Askel askeleelta kohti omavaraisuutta. Osa 5: Suunnitelmien eteneminen

Yhteispostaus-sarjamme, jossa useampi henkilö kirjoittaa siitä, kuinka pyrkii kohti omavaraisuutta, jatkuu jälleen. Kyseessä on siis Facebookissa olevan Omavaraisuus blogeissa-ryhmän porukka, joiden jokaisen omavaraisuus aste on hyvin erilainen. Osalla omavaraisuus aste on melko suuri ja osalla taas, kuten minulla, melko pieni.  Jokaisen kuun ensimmäinenä maanantaina ilmestyy sarjan uusi osa. Jos olet hypännyt kelkkaan vasta lähiaikoina, tässä lyhyt kooste aiemmista postauksistani. Linkeistä pääset lukemaan kyseiset postaukset kokonaisuudessaan. Osa 1: kerroin, mitä kasvatuslistaltani löytyy, eli porkkanaa, sipulia, chiliä, makeaa paprikaa, herneitä, kurkkua, perunaa, tomaattia, salaattia, papuja ja kesäkurpitsaa.  Tässä postauksessa kerroin myös toiveesta, että juhannuksena pääsisimme maistamaan ekoja omia perunoita. 

Osa 2: kerroin siitä, että toistaiseksi eteneminen oli ollut siementen hankintaa sekä paprikoiden ja tomaattien esikasvatusta. Esikasvatuksessa oli tuolloin makeita paprikoita  (seitsemää erilaista), chilejä ja tomaatteja (reilu kymmenkunta  erilaista). Kaikki olivat vielä melko pieniä taimia. 

Osa 3: kerroin, kuinka pahasti tomaatti vinksahdukseni oli päässyt valloilleen ja samanlainen hullaantuminen oli tapahtunut myös paprikoiden osalta. Hupsista! Kurkkujen ja meloneiden suhteen höyrähdys oli havaittavissa myös, mutta niitä ei oltu vielä kylvetty. 

Osa 4:  esittelin lavakaulus-kasvimaan laajennusta ja sen tukikehikoita, jotka olivat tehty "hukkarisuista", kasvimaa suunnitelman, kurkun ja melonien taimet, "juhannuspottujen tilanteen" ja kerroin, kuinka harsosääskien kanssa on tapeltu. Taimien karaisu oli jo aloitettu ja Maatiaiskanasen ihkaensimmäiset tipuset olivat juuri saapumassa kotiin.


Vasta aloittaessani tätä postausta ja kurkatessani tuota edellistä postausta, tajusin, kuinka huiman paljon kuukaudessa on tapahtunut. Olen jotenkin sokaistunut tälle muutokselle aivan täysin. Suosittelen siis kurkkaamaan tuon edellisen postauksen, niin tiedätte, mitä tarkoitan!  

Taimet on istutettu kasvihuoneeseen ja ensimmäiset satomaistiaiset päästy tekemään. Toistaiseksi koskee vain paprikaa ja basilikaa, mutta jostain se aina alkaa. Monanta-paprikan söin omassa ylhäisessä yksinäisyydessäni kasvihuoneen suojissa. Täällä blogissakin kerroin tästä paheellisuudestani, khih. Nyt kyseisiä paprikoita on jo useampi valmiina, joten muutkin pääsevät niitä maistelemaan. Muissakin paprikoissa on jo hyvän kokoisia raakileita.  Kasvihuoneen toinen puoli on melko täyden näköinen ja toisella puolella on vielä hyvin väljää. Vesiheinää kasvaa reilusti, joten sitä pitäisi kitkeä lähiaikoina. Kitkemisen jälkeen katan mullan pinnan nurmisilpulla.
Patio Red-paprika
Marbles

