Kasvihuone vai viidakko?

Jo taimia istuttaessani epäilin kasvihuoneen muuttuvan viidakoksi kesän aikana ja niinhän siinnä toki kävikin. Tila alkaa tuntumaan kovin ahtaalta, kun tomaatit ryöpsähtelevät niin hurjasti. Olen yrittänyt olla aktiivinen varkaiden poistossa, mutta niin vain niitä on kerinnyt kehittymään. Enkä millään raaski niitä enää katkoa siinnä vaiheessa, kun niissä on jo kunnon kukat. Joten, aina kasvihuoneessa käydessäni päässä alkaa soimaan; sinne kaivannut oon, tomaattiviidakkoon, sun kanssas kaksin kulkemaan... 

Ei uskoisi, että olen poistanut lehtiä aivan valtavia määriä. Kerralla ei kuitenkaan voi hirveästi ottaa ja niinpä tunnelma on erittäin viidakkomainen. Toisaalta, nyt kun kesä on kuiva, niin lehdistöstä ei näytä haittaa olevan. Jos olisi oikein kosteaa, niin homeet pääsisivät helpommin iskemään, jos ilma ei kierrä kunnolla. Kuvat tosin vähän hämäävät, näyttää vielä tiheämmältä, mitä oikeasti onkaan. 












Tomaattien lisäksi kasvihuoneessa kasvaa erilaisia paprikoita, niin makeita kuin tulisempiakin, pepino, erilaisia basilikoja ja munakoiso. Pepinot alkavat nyt kukkimaan. Satoa niistä ei kerkiä enää saamaan, mutta yritän talvettaa ne ja toivon, että ensi vuonna kukinta alkaa aikaisemmin, jotta päästäisiin maistelemaan sen hedelmiä. 

Munakoison kukka on minusta ihan super kaunis! Muutaman kerran olen jo innostunut, että nyt alkaa hedelmäkin kasvamaan, mutta sitten alku on alkanut homehtumaan. Mikä lie syynä? Sinällään asia ei minua harmita, koska en pidä munakoisosta, mutta ovathan sen hedelmätkin niin kivan näköisiä, että soisi niidenkin kasvavan. Voisin jopa kokeilla, että maistuisiko oma kasvattama munakoiso lähes syötävältä... 






Tomaatit kypsyvät nyt huimaa vauhtia. Tosin meillä käy kasvihuoneessa joku ahneporsas, joka mättää tomaatteja kitapurjeisiin niin, ettei niitä oikein ruokapöytään meinaa ehtiä. Kuka liekkään... No myönnetään, minähän se. Mutta kun pitäähän aina maistaa, että minkäs makuinen tämä ja tämä lajike onkaan. Annan itselleni tästä synninpäästön, sillä raakileita on sen verran, että eiköhän niistä muillekkin riitä. Ja jotten nyt ihan kauhealta kuulosta, niin en ole sentään kaikkia ihan yksin syönyt, khih. 





Chilejä kasvaa vähän sielä sun täällä kasvihuoneessa, mutta yksi nurkkaus on pyhitetty korkeammaksi kasvaville chileille. Chilit kasvavat vesitynnyrin takana. Ajattelin, että ne arvostavat vesitynnyristä nousevaa kosteutta. 








Monanta-paprikoita on tullut paljon ja ollaan syöty niitä eri kypsyysasteisina. Ruokaan tuo muuten ihan valtavan hyvää makua, hjam! Ihan sellaisenakin ihan mukavaa naposteltavaa.  Mustat paprikat, joiden nimeä en enää muista, alkavat kypsymään. Patio Red-paprikoita ollaan syöty jo muutamia. Maku on erittäin hyvä, mutta melko pieni satoisia tuntuvat olevan. Liloista paprikoista olemme maistaneet jo Snacking Purplea, joka on tosi kaunis. Maku tosin ei valitettavasti ole yhtä hyvä kuin ulkonäkö. Ei missään nimessä pahaa, mutta lievä pettymys kuitenkin. Jännä nähdä, onko ulkona kasvava Snacking Purple paremman makuinen, kuin kasvihuoneessa kasvanut.  Kuvassa ylhäällä oikealla olevaa lilaa paprikaa emme ole vielä maistelleet, joten jännityksellä odotan sen makuelämystä.




