Tomaatin istutus ja hoitoAjattelin kirjoitella muutaman neuvon tomaattien istutukseen ja sen kasvattamiseen. Pieniä vinkkejä joiden avulla aloittelijakin pääsee nauttimaan sadosta.

Tomaatti on hallan arka, joten taimet istutetaan ulos vasta, kun hallanvaara on ohi. Kasvihuoneeseen taimet voi istuttaa jo hyvinkin aikaisin, mikäli kasvihuoneessa on lämmitin, joka varmistaa, ettei lämpötila pääse liian kylmäksi. Kylmä hidastaa kasvua, mutta niin kauan kuin lämpötila pysyy plussan puolella, pysyvät taimet hengissä. Tomaatti kuitenkin kiittää, jos lämpötila ei laske alle 10 asteeseen ainakaan montaa astetta.  Itselläni ei ole lämmitystä, joten taimet joutuvat alkukaudesta kärsimään hyvinkin viileistä öistä. 

Tomaatti tarvitsee vähintään 10 litran multatilan, mieluiten suuremmankin. Itselläni osa on 10 litran ämpäreissä, jotka on rei´itetty ämpärin alalaidasta ja osa taas isommissa astioissa. Tomaatti vaatii vettä paljon, joten suurempi astia helpottaa hoitoa huomattavasti, kun ei tarvitse olla jatkuvasti kastelemassa.

Tomaatin taimet voi istuttaa reilusti aiempaa syvempää. Etenkin hontelot, pitkät taimet hyötyvät syvälle istutuksesta. Mullan alle jäävään varteen tulee uusia juuria ja taimi tukevoituu hyvin. Taimen voi istuttaa pysty asentoon tai vaakaan. Pääasia on, että ainakin jonkin verran vartta ja lehtiä jää mullan yläpuolelle.  Olen joskus istuttanut tomaatin siten, että varsi kiersi lähes ämpärin reunaa. Taimi oli nimittäin pitkä ja todella hontelo. Montaa lehteä ei mullan pinnalle jäänyt ja muutaman viikon kuluttua taimi oli erittäin tanakka ja ehti hyvin tekemään satoa.  Elikkä syvään istuttamista ei kannata pelätä!

Jos varsi on oikein hontelo, kannattaa taimen antaa kuivahtaa reilusti ennen istutusta, sillä silloin varsi on pehmeä ja se on helppo taivutella kiepille. Jos varsi napsahtaa poikki, niin ei hätää. Varren voi laittaa joko veteen maljakkoon tai suoraan maahan ja huolehtia, ettei se kuivu. Tomaatti kasvattaa äkkiä uudet juuret ja kasvu jatkuu. Tomaatin istutusTomaattia voi lannoittaa kasteluveteen laitettavilla lannoitteilla, mutta helpoimmalla pääsee tekemällä varastolannoituksen. Esimerkiksi Biolanin Tomaatti- ja vihanneslannoitetta. Ruukun reunaan tehdään kuoppa, johon lannoite annostellaan. Tomaatille lannoitetta laitetaan 3,5 desiä näin istutusvaiheessa ja reilun kuukauden kuluttua annostelu uusitaan. Lannoite peitetään ja sen jälkeen lannoituksesta ei tarvitse huolehtia. Biolan Tomaatti- ja vihanneslannoite on luonnonmukainen lannoitejauhe, jonka ravinnesuhteet on juuri sopivat etenkin tomaateille, kurkuille, chileille ja paprikoille. Lannoite sisältää paljon kaliumia, joka lisää sadon määrää ja parantaa sen laatua. VarastolannoitusUseimmat tomaatit tarvitsevat tukea. Pensastomaatit olen tukenut viimeistään, kun sadon paino alkaa painamaan oksia alas. Ne olen tukenut siten, että laitan ruukkuun useamman kepin, joihin narulla löyhästi sidon  tomaatin varret. 

Runkotomaatit kannattaa tukea heti istutuksen yhteydessä. Tukemiseen voi käyttää pitkiä puukeppejä tai sitten narua. Jos mahdollista, käytän tukinaruja. Ensin sidon tukinarun ylhäältä ja laitan narun alapään taimen juuripaakun alle. Tukinaru saa tulla tiukalle.  Taimi on helppo kieputellan narun ympärille, jolloin se ei kaadu.  
Tukinarut kannattaa laittaa tiukalleRunkotomaateista tarvitsee poistaa varkaat, ellei halua monihaaraista tomaattia. Itse kasvatan osan monirunkoisina ja osan yksirunkoisena, riippuen siitä, onko leveyssuunnassa tilaa. Pääsääntöisesti runkotomaateista neuvotaan aina varkaat poistamaan. Varkaat ovat lehtihankoihin kasvivia sivuversoja, jotka saa helpoiten pois taittamalle ne ihan juuresta.  Kannattaa kuitenkin katsoa tarkkaan, ettei poista nupun alkuja. Alla olevassa kuvassa näkyy sekä varas että nupun alut. Sen alla olevasta kuvasta on varas poistettu.