Musta paprika
Monanta
Snacking PurpleBasilikoja on kokeilussa useammanlaisia. Kuvissa tummalehtinen basilika ja tavallinen maustebasilika. Näiden lisäksi kasvamassa on sitruuna- ja kanelibasilikaa. Ensimmäiset basilikat on jo nautittu pizzassa. Oih, oli niin hyvää!Tomaateissa myös on paljon raakileita, mutta vielä ei ole päästy maistelemaan. Ja hetki vielä kestääkin... Odottavan aika on joskus todella pitkä! Onneksi on paljon tekemistä, niin ei kerkiä ajankulua ajattelemaan. Muutama kuva kasvihuoneen raakileista.
Suurin osa kasvimaan kylvöistä on tehty ja jotain on jo itänytkin. Erilaisia porkkanoita, salaatteja, härkäpapuja, retiisejä, lehtikaalia, mangoldia, sipulia, punajuuria, tilliä, persiljaa ja herneitä. Viikonloppuna kylvin tarhapavut ja osan avomaan kurkuista. Kurkun taimia en ole uskaltanut viedä ulos, kun on lupaillut viilenevää ja meidän tontille halla tulee helposti.  Ympäristö on kuin pommin jäljiltä... Ehkäpä joskus kerkiän siistimään ympäristöäkin...Härkäpavuista osa on viime vuotisia omia härkäpapuja. Olin epävarma, että itävätkö ne, joten ostin myös uusia siemeniä ja kylvin kaikki. Lisäksi kokeilussa Robin Hood-lajike, jonka kerrotaan sopivan myös pieniin tiloihin ja ruukkukasvatukseen.Sipulit ovat lähteneet mukavaan kasvuun. Kuva on vähän hassu, kun otin sen vain nostamalla harsoa. Ulkona tuulee tällä hetkellä niin paljon, että harso olisi lähtenyt omille teilleen, jos olisin ottanut sitä sen pois.  Sipulien kanssa samoissa lavoissa kasvaa myös muutama porkkanalajike.
Salaatit ovat vasta ihan pikkuruisia. Aika söpiksiä, mutta hetki joudutaan odottelemaan ennenkuin päästään herkuttelemaan.Maissit myös jouduin viemään ulos jo aiemmin. Harsosääskien toukat tekivät tosiaan pahaa jälkeä viimeisten esikasvattelujen suhteen: melonien, kesäkurpitsojen ja maissien taimet saivat kokea kurjia kohtaloita. Kesäkurpitsoista kerkisimme pelastamaan muutaman (osan myös juurrutimme uudelleen), samoin maisseista. Meloneistakin ehkä noin puolet. Kurjan pieniä taimet vain ovat, joten melonien suhteen en ole kauhean toiveikas. Harmillista, todella harmillista.  Harsosääsket pääsivät ihan yllättämään, sillä lentäviä yksilöitä ei montaakaan näkynyt ja kuitenkin olivat tehneet melkoiset määrät munia multiin. Osa taimista pelastui, kun putsasin juuret vanhasta mullasta ja toukista kokonaan ja istutin ulos. Sisällä uusien toukkien riski oli niin suuri, etten edes viitsinyt yrittää. 

Pidetään kuitenkin peukkuja, että nämäkin reppanat lähtevät vielä kasvamaan!  Seuraavat kaksi kuvaa ovat melonien taimia. Ylempi on suurin taimista ja alempi sitten jotain ihan muuta...
Kesäkurpitsan taimia. Uudet taimetkin pistimme jo varmuudeksi tulemaan. Tuon ylemmän juurrutin vesilasissa, kun harsosääsket tuhosivat edelliset juuret.Perunat on istutettu ja osasta alkaa vartta näkymään. Juhannukseksi kaavailemani ämpäriperunat ovat kasvaneet hyvin, ainakin vartta. Jännityksellä odotan, mitä tapahtuu, kun juhannuksena ämpärin käännän nurin!


Hedelmäpuut kukkivat runsaasti ja näyttää sille, että ainakin omenasta tullaan satoa saamaan. Oli aivan ihana tunne, kun kukinta-aikaan puiden alla käveli ja kuuli, kuinka pölyttäjät tekivät iloisena työtä. Kiitos ihanat pölyttäjä-ystäväiseni!  Alla kuva kriikunasta, siitäkin näytetään saavan paljon satoa.Taikalle teimme oman pienen kasvimaan, johon laitoimme kuukausimansikkaa, herneitä ja porkkanaa. Kun ilma lämpiää uudelleen, niin istutamme sinne vielä yhden kurkun taimen.
Marjapuskiin näyttää tulevan suht hyvin satoa. Osa oksista on kuollut, mutta elossa olevissa oksissa on kivasta tulossa mustaherukoita ja karviaisia.