Sellaisia kuulumisia isosta kasvihuoneesta. Kurkkuhuonekin alkaa olemaan vähän viidakkoinen ja se johtuu siitä, että jostain syystä sielä on niin paljon hyttysiä ja paarmoja, etten voi sielä kauaa olla. Nopeasti vain olen hakenut kurkkuja ja paennut paikalta. Näyttää kuitenkin siltä, että satoa saadaan hyvin omiksi tarpeiksi, joten rönsyilköön rauhassa. Melonihuoneessakin näyttää paremmalta, mitä pelkäsin, mutta siitä lisää myöhemmin! 

Mukavaa sunnuntaita Sinulle! 

68 kommenttia:

  1. Minusta tuo viidakkomainen kasvihuone näyttää todella houkuttelevalta. Toki hyttyset ja paarmat ei kuulosta niin kivoilta.
    Uskon sen, että tomaatteja pitää maistaa, jonkunhan on nekin koemaistettava ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se tärkeää maistaa, etten perheelle mitään ällöttävää syötä, khih :D
      Onneksi tuolla isossa kasvihuoneessa paarmoja ei niin paljoa ole, joten sielä voi hyvin viettää aikaa. Ehkä vähän liiankin hyvin ;)

      Poista
  2. Samanlainen pikkuviidakko minunkin kasvihuoneissani kasvaa. Mikä ne paarmat on sinne kurkkuhuoneeseen vetänyt? Kokeile kärpäspaperia, sitä vanhanaikaista, jospa häipyisivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tosiaan tiedä, että mikä paarmoja viehättää siinnä kasvihuoneessa. Vieressä on toinen samanmoinen, mutta sielä ei kyseistä ongelmaa ole. Hyttysiähän toki riittää vähän joka puolella, mutta tuo kurkkukasvari on ehdottomasti kauhein paikka ötököiden kannalta tällä hetkellä. Täytyykin kokeilla kärpäspaperia, kiitos vinkistä <3

      Poista
  3. Empä ihmettele jos tuolla tulee käytyä napostelemassa, niin on rehevän ja herkullisen näköistä🍅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ja tomaatit ovat tuoreeltaan niin super hyviä, hjami hjami :)

      Poista
  4. Viirakko!!! Tualta varmasti riittää naposteltavaa yhyrelle jos toisellekki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viidakoksi taidan itsekkin sen enemmän mieltää :D Onneksi nyt tomaatteja kypsyy vauhdilla, kun on yötä päivää lämmintä :)

      Poista
  5. Viidakko tulloo kyllä mieleen. Kyllä tuosta miärästä varmaan riittää naposteltavoo ja ruokapöytäänkin. Mie onneton kun en tomattii suuhuni laita, jiän varmasti paljosta paitsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäät kyllä kieltämättä paljosta paitsi. Mutta toisaalta, kaikki eivät voi millään tykätä samoista asioista :)

      Poista
  6. Ihanalta näyttää! Mun äidilläni oli joskus kasvihuone, jossa kasvoi kaikenlaista, poltetulla hevosenlannalla lannoitettua. En muista koskaan saaneeni niin hyviä tomaatteja ja kurkkuja, kun siellä kasvoi. Kun nuorena tyttönä aitten kerran kävin Länsi-Afrikassa, löysin sieltä kalebassin siemeniä, joista yhden kylvin ko. kasvihuoneeseen, ja voit vaan arvata valtasiko se siitä puolet...

    Ai et pidä munakoisosta? Miten olet laittanut sitä? Yksi kiva keino on leikata siitä poikkipäin noin cm:n paksuisia viipaleita, samaten kesäkurpitsasta ja tomaatista ja laittaa ne ylötyksin (alimmaiseksi munakoisoviipale, sitten kesäkurpitsaviilate ja päälle tomaatti) joka väliin viipale Koskenlaskija-juustoa. Päälle ripsaus jauhettua mustapippuria ja oreganoa ja sitten 200 C uuniin, niin, että kasvikset pehmenevät. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsat osaavat toden totta vallata tilaa! Niillä on ihan käsittämätön kasvuvoima :D
      En ole itseasiassa itse koskaan laittanut munakoisoa millään muotoa, ainoastaan syönyt muiden laittamana. En myöskään tykkää kypsennetystä kesäkurpitsasta, mutta jos nyt satoa saadaan, niin tuota voisin kokeilla. Eihän se mitään ota jos ei annakkaan :) Kiitos vinkistä <3

