Meillä on kasvihuoneen toisessa kasvupedissä ollut tänä kesänä kokeilussa Akiron tippukastelujärjestelmä, jonka avulla kastelusta ei tarvitse itse huolehtia ollenkaan. Tippukastelujärjestelmän asennus vaatii hieman vaivaa, kuten kaiken uuden tekeminen, mutta on ehdottomasti työn arvoista! Tippukastelujärjestelmä yhdistetään vesisäiliöön, joka neuvotaan laittamaan vähintään puolen metrin korkeuteen sopivan vedenpaineen saavuttamiseksi. Meillä vesisäiliö, eli 200 litran tynnyri, on maantasalla. Meitä arvelutti se, että saammeko tynnyrin niin tukevasti korkeammalle, ettei se pääse kaatumaan Taikan päälle. Taika kuitenkin kasvihuoneessakin pyörii ja koskaan ei tiedä, mitä 3-vuotias keksii. Nytkin toki on mahdollista, että tynnyri kaatuu, mutta oletettavasti aiheuttaa vähemmän vaaraa kaatuessaan maantasalta, kuin tippuessaan korkeammalta lapsen päälle... Olemme todenneet, että järjestelmä toimii oikein hyvin näinkin.
Peruspakettiin kuuluu 4 metrisen kasvupedin kasteluun tarvittavat välineet, mutta saatavilla on lisäpaketti, jolla saadaan isompaankin kasvihuoneeseen tehtyä järjestelmä sopivaksi. Meidän kasvihuoneeseen tuli peruspaketin lisäksi yksi lisäosa, joten nyt koko 6 metrisen kasvupedin kastelu hoituu automaattisesti.
Vesi kulkee ohuita letkuja pitkin kasvien juurelle. Oikeaoppisesti jokaiselle kasville pitäisi laittaa oma letku, mutta koska yllätys yllätys meillä taimia on niin valtava määrä, niin jonkin verran olemme laittaneet letkuja menemään taimien väleihin.
Järjestelmä toimii pattereilla toimivan säätimen avulla. Me olemme säätäneet laitteen antamaan kasveille vettä 6 tunnin välein 15 minuuttia kerrallaan. Ja se näyttää olevan hyvä aika. Jonkin verran tämän kanssa jouduimme säätämään ja kokeilemaan, että mikä on hyvä aika. Ensin tuijotin liikaa vain mullan pintaa, kunnes ymmärsin, että fiksumpaa on tuijottaa kasveja. Ne kyllä kertovat, kun voivat hyvin!
Säädin on ohjeiden mukaan neuvottu laittamaan pystyasentoon ja sehän onnistuu oikein hyvin, mikäli vesiastia on ohjeiden mukaisesti asennettu vähintään puolen metrin korkeuteen. Koska meillä se on maatasossa, on säädin vaakatasossa. Ja hyvin pelittää.
Postauksen ensimmäisen ja seuraavan kuvan oton välillä on 2 viikkoa. Ainakin minusta näyttäisi sille, että kasvit viihtyvät hyvin ja saavat vettä sopivasti. Mullan pinta näyttää reunoista vähän kuivalta, mutta niinkuin totesin, kasvit osaavat kertoa, mikäli kärsiivät kuivuudesta, joten en ole siitä huolta enää kantanut.
Vesisäiliön voisi hyvin laittaa kasvihuoneen ulkopuolelle, mutta koska kastelen toisen puolen kastelukannun avulla, niin halusin tynnyrin olevan kasvihuoneessa. Oman laiskuuteni lisäksi sillä on toinenkin tarkoitus, nimittäin kosteuden lisääminen kasvihuoneessa. Etenkin kuumina aurinkoisina päivinä kasvihuoneen ilmankosteus voi olla melko vähäinen ja vesiastia kasvihuoneessa tuo siihen helpotusta.
Nyt kun olen kotona, niin olen lisäillyt tynnyriin päivittäin vettä. Kuitenkin tuo tynnyri riittäisi useammaksi päiväksi, eli uskaltaisin kasvini jättää muutamiksi päiviksi oman onnensa nojaan. En ole kokeillut, kuinka moneksi päiväksi vesi riittäisi, koska en tällä hetkellä tiedolla tee itse mitään. Jos olisin lähdössä reissuun, niin sitten toki kokeilisin jo hyvissä ajoin, että kuinka kauan vesi riittäisi ja tuolloin pitäisi huomioida kelitkin asiaan. Viileinä päivinä vähäisempi vesimäärä riittää kuin kuumina, joka toki on aika selvä asia.
Joka tapauksessa olen todella tyytyväinen kastelujärjestelmään ja sen kanssa kannatti käyttää aikaa siihen, että etsi sopivaa kastelutiheyttä ja aikaa. Nyt nimittäin ei voisi helpommalla päästä kastelun suhteen. Ensi kesänä laitamme samanlaisen kastelujärjestelmän myös toiselle puolelle kasvihuonetta, koska totesimme tämän olevan niin loistava juttu. Vielä vinkkinä, että kastelujärjestelmä toimii myös ulkona, joten sitä voisi hyödyntää myös kukkapenkeissä tai ruukkupuutarhassa.
Tippukastelujärjestelmä saatu Akirolta blogiyhteistyönä. Kiitos Akiro!