Vadelmia taitaa tulla huonosti. Meidän vadelmia vaivannee marmoritauti, joten uusi vadelmatarhan teko on jossain vaiheessa ajankohtaista. Tai itseasiassa olisi jo, mutta aika ei nyt riitä sen tekemiseen.
Ulos istutin muutaman tomaatin. Laitoimme katon rajaan rautalangan, johon laitoimme ripustusnarut. Niitä täytyy vielä fiksailla, kun liikkuvat ja narut menevät löysälle. Muutenkin homma on ihan kesken, mutta laitan kuitenkin kuvan, vaikka näyttääkin vähän hurjalta. Runkotomaateilla on nyt ainaki reilusti tilaa kasvaa. Välissä muutamia pensastomaatteja. Ulkona kasvavassa Mustasta Prinssissä on suurimmat raakileet ja näyttää olevan satoisa. Jos maku on hyvä, niin suosittelen tätä muillekkin!
Meloni- ja kurkkukasvihuoneet on saatu paikoilleen. Kurkkuhuone vielä kuitenkin on tyhjänä aiemmin mainitsemani hallapelon takia.
HerraMiehellä riittää puuhaa puiden teossa. Kerroin ensimmäisessä postauksessa olevamme omavaraisia lämmityspuiden suhteen. Niitä todella kuluu, kun sisällä on varaavatakka, verstas lämpiää puilla, samoin ulkosauna ja vesipata.
Kana-puolella oli huolia. Martta alkoi olemaan todella heikon näköinen ja lopetti munimisen, ja Lotta armotta kiusasi sitä. Molemmat olivat jo ulkokanalassa, mutta vein Martan muutamaksi päiväksi sisäkanalaan lepäilemään. Varmistin, että saa varmasti ruokaa (Lotta nimittäin ajoi Martan ruokakupiltakin välillä hyvin kiukkuisesti pois) ja vettä. Siitä neiti piristyikin ja nyt taas munii ja on oma iloinen itsensä. Nythan kanat ovat muutaman päivän päässeet nauttimaan vapaana olosta. Viime kesän tapaan tyttöjen lempipaikka on iso lehtikasa, jossa tonkivat onnellisena matosia.
Tipuset ovat kasvaneet ihan älyttömästi. Käsittämättömän nopeaa muutosta. Reilu viikko sitten tipuset muuttivat sisältä kanalaan. Sisäkanalaan siis. Isot kanat ovat ulkotarhassa. Nyt pääsee tipuset temmeltämään vapaasti. Sisäkanala on melko viileä, mutta lämpölevy takaa sen, että pääseevät tarvittaessa lämmittelemään.  Olemmekohan oikeassa, kun epäilemme että iso, vaalea tipu on kukko ja muut kanoja?

Tipujen juoma-automaatti, ruokakaukalo, lämpölevy ja ruuat saatu blogiyhteistyönä Kanafarmareilta. Kiitos! Vinkkinä kanojen ystäville; kanafarmareilta löytyy testattuja, hyväksi havaittuja tuotteita kanojen kasvatukseen, ja tosi näppäriä tipupaketteja!Puuhastelu jatkuu ja kiirettä on pitänyt muutaman viikon ja näyttää jatkuvan vielä jonkin aikaa. Tänne on luvattu huomiseksi sadetta, mikä on erittäin tervetullutta. Toivotaan kuitenkin, ettei sade ja kylmyys jää jatkumaan pitkiksi ajoiksi.  


Muut sarjaan osallistuneet bloggaajat ja heidän tämän hetken kuulumiset löydät blogin nimeä klikkaamalla


63 kommenttia:

 1. Kylläpä teillä on tapahtunut! Mukavaa tämä omavaraistalous, vaikka tekemisen puutteesta harvoin kärsii! Meillä saatiin viikonloppuna puuprojekti valmiiksi. Avomaalle en vielä maisseja ja kurpitsoja ole uskaltanut viedä, hallaa luvattiin, sitä en kaipaisi enää ollenkaan. Olipa melkoisen tuhon tehneet harsosääsket, harmittavaa! Kaunista kesäkuuta sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo hallanvaara ei ole miellyttävää ollenkaan. Tänne on luvattu yöksi +7 astetta, mutta meidän tontilla on aina monta astetta kylmempää öisin. Joten vähän jännityksellä odotan aamua, kun kaikkea en pysty suojaamaan mitenkään. Toivotaan, ettei teilläkään halla vierailisi!
   Ihanaa kesäkuuta myös Sinulle <3

   Poista
 2. Kylläpä sinulla on paljon ihanaa kasvamassa! Ihanaa kasvun voimaa ja vitamiineja syötäväksi. Mukavaa kesää Sinulle.