Runkotomaateista poistetaan varkaatPensas- ja amppelitomaateista varkaita ei tarvitse poistaa ollenkaan. Tomaatteja kannattaa kevyesti ravistella kerran viikossa, jotta kukat varmasti pölyttyvät ja alkavat tekemään hedelmiä. Tomaatin kasvatus on melko helppoa ja ihanan palkitsevaa!

Toivottavasti näistä vinkeistä oli Sinulle hyötyä. Monelle varmasti ihan tuttua asiaa. Lisäksi eräs kantapään kautta opittu seikka; vaikka tomaatti tarvitsee lämpöä, niin liian kuumassa kukat eivät pölyty. Eli jos kasvatat tomaatteja kasvihuoneessa, niin huomioi, että ovet ja luukut ovat auki lämpiminä päivinä. Itse olen joskus ihmetellyt, kun kukat vain putoavat ja syyksi lopulta selvisi liian kuuma huppukasvihuone. Ja minä kun aattelin helliä tomaattejani lämmöllä oikein kunnolla ;) 


*Biolan Tomaatti- ja vihanneslannoite saatu blogiyhteistyönä. 

40 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä! Olen kuullut, että tomaatti tykkää maidosta, siis vanhentunutta maitoa voisi lisätä kasteluveteen tai antaa tomaatin juurelle tilkan maitoa sellaisenaan. Onko tämä tieto legendaa vai ihan oikeaa "tieteen kertomaa"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ollut tätä aiemmin kuullut, mutta pistin viestiä tutulle tomaatin kasvattajalle, jonka taitoihin ja tietoihin luotan satavarmasti :) Kerron, kun saan vastauksen, että onko hän kuullut asiasta :)

   Poista
 2. Tomaattien kasvatus on kivaa. :) Mukavaa kesäkuuta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se on ja siihen on niin helppo hurahtaa täysin! Mukavaa kesäkuuta myös teidän perheelle <3

   Poista
 3. Mä en ainakaan ole kuullutkaan tosta maitojutusta! Vanhat piimät menee mustikoille ja rodoille, täytyy tsekata toi maito.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netistä en nopealla googlettelulla asiasta löytänyt mitään, mutta laitoin viestiä tomaatti-taitajalle asiasta <3 Katsotaan, mitä hää vastaa. Ja voipi toki olla, et joku Intohimona tomaatit-ryhmäläisistä on tästä kuullut (huomasin, että olit jo nopeana kerinnyt sieläkin kyselemään <3). Yllätävistä asioista kasvit kyllä tykkäävät.

   Poista
 4. Kiitos hyvistä vinkeeistä ,kasvatin viipaleista taimia,hyvin onnistui.Satoisaa kesää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin se kasvatus viipaleistakin tosiaan onnistuu. Itse en ole viipaleista kasvattanut, mutta usein siemeniä kyllä ottanut tuoreista tomaateista. Satoisaa ja ihanaa kesää myös Sinulle <3

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä. Meillä ei ole vielä raakileita mutta ekat kukat on tomaateissa. Pensastomaatit kukkivat taas kerran ennen runkotomaatteja vaikka samaan aikaan olen ne istuttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Äkkiä ne raakileet sieltä sitten alkaa ilmestymään :) Toivotaan, että saadaan ihana satokesä <3 Meillä en huomannut eroa pensas- ja runkotomaattien kukinnan aloituksessa, mutta lajikekohtaisia eroja sen sijaan on huimasti. Jänniä kasveja <3

   Poista
 6. Pink Baby alkoi täällä just kukkimaan. Molemmat on ottaneet kunnon kasvupyrähdyksen! Ovat kauniin tumman vihreitä ja tanakan näköisiä nyt, kukkia on tulossa molempiin. Hyvältä näyttää. ;) Ja se eka tomaatti tietenkin kasvaa ja kypsyy, on puolet isompi kuin tuodessa. Jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se muutos tapahtuu ihan huimasti, kun pääseevät kunnon kasvutilaan nauttimaan olostaan <3 Hyvin siis sujuu tomaatin kasvatus, vaikka sie epäilit. Hyvä hyvä <3