      Poista
  7. Wau mikä tomaattiviidakko! Sinullahan taisi lajejakin olla runsaanlaisesti kasvatuksesssa, ja nyt pääset jo satoa maistelemaan, hienoa!
    Iloista ja leppoisaa ja luppoisaa kesänjatkoa sinne :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa kasvarissa taitaa olla 64 erilaista tomaattia, ellen väärin muista. Kiva päästä herkuttelemaan erilaisilla tomskuilla :) Ihanaa kesän jatkoa myös Sinulle <3

      Poista
  8. Hih, kasvihuoneessa näyttää tosiaan vähän toiselta kuin keväällä. :-) Oikein kivannäköinen "viidakko".

    Uusien lajikkeiden maistelu kuulostaa tosi kivalta! Varmaan tosi jännää löytää uusia makuja, ja vielä ihan omasta kasvihuoneesta. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nopeasti kasvihuoneen ilme aina muuttuu :) Olen ihan yllättynyt, kuinka erilaisilta tomaatit voivatkaan maistua :) Aika ihanaa <3

      Poista
  9. Hyvin kasvaa tomaatit ja muu sato. Tuo on oikein mukava viidakko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Tämä vuosi on mukavasti hellinyt tomaatteja ja paprikoita :)

      Poista
  10. Hyvältä näyttää!
    Satoa kypsyy kiitettävästi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Eiköhän tänä kesänä kaikki saa tarpeeksi tomaatteja, paprikoita ja kurkkuja :)

      Poista
  11. Wau mikä viidakko tosiaan❤ On niin upean vihreää ja vehreää! Olette kyllä tosi ahkeria! Aurinkoista kesän jatkoa💕🌞

    VastaaPoista
  12. Näyttää todella hyvältä. Saat suuren sadon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Toivotaan ainakin ettei mitään ihmeellistä hasardia tapahtu :) Ainakin tällä hetkellä näyttää kyllä ihan hyvältä sadon suhteen :)

      Poista
  13. Selvästi näyttää viidakolta, missä ovat Tarzan ja Jane 😉. Mielikuvitus taas karkasi 😀. Oikeasti näyttää ihanan vihreältä ja vehreältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina kun saadaan lapset nukkumaan, niin mennään tomaattiviidakkoon Janeilemaan ja Tarzanoimaan... eikä kun... khih :D
      Kiitos Ansu <3

      Poista
  14. Oo, satoa. Minunkin pikkuiset napostelupaprikat alkoivat tänään saada väriä! Jei. Ja tomaatteihin hiipii punaista pikku hiljaa... Mansikat ja rakas timjamipuskani (samassa ruukussa) sen sijaan saivat äkkilähdön vihannespunkkien takia. En tahdo niiden leviävän minnekkään, toivottavasti tämä nyt auttaa, eivätkä ne ole ehtineet vallata muualta alaa... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta pääset napostelemaan, hjam. Nuo vihannespunkit osaavat olla todella ikäviä kavereita. Toivotaan, etteivät kerinneet leviämään!

      Poista
  15. Tomaatit kypsyy todellakin vauhdilla, kyllä silloin voi hyvällä omallatunnolla popsia suoraan puskista, taitaa sieltä olla ihan parhaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä suoraan puskasta otettu tomaatti on niin hyvää, ettei sanotuksi saa <3 Ja toki nautin tästä hetkestä senkin takia tosi paljon, että kaupan tomaatteja en voi syödä tuoreeltaan, kun saan allergiaisia reaktioita. Näiden kanssa ei moisia ongelmia ole :)