  VastaaPoista
 3. Sato siellä kasvaa. :) Ja kyllä tuo vaalea "tipunen" vähän kukon elkeitä näyttää. Jännä nähdä, kummaksi hän osoittautuu! Hih. Ja harsosääsket mellastavat täälläkin. Onneksi ei sellaisia taimia ole, joille se olisi katastrofi, mutta onhan ne harmillisia. Paprikaruukkuun laitoin koristekivet pintaan, niin eivät pääse sinne uudestaan mellastamaan, mutta isommille ruukuille ei oikein mitään mahda. Ehkä kärpäspaperia voisi jostain metsästää, saisi edes osan kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, että teilläkin on harsosääskiä. Itse en ole huomannut niistä haittaa enää ulkona. Jonnekki ne sitten katoavat... Toivotaan, että pääset pian eroon mokomista kiusanhengistä!

   Poista
 4. Komeat kasvatukset :) Toivottavasti viileää säätä ei kauaa kestä ja tulisi sadetta sen verran paljon, että maa kastuu syvemmältäkin. Kiva, että Taikan omalla kasvimaallakin on jo kasvun ihmeitä havaittavissa. Meillä aukesi pari päivää sitten ensimmäiset tomaatin kukat, jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade tekisi luonnolle tosi hyvää. Oih, tuo tomaatin kukkien avautuminen on ihana hetki. Kohta pääset ihailemaan raakileita <3

   Poista
 5. Kylläpä teillä on kylvökset kasvaneet. Karviaisetkin ovat jo ihan isoja! Ihana seurata teidän kasvatustouhuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karviaiset ovat hurjan kokoisia vuoden aikaan nähden. Ihana, kun olet mukana <3

   Poista
 6. Kylläpäs sinulla hyvin kaikki kasvaa! :) Meillä vasta kukkii punaherukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on lähtenyt huimaan kasvuun lämmön myötä. Paitsi tietysti ne melonit ;)
   Kohta teilläkin alkaa raakileita olemaan <3

   Poista
 7. Siellähän kasvari on täynnä tulevia herkkuja. Tipuset näyttää jo enemmän kanasilta, ihania <3
  Samalla tavalla täällä kasvaa ämpäriperuna, olen tyytyväinen, että se on pysynyt tuolla paahteessa elossa ja vielä tyytyväisempi, että olen sitä muistanut kastella :)
  Kivaa viikkoa sinulle Hilu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että päästään juhannuksena makustelemaan omia pottuja, hjamiii! Ihanaa viikkoa myös Sinulle ihanainen <3

   Poista
 8. Mahtava juttu, että satoa jo saa! Mulle kävi vähän köpelösti kylvöjen kanssa, kylvin kaupunkiinlähdön alla kiireellä, kun oli luvassa sadetta. Sitä ei tullut, sen sijaan on ollut tämä kuivuus. Melkein mitään ei ole itänyt (tai ehkä jos iti, niin kuivui kasvuun lähdettyään). Toivottavasti joku myöhäinen itää vielä, vaikka melko heikolta näyttää - kastelen päivittäin eikä mitään tapahdu. Mutta tällaista tämä on.
  Ostin Nauvon kaupasta sitten retiisin siemeniä, niitä voi ainakin laittaa tyhjiin kohtiin - joita onkin melkoisesti :-D
  pavut ja herneet ovat onneksi itäneet, jee :-)
  Voi Marttaa, toivottavasti yhteiselo nyt sujuu paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, tuo on kurjaa. Onneksi vielä kerkiää monen suhteen kylvöpuuhiin. Sade tekisi luonnolle tosi hyvää! Oli ihan kamalaa katsoa, kun Lotta kiusasi Marttaa, joka näytti muutenkin vähän kehnolle. Onneksi nyt kuitenkin voi paremmin!

