Uuden kukkapenkin teko ilman kaivamista

Sain hyvin osuvan nimipäiväkortin äidiltäni. Suorastaan nauratti, kun postilaatikolta tämän löysin :) Kärräilin nimittäin juuri uuden kukkapenkin tiiliä kottareilla. Ihan ei vielä noihin satomääriin ole päästy, että tarvittaisiin kottikärryjä niiden siirtelyyn. Mutta ensi vuonna sitten ;)
Aloin tekemään uutta kukkapenkkiä "puistoalueelle". Pihatien oikealla puolella on alue, joka muistuttaa mielestäni ihan puistoa. Pihatien varteen istutin hortensia-aidanteen ja toivoisin näistä lopulta syntyvän yhtenäisen kokonaisuuden. Kukkapenkkejä on tarkoitus tehdä siis alueelle lisää ja pylväshaapojen ympärille on istutettu useita kärhöä. Hortensia-aidanteen ajatus lähti edullisista taimilöydöistä, joista kerron täällä. Paikka ei tuolloin vielä ollut ihan selvillä ja tarkoitus oli laittaa aidanteeseen vain hortensioita. Kuitenkin idea lähti vähän rönsyilemään. Olen kertonut projektista edellisissä postauksissani. Ensimmäisestä istutusvaiheesta löytyy lisää tietoa  täältä. Hortensioiden ja pensaiden istutuksen lopputuloksen pääset katsomaan täältä.

Nyt tällä viikolla olen tehnyt uutta kukkapenkkiä suoraan nurmikon päälle. Ei siis tarvinnut alkaa kaivuutöihin ollenkaan. Aloitin penkin tekemisen rajaamalla alueen tiilillä, joiden alle laitoin sanomalehtejä. Sanomalehdet tulevat siksi, että ne tappavat rikkaruohot ja nurmen alleen. Tiilien laiton jälkeen peitin koko kukkapenkki-alueen reilulla kerroksella sanomalehtiä. Sanomalehdet voi korvata myös litistelyillä pahvilaatikoilla. Tärkeintä on peittää koko alue.Sanomalehtien päälle vain multa ja sitten pääseekin jo istutustöihin :) Lapset auttoivat minua mullan roudaamisessa. Tänään, kun olin töissä, niin olivat tuoneen vielä lisää multaa ja pääsin heti töiden jälkeen istuttamaan taimia. Kyllä meidän perheessä tiedetään, miten minua voi hemmotella :)
Ihana auringonpaiste ja uuden kukkapenkin istutuspuuhat. Vaikea keksiä mitään parempaa tapaa viettää aikaa <3 Olen tehnyt paljon todella hyviä alelöytöjä eripaikoista, joten taimia riitti ;)
Olin paperille tehnyt suuntaa-antavan suunnitelman, joten taimien latominen paikoilleen oli nopeaa. Laitoin ensin kaikki ruukkuineen paikoilleen ja sitten vasta aloin istuttamaan. Samalla pystyin vaihtamaan taimien paikkaa helposti, kun vaikutti, ettei paperilla ollut suunnitelma toiminut täysin käytännössä.Kun taimet oli istutettu, tulivat rouvat hyväksymään lopputuloksen. Ilmeisesti kelpasi, koska eivät ainakaan pahemmin yrittäneet taimia nokkia. Millan tietysti piti vähän liljoja maistaa ;)

Martta <3Nyt tuohon vielä mahtuu syyssipuleita laittamaan. Taakse istutan vielä valkoista syysleimua, jota saan naapurilta :) Penkissä on nyt erilaisia kuunliljoja, keijunkukkia, liljoja, syysleimuja, rotkolemmikki, akileijoja, punahattuja, päivänlilja, palloesikkoja, kurjenpolvia, tähkä-, syys- ja lännenkimikkejä, rohtosormustinkukkia ja kevänkaihonkukkia.
Muistuttelen vielä aikuisten värityskirjan arvonnasta, joka on käynnissä facebookissa. Ohjeet osallistumiseen löytyy täältä!

Mukavaa viikonlopun jatkoa Sinulle <3

34 kommenttia:

 1. Kortti ihana. itteläki ens kesänä suunnitelmissa uusi kukkapenkki ja neuvot otan vastaa kiitollisena.
  Mukavaa syyspäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä tosi nopea ja hyvä keino :) Kiva, että löytyi tarvittavaa tietoa <3

   Poista
 2. Hauska kortti. Jep, useimmiten ei tarvitse kaivaa. Kohopenkit on käteviä.

  VastaaPoista
 3. Hyvät istutusapulaiset sinulla. Tuo on hyvä tapa perustaa istutusalue, tulee nopeasti valmista. Ja muuten mahtava löytää noin paljon aletaimia kerralla, saa istutukset heti valmiiksi. Näyttävät vieläpä oikein hyviltä taimilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa oli kyllä tosi isoja taimia ja semmoisia herkkuja, mitä olin pitkään etsiskellyt 😊

   Poista
 4. Teitpä näyttävän kokoisen kukkapenkin, siinä on silmänruokaa riittämiin ja toivottavasti myös lieroja ihanille kanarouville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanat kanaset saivat lieroja massun täydeltä, kun lapset kaivoivat multakasaa. Tietysti kanoille piti viedä jokainen liero 😊

   Poista
 5. Olette olleet ahkerina. En ole tuosta istutustavasta tiennytkään. Tuskin maltan odottaa ensi kevättä ja kesää päästäkseni kurkistamaan penkkiä uudelleen. Hauska rouvakööri. Mukavaa jatkoa viikonloppuun.

