Kesäkurpitsa-sitruunahillon tekoa ja askartelua

Nyt kun ilmat alkavat kylmetä ja puutarha kausi lähenee loppuaan, alkaa katse siirtyä pikku hiljaa jo sisälle. Tähän aikaan aina muistan sisäkasvien olemassa olon. Löysin kahdella eurolla kolibrinkukan ja tuunailin sille uuden suojaruukun, kun en mieleistäni kaupasta löytänyt. 

Lautasliina-askartelu on minusta mukavaa. Nopeasti pienellä vaivalla saa ihan uuden näköistä jälkeä aikaiseksi. Oli sitten kyse laatikosta, ruukusta tai kirjankannesta. Servettilakkaa levitetään tuunattavan esineen pintaan. Lautasliinasta otetaan vain kuvakerros ja se laitetaan lakan päälle. Siveltimellä kuva siloitellaan pinnalle ja tarvittaessa lakkaa lisätään. Kuivumisen jälkeen voi laittaa vielä kerroksen tai pari servettilakkaa. Tuota lakkaa voisi itsekkin tehdä liimasta ja vedestä, mutta minä olen käyttänyt valmista. Ollut erittäin riittoisaa. Servettien asemasta voi käyttää muitakin kivoja kuvia, lakkaa vain tarvitsee laittaa reilummin.








Tässä en mitenkään nätisti yrittänyt servittiä tasoitella, vaan melko ruovilla kädellä painoin servetin ruukun päälle ja rypytin sopivasti. Rypyt näkyvät valmiissa työssäkin, mutta tässä se ei itseäni häiritse.





Eilen oli niin kylmä, että tarvitsi ihan laittaa takkaan tulet. Tulikivitakka meinaa kylmetä niin paljon, että se ihan hohkaa kylmyyttä. Paljoa en tietenkään vielä puita polttanut, mutta sen verran, että kivet sai lämpimäksi. Tuntui kyllä melko typerälle; elokuu ja takan lämmitys. Huokaus. 

Viime yönä meillä olikin ulkona +3 astetta, joten oli hyvä, että tuli vähän lämmitettyä. Olisi voinut olla melko kylmä herätys muutoin.





Ilona halusi kasvattaa tänä vuonna kesäkurpitsoja. Keväällä itse laittoi taimet siemenestä kasvamaan ja kesän alussa istutti kompostiin molemmat taimet. Välillä meinasi usko loppua, kun taimet eivät kasvaneet kylmyyden takia, mutta eilen sitten otettiin ensimmäinen kesäkurpitsa ja Ilona teki siitä hilloa. Vähän turhan isoksi pääsi kasvamaan, mutta maistui kyllä ihan hyvältä. Ilme kuvastaa hyvin tytön ylpeyttä ikiomasta kesäkurpasta <3 Ilona sanoikin, että tämän kesän myötä hän on oppinut ymmärtämään, miksi kiinnyn kasveihin niin paljon ja miksi saan niistä niin paljon onnea ja iloa. 










KESÄKURPITSA-SITRUUNAHILLO


1,5 litraa kesäkurpitsan paloja
1 dl vettä
1 sitruuna (mehu + vähän kuorta)
3,5 dl hillosokeria
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria


Kesäkurpitsa kuorittiin ja paloiteltiin. Kesäkurpitsapalat ja vesi laitettiin teräskattilaan ja annettiin kiehua kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen lisättiin sitruunankuori ja murskattiin tehosekoittimella. Sen jälkeen lisättiin hillosokeri, kardemumma ja vaniljasokeri. Annettiin hiljalleen kiehua 15 minuuttia. Lopuksi lisättiin sitruunamehu. 



Valmista hilloa :) Minun makuun sitruunaa oli hieman liikaa, mutta Ilona itse tykkäsi kovasti. Hän muutenkin tykkää erittäin sitruunaisesta mausta. 





