Kärhöjen lumoissa

Lupasin tehdä kärhöistä ihan ikioman postauksen. Kaikki eivät vielä kuki, mutta tässä tämän hetken kukkijoita. Rakastan kärhöjä ja olenkin muutamaan kertaan hurahtanut niihin ihan täysin. Kärhöjä löytyykin reilu 40 erilaista. Olen istuttanut eri kärhöjä ihan vierekkäin, joten en ole ihan varma, kuinka monta erilaista on hengissä. Kunhan kukinnat alkavat, niin tiedän tarkemmin.  

Olen vähän huoleton kärhöjen kasvattaja. Istutan kaikki todella syvälle, istutuskuoppaan mätän reilusti hevonpeetä, kastelen ekana kesänä ja sitten saavat pärjätä omillaan. Tänä kesänä unohdin ohjata Elvinkummun kärhöt tukeen ja suurin osa niistä jäikin perennojen alle. Nooh, ehkäpä ne sielä pärjäilevät, mutta kukinnasta en pääse kunnolla nauttimaan. Tyhmyydestä (vai laiskuudesta?) kärsii koko nainen!

Viime viikonloppuna eräässä seudun facebook-ryhmässä joku kertoi, että Prismalla on kaikki kärhöt euron kipale. Ensin meinasin, etten edes lähde katsomaan, kun kärhöjä on riittävästi. Päätin kuitenkin käydä pyörähtämässä ja löytyihän sieltä 12 kärhöä kotiin tuomisiksi. Selvää säästöä, kun normaalisti maksavat lähes 5 euroa kappale. Melko pienistä kärhöistä on siis kyse. Ei vielä mitään havaintoa, mihin uudet kaunokaiset istutan, mutta ainahan nyt muutamalle kasville paikka löytyy. 



John Paul II - kärhö



Clematis John Paul II


Tykkään näistä ohuista rungoista tehdyistä kärhö-portaista. Ihana HerraMies, kun aina innostuu tekemään kaikkea tälläistä kivaa. Välillä pohdin ääneen, että tarvitsisin jonkun ratkaisun ja puolittaisilla lauseilla maalailen mielikuvaani asiasta. Hetken kuluttua HerraMies saattaa sitten kiikuttaa valmiin tuotteen minulle, joka vastaa täysin ja vielä paremmin mielikuviani. Se on ihan älyttömän mahtavaa! Tosin myönnettäköön, välillä väännämme pitkäänkin jostain yksinkertaisesta asiasta, kun ajatukset eivät vaan kohtaa, mutta pääsääntöisesti onneksi hän ymmärtää minua puolesta sanasta.



Köynnöstuki 



Clematis Viticella


Tämä kärhö on siitä jännä, etten ole ihan varma kummasta puolesta tykkään enemmän; oikeasta vai nurjasta. Väritys on nimittäin aika jännä molemmin puolin. Olen ollut huomaavinani, että useammallakin kärhöllä on sama ominaisuus.




Patiokärhö: "So Many Lavender Flowers"




So Many Lavender Flowers-clematis


Tiukukärhö "Arabella" on jotenkin suloinen.  Avautui tosi tummana, mutta on vaalentunut kovasti, kun kukka on kokonaan auennut.



Clematis "Arabella"



Jackmanii-kärhöllä on hauska tarina, tai ainakin minun mielestäni hauska. Voi olla, että joku muu on vähän eri mieltä. Edelliset omistajat sanoivat vievänsä kärhönsä pois talon vierestä ja olivatkin kaivaneet siitä juurakon ylös. Istutin samaan paikkaan edellisestä kodista tuomani kärhön ja ihmettelin, kun paikalta oli villiviini kadonnut. Samassa kohdassa oli siis molemmat. Vitsailinkin, että toivottavasti ei ole mennyt taimet sekaisin ja huomaavat seuraavana kesänä vieneensä kärhön tilalta villiviinin. Keväällä kärhö lähti hyvään kasvuun, mutta ihmettelin, kun siinä oli selvästi kahdenlaista lehtityyppiä ja varovasti jo sanoin, että taisi vitsailuni käydä toteen. Ja niinhän siinnä oli käynyt. Jackmanii kasvaa ja kukkii ihan villisti samalla paikalla. 



"Jackmanii" loistokärhö


Tämän nimeä en muista. Jostain alennuksesta sen ostin viime kesänä alle eurolla ja näköjään nimilappu on kadonnut. Kaunis nimettömänäkin. Tosin, tämä kuivuus teki sen, että ensimmäiset kukat kasvoivat normaali kokoisiksi, mutta kuihtuivat ihan muutamassa päivässä. Loput kukat ovat ihan minimaalisen pieniä ja suurin osa näyttää kuihtuvan ennenkuin edes avautuivat. Mälsää!