      Poista
  16. Uljaalta näyttää! Kyllä tuollaisessa tomaattiviidakossa kelpaa. Mulle tuli kyllä mieleen Jane ja Tarzankin, ei sen puoleen. Ja kyllä vain on kaunis munakoison kukka. Ihanan värinen. Mä eilen kävin perkaamassa rikkaruohot mun basilikaviljelmän ympäriltä. Ne vasta villiiintyneet olikin... Siis rikkaruohot :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme joskus itsekkin HerraMiehen kanssa vitsailleet kasvihuoneessa käydessä, että toinen on Jane ja toinen Tarzan :D khih.
      Rikkaruohojen kasvuvoima on kieltämättä melkoisen hurja! Toivotaan, että nyt taas basilikasi kasvavat kohisten :)

      Poista
  17. Hienosti tulee satoa. Meillä ei ole tomaatteja vielä maisteltu, ekat kypsyvät ensi viikolla. Kurkkuja on syöty pari kappaletta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä onkin sitten juhlaviikko tulossa, hjam :) Omat kurkutkin ovat niin hyviä, hjam :)

      Poista
  18. Viidakkomainen tunnelma kieltämättä, mutta se ei haittaa, kun satoa tulee. Tämä on suotuisa kesä.
    Meillä alkoivat tomaatit kypsyä vauhdilla, vaikka myöhässä kylvin. Paprikoita on saatu jopa avomaalta.
    Hienoa alkavaa viikkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todella ollut upea hyötypuutarhan kesä. Ne, jotka tänä kesänä aloittivat tomaattien tai paprikoiden kasvatuksen, ovat saaneet loistavan alun harrastukselleen :) Ihanaa uutta viikkoa myös teille <3

      Poista
  19. Hih hih.. on viidakko mutta mahtava ja herkullinen.

    VastaaPoista
  20. Niinpä. Tuollaisessa "viidakossa" olisi kiva seikkailla. Herkkuja käden ulottuvilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuolla tosiaan viihtyy :) Ja saa aina massun täyteen :D

      Poista
  21. On sulla upeaa kasvua ja satoa . Olet oikea onnensirkka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Onnelliseksi itseni aina tunnenkin tuolla käydessäni ja ollessani <3

      Poista
  22. Pieni kateus nostaa päätä kun puhutaan tomaatti kasvihuoneesta, kurkkukasvihuoneesta ja sitten vielä melonikasvihuoneesta! Minun pikkuiseen kasvihuoneeseen on ahdettu ne kaikki. Toki tietenkin pienempiä määriä. Mutta täyttä on silti. Ja jos vaan kasvit viihtyvät niin eihän se pienimuotoinen viidakko haittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa suureellisemmalta kuin onkaan ;) Melonikasvihuone etenkin koki ikävän kolauksen harsosääskien vuoksi... Luulen, että kasvihuoneilla on jotenkin tapana täyttyä ihan äärimmilleen, khih :D

      Poista
  23. Onpa tosiaan kaunis tuo munakoison kukka! En muista koskaan nähneeni, vaikka Kreikassa pitkään olenkin asunut. Minä taas tykkään munakoisosta tosi paljon :). Siitä pystyy varioimaan niin paljon kaikenlaista.
    Esim.esi-itketetyt viipaleet, jotka kieritetään jauho/mauste-seoksessa ja paistetaan oliiviöljyssä,nams! :)
    Kyllä täytyy myöntää, että tomaattiviljelmänne ovat niin upeat, että kävisin itsekin päivittäin napsimassa. ;) Ihan mahottoman paljon saatte omaa tomaattia!Minä taas en noista chileistä perusta,raaalle paprikallekin olen ilmeisesti hiukan allerginen, koska röyhtään sitä sitten loppupäivän ja vatsa turpoaa.
    Miedosti chilillä maustettu ruoka on hyvää, sellainen lempeä tulisuus.Poikani esim. on tästä kanssani täysin eri mieltä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakoisoa voisi kasvattaa lähes pelkästään kukan takia ,khih :) Tuo reseptisi voisi kyllä olla ihan hyväkin, pistetäänkin mieleen :)
      Chilit jakavat runsaasti mielipiteitä. Meidän perheessä osa tykkää ja osa suorastaan inhoaa. Aika varovainen saapi siis olla käytön kanssa. Tuo paprikan taipumus röyhtäyttää on kyllä tosi kurja :(