Taikan kanssa ollaan nyt syöty herneitä reilusti. Hernesato on meillä parhaimmillaan. Taika tykkää näistä tosi paljon ja herneitä täytyykin käydä syömässä monta kertaa päivässä :)





Sain lopultakin laitettua katteet takapihan pensaille. Meillä oli vaahteran kaadosta jäänyt oksia, jotka HerraMies silppusi ja niistä tullut silppu käytettiin tähän. Jospa pysyisi rikkaruohot paremmin poissa. Ainakin alue näyttää paljon selkeämmältä nyt.





Näiden valkoisten gladioluksien nielu on söpön punainen. Hauska yksityiskohta!




Mukavaa uutta viikkoa Sinulle. Lähden kohta iltavuoroon töihin ja meinasin sitä ennen keretä vähän puuhastelemaan pihassa. Ihanasti paistaa aurinko!!! <3


Vielä muistutuksena syyssipuli arvonta, johon pääset tästä. Onnea arvontaan <3



16 kommenttia:

  1. Kiitos sinulle jännästä askarteluvinkistä ja kesäkurpitsahillo ohjeesta. Minulla on muutama hyvä kurpitsa ohje, on kakku ja pihvi. Laitan ne tulemaan plogiini jossain vaiheessa. Hyvää loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin olla kuulolla. Luulen, että Ilona mielellään kokeilisi ainakin kakkureseptiä :) Mukavaa loppuviikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  2. Serveteillä saa äkkiä uutta ilmettä. Tuo hillo voisikin olla kokeilemisen arvoinen,kiitos siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja servettien kuviokirjo on valtavan laaja <3 Tykkään kun ei tarvitse olla kalliita välineitä, vaan riittää kun on pari perus välinettä ja servettejä tuppaa aina kertymään sieltä sun täältä :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Se vähän pääs kasvamaan, kun ei muka keritty aiemmi hilloa yhes tekemää 😉

      Poista
  4. Kiitos vinkistä, kurpitsasta en ole koskaan tehnyt hilloa, servetti tekniikkaa olen kokeillut. Mukana kahdella arvalla. Hyvää alkavaa syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa syksyä myös Sinulle <3 Laittaisitko tuon arvontaan osallistumisen Arvonta sivulle :) http://maatiaiskananen.blogspot.fi/2017/08/kukkasipuleiden-shoppailua-ja-arvonta.html

      Poista
  5. Ruukusta tuli kivan näköinen.
    Äiti on tehnyt kurpitsahilloa 'talvikurpitsasta', mutta voi sitä tietty tehdä kesäkurpitsastakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Minäkään en ollut tiennyt, että kesäkurpitsasta voisi tehdä hilloa ennenkuin sattumalta ohjeeseen törmäsin. Monessa ohjeessa oli lisäksi omenaa.

      Poista
  6. Enpä ole koskaan tuollaista hilloa maistanut, mut varmasti hyvää. Upea kesäkurpitsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse kesäkurpitsan ystävä ja silti tykkäsin tuosta hillosta :) Suosittelen kokeilemaan :)

      Poista
  7. Olipas kiva ruukku. Olen ohjeita nähnyt tuohon tekniikkaan, mutta ei ole tullut koskaan kokeiltua. Ihanaa, että lapset pääsevät kokemaan luonnon ja puutarhan riemun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Toivon kovasti, että lapset sitten aikuisenakin muistavat sen riemun ja innostuvat aikuisenakin kasvattamaan osan ruuistaan :)

      Poista
  8. Askartelu decoupace-lakalla ja serveteillä on todellakin mukavaa puuhaa!
    Helposti saa kivoja ruukkuja ja muita käyttöesineitä oman näköiseksi.
    Kolibrikukka minullakin kasvaa tuolla kukkapenkissä, mutta neljään vuoteen ei ole suostunut kukkimaan. Sitkeästi odotan ja juttelen sille kauniita. ;)

    Tuo hilloke kuulostaa oikein pirteän maukkaalta ja kurpitsakin melkoisen hyvän kokoinen!

    Lempeitä syyskuun tuulia sinne ja mukavaa kun löysit tiesi Mantelilaaksoon!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!