Jalokärhö "Niobe" on ihan uskomaton. Se avautuu vähän mitään sanottoman näköisenä, mutta pääsee muutamassa päivässä käsittämättömään loistoon. Tämä kasvaa tuija tukenaan, mutta tuuli oli tipauttanut koko varren alas, kun ei ollut kietoutunut mihinkään. Ihaillaan häntä siis kumartuen.  Kuivuus muuten näkyy tänä vuonna myös siten, että suurin osa kärhöistä jää todella mataliksi. 



"Niobe"-clematis


Loistokärhöt ovat nimensä mukaisia kaunottaria. Aivan loistavia ;)



Clematis "Comtesse De Bauchoud"


Lopuksi vielä oikea prinsessa, eli tarhalyhtykärhö Princess Kate. Kauniin herkkä ihanuus!



Tarhalyhtykärhö Princess Kate


Tälläiset ihanuudet kukkivat tällä hetkellä. Varmaan lähipäivien aikana avautuu lisää ihanuuksia. Oletko Sinä kärhöjen ystävä? 

46 kommenttia:

  1. Kysytkin vielä! Ah, ihanuuksia <3 'Princess Kate' on ollut pitkään ostoslistalla, mutta tähän mennessä ei ole hinta ja lompakon sisältö kohdanneet :D 'John Paul II' ('Jan Pawel II') on minulla vasta nupulla ja se onkin muuten ainut kärhöistä, joka on kurkotellut 2,5m:n korkeuteen. Muut ovat jääneet mataliksi, mutta onpahan kukat ainakin sopivalla katselukorkeudella. Kunhan 'John Paul II' alkaa kukkia, tulee minultakin kunnon kärhöpostaus, vaikkei kärhöjä vielä montaa olekaan. Jään odottelemaan kuvia lopuista kärhöistäsi. Kaunista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että löydät Katen sopivaan hintaan <3 Odottelen innolla kärhöpostaustasi <3 Ihanaa loppuviikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  2. Ihana Herramies! Minulla vähän samanlainen. Kannattaa ajatella ääneen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpottaa montaa hommaa kummasti, kun vähän pohdiskelee ääneen ;)

      Poista
  3. Kärhöt ovat ihania!
    Ihailen kärhöjä aina kun se on mahdollista.(kerrostalon asukkina on tyytyminen siihen)
    Toisethan keräilevät niitä puutarhaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helposti niistä tulee keräilykohde, kun niitä on niin paljon kaikkia ihania <3 Jos teillä on parveke, niin kärhön voi istuttaa myös ruukkuun ;)

      Poista
  4. Ovat ne kyllä niin kauniita!<3 Juuri oikeanlaisesti hiukan siroja ja herkkiä.
    Tuon kolmannen kuvan tuki on aivan ihana! <3
    Helleterkut täältä Espoosta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellettä toden totta piisaa. Ihan huima kesä. En itse muista eläneeni tälläistä kesää koskaan ennen!
      Kärhöissä tosiaan on myös siroutta ja herkkyyttä :)

      Poista
  5. Ensimmäinen kärhöni oli Jackmann- iso loistokärhö, teki lautasen (pikku-) kokoiset kukat sisäänkäynnin katoksessa kunnes jo muutaman vuoden ikäisenä kuihtui pois. Samoin kävi muhkealle lumikärhölle ja muutamalle muulle. Joskus kasvatin siemenestä kiinankärhön ja alppikärhön.Nyt on taas kasvamassa seitsemän erilaista kärhöä, osa nousi maan uumenista vasta heinäkuussa. Sinulla on upeat alut, toivottavasti saat ne menestymään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt osaavat olla vähän kinkkisiä tyyppejä, joilla on vahva oma tahto. Lisäksi saattaavat pitää välivuosia kasvusta ja taas yht äkkiä ilmestyä jostakin. Toivotaan, että kerkiät vielä nauttimaan kukinnastakin :)

      Poista
  6. Kärhöt ovat aivan ihania ja itsekkin ostin muutaman keväällä. Kaikki aikaisemmat ovat talvi vienyt mennessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt kannattaa istuttaa tosi syvälle. Kestävät silloin talven paremmin :) Toivotaan, että uudet kärhösi menestyvät hyvin <3

      Poista
  7. Kyllä ovat upeita. Onnea myös uusille yksilöille.
    Mukavaa iltapäivää sinne!