   Poista
 9. Jep, kyllä on tuo vaalea komistus kukko :) Teillähän siellä jo täydellä tohinalla kaikki itää ja tuottaa satoa, vautsi! En malta odottaa, että täälläkin saadaan omakasvatettua basilikaa pitsan päälle.

  Suloinen idea tuo nuorimmaisen oma pikku kasvimaa <3 Täytyypä lainata vähän ideaa ensi kesänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että joku varmasti osaa vahvistaa tämän epäilykseni. Mitäs olet mieltä noista muista, olisiko kanoja?
   Lainaa ihmeessä tuota kasvimaa ideaa. Se on mukavaa lapselle, kun saa hoivata omaa kasvimaataan ja sitten saa sieltä satoa :)

   Poista
 10. Tosiaan aivan kamalasti ennättää kasvua tapahtua pienessä ajassa. Niin tuolla kasvien puolella kuin tipuissakin. Olet kyllä aikaisessa sadon kanssa. Omavaraisuuden kannalta hieno juttu.
  Toi Taikan oma kasvimaa on kiva idea.
  Täällä myös syödään omia yrttejä, basilikaakin, vaikka kylvöt jäi myöhään. Mutta mitään muuta ei pitkään aikaan, ellei raparperia lasketa.
  Kaikkea hyvää viikkoonne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Basilika on tosi hyvää tuoreeltaan. Olen ihan myyty siitä! Muutenkin olisi kiva opetella tuoreita yrttejä käyttämään :) Kiva, kun sato alkaa tulemaan pikku hiljaa. Raparperistakin tulee vaikka mitä ihanaa. Mukavaa viikkoa myös Siulle <3

   Poista
 11. Voe mahoton! Olet kyllä aikaansaava 😊 Millainen kasvupaikka teillä on kriikunapuulla? Meillä on jo korkeahako puu (olisko 160-180) mutta ei kukan kukkaa tänäkään vuonna. Istutettiin se kolme vuotta takaperin. Onkohan tavallista vai lannoitetaankohan me vain sitä liikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kriikuna puut kasvaa hirveän rikkaruohon keskellä pienen rintaan päällä (ja alla), eikä niille ole tehty mitään vuosiin. Eli en voi niistä kunniaa ottaa. Sen tiedän, että ovat tosi vanhoja puita. Toivotaan, että ensi vuonna teidänkin kriikuna tuottaisi satoa <3
   Ja kiitos kauniista sanoistasi <3

   Poista
 12. Nostan hattua sinulle. Niin hyvin olet saanut runsaan määrän ravintokasveja hoidossasi menestymään.
  Mukavaa viikon jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko kauniista sanoistasi <3 Mukavaa viikon jatkoa myös Sinulle :)

   Poista
 13. Tekstistä en enää muista mitään. Olen sanaton tuosta kasvien loistosta. Meillä on myös ollut hyvä kevät mutta te elätte jollain toisella planeetalla. Aivan mahtavaa palaan uudestaan ja uudestaan noihin karviaisiin ja ihmettelen oikeasti jo nyt. Toki meillä ei ole karviainen riittävän iso, että tekisi marjoja mutta siis noin pitkällä jo nyt. Olen sanaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä minunkin ilmeeni olisi varmaan ollut näkemisen arvoinen viime viikolla, kun karviaiset pongasin :D Khih. Huiman pitkällä kaikki on jo. Toivotaan, että jatkuukin näin hyvänä kesä. Tietysti tähän sisältyy toive ajoittaisesta sateesta :)

   Poista
 14. Ihan hengästyin sinun viljelyksiä lueskellessa. OLet kyllä ahkerana niiden kanssa! Ihanaa, että Martta virkistyi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin jo ihan tosi huolissani Martasta ja voi sitä helpotusta, kun tyttö virkistyi. Nyt se on taas ihan oma iloinen itsensä <3
   Tämä puutarha touhu tuppaa vähän viemään mennessään ;)

   Poista
 15. Upeaa kasvua taimissa. Meillä oli viime vuonna harsosääskistä ongelmaa ja ne ovat ihan vihoviimeisiä kavereita, kun jotain koettaa kasvattaa. Toivottavasti onnistuit pelastamaan taimet niiltä ahmateilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät tosian ole ollenkaan mukavia tyyppejä. Tämä vuosi olikin niiden kanssa tosi haasteellinen, mutta onneksi nyt jo tiesi, mistä on kyse ja osasi vähän edes toimia...

