Kukkajuurakoiden ja -sipulien talvisäilytys



Kerroinkin nostaneeni jo hollanninkurjenmiekkojen ja kukkineiden gladiolusten sipulit maasta ylös. Samoin tein kruunuvuokkojen ja onnenapiloiden juurakoille.  Annoin niiden kuivahtaa  viikon verran. Kruunuvuokkoja näyttää olevan myös melko monessa valmiissa syyssipuli-sekoituksessa, vaikkakaan ne eivät oikein Suomen talvesta selviä. Talvehditan myös ne kellarissa.




Eilen katkoin varret ja laitoin sipulit ja juurakot turpeen sekaan. Itse talvehditan nämä kellarissa. Viime talvena kellarissa tuppasi olemaan vähän ahdasta, kun kaikki lajikkeet olivat eri ämpäreissä. Väritkin menivät sekaisin, kun eri värejä oli samassa ämpärissä. Tänä vuonna ajattelin kokeilla, jospa onnistuisin laittamaan sipulit ja juurakot talvehtimaan siten, että tietäisin vielä keväälläkin, mikä mikin on. Eri kasvit tunnistan kyllä sipuleista tai juurakoista, mutta väritkin olisi kiva olla tiedossa, kun suunnittelee, mihin niitä istuttaa.

Laitoin ämpärin pohjalle turvetta parin sentin kerroksen ja laitoin sen päälle hollanninkurjenmiekan sipulit. 



Sipulien päälle laitoin vielä turvetta siten, että sipulit hyvin peittyivät ja päälle vielä lapun, jossa luki, mitä turpeen seasta löytyy. 




Sitten laitoin taas turvetta ja gladiolusten sipulit. Ja taas merkitsin paperilla, mitä ja minkä värisiä sipuleita löytyy. Tällä tavalla kerroksittain täytin ämpärin ja lopuksi vielä kirjoitin ämpärin kylkeen, mitä se sisältää. Tällä tavalla meinasin loputkin sipulit ja juurakot talvehdittaa. Talvella käyn muutaman kerran lirauttamassa ämpäreihin tilkkasen vettä. Ensi keväänä sitten nähdään, pysynkö kärryillä, mitä aarteita turpeesta löytyy. 




Vielä näyttää kellarissa mukavan tyhjältä, mutta luulen sen täyttyvän lähiviikkojen aikana melko täyteen.  Loput gladiolukset nostan vasta kukinnan loputtua, ellei sitten halla kerkeä ennen sitä. Daaliat nostan vasta, kun ensimmäinen halla on mustuttanut varret. Vaikka manpäälliset osat paleltuvat, juurakot ovat hyvässä suojassa maan sisällä.

Minulla on tuosta kellarista vasta yhden talven kokemus, mutta viime vuonna lämpötila laski alimmillaan  + 4 asteeseen. Kosteus sen sijaan meinasi olla ongelma. Ilmanvaihto ei oikein tuolla toimi. En kuitenkaan meinannut mitään kalliita järjestelmiä sinne alkaa laittamaan, mutta kokeilen kosteudenpoistajaa. Saa nähdä riittääkö se. 




Olen kokeillut gladiolusten ja daalioiden säilömistä myös sanomalehteen käärittynä, mutta daaliat kuivahtivat liikaa. Turpeen seassa sen sijaan ne ovat säilyneet hyvin. Luin, että kosteassa kellarissa daalian juurakot voisivat säilyä ihan vain laatikkoon laitettuna. Taidan kokeilla yhdellä juurakolla, miten meidän kellarissa se tapa toimii. Muut pääsevät kyllä hyväksi todettuun turvesäilytykseen. 

Joko sinä olet aloittanut kasvien talvisäilytykseen laiton? Ja missä sinä säilytät sipulit ja juurakot?

13 kommenttia:

  1. tullainen talvehdittamispaikka on todella kätevä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Helpottaa kovasti. Olin ihan intopiukeana, kun kuulin täällä olevan kellari 😊

      Poista
  2. Varmaan nyt säilyvät hyvin kevääseen. Mukavaa loppuviikkoa! :)

    VastaaPoista
  3. Kylläpä olet tehnyt järjestelmällistä työtä. Ei voi muuta kuin ihailla. Jos sinun sipulisi eivät säily elinvoimaisina, eivät sitten kenenkään. Minusta on tullut vanhuuttani laiska ja saamaton. Kaikki ne sipulit, jotka eivät mene maahan syksyllä, vaan samoihin muovisiin sementinsekoituspaljuihin kerroksittain ja turvetta väliin. Työnnetään paljut sitten kellarin pimeimpään nurkkaan kevättä odottamaan. Keväällä sitten arvon, että mikäs tämä olikaan. Mukavaa viikon jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
  4. Hyvin olet merkannut mitä aarteita ämpäristä löytyy. 👌Minullakin tuppaa menemään värit sekaisim. En ole vielä laittanut mukuloita tai juurakoita kellariin, jossa turvesaavit odottelevat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen aina heittänyt turpeet kukkapenkkiin keväisin, mutta tuohan onkin hyvä idea jättää ne odottamaan syksyä! Taidankin noin tehdä ensi vuonna. Joka vuosi nimittäin tuskailen, kun jätän oston viime tinkaan. Tänä vuonna yritin olla vähän skarpinpi ja silti manailin, kun etsiskelin turvetta. Sitä ei nimittäin ihan joka paikassa ole (tai sitten hinta on ihan pilvissä)

      Poista
  5. Tuo hyllykkö on tosi siisti ja järjestelmällinen juttu. Suosimasi sipulikasvit vaativat aikas paljon työtä. Nostan hattua reippaudellesi 🙂 Itse olen saanut aikaan pihapuutarhan jossa kasvaa helppoja perennoja, sellaisiakin joita ei tarvitse lainkaan hoitaa, kuten sini-, valo- ja keltavuokot ja jotkut esikot. Eilen just kävelin yhden naapurin pihan ohi jossa kasvaa vuodesta toiseen mitä ihanimpiä violetteja daalioita. Totesin mielessäni että onpa kiva kun saan niitä ihailla ja joku muu tekee työt 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ajoittain kyllästyn gladioluksiin, enkä viitsi niitä nostaa enää ylös. Mutta sitten huomaan taas ostavani uusia seuraavana vuonna :D Ja jostain syystä monista kasveista, joita talvetan, tulee tosi rakkaita <3
      Meilläkin on naapurissa kesän aikana kukkinu aivan ihania kukkia, joita tulee ihailtua ohimennessään. Onneksi saa nauttia kukkien kauneudesta, oli ne sitten kenen istuttamia ja hoitamia tahansa <3

      Poista
  6. Vastavierailulla.. pustin blogin seurantaan. Hyvältähän täälläkin näyttää! Ihana saada uusia blogituttavuuksia ja uutta mielenkiintoista luettavaa.

    VastaaPoista
  7. Miten onnistuit, saitko kasvuun seuraavana keväänä? Minulla nyt samat puuhat, joihin etsiskelen neuvoja🙂

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!