    VastaaPoista
  8. Kun näitä kuvia katselen niin taidan innostua kärhöistä :),minulla ei niitä ole vielä yhtään mutta paikkoja voisi ollakin..jee!! Ihanat kuvat!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöjä kannattaa hankkia, kunhan varautuu siihen, että niihin saattaa helposti höyrähtää ;)

      Poista
  9. Kärhöt ovat kyllä tosi ihania. <3 Tykkään!

    VastaaPoista
  10. Olen kärhöjen ystävä, mutta metsäkärhöt ovat enemmän mieleeni - en oikein saa jalokärhöjä kasvuunkaan :D.Tykkään luonnonlajien kiipeilyistä pitkin puita ja herkistä kukista! 'Arabella' on ehdoton suosikkini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jalokärhöt osaavat välillä olla vähän hankalia tyyppejä. Onneksi kärhöistä löytyy vähäänkin tyytyväisiä kaunottaria <3

      Poista
  11. Kunnioitettava määrä kärhöjä ja hienosti kukkivatkin. Euron kärhöt ovat hyviä löytöjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kun löytää jotain edullisesti, niin silloin on paras ostaa :) Muuten jää harmittamaan jälkikäteen.

      Poista
  12. Oi että nuo kärhöt on sitten upeita♥ Minä olen vasta haaveilu asteella noista kärhöistä:) Kun on niin paljon ihania kukkia mitä haluaisi omalle pihalle kasvamaan:) Mukavaa kesäiltaa ja loppuviikkoa♥🌞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kärhöjä kannattaa ehdottomasti hankkia :) Ovat ne vaan niin suloisia ja kauniita. Mukavaa viikonloppua myös Sinulle <3

      Poista
  13. Illan kaunein postaus! Tosi kauniita nuo kärhöt ovat kyllä ja ansaitsivat oman postauksensa.
    Ihanaa iltaa sinulle Hilu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi, kiitos Outi <3 kerkisin vasta nyt vastailemaan, joten toivottelen ihanaa viikonloppua Sinulle <3

      Poista
  14. Tosiaan ihanuuksia. Princess Kate sulattaa kovimmankin jätkän.

    VastaaPoista
  15. Kärhöt ovat kauniita. Sama lemppari kuin samilla.

    VastaaPoista
  16. Kauniita ovat. Viime kesänä istutin ekat onnistuneet kärhöt, eli niin, että selvisivät talven yli. Nyt on kolmeen tulossa kukkia, yksi on jäänyt tosi matalaksi ja se tuskin ehtii kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt olisivat tänä vuonna kaivanneet kastelua, mutta itse en ainakaan ole pystynyt millään kaikkia kastelemaan, joten ovat joutuneet kuivuudesta kärsimään. Sen vuoksi luulen, että meillä ovat jääneet mataliksi. Ja jotkut vuodet tuntuvat olevan sellasia, että kasvattelevat varmaan pääsääntöisesti juurakkoaan. Toivotaan, että kärhösi kukinta kestää pitkään <3

      Poista
  17. Kauniita. Taidanpa suunnata kärhöostoksille:) Nuo kärhöportaat ovat muuten hienot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Khih, suuntaa vaan. Suosittelen lämpimästi :) Kiitos, tekijäkin ilahtui palautteesta <3

      Poista
  18. ihania ovat, olen samaa mieltä.

    VastaaPoista
  19. Upeat kärhöt! Meikätyttö ei tahdo vaan saada noita kasvamaan... monta kertaa olen intopinkeänä tullut taimistolta kärhöjen kanssa ja niin vain saan ne hävitettyä. Lannoitatko näitä ihanuuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt kannattaa istuttaa tosi syvälle, niin selviävät talvesta paremmin :) Keväisin laitan kevätlannoitetta ja istutusvaiheessa hevonpeetä. Toivotaan, että seuraavat kärhösi menestyisivät hyvin <3

      Poista
  20. Eka kerran kuulin nyt kärhöistä :) Todella kauniit <3
    Mahtavat tikkaat murunen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt ovat ihan super huippu ihania <3 Kiitos, välitän kehut HerraMiehelle <3

      Poista
  21. Upeita kärhöjä <3 Minä sain ekakerran talvehditettua kärhöni ja olin siitä niin onnellinen. Aurinkoista viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Oi, mahtavaa. Toivottavasti pääset nauttimaan upeasta kukinnasta <3 Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua myös Sinulle <3

      Poista
  22. Hurjan kauniita nuo kärhöt 😊 Jäin myös blogisi lukijaksi 🌹😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kiva juttu, olet erittäin tervetullut <3 Yritin blogiisi päästä lukijaksi, mutta jostain syystä LUE-painike oli piilossa. Yritetään siispä myöhemmin uudelleen :)

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!