  VastaaPoista
 6. Minäkin tein vuosi sitten alkukesästä perennapenkin samaan tapaan. Hyvin on kasvanut ja kukkinut.

  VastaaPoista
 7. Vautsi,nyt vaan sit oottelemaan miltä kukkapenkki näyttää kukkiessaan :)

  VastaaPoista
 8. Voi miten tosiaankin osuva kortti!!:) Onnitteluja nimipäivästä♥ Penkistä tuli hieno..nyt jo innolla odotetaan ensi kesää kun se pääsee oikein loistoonsa..kiva nähdä!! Ihana tuo teidän "laadunvalvonta" tiimi:) Mukavaa sunnuntaipäivää sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 Ne on tarkkoja tätejä nuo mein laadunvalvojat ;) Mukavaa sunnuntaita myös Sinulle <3

   Poista
 9. Kohopelkeillä pääsee nopeitten istutuspuuhiin. Itsekin olen kolunnut taimialennusmyyntejä a tehnyt ihania löytöjä. Tänä kesänä olen tehnyt varmaan neljä uutta kukkapenkkiä ja laajentanut entisiä...ja iana olisi tilaa uusille kukille <3
  Ihanat kanaset...sanoin miehelle, että ensi kesänä meille lopultakin tulee ne kesäkanat syömään kotilot pois! Keväällä alkaa siis kanakopin rakentaminen :)
  Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalle sinun kesänvietto <3 Alet kannattaa hyödyntää ehdottomasti. Aika arvokkaita ovat nuo taimet muuten. Suosittelen kanojen ottoa, ovat aika hauskoja tyyppejä <3

   Poista
 10. Kiitos tuosta ideasta :) Kukkapenkin teko nurmikolle on muuten aika työlästä kaivamisineen. Varmasti ensikesänä tuo penkkisi on tosi upea :) Mukavaa sunnuntaita!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Ennen aina kaivoin, mutta olen todennut tämän paremmaksi keinoksi :) Mukavaa sunnuntaita myös Sinulle <3

   Poista
 11. Kätsyä, olenkin miettinyt joittenkin kasvien kohdalla, että kaivan ylös ja laitan sanomnalehtiä alle, niin pysyvät rikkaruohot paremmin pois. Sanomalehtiä olen käyttänytkin joidenkin kasvien kohdalla. Hyvin toimii. Olen laittanut myös jätesäkkipusseja aukirevittyinä pohjaksi, ja nekin on toimineet hyvin, kumma kyllä. Väriloistokasta syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähentää tosiaan kitkemisen tarvetta melko paljon :) Toivotaan, että tulee kunnon ruskasyksy <3

   Poista
 12. Samaa kukkapenkin rakennusmenetelmää olen minäkin käyttänyt jo pitkään ja hyvä tulee. Tiiliä minulla ei ole käytettävissä, mutta rajaan alueen kanttaamalla sen.
  Oletpa löytänyt mahtavat kasvit alesta, eikä tuo istutusseurakaan yhtään hullumpaa ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myö saatiin nuo tiilet joltakin pariskunnalta kesällä, jotka ilmoittivat niistä netissä. Ajattelin heti, että varmasti tuleevat tarpeeseen ennemmin tai myöhemmin :D
   Martta, Lotta ja Milla ovat kyllä oikein mahtavia seuralaisia :)

   Poista
 13. Samaa tekniikkaa olen käyttänyt, mutta vain pensaille. Olen levittänyt sanomalehtien päälle senjälkeen hakkeen,mitä on tullut puusavotoista. Nyt kun hake on ollut muutaman vuoden olen laittanut päälle mullan ja istuttanut maanpeite kasvit.Ainoastaan rastaat pirulaiset kuopivat lehtiä esiin. Hienot on sinulla ostokset.On hyvä että kasveja on paljon, rikkaruohot pysyvät paremmin loitolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo puusavotta hakkeet tulevat noin kyllä tosi hyvään käyttöön! Meillä kanat tykkäävät kuopia niitä ;) Yleensä laitan vähän tiheämpään kasvit, mutta nyt ajattelin, että saa jäädä sipulikasveille vielä tilaa :)

   Poista
 14. Hieno kukkapenkki muotoutumassa. Nyt vaan kevättä odottelemaan ja kukkaloistoa! Jos kanaset kovin innokkaasti kuopsuttaa kukkapenkkiäsi, voit joutua tarhaamaan joko kanat tai kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin ovat pysytelleet pois kukkapenkeistä. Sen sijaan kompostilla, jossa kasvaa kesäkurpitsaa ja avomaankurkkuja, kuopsuttelivat sillee, et muutamat taimet kuoli. Se jouduttii sit aitaamaan. Yleensä ovat kyllä valvonnan alla ulkoilessaan ja saavat äkkiä häädön jos alkaa turhan aktiivinen kuopsuttelu ;)

   Poista
 15. Moikka moi. Toi sanomalehtijuttu olikin mielenkiintonen. En tienny tota. Olen aina käyttäny juurikangasta.

  VastaaPoista
 16. Meikäläisen kukkamaat taitaa melkein olla tolla tyylillä perustettu,paksua pahvia käytin,vähentää huomattavasti työmäärää.

  VastaaPoista
 17. Minäkin olen kohopenkkien vankkumaton kannattaja. Olen huomannut, että kasvit kasvavat parhaiten juuri kohopenkeissä. Joskus olen aloittanut kohopenkin teon jo syksyllä seuraavaa kevättä varten, kasaamalla oksia ja puunlehtiä pohjalle tai siis sanomalehden päälle. Lopuksi olen sitten lisännyt hyvää multaa reilun kerroksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo oksat ja lehdet ovat loistavaa matskuja kukkapenkin pohjalle <3

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!