siinnä sitten auta, kun alkaa rakentamaan erillisiä tiloja kahdella laumalle.

   Poista
 17. Hienosti kasvaa! Wow!
  Meillä helle kiusaa taas tomaatteja, eli lehdet kuivuvat.

  Kiva seurata projektiasi ja kasvua - kiva, että jaat! Toivottavasti kanat löytävät nokkimisjärjestyksensä ilman suurempia kahakoita.

  Hyvää heinäkuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianna <3 Voi itku, toivottavasti kuitenkin saatte tomaateista satoa! Toivon myös, että kanat löytävät sovun. Ihanaa heinäkuuta myös Sinulle <3

   Poista
 18. Huikea määrä erilaisia ihanuuksia. Nyt naurattaa niin paljon, että on ihan pakko laittaa tähän, erotiikka kukkii ja paskakin maistuu. Voi pyhä jysäys näitä nimiä 🤣

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, ihan hurjia! Ehkäpä ensi vuonna kasvatan Penis-chiliä, niin siitäkin saa revittyä huumoria jos jonkinlaista, ha hah :D Vitsailin tekeväni Youtubeen videon otsikolla: Paskan maistaminen :D Vähän ehkä lapsettaa ;)

   Poista
 19. Nämä näyttävät kyllä niin upeilta! Onnea kasvulle edelleenkin. Tosin taitaan onnen lisäksi kyseessä olla myös ihan selkeä osaaminen :) Mikä mua näissä kuvissa ilahduttaa, niin on esimerkiksi nuo itse tehdyt kehikot sokeriherneelle. Täkäläinen tapa on ostaa kaupasta kaikki valmiina, muovisena. Ja olen mä sen verran höpö, että vähän hymyilin Paska-kurkulle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna <3 Me tykätään molemmat käyttää mahdollisimman ekologisia ratkaisuita. Tontilta kaadettiin useampi kuusi ja sen oksista on saatu paljon hyötyä :) Kyllä tuo Paska vähän pistää naurattamaan ;)

   Poista
 20. Satoa tulee, nams. Jokainen vuosi on aina vähän erilainen, eri kasvit kasvavat tai jättävät kasvamatta. :) Voi kun kanasetkin ovat jo isoja! Toivottavasti vanhemmat rouvat pian hyväksyvät nuorison keskuuteensa. Miulla näyttää tomaatteja tulevan yllin kyllin, mansikat sen sijaan eivät ole tehneet kukista huolimatta yhtään marjaa, täytyy katsoa, pitääkö niitä siirtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on. Luonto on mahtava ylipuutarhuri. Hyvä, että tomaatteja tulee, palkitsee työn ja vaivan :) Toivotaan, että mansikkasikin ymmärtäisivät alkaa satoa pukkaamaan :)

   Poista
 21. Mietin, voisiko tomaatit ulkona kärsineet vesisateesta lehdillä? Meillä ainakin käpristyvät siitä -mutta ei se merkittävästi satoa heikennä ☺️ Sun kasvari on niin mahtavan täynnä ja niin eloisa; mahtavaa 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voisi olla syy osan käpristelyyn, koska se on niissä vasta nyt alkanut. Tuon jonka lehdet vaikuttavat kuivuneilta taas ei, kun alkoi jo taimivaiheessa. Kun vein ulos, näytti vähän helpottavan, mutta sitten taas taantui uudelleen. Oli mikä oli, pääasia että tekeevät satoa 😊

   Poista
 22. Voi että, satoa näkyy tulevan kaikelta saralta, hyvä sinä. Kiitti kauniista kuvista, mukava katsoa mitä kaikkea olet tehnyt. Itse en enää mummoiässä ja yhden hengen taloudessa näe tarvetta...eikä ole kerrostalossa mahdollisuuttakaan. Vaikka mökki on sieltä saa mustikat jos saa, tänä vuonna kuivuivat eikä ollut pölyttäjiäkään onneksi pakastimessa entistä! Mukavia harrasteluja sinulle, käyn sitten taas vilkasemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikkasadon kannalta kurja vuosi siis, todella harmillista. Metsämustikat ovat niin herkullisia!
   Kiitos Sinulle kauniista sanoistasi, jotka lämmittivät mieltä kovasti ❤

   Poista
 23. Jaksoin lukea! Mielenkiintoista🤗paitsi käsivamma, toivottavasti paranee pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla <3 Käsivamma tosiaan on hankala, kun HerraMies ei pääse oikein mitään tekemään sen kanssa :(

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!