   Poista
 7. Minulla on tänä kesänä ämpäreissä kasvamassa kirsikkatomaattia. Ensimmäiset ovat jo pienen sormenpään kokoisia pallukoita. Talon seinustalla kasvavat ja kylmän tuulen puolelle laitettiin pieni pala polykarbonaattilevyä. Toukokuun paahteisimmiksi hetkiksi vedin eteen kylmäsuojauksessa aiemmin käyttämääni harsoa, etteivät vallan näänny. Tämän aamun kastelukierroksella oli komean vihreitä kasveja odottamassa aamuhörppyään. - Iloista tomaatinkasvatuskesää kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa oikein hyvältä <3 Se fiilis, kun ekat raakileet ilmestyvät, on aivan mielettömän hieno <3 Saati, kun pääsee ensimmäisen kypsän noukkimaan. Hjam!
   Ihanaa tomaattikesää!

   Poista
 8. Hyviä vinkkejä, kiitos!
  Toivottavasti tästä tulee hyvä tomaattikesä. Minulla on jo raakileita, mikä on kyllä aika reipasta toimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin alku näyttää oikein hyvältä tomaatin kannalta. Toivotaan, että jatkuukin lämpimänä ja aurinkoisena, niin korvaa vähän viime vuoden huonoutta :)

   Poista
 9. Mummulassa oli kasvihuone ja siellä kurkkuja ja tomaattia. Voi että se kasvihuoneen tuoksu ja kosteus oli jotenkin aivan ihanaa <3

  VastaaPoista
 10. Hyvät ja selkeät ohjeet. Näillä aloittelijakin pääsee alkuun. Meillä ei ole vielä raakileita, mutta kukkia kylläkin.
  Suvista sunnuntaita sinne ja ihanaa kesälomaa isoille tytöillesi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Nopeasti ne raakileet sieltä sitten ilmestyvät. Kerkisin nyt vasta koneen äärelle, joten toivottelen mukavaa uutta viikkoa ja teidän lomalaisille myös ihanaa ja antoisaa lomaa <3

   Poista
 11. Kiitos vinkeistä, niistä on paljon apua!
  Itse hankin elämäni ensimmäisen tomaatintaimen tänä keväänä, ja nyt kasvattelen sitä terassilla ämpärissä. Tähän mennessä kaikki näyttää hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos. Ainakin nyt vaikuttaisi olevan hyvä kesä aloitella tomaattiharrastusta. Toivotaan, että pääset nauttimaan runsaasta, herkullisesta sadosta <3

   Poista
 12. Oi että! Tomaatti on mielivihannekseni. Toivon sinulle hyvää satoa mahtavia herkkuhetkiä! Mun blogissa on viime kesältä tomaattihilloresepti. Hillo sopii mm tuorepastan ja vuohenjuuston kanssa. Käy nappaamassa löytyy nimellä haettaessa :). Ihanaa kesän alkua vielä <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin käydä kurkkaamassa, kuulostaa tosi hyvältä! Kiitos vinkistä ja ihanaa kesää myös Sinulle <3

   Poista
 13. Toivottavasti nyt tulee hyvä tomaattikesä, viime vuotinen kun oli aika surkea! Hyvät ohjeet tomaatin viljelyyn! Itse käytän lannoitteena oman kylän hevostallin tuotantoa, toimii samalla maanparannuksena. Hyvä kuitenkin, että löytyy valmiita lannoiteseoksiakin, jos ei ole hevostuttavia lähistöllä. Hyvää tomaattikesää sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla :)
   Hevonkakka on kyllä mainio lannoite ja maanparannus aine. Sitä aina välillä tulee haettua peräkärrin kanssa läheiseltä tallilta. Nuo valmiitlannoitteet on siitä käteviä, ettei tarvitse juurikaan määriä miettiä ja ovat tosi varmoja käytössä. Toivotaan kaikkien aikojen tomaattisuvea <3

   Poista
 14. Sinulle on tulossa kerrassaan upea tomaattikesä.
  Ihanaa alkanutta viikkoa sinne teille.

  VastaaPoista
 15. Kiitos ohjeesta tuli ihan tarpeeseen.

  VastaaPoista
 16. Hyviä vinkkejä tomaatin kasvatukseen, varmasti ovat tarpeen. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 17. Hyviä ohjeita!
  Joskus pitää kokeilla tomaatin kasvatusta.
  Hyvää viikon jatkoa!💕😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, tomaatin kasvatus on ihanan palkitsevaa <3 Mukavaa viikonjatkoa myös Sinulle <3

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!