      Poista
  24. Your garden is turning out lovely! I hope that my garden turns out as nice as yours. Hope you had a wonderful weekend, thanks for the share. Keep up the posts. Love this!
    World of Animals

    VastaaPoista
  25. Hyvä otsikko ja kuvasta päätellen pitää ihan paikkansakin, kasvihuoneestasi ei varmuudella voi sanoa, onko se kasvihuone vai viidakko. Mukavaa kun saatte satoa ja tulee testattua eri lajikkeita. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 On sielä tosiaan aika viidakkomainen tunnelma ja tuntuu, että päivä päivältä sielä saa varovaisemmin liikkua :)

      Poista
  26. Vaikuttava sato tulossa! Meillä taistellaan kirvoja vastaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan ainakin, ettei mitään ihmeellistä lopuksi tapahdu ja pilaa satoa :)
      Voi itku, tsemppiä kirva-taisteluun!

      Poista
  27. Tosi tiheä viidakko :). Minulla munakoisot kukkivat vimmatusti, mutta ne eivät kehity hedelmiksi asti, vaan tipahtavat kuihtuneina pois. Olen kyllä tärisyttänyt ohjeen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kuumuus voisi olla syy siihen, ettei kesäkurpitsat pölyty. Siitepöly menee jotenkin pilalle oikein kuumalla kelillä.
      Viidakkoa taas tänään vähän harvensin, mutta kyllä se aina vaan hurjalle näyttää :D

      Poista
    2. Siis munakoisot... Mul on taas ollu vaa kesäkurpat mielessä, khihi :D

      Poista
  28. Oi oi mä niin tiedän tuon biisin! Siitä tais jäädä tämän yön korvamato soimaan, omg :D
    Iltahalit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Khih, toivottavasti sait kuitenkin nukuttua, khihihi :D *halitusmaximus*

      Poista
  29. Voi miten ihanan rehevän näköistä tomaattimetsää!
    Eilen illalla, kun miehen kanssa laitoin meidän tomaateille ( kaikille kuudelle😂) tukikeppejä, ajattelin että pitääkin kiittää sua! Joku sun postaus innosti muakin kokeilemaan tomaatin siementen kasvatusta, toisesta postauksesta sain hyvät ohjeet! Kiitos! ❤ Eihän tässä ilman kasvihuonetta saalista kauheasti tuu, mutta kovin mielenkiintoista on! Parikymmentä raakiletta on nyt, ja kukkia piisaa. Ehkäpä näillä keleillä kypsyvätkin joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ihana kuulla <3 Tuli tosi hyvä mieli tuosta palautteesta! Kiitos Sumi <3 Kyllä ne tomaatit siitä kypsyvät ja pääsette herkuttelemaan :)

      Poista
  30. Nam, mikä viidakko!
    Minulla ei myöskään onnistunut munakoison kasvatus viime kesänä. Homehtuivat samalla tavalla kuin sinulla. Eilen anoppi toi omia, pieni munakoisoja maisteltavaksi. Oli todella hyviä. Hän onnistuu aina niiden kasvatuksessa. Täytyykin kysellä enemmän hänen vinkkejään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos saat hyviä vinkkejä, niin kerro sit miullekkii :D Jos jo ens vuon myöki onnistuttais? Pakko kokeilla nii kauan, että onnistuu, khih :D

      Poista
  31. On kyllä viidakko, missä on monenlaista syötävää. Näyttää kyllä hyvältä.

    VastaaPoista
  32. Odotan aivan mielettömästi kommentteja ja kuvia päärynämelonista. Saitko satoa?
    Koska omat taimeni kyllä kasvavat hyvin, mutta eivät ole kukkineet ja luulen, että sato-odotukset jäävät hyvinkin miinukselle niiden osalta. Hivenen pettyneenä kyllä....

    Tällaista tämä kotitarveviljely joskus on. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päärynämelonit tosiaan vasta kukkivat, eli tuskin satoa ehtii saamaan. Yritän nyt sitten ne talvehdittaa, niin katsotaan, miten käy ensi vuonna :) Eivät nämä erikoisuudet aina niin varmoja ole, mutta toisaalta, sitten joskus jos onnistuu ni sitten on kyllä super voittaja-fiilis :D

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!