   Poista
 16. Siellähän on tulossa vaikka mitä! Toivottavasti kesä etenee viljelyteknisesti hyvin ja satoa kypsyy runsaasti. :)

  VastaaPoista
 17. Huh, miten paljon kaikkea kivaa. Miten ihmeessä ehdit hoitaa nuo kaikki? Toisaalta, kun on innostusta asiaan, niin energiaakin riittää 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä itsekkin olen ajan kanssa ihmeissäni, mutta onneksi lapset ja HerraMies ovat apuna :) Ei tätä kyllä viitsisi tehdä, jos tätä ei oikeasti rakastaisi :D

   Poista
 18. Vai oli Lotta noin ilkeä Martalle! Hyvä, että veit sen turvaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, inhottava tyyppi! Onneksi sekin on nyt rauhoittunut.

   Poista
 19. Kohti omavaraisuutta näyttää olevan hyvällä mallilla. Tipusesi saavat minut aina vaan uudelleen miettimään omaa kesäkanalaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanoja kannattaa ottaa, ovat ne niin ihania! Ja kannattaa vähän jo pohtia, että mihin saa rakennuttua talvikanalan, khih ;) Olen kuullut hyvin usein, että kesäkanojen pitäjästä tulee ihan kunnon kanalan pitäjiä ;) Vähän kuten meillekkin Milla, Lotta ja Martta tulivat kesäkanoina, mutta niin vain syksyllä alkoi talviasumuksen rakentaminen :D

   Poista
 20. Tuo sinun tomaattien määrä vetää sanattomaksi! Ja että jo paprikoita teillä syödään, ihanaa! Ehkä olet kuitenkin tuon työmäärän jälkeen ansainnut yksityiset paprikansyöntihetkesi!

  Kyllä tuo kukolta näyttäisi. Mutta aivan varma voi olla sitten vasta, kun alkaa kiekumaan! ='D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit vähän saivat innostumaan ;) hjam!
   Meillä tuo Martta on semmoinen, että elkeet ovat olleet kuin kukolla (siksi tuo yhtäkkiänen vallan menetys ja heikkous olikin pelottavaa) ja hällä on tosi isot heltta ja harja. Pitkään odotin, että alkaako kuitenkin kiekumaan. Mutta alkoikin sitten munimaan (onneksi) :D

   Poista
 21. Hyvällä mallilla sinulla kaikki. Ihanat nuo tipuset:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tällä hetkellä täällä on niin kauhea tuuli, että vähän kauhulla odotan, mitä ulkona oleville tomaateille on tapahtunut... Narusysteemit eivät olleet ihan toimivat ;)

   Poista
 22. OOh mitä kaikkia herkkuja siellä onkaan tulossa! Kova homma mutta palkitsee kyllä sitten kun pääsee herkuttelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ainakin hyvää satovuotta <3 Toistaiseksi näyttää melko hyvältä :)

   Poista
 23. Upeaa kasvua siellä!
  On sinulla kyllä hommaa, mutta onpa kiva itsekasvattamia antimia sitten popsia.
  Mukavia kesäkuun alun päiviä sinulle Hilu! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhaa tosiaan riittää, mutta onneksi on mielekästä. Toivotaan, että lämpö pian palaa takaisin. Vähän hirvittää nuo kylymät yöt, jotka ovat tulossa...
   Ihanaa kesäkuun alkua myös Sinulle <3

   Poista
 24. Aivan ihana lukea sinun blogia,valtava määrä on kasveja,kyllä niissä on työtäkin,mutta myös palkitsee uurastajan.Paprikat ovat ehtineet noin pitkälle,minulla vasta pienenä taimena.Kesäkurpitsan ostan valmiina taimina,kurkun taimet kasvatin itse...Sinulla on kasvihuone hyvänä apuna,se jouduttaa paljon ja nopeuttaa kasvua.Kanat ovat söpöjä Lotta ja Martta,meidän pojalla on kaupunkikanalassa myös kaksi kanaa Lyyti ja Lyyli,viime kesänä oli myös Martta ja Tyyne. Toivotaan sään lämpenevän uudestaan,hyvää teki sade,onneksi mustikat ovat jo raakilevaiheessa. Hyvää kesänjatkoa sinulle🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaija ihanista sanoistasi <3 Tuo on totta, työtä riittää, mutta kyllä se sitten palkitseekin. Ja on onneksi hyvin mielekästä!
   Kanat ovat tosi mahtavia tyyppejä. Ihanat nimet kanasilla <3 Mukavaa kesää myös Sinulle <3