Kastelujärjestelmän lisäksi meillä on tänä kesänä kasvihuoneen toimivuutta paranneltu kasvupedeillä, hyllyillä sekä automaattisella kattoikkunalla. Niistä pääset lukemaan klikkaamalla tästä.
kätevä!
VastaaPoistaNiin tosiaan on :)
PoistaVarmaan tosi kätevä, kun on enemmän kasteltavaa. Minun yksi tomaatti pärjää ilman järjestelmää XD.
VastaaPoistaKhih, tomaattisi varmasti pärjää hyvin :) Automaattinen kastelu on nerokas juttu silloin kun kasteltavaa on enemmän.
PoistaTorella kastelua helapottava järiestelmä. Reipasta kasvua kahares viikos.
VastaaPoistaYllätyin itsekkin, kun katsoin noita kuvia, että voiko olla mahdollista. Mutta niin vaan on tomaatti vauhdikas kaveri, kun perus asiat ovat kunnossa.
PoistaTosi kätevä tuollainen kastelujärjestelmä.
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua Hilu <3
Tuo paljon helpotusta arkeen :) Ihanaa viikonloppua myös Sinulle Outi <3
PoistaNäppärä järjestelmä. Kasveistakin on varmasti paljon mukavampi saada vettä tasaisemmin vuorokauden mittaan kuin kerralla saavillinen. Olet uudistanut pikkuisen blogin ulkoasua: todella kaunis verenpisara kuvassa ylhäällä, kuin ballerinan hame <3
VastaaPoistaOlen kuullut, että tomaateista tulee selvästi tasalaatuisempia kastelujärjestelmää käytettäessä, mutta siitä en osaa vielä sanoa mitään ennenkuin kausi etenee. Mutta uskoisin myös kasvien arvostavan tasaista kastelua ja ainakin halkeilua se vähentää herkemmillä lajikkeilla.
PoistaKiva, kun huomasit muutoksen <3 Halusin vähän romanttisempaa ilmettä, joten mikäs sen romanttisempaa kuin vaaleanpunaista ja häivähdys lilaa :) Tuo verenpisara on kaikin puolin tosi ihana; väri on super suloinen ja muotoa hyvin kuvailit, juuri kuin ballerinan hame :) Ostin tuon amppelin siten, etten tiennyt, minkä väriset kukat tulevat ja yllätys oli tosi mieluinen :)
Tuo on hyvä systeemi. Isommissa huoneissa ainoa oikea vaihto ehto. Helpottaa elämää.
VastaaPoistaNiin tosiaan helpottaa. Mainio keksintö :)
PoistaNäppärä systeemi. Kastelukannujen kanssa saattaa mennä hermot , ainakin minulta.
VastaaPoistaNyt kun taimet alkavat olemaan isoja, niin kastelukannulla on tosi hankalaa päästä taaempia kasveja kastelemaan, joten siinnäkin suhteessa tämä järjestelmä on paljon parempi kuin kastelukannulla kastelu :)
PoistaKastelukannulla saa kantaa vettä niin paljon että edes toisen puolen saaminen kastelujärjestelmän piiriin on varmasti helpotus. Ja voi lähteä reissuunkin.
VastaaPoistaTomaatit käyttävät hurjat määrät vettä vuorokaudan aikana, joten kyllä tuo helpotusta tuo ihan reilusti.
PoistaWau kuinka ammattimainen systeemi! Minä ostin Biolanin kasvulaatikot uuteen (ekaan) kasvihuoneeseeni nyt ekaksi kesäksi, kattellaan kuin pärjätään niillä. Tuo voisi olla kätevä systeemi.
VastaaPoistaNuo kastelulaatikotkin vaikuttavat näppäriltä. Tämä kastelujärjestelmä on kyllä tosi hyvä, eli voin suositella, jos siirryt toisenlaiseen systeemiin.
PoistaKätevä systeemi. Helepottaa kovasi, siulla kun on niin paljon tomatteja. Eikä kovin kalliskaan.
VastaaPoistaHinta on tosiaan ihan kohdillaan siihen nähden, miten hyvä systeemi on :)
PoistaSinä sen sanoit uuden haltuunottaminen vaatii opettelua. Lopussa kiitos seisoo.
VastaaPoistaMe ainakin tykätään kovasti automaattisista toiminnoista kasvihuoneessa (tuuletus, kastelu)
Mukavaa sunnuntaita teille sinne <3
Automatiikka helpottaa kovasti kasvien hoitoa. Ihanaa sunnuntai-iltaa myös Sinulle <3
PoistaTänä kesänä on kyllä tosissaan kaivattu apua kasteluun. Tuossa on ideaa.
VastaaPoistaMahtaako ilmaston lämpeneminen tuoda jatkossakin sellaisia kuivia hellekausia kuin tänä vuonna? 🌵
Saa tosiaan nähdä, millaiset tulevaisuuden kelit ovat. Oudoksi on mennyt...
PoistaOnpas näppärä :)
VastaaPoistaSitä se on <3
PoistaMinulla on Blumat-kastelujärjestelmä sekä mökillä että kotona. Erittäin toimiva systeemi, jota ilman en voisi pitää kasvihuoneita.
VastaaPoistaOn ne kyllä näppäriä systeemejä ja helpottavat kasvien hoitoa paljon. Ja juuri tuo, ettei aina tarvitse olla kasveja vahtimassa :)
Poista