   Poista
 25. No himan 'kateelisena' katselin 'tiluksianne'ja kaikki oli niin ihanaa ja itsekin pyrkisin samaan päämäärään. Voi tipuset kuin nopeasti ne kasvaakaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän aina itsekkin pitää mielessä ne fiilikset, jotka olivat kun täällä ekoja kertoja käytiin. Nyt helposti näkee vain ne keskeneräisyydet ja romukasat ;)
   Tipuset kasvavat niin hurjaa vauhtia, että suorastaan kauhistuttaa. Onneksi ainakin yksi ilmeisesti on kukko, niin ehkäpä joskus muullonkin pääsemme tipuelämästä nauttimaan ;)

   Poista
 26. Ihanat kanat ja tiput 🐔ja kaikki teidän kasvimaanne ja puuhailunne omavaraisuutta kohti.
  Tulkoon paljon hyvää satoa ahkerille ihmisille ♥ Kivaa keskiviikkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martta, Lotta ja pikkuiset ovat tosiaan söpöjä. Tuo vaalea tipunen on ihan ylisöpö sylilöllykkä :D
   Toivotaan, että olisi hyvä satovuosi kaikille! Mukavaa keskiviikkoa myös Siulle <3

   Poista
 27. Tuota...mun mielestä teidän omavaraisuus ei todellakaan oo pientä!!!😊Voi valtava, mitä kaikkea sulla siellä kasvaa!
  Upeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin muuten, jos kitket vesiheinää..sitä voi halutessaan käyttää salaatissakin. 😊

   Poista
  2. Khih, kiitoksia <3 Täytyykin maistaa vesiheinää, jospa olisi hyvää. Ainakin se näyttää hyvältä. Voin niin kuvitella HerraMiehen ilmeen, kun laitan salaattikupin pöytään, jossa on vesiheinää. hahahahah :D

   Poista
  3. Kanat tykkäävät vesiheinästä ihan mahdottomasti ja siitä saa huuhdeltuna hyvän hauteen myös kesäjaloille! Olen kuullut siitä tehtävän myös viherjauhetta, kuten lehtikaalistakin.

   Poista
  4. Vesiheinä onkin siis yllättävän monipuolinen ja hyvä kasvi. Sitten en harmittele enää ollenkaan sitä, että sitä kasvaa meillä sielä sun täällä. Toisekseen, tykkään sen ulkonäöstä, on jotenki ihanan raikkaan näköinen <3

   Poista
 28. Niin... millainen on iso omavaraisuus??? Aivan valtavasti kaikkea! Ja tiput on tietenkin superihania, minä en vaan ole saanut suostuteltua Hallitusta. Lapuudessa kotona ja mummulassa oli kanoja, ja ne ovat niin kivoja kavereita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, ettei Hallitus ole kanoihin suostuvainen. Ovat niin ihanan suloisia, hyödyllisiä ja vielä helppojakin!
   Tuo on kyllä hyvä kysymys, että millainen on iso omavaraisuus. Lähes kaikilla muilla tähän sarjaan osallistuvilla taitaa olla enemmänkin hyötyeläimiä kuin meillä, sekä lehmiä että lampaita. Ehkä itse sen koen olevan aika suuri juttu omavaraisuuden kannalta, että saa lihaa ja maitoakin omalta tilalta. :) Mutta toisaalta, ei tästä montaa vuotta ole, kun en olisi voinut kuvitellakkaan itselleni tälläistäkään omavaraisuutta :)

   Poista
 29. Oikein hyvältä näyttää omavaraisuus teillä!Tipuset on tainnu kasvaa jo ohi tipuvaiheen.. en kyllä yhtään osaa veikata heidän sukupuolta!
  Kanat ja tiput on kyllä ihania ja niitä on kiva seurata <3
  Mukavaa viikon jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huimaa vauhtia nuo tipulaiset kyllä kasvaa. On ollut hienoa seurattavaa <3 Kivaa viikon jatkoa myös Sinulle <3

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!